VIBOR Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 dziś zakupiłem Plextor-a M5P 128GB, wyniki : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Mam pytanie, Obecnie posiadam Kingston V200 128GB no i powoli zaczyna mi brakować miejsca. Zastanawiam się nad dokupieniem Kingstona V300 120GB lub Plextora M5S 128GB. Nie wiem jednak czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby sprzedanie V200 i zakup jednego z tych dwóch dysków (są w bardzo podobnej cenie): Kingston V300 240GB Samsung 840 250GB I teraz mam zagwozdkę, które rozwiązanie jest lepsze. Swoją drogą warto dopłacać do Plextora? Jak uda Ci się w miarę rozsądnie sprzedać V200 to pewnie że warto większy bo będzie wydajniejszy. Do Plextora warto dopłacić w każdym wypadku. Z tych dwóch Samsung będzie bardziej wydajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 zakupilem samsunga 840 pro ale jakies male mam wyniki komp to lenovo y580 ponizej wyniki w 4k zdecydowanie za malo tylko dlaczego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Jesli to laptop to na czas testu ustaw zarządzanie energią na "wydajność". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 No właśnie tak zrobione wszystko świeży system itp w tle praktycznie nic dzialalo i takie cos. W zasadzie jakoś z tym przezyje ale wydając trochę kaski na takiego ssd to psychologiczne oczekuje się wypada a tu wyniki porównywalne do plextora w zasadzie : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Zrobiłem test na szybko i miałem wyniki nawet ciut gorsze od Ciebie, nie ma się czym przejmować ;) dysk zamiata! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 W cenie ok. 460zl warto brac pod uwage inne dyski niz OCZ Vertex 4 128gb? Chyba doplata do Samsunga 840 pro jest nieoplacalna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 No właśnie tak zrobione wszystko świeży system itp w tle praktycznie nic dzialalo i takie cos. W zasadzie jakoś z tym przezyje ale wydając trochę kaski na takiego ssd to psychologiczne oczekuje się wypada a tu wyniki porównywalne do plextora w zasadzie : ale wyniki przecież masz świetne, biorąc pod uwagę, że to w laptopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 W cenie ok. 460zl warto brac pod uwage inne dyski niz OCZ Vertex 4 128gb? Chyba doplata do Samsunga 840 pro jest nieoplacalna? Np Plextor M5P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Po tescie na PPC M5S wydaje sie nieco mniej wydajny od vertexa. Zastanawiam sie jeszcze nad samsungiem ssd840pro ale czy doplata ok 80zl jest warta wzrostowi wydajnosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 wstępnie winowajca znaleziony - IRST."Intel Rapid Storage Technology" dał mi popalić....... Dysk znikał, system przy starcie miał bsod'y. Wywaliłem to ustrojstwo i wszelakie problemy z m5s znikły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Po tescie na PPC M5S wydaje sie nieco mniej wydajny od vertexa. Zastanawiam sie jeszcze nad samsungiem ssd840pro ale czy doplata ok 80zl jest warta wzrostowi wydajnosci? Ale rafa poleca M5P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 U mnie IRST powodował ciągłe użycie procka na poziomie 25-30%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Dziś wrócił Crucial, w sensie nówka sztuka. Ale wygląda inaczej, o tak: Pudełko też inne. Jakieś różnice? Nowszy, starszy, inny flash? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Witam! szukam jakiegos sporego dysku ssd do desktopa z przeznaczeniem _wylacznie_ na gry/programy (gdzies tak od 240gb w gore) - dysk systemowy ssd juz mam - co mozecie polecic w miare oplacalnego do tego zastosowania(z dobrym stosunkiem pojemnosc/cena), wydajnosc jest na drugim/trzecim planie, gdyz NIE bedzie na tym stal system. Mam plyte z wolnym portem zarowno SATA III jak i SATA II, btw (jesli to potrzebne info). ps aha: czy do SATA III sa potrzebne jakies dedykowane kable (data), czy taki zwykly jak do SATA II bylby ok? Edytowane 8 Lutego 2013 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Jak pojemnosc/cena to pewnie Samsung 840 albo Kingston V300. edit. Dobra, już nieważne z tym M4. Po prostu wersja 7mm. Edytowane 8 Lutego 2013 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Albo Crucial i Plextor M5S. Choć pod gry SandForce też nieźle śmigają. Edytowane 8 Lutego 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) ktory crucial? stary m4? a ten plextor m5s to tez stara seria? mam juz m4 wlasnie pod system - ale jak go bralem (w 2011), to tani nie byl Edytowane 8 Lutego 2013 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Stary ale jary Plextor jest lepszą wersją Cruciala bo używa nowszej rewizji tego kontrolera i jest trochę wydajniejszy. Wyżej maSTHa212 wspomniał o V300 jeśli ma być ciut taniej (i wolniej). Ewentualnie ten Samsung 840 tez spisze się do tego nieźle. EDIT Nie nadążam za Twoją edycją posta; Plextor jest obecna seria. Nie jest stary, pochodzi z 2012r. Edytowane 8 Lutego 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) obecna to chyba m5p? A na ceneo jak wpisuje "kingston v300", to znajduje mi tylko v200. Czy v300 to jakis nowy wypust, i czym sie rozni od v200? Edytowane 8 Lutego 2013 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Nie. M5S i M5P to dwie równoległe serie. Jedna dla entuzjastów (pro) i dla zwyklych użytkowników (nie pro). Stare serie to M3S i M3P oraz M2S. Przyjrzałem się jeszcze raz obecnym cenom i w zasadzie Crucial jest droższy a jednak minimalnie wolniejszy. Do wyboru zostają: Od 644zł - Samsung 840 Series 250GB Od 646zł - Kingston V300 240GB [sandForce] Od 690zł - Plextor M5S 256GB Ja bym brał plextora na trwalszych pamięciach MLC. TLC Samsunga są jednak jeszcze nie sprawdzone. Ale i tak będzie niezłym dyskiem. EDIT @sliza - skorzystaj z pierwszej strony tego tematu. Po ta ją utworzyłem z gotowymi linkami ;) Edytowane 8 Lutego 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) rafa, dzieki za info/wyjasnienie a co z crucial v4? 256gb wg c. juz ponizej 600 pln (najtanszy ssd o tej pojemnosci w ogole obecnie). Oplacalny sie do gier/progsow? ps qrde, na stronie cruciala m4 256gb jest zaledwie o niecale 2 dolary drozszy od v4 256. A w .pl roznica ogromna - wtf?</p> Edytowane 8 Lutego 2013 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 V4 to straszny gniot. Zdecydowanie lepiej V300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) wstepnie jestem zdecydowany na samsunga 840 lub plextora m5s. v300 raczej odpada (sandforce, tfu) co do samsunga 840, to jak sie ma jego wydajnosc do m5s (i do np. samsunga 830), i o co chodzi z tymi koscmi tlc? moga sie sypac szybko? czy raczej ze maja gorsza wydajnosc? ile lat gwary samsung daje na 840-ke? Edytowane 8 Lutego 2013 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Samsung 830 jest zdecydowanie z nich najszybszy. Ale trudniej dziś dostępny i występuje w znacznie gorszych cenach niż kiedyś. Oczywiście jest godny polecenia za szybkość i trwałość. 840 jest na nowych pamięciach TLC. Tańsze w produkcji ale wolniejsze i o mniejszej żywotności w stosunku do MLC (stosowanych we wszystkich pozostałych dyskach). Pamięci te są na tyle wolne że dysk słabo wypada w operacjach na plikach i wielozadaniowości. Jednak zupełnie dobrze (a nawet bardzo dobrze) przy działaniu pod system i aplikacje gdzie to odczyt jest najważniejszy. Tu testy 840ek http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_samsung_ssd_840_120_i_250_gb_tansi_bracia_ssd_840_pro?page=0%2C8 Tutaj M5S i 830 http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_plextor_m5s_64128256_gb_alternatywa_dla_crucial_m4?page=0,0 Oraz tutaj wszystkie razem w innym teście http://www.anandtech.com/show/6325/crucial-v4-256gb-review/7 Gwarancja na wszystkie dyski poza segmentem dla entuzjastów (840pro, M5P, Vector, Vertex 4 - tylko te mają 5 lat) wynosi 3 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 samsung 840 zainstalowany, ale w grach mam framedropy, jakby mi sie lap przegrzewal... czy temp. 55*C dla ssd to duzo czy malo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Temperatura pracy 0 - 70°C http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ssd-card/ssd-card/MZ-7TD120KW-spec A pokaż screen z AS SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) nie wiem, co o tym myśleć... mam wrażenie, że najnowszy bios coś spaprał, w stresie czasem wiatrak, mam wrażenie, nie ciśnie na najwyższym biegu, a oczywiście speedfan delli nie obsługuje system na dysku działa szybciej, ale bez rewelacji Edytowane 8 Lutego 2013 przez grzechuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Zapis sekwencyjny masz strasznie niski jak na 840... Posted via Tapatalk @ Evo 3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 w specyfikacji max to 130 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...