Skocz do zawartości
ath

AMD AM2(+) / AM3 - Phenom II X2 / X3 / X4 (Deneb / Heka / Calisto) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn. o ile trzeba zjechać z rozdzielczością na X3/4 by komfort gry był porównywalny do tego z EXXXX?

Inaczej ile klatek ma pokazywać FRAPS - 30=ile? 40, 50?

A może na tych prockach w ogóle nie da się grać z podobnym komfortem co na EXXX?

Sprawdzałeś to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. o ile trzeba zjechać z rozdzielczością na X3/4 by komfort gry był porównywalny do tego z EXXXX?

Inaczej ile klatek ma pokazywać FRAPS - 30=ile? 40, 50?

A może na tych prockach w ogóle nie da się grać z podobnym komfortem co na EXXX?

Sprawdzałeś to?

O czym Ty w ogóle piszesz? Co ma rozdzielczość do wydajności CPU? Rodzina Core 2 Duo E8000 jest porównywalna do Phenomów X4 starej generacji w GTA IV (ze wskazaniem na procki AMD), w związku z czym E8000, nie mówiąc o E7000, bynajmniej nie jest tutaj wyznacznikiem super-wydajności - w tej grze.

W wiązku z czym powiedz mi: co miałem dokładnie sprawdzać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to.

Napisałem w komentarzach do wyniku procesorów w GTA IV:

"Niestety, ale gra na trzyrdzeniowym procesorze AMD nie działa z taką płynnością na jaką wskazuje ilość FPSów uzyskana w teście czy pokazywana przez FRAPS’a. 25,9 FPS uzyskane przez X3 720 jest mniej płynne, niż 25,7 FPS na Core 2 Duo E8600 czy 25,1 FPS na Phenomie X4 9950!"

EDYTA:

Nie interesuje mnie nawet jaka to gra:)

Edytowane przez suchyjastrzab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałes mój artykuł, który będe publikował za kilka dni - jest w nim pokazane, że jeśli ktoś wykonał test "graficzny", czyli przy mniejszych detalach/ rozdzielczości to wychodzą inne relacje między procesorami, niż w przypadku normalnego- solidnego testu CPU. Pokaż mi teraz te solidne testy CPU - ile ich jest?

czytałem i ze sporą częścią się nie zgodze,w normalnych warunkach w 99% gracz w domu gra z Anizo i AA i najwyższych detalach.W testach CPU są manipulacje ustawieniami graficznymi (praktycznie wszyscy) by pokazać jak najwyższe różnice pomiędzy procesorami i zazwyczaj w waszym przypadku HIGH lub M (przykład Crysis ustawienia HIGH zmienić na VH i różnice marginalne) ale jak zagramy w najwyższych i anizo i AA i to obojętnie czy to bedzie 4850/4870 czy GTX285 różnice się zacierają pomiędzy procesorami co jest normalne bo grafa przejmuje tu kluczową rolę i wtedy nasówa się pytanie jeśli gram to do czego mi E8400 jak E5200 zapewnia mi praktycznie ten sam FPS z różnicami maksymalnymi 4-5FPS a nie 20 i więcej w niższych ustawieniach.Oczywiście ma FSB znaczenie ale jak ustawi się E5200 9x333 i będziesz grał na maxa to różnicy pomiędzy E8400 wogóle nie odczujesz.

Można się doczepić no przeciesz my testujemy procesor a nie karty graficzne w tym wypadku ale co to ma wspólnego z realną grą jak grasz na VH zazwyczaj z anizo i AA no ale zawsze można zejść z detalami niżej i pochwalić się dużymi różnicami.

Podam parę gier z E5200 i E8400 ustawienia maxymalne AA-4x anizo 16X 1280x1024, procesory ustawione 9x333

Far Cry2 Dx10

E5200-26

E8400-28.9

WIC Dx10 zaraz za kurtyną z realnej walki

E5200-36.4

E8400-38.1

Colin Dirt-Przejazd z 4 przeciwnikami,testujecie CPU na ustawieniach HIGH z 4x i wychodzą już spore różnice

E5200-48.4

E8400-45.8

Cod5-

E5200-67

E8400-68.2

Sytuacja diametranie się oczywiście zmienia jak zejdziemy z detalami ale czy to robimy jak gramy normalnie zazwyczaj schodzimy z rozdzielczością.

Wszystko zależy z punktu patrzenia na punkt widzenia w moim wypadku jakbym miał jedną grafę za chiny ludowe bym nie dopłacił do E8400 bo różnice w takich ustawieniach jak gram są tak małe nie odczuwalne że mija się to z celem.Wielu osobą się nie podoba że procesory testuje się na ustawieniach graficznych niższych by pokazać różncę w dużej mierze nie mającej nic wspólnego z realiami w wielu przypadkach.By pogodzić ten stan rzeczy wkońcu by ktoś się wychylił i w teście CPU zrobić normalnie by pokazać różnice na tych ustawieniach a pozniej z ustawieniami jak gracz gra( bo on nie schodzi z detalami) i wtedy ma się pełne zobrazowanie sytuacji i podjęcie decyzji nad wyborem procesora i w takim wypadku (teście) nie było by się do czego przyczepić bo i jedni i drudzy byli by zadowolenie ale napewno nie zadowoleni z takiego testu by nie byli producenci.

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to.

No i co w związku z tym? Gdzie tutaj jest mowa o obniżaniu rozdzielczości itp.

EDYTA:

Nie interesuje mnie nawet jaka to gra:)

Skoro Cię nie interesuje, to po co dyskutujesz?

Kolejna sprawa - jeśli piszesz: "Tzn. o ile trzeba zjechać z rozdzielczością na X3/4 by komfort gry był porównywalny do tego z EXXXX??", to tylko świadczy o tym, że znowu czytasz nieuważnie (żeby nie napisać tego dosadniej). Napisałem, że komfort gry na Phenomie II X3 jest niższy niż na Phenomie X4, pomimo iż obydwa procesory uzyskały tyle samo FPS. Ty zas odwracasz kota ogonem i sugerujesz że napisałem, że to na Phenomie X4 jest mniej płynnie, niż na Exxx. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba mnie źle zrozumiałeś....

Zadam pytanie inaczej. Ile więcej FPS musi pokazać FRAPS by komfort gry na 720 i 9950 był taki sam?

Zostało to określone w komentarzu, który przed chwilą cytowałeś.

@maxforce

Jestem ciekaw, jak mogłeś to czytać, skoro Ci nie dałem linka do tego...

Co do Twoich obserwacji. Że tak powiem, Twoje umiejętności testowania coś zbladły. Oczywiście można zrobić test "graficzny", o taki:

Dołączona grafika

i wychodzi to o czym mówisz, ale w realnej grze, gdzie jest walka, wybuchy, dużo jednostek itd.:

Dołączona grafika

Jak widać, nawet w trybie bardzo wysokim, jakim jest 1920 x 1440 AA-x4 Anizo-x16 widać bardzo wyraźną różnicę między E5200, a E8400 / czy innym procesorem z rodziny E8000. To samo jest w Crysis - kwestią jest odpowiednie przeprowadzenie testu. Na E5200 nie ma szans na płynną grę w Crysis - po prostu. Zresztą do płynności potrzebny jest dośc mocno wykręcony E8000.

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Niestety, ale gra na trzyrdzeniowym procesorze AMD nie działa z taką płynnością na jaką wskazuje ilość FPSów uzyskana w teście czy pokazywana przez FRAPS’a. 25,9 FPS uzyskane przez X3 720 jest mniej płynne, niż 25,7 FPS na Core 2 Duo E8600 czy 25,1 FPS na Phenomie X4 9950!"

Wiec mniej jest jednak wiecej? Udowodnij? A przepraszam nie masz jak. Jest Twoje zdanie przeciw zdaniu kogos innego.

Swoją droga slyniecie z testów "wysokiej jakosci" ale powiedz mi od kiedy Fraps jest w stanie prawidłowo oddać ilość FPS uzyskanych w grze?

Juz dzieci w przedszkolu posiadające komputer wiedzą ze trzeba być skonczonym kretynem zeby oprzec testy na tym programie.

Oparcie testu w całosci na tym programie? Lol!. W ty miejscu juz z miejsca moge obalic wszystko co tu wypisujesz.

Czyli jest wolniej niż wskazywałby na to FRAPS, ale ani ja ani ty Gi3r3k nie jestes w stanie powiedzieć, czy użytkownik pci potrafi ocenić na oko płynność, bo o to własnie chodzi.

Tak samo ani ja, ani wszyscy nie jestesmy w stanie ocenic czy potrafisz prawidłowo na oko ocenić płynosc. Jaki z tego wniosek?

Opinię użytkownika, który nie ma porównania do innych procesorów traktujecie na równi z opinią redaktora, który wszystkie te procesory miał i testował oraz jego testem, w którym opisał swoje doświadczenia i pokazał wyniki badań.

Wiesz ile jest warta opinia "redaktora", który przyja sobie jakąs dziwną procedure testową która tak naprawde nic nie pokazuje?

Kurde - czytałes mój artykuł, który będe publikował za kilka dni - jest w nim pokazane, że jeśli ktoś wykonał test "graficzny", czyli przy mniejszych detalach/ rozdzielczości to wychodzą inne relacje między procesorami, niż w przypadku normalnego- solidnego testu CPU. Pokaż mi teraz te solidne testy CPU - ile ich jest?

Jesli ktoś wykona test graficzny i nie bedzie to test renderowania grafiki za pomoca cpu to znacyz ze tostowal on karte graficzną nie procesor...

Na filmie widać dopiero spadki poniżej 20 FPS, a i tak jest to bardzo trudne do zaobserwowania. Film ma 24 / 25 FPS, w związku z czym neiwiele wyłapać można po filmie.

Na filmie widać wszystko co potrzeba. Trzeba potrafic tylko nakręcic film...

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia - dlaczego nie ma takiej batalii o to, że Core 2 Duo E6750 ma ten sam problem?

Dlatego ze nie czepiłes się C2D w odpowiednim temacie tak jak tutaj tego X3?

I Ty mówisz, że masz komputer nie od wczoraj...

Po prostu nie grasz na maksymalnych detalach, w związku z czym masz FPSy na poziomie 30-40 (albo i więcej), co automatycznie wyklucza Twoją opinię jako wiążącą. Bo na tej zasadzie to i Pentium Dual Core E2180, który w moim teście uzyskał 12,1 FPS (średnio) będzie zapewniał płynność.

A ty od kiedy masz komputer? Bo jesli dajesz max detale po to zeby pograc w 12FPS czy tam 25 to wychodzi ze od dzisiaj?

No i jeszcze jedno: na zdrowy chłopski rozum, nawet jeśli na komputerze pci i jego ustawieniach Phenom II X3 sprawuje się dobrze (odpowiednio manipulując ustawieniami to i E2180 będzie się dobrze sprawował), nie oznacza że Phenom X4 nie będzie się spisywał lepiej - akurat w tej grze.

A skąd wiesz czy na jego konfiguracji np taki phenom nie bedzie spisywał się nawet gorzej? Przy ilosci czynników jakie wpływają na całosc nawet szybszy procesor moze chodzic wolniej...

Napisałem, że komfort gry na Phenomie II X3 jest niższy niż na Phenomie X4, pomimo iż obydwa procesory uzyskały tyle samo FPS.

Ale skąd wiesz ile było FPS? Tylko nie pisz mi tu o frapsie.

Zostało to określone w komentarzu, który przed chwilą cytowałeś.

Nie, nie zostało. Czemu nie jestes w stanie odpowiedziec komus na konkretne pytanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec mniej jest jednak wiecej? Udowodnij? A przepraszam nie masz jak. Jest Twoje zdanie przeciw zdaniu kogos innego.

Swoją droga slyniecie z testów "wysokiej jakosci" ale powiedz mi od kiedy Fraps jest w stanie prawidłowo oddać ilość FPS uzyskanych w grze?

Juz dzieci w przedszkolu posiadające komputer wiedzą ze trzeba być skonczonym kretynem zeby oprzec testy na tym programie.

Oparcie testu w całosci na tym programie? Lol!. W ty miejscu juz z miejsca moge obalic wszystko co tu wypisujesz.

FRAPS obciąża delikatnie procesor (każdy) - to jest oczywiste. Nie da się inaczej przeprowadzić testu w grze bez tej aplikacji. Każdy program mierzący i zapisujący szczegółowe informacje na temat ilości FPSów będzie obciążał procesor dodatkowo.

"Skończonymi kretynami" są zatem wszyscy redaktorzy na świecie, bo wszyscy używają frapsa - a w tym redaktorzy vortalu na którego forum się wypowiadasz.

Tak samo ani ja, ani wszyscy nie jestesmy w stanie ocenic czy potrafisz prawidłowo na oko ocenić płynosc. Jaki z tego wniosek?

Taki z tego wniosek, że musisz sam to ocenić. Mechanizmów funkcjonowania społeczeństwa nie mam zamiaru tutaj tłumaczyć.

Wiesz ile jest warta opinia "redaktora", który przyja sobie jakąs dziwną procedure testową która tak naprawde nic nie pokazuje?

Procedura testowa pokazuje bardzo dobrze relacje wydajności między procesorami. Jeśli uważasz inaczej pokaż lepszą i napisz dlaczego moja nic nie pokazuje argumentując to, bez obrażania rozmówcy.

Jesli ktoś wykona test graficzny i nie bedzie to test renderowania grafiki za pomoca cpu to znacyz ze tostowal on karte graficzną nie procesor...

Jesli mówiąc "test graficzny" masz na myśli test w grze, to najwyraźniej kompletnie nie masz pojęcia o czym mówisz.

Na filmie widać wszystko co potrzeba. Trzeba potrafic tylko nakręcic film...

Na filmie widać różnicę między 60, a 30 FPS - to prawda. Ale między 25 a 30 bardzo ciężko będzie zaobserwować i przez to będzie masa niedomówień. Ponownie: pokaż jak się kręci taki film w takim razie - z chęcią skorzystam z Twoich rad.

Dlatego ze nie czepiłes się C2D w odpowiednim temacie tak jak tutaj tego X3?

A może dlatego, że nie zwykłem krytykować procesorów, które już nie są sprzedawane? Tak samo nie napisałem ani jednego posta w temacie o Phenomach X3 na temat tego, że Colin źle działa w nich, bo już ich nikt nie kupuje - mowa oczywiście o starych Phenomach X3.

A ty od kiedy masz komputer? Bo jesli dajesz max detale po to zeby pograc w 12FPS czy tam 25 to wychodzi ze od dzisiaj?

To jest test który ma pokazać różnicę między procesorami. Trudno żebym wykonywał test kilkudziesięciu procesorów w kilkunastu ustawieniach. Czemu nie czepiasz się tych wszystkich testów kart graficznych, któe pokazują różnicę między grafikami na zasadzie 15 vs. 18 FPS?

A skąd wiesz czy na jego konfiguracji np taki phenom nie bedzie spisywał się nawet gorzej? Przy ilosci czynników jakie wpływają na całosc nawet szybszy procesor moze chodzic wolniej...

Bo mam komputer nie od dziś i wiem jakie czynniki mają wpływ na wynik testu mojego.

Nie, nie zostało. Czemu nie jestes w stanie odpowiedziec komus na konkretne pytanie?

Rozumiem, że logiczne myślenie jest Ci obce? Napisane było w komentarzu: "Próbując ocenić rzeczywiste wrażenie płynności możemy powiedzieć, że Phenom II X3 720 zapewnia porównywalny komfort rozgrywki do Core 2 Duo E7500 – czyli wg testu procesor około 20% wolniejszy." Trzeba być "skończonym kretynem", żeby z tej informacji nie wyciągnąć odpowiedzi na zadane przez niego pytanie.

Twoja wypowiedź niesie zerową wartość merytoryczną. Zero argumentów, za to masa obraźliwych określeń i wyrzutów na zasadzie "nie słucham cie bo cie nie lubie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo lepiej i latwiej jest tworzyc debilne teorie spiskowe w ktore potem wiekszosc osob wierzy :mur:

Jeśli masz na myśli wydajność Phenoma II X3 w Crysis, to zapomniałeś że sam tą "debilną teorię spiskową" tworzysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że logiczne myślenie jest Ci obce? Napisane było w komentarzu: "Próbując ocenić rzeczywiste wrażenie płynności możemy powiedzieć, że Phenom II X3 720 zapewnia porównywalny komfort rozgrywki do Core 2 Duo E7500 – czyli wg testu procesor około 20% wolniejszy." Trzeba być "skończonym kretynem", żeby z tej informacji nie wyciągnąć odpowiedzi na zadane przez niego pytanie.

Tak masz rację, logiczne myslenie jest mi obce. Bo w koncu przeciez nie domysliłem się czegos czego wcvzesniej ani razu nie napisales w tym temacie :lol:

I jak ktos ma tu z tobą dyskutowac? To nie jedyny przyklad w tym temacie ze powołujesz sie na cos czego wczesniej nawet nie napisałeś.

I chcesz zeby ktos brał powaznie to co piszesz i twoje testy?

Na filmie widać różnicę między 60, a 30 FPS - to prawda. Ale między 25 a 30 bardzo ciężko będzie zaobserwować

Jesli na filmie bedzie Ci ciezko zaobserwowac to znaczy ze w grze tez nie zauwazysz.

Bo mam komputer nie od dziś i wiem jakie czynniki mają wpływ na wynik testu mojego.

Z tego co piszesz wynika jednak cos zupełnie innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak masz rację, logiczne myslenie jest mi obce. Bo w koncu przeciez nie domysliłem się czegos czego wcvzesniej ani razu nie napisales w tym temacie :lol:

I jak ktos ma tu z tobą dyskutowac? To nie jedyny przyklad w tym temacie ze powołujesz sie na cos czego wczesniej nawet nie napisałeś.

Wszyscy czytający ten temat i dyskutujący w nim doskonale wiedzą, gdzie znajduje się wykres z wydajnością w grze GTA IV i że pod nim jest stosowny komentarz. Ale jak widać Ty do tej grupy nie należysz.

Jesli na filmie bedzie Ci ciezko zaobserwowac to znaczy ze w grze tez nie zauwazysz.

Kolejna bzdura - oko ludzkie rejestruje znacznie więcej obrazów na sekundę niż 25.

Z tego co piszesz wynika jednak cos zupełnie innego.

Wzniesiesz się na jako taki poziom dyskusji, czy dalej będziesz się bawił w piaskownicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna bzdura - oko ludzkie rejestruje znacznie więcej obrazów na sekundę niż 25.

Kamera tez. Ale widac technika jest ci obca... Ale czego sie spodziewac. Widac to po tym co wypisujesz tu od dawna.

Albo zaczniesz uzywac konkretnych argumentów albo ci pomoge i bedziesz wypisywal swoje teorie ale juz nie tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamera tez. Ale widac technika jest ci obca... Ale czego sie spodziewac. Widac to po tym co wypisujesz tu od dawna.

Brawo, ale nie taka która jest powszechnie dostępna.

Albo zaczniesz uzywac konkretnych argumentów albo ci pomoge i bedziesz wypisywal swoje teorie ale juz nie tutaj.

Uważaj, żebyś przy okazji nie pomógł i Rybie za jego "teorie" zgodne z moimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo, ale nie taka która jest powszechnie dostępna.

Brawo, ale chyba jednak pomoge ci opuscic forum, skoro masz tak wspaniałe teorie(zreszta jak zawsze).

PS. Kamere nagrywająca z większą szybkoscią niz 25FPS własnie trzymam w rece...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak lubicie oficjalne oswiadczenia to prosze: Ja nie mam nic wspolnego z tym, co glosi focus wraz z portalem egieldy. Nie wkladaj w moje usta slow, ktorych nie wypowiedzialem.

Oczywiście...

Dołączona grafika

Phenom II X3 720 wolniejszy od Phenoma 9850 o około 20%, podczas gdy teoretycznie powinien uzyskac wynik na poziomie Phenoma II X4 920.

Wyniki przepisane z wykresu:

Phenom II X3 720: 47,99

Phenom X4 9850: 57,3

Phenom II X4 920: 60,43

Powyższe jest jednoznaczne - potwierdza to o czym piszę ja oraz Weelkoo z FrazPC.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście...

[img-]http://galeria.purepc.pl/d/37956-2/crysis.png[/img]

Phenom II X3 720 wolniejszy od Phenoma 9850 o około 20%, podczas gdy teoretycznie powinien uzyskac wynik na poziomie Phenoma II X4 920.

Wyniki przepisane z wykresu:

Phenom II X3 720: 47,99

Phenom X4 9850: 57,3

Phenom II X4 920: 60,43

Powyższe jest jednoznaczne - potwierdza to o czym piszę ja oraz Weelkoo z FrazPC.pl

Co potwierdza? Przeciez ty piszesz ze ilosc fps jest taka sama, a wyglada tylko na wolniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale powiedz mi od kiedy Fraps jest w stanie prawidłowo oddać ilość FPS uzyskanych w grze?

Od zawsze :D , czasami różnice są na tyle duże , że nawet 80fps czasami nie daje płynności. Pojawia się nagle nowy sterownik do grafiki - wydajność nie zmienia się , a płynność animacji poprawia się znacząco.

Dlatego niezbędne są takie komentarze odnośnie realnej płynności , jeżeli chce się zrobić rzetelny test. Mam wrażenie , że niestety wiele osób nigdy tego zjawiska nie widziało - po prostu nie zwracają uwagi na tak ważne szczegóły , suche liczby to nie wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno laikowi z boku ocenić kto w Waszym sporze Panowie ma rację, ale problem jest rzeczywiście ciekawy... Jako potencjalnego użytkownika PII X3 przekonują mnie jednak bardziej recenzje ze świata, gdzie nie widać problemów X3 z grami, np.: najnowszy test X3+crossX na Anandzie:

http://anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3533

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak SidePortu i słabsza dźwiękówka.

Jedno i drugie ma znaczenie tylko jak ktos uzywa zintegrowanych, co chyba nie jest norma u nas na forum :D

Biorac pod uwage jak Esc zaczal kosic po 30-50 pln wiecej na Asrockach 780G od kiedy zostaly polecone na forum to Biostar wydaje sie byc lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od zawsze :D , czasami różnice są na tyle duże , że nawet 80fps czasami nie daje płynności. Pojawia się nagle nowy sterownik do grafiki - wydajność nie zmienia się , a płynność animacji poprawia się znacząco.

Dlatego niezbędne są takie komentarze odnośnie realnej płynności , jeżeli chce się zrobić rzetelny test. Mam wrażenie , że niestety wiele osób nigdy tego zjawiska nie widziało - po prostu nie zwracają uwagi na tak ważne szczegóły , suche liczby to nie wszystko.

Dlatego własnie nie powinno się uzywać frapsa. W niektórych sytuacjach oprogramowanie tego typu nie jest w stanie wyswietlic tego co powinno. Do tego dochodzi kwestia uzytego oprogramowania. Problemy tego typu są dosc specyficzne i wystepuja od wielu lat. Jezeli wydajnosc (fps) sie nei zmienia a widzimy zmiane w płynosci trzeba się zastanowic w czym problem. Zwykle lezy on na lini oprogramowanie-sterowniki-karta graficzna, nie samego cpu, bo on tam prawie za nic nie odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi