TSRules Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 niższe są, pytanie jaki masz konfig, ew. spróbuj na innych sterach np. defaultowych ms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 W ATTO zapewne będą jak reklamowane ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturekxd Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 W ATTO wyglądają tak: Dysk mam w laptopie lenovo y510p Podrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 No w lapku wyniki zwykle gorsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 X-kom ma promocję na 950 pro 256 za 699, więc stwierdziłem, że nie będę kombinował już więcej zwłaszcza, że reszta zabawek już czeka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Za 750zl wychaczylem samsunga 950 512gb na allegro, wiec mozesz jeszcze tam poszukac ;) Edytowane 2 Czerwca 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2016 siedem stów za 256GB to jest sporo, ale kto bogatemu zabroni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2016 Za 750zl wychaczylem samsunga 950 512gb na allegro, wiec mozesz jeszcze tam poszukac ;) A nie 850 pro ? Bo w stopce masz takiego :) siedem stów za 256GB to jest sporo, ale kto bogatemu zabroni :) Komp ma wytrwać do końca okresu wsparcia dla win 8.1 do 2023 , wiec niech dysk pod system będzie porządny. No i jak już zapłaciłem za wymianę z Z97 na Z170 to żal nie wykorzystać jedynej zalety. No i to nie jest takie proste bo jak przesiadłem się na macbooka to zostały mi dyski z laptopów i mógłbym zapchać 8 portów sata a nie tylko 6 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 BTW taką oto Aukcję dzisiaj znalazłem ;) http://allegro.pl/samsung-ssd-950-pro-256gb-ssd-m-2-i6245385067.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 Michaelius pisalem na komorce i widocznie nie trafilem w ten klawisz co chcialem. Tak mam 850 pro 512gb, co za 750zl i tak bylo swietna oferta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) BTW taką oto Aukcję dzisiaj znalazłem ;) http://allegro.pl/samsung-ssd-950-pro-256gb-ssd-m-2-i6245385067.html po 439zł zą SM951. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=951&search_scope=category-123541&bmatch=base-relevance-ele-1-3-0516 Edytowane 5 Czerwca 2016 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 Michaelius pisalem na komorce i widocznie nie trafilem w ten klawisz co chcialem. Tak mam 850 pro 512gb, co za 750zl i tak bylo swietna oferta. No nie da się ukryć cena fajna :) Aczkolwiek ja mam małe zaufanie do okazyjnych cen na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 po 439zł zą SM951. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=951&search_scope=category-123541&bmatch=base-relevance-ele-1-3-0516 Zawsze zapominam o 951 i liczba zapisów mała - no jak ktoś szuka M.2 to nawet fajna okazja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 No wszystko fajnie tylko skąd oni biorą te laptopy po 10k PLN by potem z nich wymontowywać te dyski :) Ciekawa jest ta wersja 128GB czysto pod system - nawet za 379 takiego w Proline widziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2016 No wszystko fajnie tylko skąd oni biorą te laptopy po 10k PLN by potem z nich wymontowywać te dyski :) Ciekawa jest ta wersja 128GB czysto pod system - nawet za 379 takiego w Proline widziałem. Przy tej cenie 256GB jest zdecydowanie lepszym wyborem. Osoba sprzedająca widać że ma same pozytywy i dorobiła się ich na handlu podobnymi dyskami (a nie jakieś kapsle czy coś innego po 1zł). Gdyby nie to że już mam 950 to pewnie bym się skusił :) Cóż jedyne co ów Pana dodaje w opisie to takie coś: SAMSUNG MODEL: SM951 NVMe (nie AHCI [starszy model]) - nawet nie wiedziałem że było kilka modeli SM951 różniących się parametrami (nie licząc pojemności). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2016 Ja mam wersje AHCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Osoba sprzedająca widać że ma same pozytywy i dorobiła się ich na handlu podobnymi dyskami (a nie jakieś kapsle czy coś innego po 1zł). Gdyby nie to że już mam 950 to pewnie bym się skusił :) Ja chyba nawet od tej osoby kupilem swojego Sandiska A110. Wszystko OK, poza tym ze mial blad w firmware, ale juz sobie poradzilem poprzez aktulizacje. Szczerze mowiac to sam kupilbym tego SM951, ale wymieniac tego Sandiska to taki sredni sens,szczegolnie ze moja plyta ma tylko 2 linie PCIe 2.0, a dolozyc $ tez musialbym troche. Tyle ze NVMe kusi :D. A jeszcze pytanie, w dyskach m.2 do AHCI uzywacie standardowych Windowsowych sterownikow? Edytowane 6 Czerwca 2016 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2016 Tak samo jak przy Sata. Zależy który bardziej wydajny w Twoim wypadku. Czasem warto sprawdzić oba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2016 Tak samo jak przy Sata. Zależy który bardziej wydajny w Twoim wypadku. Czasem warto sprawdzić oba. A dokładniej jaki można jeszcze zainstalować do AHCI? Żaden Intelowy sterownik AHCI nie chce się zainstalować (nie próbowałem wymuszać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Dobra Pany, zbliża się wiekopomna chwila powrotu na łono PCMR. Za 2-3 tyg składam nową bude po kilka latach posiadania tylko lapka no i jest kwestia wyboru SSD. Musi być na M2, pojemność ~500GB (będzie to jedyny dysk). Cena w okolicy 600 czyli raczej te tańsze rozwiązania. Wybór na chwilę obecną zawezilem do dwóch opcji: MX200 i M6GV. Szczerze mówiąc wszystko praktycznie przemawia za Plextorem: tańszy o circa 10%, wieksza pojemność, brak limitu zapisu. Nie wiem tylko 3 czy 5 lat gwary. Na minus w sumie tylko niższy zapis i ewentualnie coś o czym nie wiem. Jest jakikolwiek mocny argument żeby dołożyć do Cruciala. Wiem że to dobra firma, ale swego czasu M4 poleciał na gware. Chyba ze jest lub wyjdzie na dniach coś w tej cenie i pojemności, ale z tego co się orientuje to teraz tylko TLC do okola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Hmm jak ktoś szuka malucha pod system to a-daty SP920 (aka Crucial M550) 120GB są po 185 zeta w morelach https://www.morele.net/wiadomosc/dyski-ssd-adata-w-super-cenie/2947/ jeszcze jakiś syf na TLC jest ale żal klawiatury na to ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Kupiłem MX200, jako że szyfruję zawsze wszystkie dyski i ten zaszyfrowałem VeraCrypt. Niestety spadek prędkości był o 50% na odczycie i zapisie sekwencyjnym. I ponad 10x razy wolniej na 4k-64thrd. Po małym research-u okazało się że ten SSD wspiera standard Opal 2.0. Czyli SED - "Self-Encrypting Drive", czyli samo szyfrujące się dyski. Tak wiec zamiast używać szyfrowania programowego lepiej włączyć sprzętowe. Nie tracimy nic na wydajności, szyfrowanie jest przezroczyste dla systemu itp. Można używać programów do partycjonowania, klonowania itp bez żadnego problemu. Jak również instalować dowolny system na dysku. Standardowo wszystkie dyski obsługujące Opal 2.0 maja włączone szyfrowanie domyślnie. Jedynie nie pytają o hasło przy uruchomieniu komputera. Programem sedutil ustawiamy własne hasło, i włączamy szyfrowanie tym naszym kluczem. Cała operacja trwa 2-3 sekundy, sedutil zainstaluje program rozruchowy w spieralnym miejscu na dysku zwanym Shadow MBR. Które to nie jest dostępne dla systemu. Komputer po uruchomieniu załaduję ten program zwany "PBA - pre-boot authorization". W którym to podajemy swoje hasło, po poprawnym podaniu hasła, komputer sie zresetuje i dysk będzie normalnie dostępny. Rozpocznie się ładowanie systemu, napęd będzie odblokowany do momentu odcięcia zasilania. Tak wiec możemy kompa resetować itp, i cały czas dysk będzie odblokowany. Po wyłączeniu komputera dysk dopiero się zablokuję. Opal 2.0 dostępny jest dla większości dysków Crucial, Samsung np 840/850 oraz kilku Intela, czy twój obsługuje musisz sprawdzić sam. Więcej info: Use the hardware-based full disk encryption of your TCG Opal SSD with msed SSDs with usable built-in hardware-based full disk encryption Opal Storage Specification Hardware-based full disk encryption Self-encrypting drives: SED the best-kept secret in hard drive encryption security Self-encrypting drives are hardly any better than software-based encryption Self-encrypting Drives (SED) Overview Commonly Asked Questions and Answers on Self-encrypting Drives Top Ten Reasons to Buy Self-Encrypting Drives (SEDs) Sedutil - Narzędzie open-source po Windows / Linux które umożliwia włączenie szyfrowania własnym hasłem. Edytowane 14 Czerwca 2016 przez Cmx 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 czytałem o tym szyfrowaniu kiedyś, jak i pokrewnych, z jakiegoś powodu to szyfrowanie nie jest polecane, użycie dodatkowej partycji, nieczytelny system szyfrowania (może być 256 jak i 128 w zależności od wersji) jak i użycie TPM (w razie awarii chipu tracimy dane) nie nastraja mnie optymistycznie osobiście bardziej liczyłbym na diskcryptora który nie spowalnia, bądź kontenery vera czy true cóż, jakość kosztuje wydajność (głównie w benchmarkach) nie zmienimy tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 Jakie dodatkowe partycje?, jaki moduł TPM?. Nic z tych rzeczy nie jest wymagane. Czytałeś o jakiś wynalazkach, Opal 2.0 jest zdecydowanie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 chodzi mi o Shadow MBR dodatkowo: "SEDs are not designed to protect data in flight. Since SEDs are focused on data at rest, in flight data will require an alternative solution" więc zostanę przy sprawdzonych rozwiązaniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 Shadow MBR to nie jest dodatkowa partycja. Nie chroni przed "data in flight" bo nie jest do tego przeznaczony. Przy szyfrowaniu całego dysku VeraCrypt jak i TrueCrypt tak samo nie chroni. Do "data in flight", nadal możesz używać któryś z tych programów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2016 Na anandtech widziałem testy Cruciala MX300 (na 3D TLC, gwara 3 lata), ale wyniki nie są powalające, cena również, hitu najprawdopodobniej nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Dokładnie szrot: Według Anandtecha, zależnie od testu 25-50% wolniejszy, opóźnienia zwiększone dziesięciokrotnie, cena pozostała ta sama, pozdrowienia dla wszystkich fanów TLC, macie co chcieliście. The Crucial MX300 750GB SSD Review: Micron's 3D NAND Arrives Edytowane 18 Czerwca 2016 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2016 Kolejna porażka Cruciala po kiepskim BX200 ? To już lepiej było jak by kupowali dyski od Samsunga i przyklejali swoje logo + zmiany w FW lub własny FW . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2016 Wszystkie wcześniejsze sukcesy Cruciala bazowały na udanych kontrolerach Microna. Niestety Micronowi po pierwsze nie udało się obniżyć kosztów kontrolerów a po drugie nie wprowadzili żadnego nowego przełomowego który usprawiedliwiałby chociaż wyższą cenę wydajnością i jakością. Także żeby być obecnie konkurencyjnym cenowo muszą iść w taniochę.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...