-=YoGi=- Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 i pewnie kilka kolejnych zanim wysla do ciebie. Ja sie dowiadywalem o wersje BlackEdition i mi odpisali ze karta jest. Na stronie jak byk pisze dostepny, a karty oczywiscie nie ma i nie jest dostepna u producenta. ale co z tego, skoro bylo to juz jakies 2tyg a na stronie nadal pisze dostepny i karty nie ma. ogolnie sklep do bani. Nadal czekam na wykminionego BlackEdition, jak tylko bedzie u producenta, to bede mogl zdac sprawe jak smiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Dobra grafa przyszła ogólnie wrażenia pozytywne czarne pcb w najtańszej wersji tej za 690 zł chyba jakaś nowa dostawa bo w testach na stronie bachcompu były z czerwonym pcb. W zestawie brak mostka crossfire,przejściówki dvi-hdmi oraz svideo-czincz tylko są przelotki z molexów na pciex. Na pudełku tez pisze że tego w zestawie nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Jak już ja obczaisz napisz jak u niej z OC i czy sa możliwości softowej zmiany napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 jeżeli karta ma referencyjne pcb to softem można zmieniać napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Jakim programem można podnosić napięcie pod windowsem 7 64bit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 A samo XFX nie ma takiego softu z kartą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 jest plugin do rivatuner, poza tym wczesniej trzeba dopisac karte (4890) do configu rt bo go nie wykryje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 (edytowane) @Raptor Możesz coś bliżej opisać, jaki plugin i gdzie w RT dopisać sterownik? Mam podobny problem jak kolega wyżej. Edytowane 7 Sierpnia 2009 przez Boxster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 żeby zadziałał ci monitoring w RT dopisz w pliku Rivatuner.cfg w sekcji [GPU_1002] za wpisem RV770 = 9440h-9443h,944Ch ten ciąg 9460h,94B3h -> wsyzstko powinno wyglądać RV770 = 9440h-9443h,944Ch,9460h,94B3h 9460h to identyfikator 4890 a 94b3 to 4770 jeżeli chodzi o voltowanie rdzenia to http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=217002 - podobno działa z 4890 niestety mam niereferencyjnego Vapor-X i nie działa - na referentach powinno ruszyć jest jeszcze GPUtool -> http://www.techpowerup.com/downloads/1383/..._Preview_1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 (edytowane) Sprawdzałem oc swojej karty kiepsko poszło tylko 900 na rdzeniu i ani mhz więcej. Temperatura w stresie furmark max 76stopni. W sumie i tak nie będzie oc bo ta karta jest jak do moich zastosowań bardzo szybka rozdzielczość 1280x1024 czasami granie w full hd na tv. Aha Boxster GPUtool działa na Win7 64 bit. Tak wogóle to ile można max dać v na rdzeń 4890? Edytowane 7 Sierpnia 2009 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Do 1.45v można jechać spokojnie :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 szkoda ze nie mogę moich vapor-x dovoltować :( normalnie śmigają na 940 myśle że do 1GHz by dobiły po podniesieniu napiecia :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 moj referencyjny sapphire dziala stabilnie na 950 mhz (z 850) . 1ghz tez jakos zniosl ale widac ewidentne zapotrzebowanie na dodatkowe V bo pojawiają się małe artefakty juz powyzej 955mhz. troche kreci mnie ten Vmod... zobaczymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Po testach na powietrzu niestety, dobilem do 970 rdzen/1040 pamieciMHz, napiecia standardowe i raczej tak zostanie do czasu az dokupie fullcovera :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Kupiłem dzisiaj radioszka ze stajni HIS`a w wersji TURBO :) Takty 900 dla rdzenia i 4.000 dla memków. pierwsze co rzucilo mi sie w oczy, to kolor pcb. na wszystkich testach i zdjeciach bylo czerwone. No i szkod, bo kolor jest iscie szmaragdowy :) kolejnym elementem jest zasilanie... zamiast 6+6 jest 6+8. co oznacza mocniejsza sekcje zasilania, a wiec prawdopodobnie mocniejsze OC w graniczach 1G dla rdzenia i 4.4G dla memków, choc nie wiadomo nigdy do konca jak to bedzie... z racji tych szczegolow, zaczalem sie zastanawiac, czy kupiony bloczek bedzie pasowal na karte... oczywiscie srubokret w ruch i po 5 minutach wszystko jasne :) PCB jest referencyjne i bez problemu chodzi bloczek FC od Aquacomputera :) w nastepny weekend postaram sie zlozyc kompa i dam znac jak to smiga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Bardzo interesujący test wewnątrz rodziny RV790. Niereferenyjne Asus i Powercolor oraz XFX. driverheven Test wykazuje stałą przewagę wydajnościową powercolora w najwyższych rozdzielczościach oraz warty uwagi fakt, że pracuje on znacznie ciszej niż referencyjne konstrukcje co w połączeniu z sensowną ceną zaczyna ciekawie wyglądać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Ciekawe czy Asus wypuści 4890 w Matrixie przed nowymi 5870. Tylko nawet gdyby to troche za późno juz w sumie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Bardzo interesujący test wewnątrz rodziny RV790. Niereferenyjne Asus i Powercolor oraz XFX. driverheven Test wykazuje stałą przewagę wydajnościową powercolora w najwyższych rozdzielczościach oraz warty uwagi fakt, że pracuje on znacznie ciszej niż referencyjne konstrukcje co w połączeniu z sensowną ceną zaczyna ciekawie wyglądać. Co w tym ciekawego? Ciekawy byłby gdyby wykazywał stałą przewagę wydajnościową przy identycznych zegarach, a to niestety niemożliwe :) Karta nie jest tańsza od konkurencji, a zegary PCS+ osiągnie każda inna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 To ciekawego, że karta powercolra jest tak cicha jak AsuS F1 a jest wydajniejsza i prawdopodobnie tańsza. Karta nie jest tańsza od konkurencji, a zegary PCS+ osiągnie każda inna.Nie jest to najtańszy model, ale inne po OC huczą i trzeba zmieniać chłodzenie co kosztuje od 100zł w wzwyż a często kosztuje też gwarancję. Tu masz wszystko na def i 20-25dB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 To ciekawego, że karta powercolra jest tak cicha jak AsuS F1 a jest wydajniejsza i prawdopodobnie tańsza.Chodzi o to, że jest droższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Jeśli chodzi o hd 4890 od PowerColor z niereferencyjnym chłodzeniem ZeroTherm to na esc kosztuje chyba 699 zł, ja 2 tygodnie temu kupiłem taką, myślałem że będzie referencyjne chłodzenie a tu buch - takie ładne zerotherm :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Są dwie wersje tej karty. Podbita o 50MHz za 795zł i tej się nie opłaca. Z tym samym chłodzeniem ale nie podbita za 699zł i tą na pewno bardziej się opłaca. Podbija się bez problemu więc po co przepłacać, tu kwasior masz rację. Mi chodziło o chłodzenie i jego 20dB na idle i 25dB na stres. To różni te karty od standardu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam jakiś czas temu stałem sie posiadaczem Radka HD 4890 firmy Sapphire i muszę powiedzieć ze się genialnie kręci :D NA początek na standardowym napięciu 1GHz na rdzeń i 1050 na ramy Niestety wyżej zaczynały się artefakty więc podbiłem napięcie na GPU z 1.3125V na 1.3225 i oto co uzyskałem Potem na 1.3325 Ramu i GPU dalej nie kręciłem bo są słabo chłodzone, Jak kupię sobie T-RAD2 GTX to wtedy jeszcze pokręcę B-) Pochwalcie się swoimi wynikami :wink: aa radek na standardowym chłodzeniu tylko pasty mu zmieniłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Albo mi na oczy padło albo po o/c wydajność zamiast rosnąć spada. Przekręcony GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 neszczęsicie jeszcze nie przekręcone bo nie doświadczam zwiech itp. :) raczej wsteczna wydajność (czasem sie zdarza) ale nic się na to nie poradzi <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 grafa moze i fajna ale lejesz ja prockiem w pysk :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) ano ale cóż poradzić brak funduszów :sad: :oops: Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez nukens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Patrząc na wyniki OC lepsze dla karty będzie 1GHz na standardowym napięciu bo dla 20MHz moim zdaniem nie warto dodatkowo grzać karty wyższym napięciem. Pewnie na WC miałbyś lepszy rezultat i bez spadku wydajności. Jednak przy 1GHz ta karta ma bardzo dużą moc więc nic tylko się cieszyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Widzę ze temat trochę zastygł :] mam pytanie do posiadaczy tych kart mianowicie nie mogę ustawić napięcia w gputool ogólnie ta zakładka jest zablokowana pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Widzę ze temat trochę zastygł :] mam pytanie do posiadaczy tych kart mianowicie nie mogę ustawić napięcia w gputool ogólnie ta zakładka jest zablokowana pozdr mnie tez gpu tool nie działa za to riva tuner świetnie i do tego monitoring jak należy, a temat zastygł bo wszyscy napalają sie na hd5870 i bardzo dobrze bo hd4890 to stary złom ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...