Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom II X2 | X3 | X4 | DDR2/DDR3 | AM2+/AM3 | Deneb | Heka | Calisto

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jestem w trakcie przeprowadzania testów bo od kilku dni mam już płytę AM3 i przyglądając się dyskusji o poborze mocy przez procka to chciałem powiedzieć że np. w sisoft sandrze w zakładce "processor" jest taka pozycja "maximum power", u mnie na PII (stepping c2) x2 zmodowanym na x4 i podkręconym do 3,4ghz pokazuje się tam 218 W, po podkręceniu na tym samym napięciu do 3,6ghz wartość ta zwiększa się do 231W, czyli różnica na 200hmz wynosi z tego wynika 18W ?

Korzystając z okazji zapytam się jeszcze jakich napiec na vcore dla PII (C2) do codziennego użytku lepiej nie przekraczać, a także czy 32-34 C 3,6ghz w idle dla PII x4 do mało, w sam raz czy za dużo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do testów polecam Linx'a ten wykrzacza proca już w 7-10 minut kiedy coś jest nie tak a na tych samych ustawieniach Orthos i OCCT przechodzą.

Deneb jest żarłoczny na prąd ale 50-70W więcej za 200mhz to przegięcie.

A dokładniej? Jakiś link?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bądź śmieszny. 50W od 200MHz w górę i napięcia wyższego o 0,1V?? Chyba w jakimś koszmarze...

No dobra walnąłem w ciemno, teraz sprawdziłem miernikiem między 1,25V a 1,36V i różnica to 31W w OCCT, w GTA IV również.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki problem po odblowaniu 4 rdzenia

przy starcie kompa przy wczytywaniu systemu jest zwiecha albo bsod. Dopiero tak za 4-5 restartem system wstaje. Cisnalem proca programami do testowania, gralem w gta 4 z 30 godzin i wszystko jest ok.

Tylko ten problem przy wlaczeniu kompa. Jest jakas rada ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak... są od 2tyg juz

Wszędzie? w cennikach 550 c3 nie było prawie nigdzie poza proline esc komputronikiem. Dalej w połowie sklepów jest tylko wersja 545 C2, 550 C2 BE i 555 C3 BE. A 550 c3 wciąż jest słabo dostępny.

Ma ktoś info jakie serie 550 c3 udało się odblokować na x4?

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszędzie? w cennikach 550 c3 nie było prawie nigdzie poza proline esc komputronikiem. Dalej w połowie sklepów jest tylko wersja 545 C2, 550 C2 BE i 555 C3 BE. A 550 c3 wciąż jest słabo dostępny.

Ma ktoś info jakie serie 550 c3 udało się odblokować na x4?

jak bys dobrze poszukal to bys znalazł 550 C3 ;)

osobiscie nie polecam 550-ki C3

Edytowane przez kojot26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Natrafiłem na dobry artykuł na stronie AMD jak łatwo i szybko podkręcać procesor Amd Phenom II 966 BE. Wszystko opisane w kilkunastu krokach.

http://blogs.amd.com/play/2009/04/22/overc...tion-processor/

Pomimo znajomości języka mam jednak problem. Mianowicie chodzi mi o to co mam zrobić w w pkt. 8. Czy podnosić napięcie na standardowym mnożniku czy na tym na którym przy standardowym napięciu benchmark nie został ukończony ? Jak sprawdzać czy częstotliwość maleje bądź nie.

Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: Wydawało mi się, że napisałem, nie wszędzie, więc wiem, ze w czterech sklepach był.

A dlaczego go nie polecasz? Coś z nim jest nie tak?

nic z tych rzeczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu rzadziej. Mniejsza szansa, że trafisz, chyba, że z wyselekcjonowanej serii.

Ja mam inne pytanie. Od dłuższego czasu męczę się z odblokowaniem mojego phenoma (pewniak). A to jest niestabilny, a to w ogóle nie chce odpalić, aż w końcu wywaliło mi coś takiego:

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1037378

CPU PSN : AMD Phenom II X4 B45 Processor

CPU Arch : 1 CPU -2 Cores - 2 Threads

To normalne, czy ja jak zwykle składając kompa trafiłem na takie części które będą mi się walić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewniak, bo kupowałem wyselekcjonowanego i testowany na ma770-ud3p działał stabilnie na x4.

Na biosie 1.4 komp zwiesza się przy bootscreenie, na 1.10 i 1.00 nie wykrywa go jako x4, a biosu 1.30 nie ma..

Ogólnie już mi się udało coś zrobić i znowu są 4 rdzenie, ale dalej komp się zawiesza po ~10 min. Chyba zostaje mi zmiana mobo na gigabyte'a..

Chyba że są w biosie jakieś ustawienia, które mogą mieć wpływ na działanie ACC. Próbowałem już ze Spread Spectrum, Cool n quiet, zmianą napięć, ale jak narazie nic nie skutkuje. Może sama zmiana ustawień ACC. Mam opcje: auto, all cores (od -12% do +12%), per core (tak samo) no i disabled. Co to tak wogóle zmienia?

Edytowane przez Hejger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba nie ode mnie cpu.

wczoraj testowalem asrocka m3a770de i rowniez nie udalo sie ustabilizowac X4 w 555 mimo ze na pieciu innych plytach proc dziala ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cpu od memla (/memela?).

Czyli po prostu asrock się do tego nie nadaje.. :( A wiesz może coś o tym jak radzą sobie z odblokowywaniem biostary? Bo ostatnio dużo dobrego się o nich naczytałem i jak gdzieś bym jakiegoś znalazł to może bym nabył.

Edytowane przez Hejger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cpu od memla (/memela?).

Czyli po prostu asrock się do tego nie nadaje.. :( A wiesz może coś o tym jak radzą sobie z odblokowywaniem biostary? Bo z tego co mi wiadomo bardzo dobrze i jak gdzieś bym jakiegoś znalazł to może bym nabył.

Mój PII chodził wcześniej na Biostarze i został na niej odblokowany po raz pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cpu od memla (/memela?).

Czyli po prostu asrock się do tego nie nadaje.. :( A wiesz może coś o tym jak radzą sobie z odblokowywaniem biostary? Bo ostatnio dużo dobrego się o nich naczytałem i jak gdzieś bym jakiegoś znalazł to może bym nabył.

a to sory, ode mnie :)

kiedy ty tego proca kupiles ode mnie? ostatniego 545 na X4 sprzedalem jakies ~2 m-ce temu?

to szybko dales znac ze cos u ciebie nie gra :/

Jak dalej nie dasz rady odpalic, to odeslij do mnie tego cpu z papierami, sprawdze raz jeszcze, jesli potwierdze to co piszesz to wymienie ci na 555 c3 @X4. pasuje? Ale obawiam sie ze to plyta, taka sztuka.

jak cos to pisz na maila, na temat dostepnosci biostara rowniez otrzymasz odpowiedz ode mnie.

W ogole tak sie slada ze na dniach bede mial dwa te asrocki 770de+ i osobiscie sprawdze jak ACC na nich dziala.

DIZEL... nie ma znaczenia na jakiej plycie proc zostal rozdziewiczony. Ale ciekawa teoria, ciekawa.

domniemam ze twoj proc tez ode mnie ?

Edytowane przez kojot26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewniak, bo kupowałem wyselekcjonowanego i testowany na ma770-ud3p działał stabilnie na x4.

Na biosie 1.4 komp zwiesza się przy bootscreenie, na 1.10 i 1.00 nie wykrywa go jako x4, a biosu 1.30 nie ma..

Ogólnie już mi się udało coś zrobić i znowu są 4 rdzenie, ale dalej komp się zawiesza po ~10 min. Chyba zostaje mi zmiana mobo na gigabyte'a..

Chyba że są w biosie jakieś ustawienia, które mogą mieć wpływ na działanie ACC. Próbowałem już ze Spread Spectrum, Cool n quiet, zmianą napięć, ale jak narazie nic nie skutkuje. Może sama zmiana ustawień ACC. Mam opcje: auto, all cores (od -12% do +12%), per core (tak samo) no i disabled. Co to tak wogóle zmienia?

Podbij napięcia na NB do 1.2v i sprawdź. I wgraj najnowszy bios jeśli już nie masz i dodatkowo przetestuj kombinacjami np. 0,1,3 ablo 0,1,2 i zobacz który rdzeń daje ciała co do tych procentów to je olej to od Phenoma I i nic nie dają pod PII. Asrock spoko odblokowuje rdzenie ja mam AOD790GX Bios 1.80 i testowałem już 3 procki 2 selekty oba działają luks żadnych zwiech, problemów ze startem itp. i X2 545 kupiony od memela ale nie selekt i jako X4 nie działa ale jako X3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie NB na 1,20V, a na cpu daj 1,35-1,40V.

tak w ogole odblokowujace sie procesory nieoficjalnie testuje z OC np 3,6Ghz. i jesli jest ok to jest ok.

Jesli procesor zostal przeze mnie sprzedany jako X4 to poswiecilem jemu conajmniej 1-2dni na testy na roznych konfigach i watpie by z nim bylo cos nie tak. no ale moze.... cos przeoczylem. tyle tego było :/

Twoj przypadek jest pierwszym tego typu.

Edytowane przez kojot26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Memel, procka kupiłem na tej aukcji.

http://www.allegro.pl/item875606046_phenom...msc_okazja.html

Muszę przyznać że zerkałem sobie na aukcje w ktorej sprzedałeś tego "kozaka" z xtremesystems - to jest naprawde ciekawy procek :)

A co do tych Asrocków to tak je ludziska wychwalają i polecają a tu takie kwiatki że kolega niemoże odblokowac selektaxD!

Edytowane przez DIZEL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi