co3en Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Panowie mam pytanie: Sprzedałem komputer i został mi po nim Crucial BX100 250GB. Czy mogę go normalnie podpiąć do komputera wyposażonego w chipset H61 i będzie działał TRIM, NCQ i reszta bajerów koniecznych dla SSD ? Wyczytałem, że H61 nie obsługuje AHCI a to przecież to musiałem włączyć na swojej starej płycie żeby zaczął mi działać SSD. Komputer w pracy do jakiego chcę podpiąć SSD to stacja HP z core i5 3gen i jakaś tajemnicza mobo na H61. Jest to w ogóle możliwe, żeby wypuścili takiego gniota w obecnych czasach, który mógł by nie pozwolić na normalną pracę z SSD ? Edytowane 27 Listopada 2015 przez co3en Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Sam to wymyśliłeś z tym brakiem AHCI? Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 wygooglałem :P http://www.jagatreview.com/2011/03/intel-h61-chipset-review-almost-all-the-features-for-less/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Kupiłem ten dysk. Poczytałem o instalacji i wiem że trzeba dysk zainicjować, tylko nie wiem jak z formatem - wystarczy szybki z poziomu instalatora W7? Druga sprawa to zastanawiam się nad podziałem dysku na os - ok 80gb i reszta na gry. Bezpieczniej było by podzielić a elastyczniej zostawić w całości - jak sądzicie? Jak masz mieć tylko system i gry to partycji nie warto robić. Chyba że masz gry np ze steam i tam byś pobierał obrazy.. Jak miałyby być też inne dane (dokumenty, zdjęcia itp) wtedy warto zrobić podział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 wygooglałem :P http://www.jagatreview.com/2011/03/intel-h61-chipset-review-almost-all-the-features-for-less/ https://communities.intel.com/message/287168 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam83 Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Acer e5-572, chciałbym zamiast nagrywarki zamontować dysk ssd w takiej kieszeni http://www.morele.net/kieszen-akasa-ak-oa2ssa-bk-419948/. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Edytowane 28 Listopada 2015 przez Adam83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Dysk SSD zamontuj w miejscu HDD, a jego wstaw w tą kieszeń. Taptaptap Mlais M52 Edytowane 28 Listopada 2015 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 Jak masz mieć tylko system i gry to partycji nie warto robić. Chyba że masz gry np ze steam i tam byś pobierał obrazy.. Jak miałyby być też inne dane (dokumenty, zdjęcia itp) wtedy warto zrobić podział. Właśnie mam MW4 na steam i BF BC2, BF3, BF4 na origin oraz kilka innych gier. Dlatego muszę zarezerwować na nie jak najwięcej miejsca, jednocześnie pamiętać o partcji systemowej na której znajdzie się W7 z całym WU, pakiet office, psp i kilkanaście innych programów. Ile zostawić wolnego miejsca żeby system miał swobodę? Obecnie dysk c zajmuje mi 57Gb, czy w takim układzie 80Gb wystarczy na partycję systemową na ssd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 Jak będziesz trzymał lekką dyscyplinę i okresowo czyścił tempy nie widzę problemu z tymi 80GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 Z tym może być problem, aczkolwiek postaram się :) zdecydowałem się na ssd ponieważ ostatnim czasem zdecydowanie spadła wydajność mojego pc-a. Po kupnie zabrałem się za porządkowanie dysków. W katalogu Temp odkryłem folder Compat_telemetry no i z plików w nim zawartych dowiedziałem się wszystkiego na temat mojego komputera.... Znalazłem i wyrzuciłem wścibskie aktualizacje, zainstalowałem AdFendera i Operę, efekt - system wstaje 3x szybciej a przeglądarka zjada 3x mniej ramu. Pomyślałem nawet że ten ssd chyba będzie niepotrzebny, ale skoro już mam to trzeba wypróbować. Tak że dzięki serdeczne za pomoc. W sumie to jeszcze chciałbym tylko zapytać czy po instacji mam coś zmieniać w systemie pod kątem dysku ssd? Naczytałem się o poradach typu wyłączania: kosza, pagefile, przywracania systemu, opróżniania buforowania zapisu i indeksowania plików. Ile w tym racji a ile przesady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 u mnie system W8 enter. z programami i przywracaniem zajmuje jakieś 20GB, część programów, które rzadko używam mam w wersji portable na HDD, zamiast nero który zajmuje 1GB używam cdburnera (15MB) itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 Samsung 850 EVO 250 GB - 5 lat gwarancji, cena ~350 Brałem pod uwage ten dysk. Na 95% kupie taki. Btw. zastanawia mnie jak go zaadopotować ponieważ z braku czasu i chęci na stawianie nowego systemu od nowa no nie chce mi sie poprostu. Da radę jakoś sklonować obecny system na nowy SSD? Mam Win7x64. Jakby dobrze działało to tak zostawie. Może linkiem przydatnym ktoś rzuci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 Utwożyłem dwie partycje w windowsie ale podczas instalacji pojawił się błąd: 0x80300001, musiałem usunąć partycje i utworzyć od nowa z poziomu instalatora. Dziwi mnie tylko że po utworzeniu pierwszej system ukradł jakieś 100Mb zastrzeżonej na system, czy to w czymś przeszkadza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 Partycje zastrzeżone są zupełnie normalne dla współczesnych systemów. Nie mów że ci system szybko chodzi dopóki nie zainstalujesz wszystkiego na SSD ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 Uporałem się:) Miałem małe problemy z instalacją (niestety chciałem wgrać siódemkę z zainstalowanym sp1 ale klucz nie pasował, więc trzeba było zainstalować ponownie z oryginalnej płyty, kilka razy zawiesił się WU, ale w końcu dałem radę). System + programy zajęły połowę dysku 80Gb, na dysku D po zainstalowaniu 6 gier zostało tylko 37Gb, ale na razie nie zmieniam kompa więc musi wystarczyć. O szybkości nie będę się może wypowiadał :):):) nie spodziewałem się takiego kopa! Wyłączyłem usługę indeksowania plików i defragmentację, czy coś jeszcze trzeba zrobić? I jeszcze jedno, odkąd włączyłem AHCI podczas startu system sprawdza 4 razy CD-ROM - da się to jakoś wyłączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 Niektórzy rzeszą pseudorady, że trzeba różne rzeczy wyłączać. Nie korzystasz z z wyszukiwarki plików, że chcesz ją wyłączać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 Na starym dysku czasem korzystałem, przeważnie wiedziałem gdzie co mam więc było to dosyć rzadko. Tutaj jest tylko os i gry więc raczej wyszukiwarka nie będzie mi potrzebna. Co do reszty to nie wiem, co forum to inne porady i stwierdzenia więc komu wierzyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 Wystarczy defragmentacje wyłączyć i sprawdzić czy trim działa, to wszystko i NIC więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 Ok, dzięki:) A nie macie pomysłu z tym kilkukrotnym testowaniem napędu dvd? W trybie ide był tylko jeden test zaraz po włączeniu, teraz mam cztery... Denerwuje mnie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 O ile nie używasz codziennie odłącz mu zasilanie. Będzie w ogóle szybszy start. BTW Podłączony jest pod Sata chipsetu czy jakiś dodatkowy kontroler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 Napęd jest podłączony pod ten sam kontroler sata intela co dyski. Praktycznie go nie używam, ale przydaje się do straszenia córki - jak bawi się panelem od wentylatorów to wysuwam kieszeń i mówię że komputer ją zje :-) 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 a może w bios masz ustawione żeby najpierw sprawdzał napęd dvd ? ustaw odpowiednią kolejność (daj na koniec) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 Botowanie z cd mam wyłączone - zostawiłem tylko ssd. Jak potrzebuję wystartować z innego napędu to w biosie wciskam F8. Napęd dvd testuje przy starcie w biosie 2x a potem 2x podczas startu windowsa. W trybie ide testował tylko raz na początku. Dziwne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja też już mam zakupione EVO 850 250GB. Jeszcze nie miałem ssd. Teraz leży i czeka aż postanowię co zrobić: Nową instalkę czy kombinować z przywracaniem obrazu/klonowaniem. A jeśli pkopiować obecny system z HDD na SSD to jaką metodą najlepiej to zrobić??. Gość w sklepie radził nową instalkę. Miałem na myśli spróbować odtworzyć aktualny system, jak zadziała to dobrze, jak nie to na czysto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 Rób na czysto i nie kombinuj. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 Jak system jest w dobrym stanie to zrób klona - albo za pomocą Acronis True Image lub Clonezilli albo za pomocą narzędzi dołączonych do SSD . Co innego jak system masz w tragicznym stanie lub chcesz zmienić wersję ( z niższej na wyższą lub odwrotnie lub z 32-bit na X64 ) to wtedy najlepiej czysta , nowa instalacja . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 System mam w dobrym stanie Win7x64, zainstalowany 13-08-2011 na nowym (wtedy) kompie, stabilny nic złego się nie dzieje. Partycja systemowa C:\ po oczyszczeniu ze śmieci zajmuje 56GB do max 59GB. Nie zamierzam narazie przesiadać się na nowszy system, będe tak długo trzymał sie Win7 ile się da. (sprawdzałem Win10 na virtual box, ładny jest i wogóle, ale dziękuję narazie nie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 to staruch już, ja bym zainstalował od nowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 ja klonowalem chyba z trzy razy system na SSD nie robi to żadnego wrażenia :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hornblower Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Zdecydowałem się na zakup drugiego SSD, padło na Cruciala BX100 500GB Szybki test dla zainteresowanych: Tutaj dla porównania Crucial M4 128GB po 15000h godzinach użytkowania: Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Hornblower Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...