andrew777 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Może być. Zobacz czy mają BQ E6 400W albo Corsair 400W [CMPSU-400CXEU]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 A skąd macie pewność, że p5b premium będzie dobrze obsługiwała najnowsze 45nm? To, że producent tak napisał to chyba o niczym nie świadczy? Z chęcią bym kupił ta płytę, ale mam wątpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Poczytaj temat o niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil90 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Popatrz na listę obsługiwanych procesorów na stronie Asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Pisał, że lista o niczym nie świadczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Nie widzę powodów do obaw. Również radzę poczytać temat na forum o P5B Premium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Pisał, że lista o niczym nie świadczy.Zapytał, gwoli ścisłości. Bo liczy się jeszcze "jak obsługuje" Nie widzę powodów do obaw. Również radzę poczytać temat na forum o P5B Premium.Właśnie czytam rożne informację i coraz bardziej się do niej przekonuję :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybaq Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 (edytowane) w zestawach z poprzednich miesięcy w zestawach z prockami intela jako p. główna pojawiał się AsRock P45TS, dlaczego został zastąpiony przez Asus'a? czytałem, że to jest okazja itd. ale "suche dane" P45TS (http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=P45TS) świadczą o jej wyższości nad asusem, a może się mylę i coś przeoczyłem, oświećcie mnie :P Edytowane 29 Maja 2009 przez Rybaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 No nie sądzę... Przykładowo P5B Premium ma ICH8, ale R, zaś P45TS ma ICH10. W tym wypadku ICH8R będzie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 No nie sądzę... Przykładowo P5B Premium ma ICH8, ale R, zaś P45TS ma ICH10. W tym wypadku ICH8R będzie lepszy.a czy to "R" to nie czasem obsługa RAID i tyle ? tej lepszości ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 (edytowane) W takim razie w czym "10" jest lepsze od "8R"? W czym P5B Premium miałby problem, zaś P45TS w tym samym by go nie miał? W czym jest problem? Edytowane 30 Maja 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 W takim razie w czym "10" jest lepsze od "8R"? W czym P5B Premium miałby problem, zaś P45TS w tym samym by go nie miał? W czym jest problem?nie ma problemu żadnego ale nie można pisać, że mobo z raidem jest lepsze od bez raidu... obecność kontrolera raid jest ważna tak naprawdę dla małego procenta użytkowników - większość z raidu nie korzysta/nie zamierza/nie ma pojęcia o raid;) co w warunkach domowych jest zrozumiałe. Po za tym o różnicach pomiędzy ICH8R i ICH10 (i innych) można poczytać/porównać na stronach intela. Przykładowe ICH8R vs ICH10 w linku poniżej - różnice są ale imo dla przeciętnego użytkownika bez znaczenia (np. obsługa pamięci DDR2vsDDR3, obsługiwane FSB, specyfikacja PCI-EX...). Patrząc na to zestawienie jestem za tańszą mobo;) (od lewej: kolumny 1, 2 ICH10(P45), kolumny 3, 4 ICH8R(P965)) http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=3439...133,27687,27730, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 W każdym razie pozostawiam to tak, jak jest teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybaq Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) No nie sądzę... Przykładowo P5B Premium ma ICH8, ale R, zaś P45TS ma ICH10. W tym wypadku ICH8R będzie lepszy. widzę, że panowie zagłębili się w dość szczegółowe technikalia p. głównych natomiast na mój chłopski rozum (nie znam się na p. głównych) porównując pewne aspekty płyta firmy asrock mimo wszystko wypada lepiej, podam dwa przykłady: FSB: asrock - 1600 Mhz (2000 w trybie overclocking) asus - 1066 Mhz RAM: asrock - sloty zarówno pod DDR2@1066 Mhz jak i pod DDR3@1333 Mhz, asus - tylko DDR2@800 Mhz nie znam się na tych kwestiach zbyt dobrze ale może padłem tutaj ofiarą jakiejś pułapki marketingowej? rozumiem że firma AsRock jest generalnie mniej zaufaną niż Asus (wiem że firma asrock wywodzi sie od firmy Asus :P ) i w dodatku płyta asrock kosztuje troche wiecej, ale wlasnie stoje przed wyborem miedzy tymi dwoma plytami i niewiem ktora z nich brac, czy asrock + pamiec 1066 Mhz i mozliwosc w przyszlosci zmiany na DDR3, czy asus za ktorego coprawda mniej zaplace i jest to lepsza marka (ponoć - ale moge sie mylic i jesli sie myle to prosze mnie wyprowadzic z bledu - do osób znających się na sprawie) ale bede zmuszony wziąć gorsze pamiątki taktowane 800 Mhz no i nie będę miał możliwości zmiany ich na coś przyszłościowego. Aha czytałem jeszcze coś o ilościach faz ("Gdy komputer jest bezczynny, procesor może być zasilany przy użyciu jedynie dwóch faz." - o Asrocku źródła nie podaje bo niewiem czy można :P ) i niewiem czy to jako plus zaliczyć czy jako minus płyty asrocka :P a tutaj stronki ze specyfikacjami: AsRock: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=P45TS Asus: http://pl.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=2 Edytowane 31 Maja 2009 przez Rybaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 DDR3 i tak ci się nie przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybaq Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 DDR3 i tak ci się nie przyda. skąd ta pewność? poza tym to tylko jedna kwestia z kilku o których wspomniałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Ramy 1066 możesz włożyć i dać je jako 800 i podkręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 widzę, że panowie zagłębili się w dość szczegółowe technikalia p. głównych natomiast na mój chłopski rozum (nie znam się na p. głównych) porównując pewne aspekty płyta firmy asrock mimo wszystko wypada lepiej, podam dwa przykłady: FSB: asrock - 1600 Mhz (2000 w trybie overclocking) asus - 1066 Mhz RAM: asrock - sloty zarówno pod DDR2@1066 Mhz jak i pod DDR3@1333 Mhz, asus - tylko DDR2@800 Mhz Nie jest to takie proste - specyfikacja cudów nie czyni... Liczbami, jakie oferuje producent, się nie przejmuj. Realnie obie płyty robią ok. 500MHz na FSB. Obsługa pamięci 1066 to tylko parę dzielników więcej, co nie ma znaczenia przy mocniejszym podkręcaniu, bo i tak ich nie użyjesz (za wysoko pamięci będą). Zresztą, szybkie pamięci dają kopa jedynie w syntetykach... I liczby ładnie wyglądają :wink: . Plus do tego 8 faz Asusa versus 4 fazy Asrocka - co kiedyś przy Quadzie może mieć znaczenie. Po prostu Asus, poza starym chipsetem, ma wszystkiego więcej i lepiej... Bierz, póki jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Bardzo mi sie podobaja zestawy za 5 i 6k, z moze jedna mala zmiana, ssd zmienil bym na falcona (950zl allegro) lub vertexa (990zl gral) 64/60 odpowiednio. Pamieci mozna dostac taniej, 420 zl g.skille cl8 1600 w ddr2 np. Edytowane 1 Czerwca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Miguel przy i7 możesz użyć płyty msi na x58, na pclab jest recka i całkiem, poza tym prawie 200zł taniej niż dfi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dysan112 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) a nie myśleliście przypadkiem by w dobie kryzysu zrobić zestawienie komputerów ale na używanych częściach, bo można o 50% taniej złożyć "nowego" kompa. Jak patrze na cenę 4850 palita nowego to po po prostu śmiech na sali ponad 500 zł, ja za używanego referenta 4850 dałem 300 zł a wersje wzmocnione śmigają po 350 zł a jak sie dorzuci druga grafe to mamy high end za nieco ponad 600 zł gdzie w sklepie dostaniemy co najwyżej 4850 1gb a układ x2 4850 bije gtx275/4890 na głowę. a to jest tylko przykład Edytowane 1 Czerwca 2009 przez dysan112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 @ath Pomyślę nad tym, chociaż bardziej ufam sekcji zasilania tej od DFI. @dysan112 Nie za bardzo, gdyż każda używana "okazja" jest indywidualna. Cena Palita HD4850 DDR5, czyli tak naprawdę HD4870, to 500 zł. Ty dałeś za używanego referenta 300 zł, gdzie trzeba jeszcze wymienić chłodzenie (np. na S1 + wentylator) i wtedy cena rośnie... Wtedy lepiej jest kupić nowego HD4770, którego chłodzenie jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Realnie obie płyty robią ok. 500MHz na FSB. Obsługa pamięci 1066 to tylko parę dzielników więcej, co nie ma znaczenia przy mocniejszym podkręcaniu, bo i tak ich nie użyjesz (za wysoko pamięci będą). Zresztą, szybkie pamięci dają kopa jedynie w syntetykach... I liczby ładnie wyglądają :wink: .Ten wynalazek ma często problemy z przekroczeniem fsb ~360 na 45nm(np. pdc e6300 na XS) Po prostu Asus, poza starym chipsetem, ma wszystkiego więcej i lepiej... Bierz, póki jest.Tych płyta jest od zatrzęsienia, więc nie ma co się spieszyć. sam się nad nią zastanawiam, ale nie wiem czy to czasem nie są to tzw. "refubrished", bo one lubiły padać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybaq Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Ten wynalazek ma często problemy z przekroczeniem fsb ~360 na 45nm(np. pdc e6300 na XS) Wiem że moje pytania i dociekliwość mogą być męczące ale nie znam się dobrze na temacie, więc jeśli mógłbyś sprecyzować swoją opinię byłbym bardzo wdzięczny. Tzn. interesuje mnie przede wszystkim co masz na myśli pisząc "ten wynalazek", i jak to możliwe że ma problemy z przekroczeniem fsb~360 na 45nm? Czy dobrze rozumiem, że odnosisz się do asrocka i jeślibym chciał zamontować na nim procek wyprodukowany w technologii 45 nm (a mam taki zamiar - konkretnie chodzi o e8400) to fsb "wyciągnełoby" makysmalnie 360? Chociaż tak jak już wcześniej wspominałem nie jestem obeznany w temacie to wydaje mi się ta wartość niesamowicie niska... Edytowane 1 Czerwca 2009 przez Rybaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Obecnie moje zainteresowanie kieruje w stronę płyty asusa. Staram się zebrać jak najwięcej info. o niej, więc o asrocku Ci nic nie powiem. Zresztą już tutaj radzili forumowicze abyś poczytał temat o P5B. Co do "wynalazku" to tak ją nazywam, bo rzadko się zdarza, żeby starsze płyty były dostępne w tak dużych ilościach, nowe i do tego tytułowane kiedyś high-endami. Co do fsb 360 czy 380 to znajdź sobie temat np. na XS(oczywiście na jednej opinii sie nie opieraj), ale sądzę, że za taką cenę i mając na uwadze gigabyte'a na p31(za podobna kwotę) Asus może być trafnym wyborem. Zresztą ja się kieruję innymi kryteriami, bo chce zakosztować intela na max. rok, a potem pewni i5 albo jakiś PII :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Ten wynalazek ma często problemy z przekroczeniem fsb ~360 na 45nm(np. pdc e6300 na XS) Czytałem ten temat - gość osiągnął 366MHz, ale na maksymalnym mnożniku. Na zmniejszonym wyciągnął 450MHz, więc całkiem nieźle, ale czy to max płyty - w tym przypadku można podejrzewać FSB Wall. U nas na forum user @Free sprawdzał max FSB E6300 i osiągnął jeszcze mniej: 3294930[/snapback] Tych płyta jest od zatrzęsienia, więc nie ma co się spieszyć. sam się nad nią zastanawiam, ale nie wiem czy to czasem nie są to tzw. "refubrished", bo one lubiły padać. Nie, to nie są płyty refurbished (serwisowane). Jest ich przede wszystkim za dużo na rynku i mają wgrany najnowszy bios. Prawdopodobnie Intel sprzedał Asusowi jakieś stare zapasy P965 i Asus wypuścił na rynek P5B Premium. Edytowane 1 Czerwca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 @ath Pomyślę nad tym, chociaż bardziej ufam sekcji zasilania tej od DFI. @dysan112 Nie za bardzo, gdyż każda używana "okazja" jest indywidualna. Cena Palita HD4850 DDR5, czyli tak naprawdę HD4870, to 500 zł. Ty dałeś za używanego referenta 300 zł, gdzie trzeba jeszcze wymienić chłodzenie (np. na S1 + wentylator) i wtedy cena rośnie... Wtedy lepiej jest kupić nowego HD4770, którego chłodzenie jest ok. To mam inną propozycję. Może zestaw, który pozwala najtańszym kosztem wskoczyć na platformę 1366: -MSI X58 PRO (na prawdę fajna płyta, obsługa sli po niewielkim zabiegu) ~730-750zł -Intel Xeon E5502 (najtańszy procek na 1366, 2 rdzenie) ~760-780zł -2x2gb, mogą być te OCZ 1600mhz proponowane przez Ciebie za 320zł Do tego jakaś grafa z przedziału 4850-90 i jest startowa platforma na 1366 z możliwością rozbudowy w późniejszym czasie o np. i7 920 jeśli ktoś potrzebuje 4 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Pomyślę nad tym, ale już przy zestawach na lipiec. Poczytałem jednak coś o tych E5502 : Why has not one reporter asked Intel, or at least published a story, about the die used for the new dual-core Intel Xeon E5502 and L5508? According to Insight64 principal analyst Nathan Brookwood, he has confirmed with Intel these are “defeatured quad-cores that create a low-end socket-compatible part.” PS. Przed chwilą dostałem informację, że z trochę popularnymi ostatnio selektami X3 @ X4 z pewnego sklepu (oczywiście nie ESC) jest problem. Otóż procesor po selekcji kupiony przez tą osobę nie ma działającego 4 rdzenia. Płyta główna oczywiście ma ACC potrzebne do jego odblokowania. Sklep twierdzi, że 4 rdzeń odblokowywuje się na inny modelu płyty głównej, ale to przecież jest żadna różnica, gdy mobo ma ACC... Oczywiście jest to jeden potwierdzony przypadek - nie słyszałem o problemach tego typu w innych przypadkach. Edytowane 1 Czerwca 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Sprzedawca twierdzi, że można odblokować tylko na niektórych biostarach, a na innych płytach z acc jest to niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Nie rozumiem dlaczego, w każdym, nawet najdroższym zestawie pod s775 jest P5B Premium, jakby nie było lepszych płyt pod ten socket :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...