Klaus Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dokonałem testów porównawczych stery AMD a MS. Niestety u mnie na nowym sterowniku AMD proces "Przerwania systemowe" zjada 20-30% cpu, na MS jest to najczęściej 0-0,3%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wraith Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 U mnie na Plextorze MP5 Pro 128 z AsRock 870 Extreme 3 + Phenom II x4 955 @ 4.1 Ghz wyniki na ostatnich sterownikach AHCI AMD są niestety znacznie gorsze od tychże od Microsoftu. Na sterach od Microsoftu AS SSD pokazuje wynik około 900-1130 w zależności od humoru, na sterownikach AMD maksymalnie 700. Winowajca to o wiele gorsze 4K-64Thrd na AMD, w granicach 200 MB/s. Wie ktoś z czego to wynika? Kolejna rzecz, to kwestia ostatniego firmware'u od Plextora. Wyniki na 1.08 są niestety gorsze od wyników na 1.06. I tu kolejna zagwozdka. Czemu i jak to możliwe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Może to ma coś wspólnego? Win7 Driver Issues? Microsoft, AMD Recommend Uninstalling KB3004394 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wraith Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Może to ma coś wspólnego? Win7 Driver Issues? Microsoft, AMD Recommend Uninstalling KB3004394 Nie sądzę. Niższe wyniki pojawiły się jak tylko zainstalowałem drivery dla chipsetu AMD, tj. dla AHCI AMD, a to zbiegło się z kolei z najnowszymi sterownikami dla kart graficznych od AMD. Zainstalowałem najpierw Omegi, potem te nowe AHCI AMD. To było wcześniej niż 11 grudnia kiedy ta łatka MS rzekomo wyszła. Wcześniej zresztą też wyniki były gorsze na poprzednich sterach od AMD. Ostatnio sprawdzałem jakiś rok temu chyba. Myślałem że nowe coś poprawią. Jednak nie. Zastanawia mnie również kwestia firmware'u dysku, i gorszych wyników po jego uaktualnieniu. Nowy firmware i pogarsza wyniki dysku? Jak to? Chyba powinien poprawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Nowe fw nie służy wyłącznie poprawianiu wydajności. Wręcz rzadkością jest że wydajność jest poprawiana. Przeczytaj opis fw co kolejne wprowadzały - wszystko jest na stronie producenta. Lekkie wahania wydajności są normą w SSD i mogą być związane z pracą GC, chwilowym "zabrudzeniem" komórek np częstym benchmarkowaniem itp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wraith Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ok, rozumiem. Dzięki za wyjaśnienia. Myślałem, że to trochę inaczej działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Moj nowy nabytek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 SanDisk Ultra 128GB za ~220zł: Świeży Win 8.1 + najnowsze Intel RST + tryb zasilania max wydajność;Wpadł ten dysk bo stary V300 wylądował do nowego laptopa dla Mamy; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Stary zakup - Sandisk X110 256GB M.2 jak za taką cene (299zł) chyba nie ma co wybrzydzać :D Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 no te sandiski jak na budżetowe konstrukcje dają radę, te różnice powoli sie zacierają i na ten moment faktycznie lepiej stawiać na pojemnośc niż wydajność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Orientuje się ktoś jak taki Plextor 128GB M6S będzie chodził na SATA I (mam zamiar zrobić upgrade lapka żony - Acer aspire 7741g ms2309). Byłem przekonany że laptop ma SATA II, ale dziś sprawdzilem i na płycie głównej pisze niestety SATA I). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 heh no będzie chodził na 30-40% wybierz coś tańszego z listy na początku, no chyba że potem planujesz zmianę sprzętu na coś z sata2-3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Laptop ma sata II, możesz spokojnie brać SSD z SATA III Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Dzięki za odp. Jakoś nie mogłem uwierzyć że kilkuletni laptop może mieć SATA I. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Wg inf z sieci jest tam chipset HM55, ktróy ma SATA 3GB/s czyli SATA II Oznaczenie SATA I (może SATA 1) na płycie mogło być numerem portu. Na desktopowych płytach są często numerowane SATA_0, SATA_1 .... SATA_5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2014 Poniżej wyniki m4 na sterownkach AMD starszych i na tych Omega. Poprawa dość wyraźna A tutaj jeszcze wyniki Sandisk Ultra II 240gb w tym samym laptopie na SATAII i na omegach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2014 anton, możesz zerknąć, jak u Ciebie wygląda ta sprawa? Niestety u mnie na nowym sterowniku AMD proces "Przerwania systemowe" zjada 20-30% cpu, na MS jest to najczęściej 0-0,3%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2014 U mnie na omegach przerwania to najczęściej 0,1%, maksymalne jakie widziałem przez około 3 minuty obserwacji to 0,4%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2014 Dzięki za odp. Przypuszczam, ze u mnie gryzie się coś z innym sterownikiem lub nie najlepiej współpracują te stery ze starszymi chipsetami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2014 Kumpel tez skarżył się na lagi w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1tu Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2014 Pytanie co lepiej aktualnie kupić: Samsunga 840 evo nowy, 850 PRO (mogę kupić używany za 300zł) czy może za 300zł kupić jakiś 240GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2014 zależy czy priorytet to prędkość czy pojemność, ja bym brał Cruciala MX100 256GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2014 Pytanie co lepiej aktualnie kupić: Samsunga 840 evo nowy, 850 PRO (mogę kupić używany za 300zł) czy może za 300zł kupić jakiś 240GB? Jakim cudem używany 850pro? Przecież te karty dopiero co pojawiły się na rynku?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1tu Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Znajomy dostał na święta 500 ssd od brata i chce się pozbyć dość niedawno kupionego 128 850 PRO. :) Edytowane 26 Grudnia 2014 przez p1tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) W starym laptopie FS S7110 pada dysk (z tego co widzę, to chyba SATA 150). Czy warto wziąć Kingostona V300 120GB (bo rozumiem, że SATA3 będzie kompatybilne z SATA1)? Czy poza ciszą komfort pracy zwiększy się znacząco? Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Macieqqq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2014 zawsze wymiana starego hdd na ssd polepszy komfort pracy, pamiętam jak do starego msi u90 (taki netbook na atomie) wrzuciłem kingstona 40gb zainstalowałem system i po uruchomieniu oniemiałem z wrażenia jak to zapiernicza, także zawsze odczujesz boosta, jedyna wada tego rozwiązania to to że maja ssd nigdy już nie będziesz chciał korzystać z hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2014 W starym laptopie FS S7110 pada dysk (z tego co widzę, to chyba SATA 150). Czy warto wziąć Kingostona V300 120GB (bo rozumiem, że SATA3 będzie kompatybilne z SATA1)? Czy poza ciszą komfort pracy zwiększy się znacząco? akurat kingstony za bardzo polecane nie są, zobacz pierwszą strone wątku i dostosuj swoje możliwości finansowe do polecanych modeli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Planuję wymienić aktualny SSD Cruciala M4 128GB, na coś większego i mam mały dylemat. 1. Czy Kupić Samsunga 850 Pro 256 (650zł)? 2. Czy może jednak dołożyć do dwukrotnie większej pojemności kosztem szybkości i kupić Cruciala MX100 512 GB (800zł)? 3. A może zrobić jeszcze inaczej, zaoszczędzić trochę grosza i kupić Cruciala MX100 256GB? (410zł) :) Ciężko się zdecydować, może ktoś też zastanawiał się na takimi wariantami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Nie ma nad czym się zbytnio zastanawiać. Z punktu widzenia przeciętnego użytkownika tylko pkt 2 i 3 mają sens. To nie są wolne dyski w tych pojemnościach. 850pro to zdecydowanie najbardziej wydajny SSD jaki można obecnie kupić ale gdybyś takiego potrzebował już byś to wiedział. Kupuje się go do dużych obciążeń albo z chęci posiadania najszybszego dysku albo ze względu na bardzo długa gwarancję. Na pewno nie z wyraźnie odczuwalnej różnicy między nimi. Bo ta subiektywna jest bardzo zbliżona na wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Planuję wymienić aktualny SSD Cruciala M4 128GB, na coś większego i mam mały dylemat. 1. Czy Kupić Samsunga 850 Pro 256 (650zł)? 2. Czy może jednak dołożyć do dwukrotnie większej pojemności kosztem szybkości i kupić Cruciala MX100 512 GB (800zł)? 3. A może zrobić jeszcze inaczej, zaoszczędzić trochę grosza i kupić Cruciala MX100 256GB? (410zł) :) Ciężko się zdecydować, może ktoś też zastanawiał się na takimi wariantami? Miałem dość podobny dylemat posiadając OCZ Vertexa 4 jakiś czas temu i teraz jestem przeszczęśliwym posiadaczem Cruciala MX100 512GB ;) Naprawdę nie ma sensu przepłacać w domowych zastosowaniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...