Jump to content
Sign in to follow this  
PITer

Samsung Spinpoint F2 Ecogreen

Recommended Posts

Albo tego w jakich warunkach jechaly , jak byly skladowane i w co byly zapakowane - czesc jest w workach , czesc w tackach ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie o F1 w temacie o F1 :)

lepiej wziac F3 czy F2 ? ;)

Na system czy magazyn ?

Jak magazyn to F2 - ciszej :)

Jak system + appz + magazyn - F3 - czas dostępu i transfery lepsze, lekko głośniejszy od F2 :]

 

@luqasss

Każdy samsung tak charakterystycznie startuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie o F1 w temacie o F1 :)

 

Na system czy magazyn ?

Jak magazyn to F2 - ciszej :)

Jak system + appz + magazyn - F3 - czas dostępu i transfery lepsze, lekko głośniejszy od F2 :]

 

@luqasss

Każdy samsung tak charakterystycznie startuje.

pytanie czy jest to znaczna róznica w glosnosci ?,przydałoby zeby ktos zrobił porównanie F3 z F2, F1 porównując głównie glosnosc,wibracje,oraz chrobot głowic. Edited by naxt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak system + appz + magazyn - F3 - czas dostępu i transfery lepsze, lekko głośniejszy od F2 :]

Miałeś go w rękach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@luqasss

Każdy samsung tak charakterystycznie startuje.

Z tym nie zgodze sie. Glasser ma F1 , ja mam F1 - oba to Samsungi , oba to identyczne modele. Moj jest cichy , jego glosny ;) To kwestia sztuki , trafiles moze na taka i dlatego piszesz , ze kazdy tak ma. Rownie dobrze moglbym powiedziec , ze 11 Sigejta nie padaly bo moje dwie pracuja idealnie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oto kilka testów 2 x Samsung F2EG w MATRIX RAID (RAID0 + RAID1 na 2 dyskach) Testowany zarówno RAID0 jak i RAID1. Oto wyniki:

 

- zaraz po świeżej instalacji XP sp3:

 

post-167236-1250847185_thumb.pngpost-167236-1250847195_thumb.png

 

 

- po instalacji programów, aktualizacji etc...:

 

post-167236-1250847138_thumb.pngpost-167236-1250847202_thumb.pngpost-167236-1250847208_thumb.png

 

Co do reszty. Dyski przy długotrwałym obciążeniu (1-2h kopiowania, grania etc) jest letni (porównywalnie z barka 7200.12 500GB ST3500418AS w całkowitym IDLE po dłuższym postoju). Natomiast w IDLE (pulpit, komunikator, czasem przeglądanie strony) dysk ma temperaturę pokojową.

 

Głośność: czasem zamruczy piskliwie podszas pracy ale jest to zdecydowanie przyjemniejszy dźwięk niż w/w barka.

Edited by luqasss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim to ten wykres świadczy o tym, że coś jest nie tak - albo jeden z dysków szwankuje, albo jest syf w systemie - coś mieli dyskami podczas testu albo jest problem ze sterami. Być może też dyski są źle <nieoptymalnie> podłączone - Intel podobnie jak cała reszta producentów ma 2x mniej kontrolerów SATA niż gniazd - dlatego jak się podłączy pod ten sam splitter to wydajność jest gorsza.

A może macierz R1 jest w trakcie (re)synchronizacji? - to by było najprostsze wyjaśnienie.

 

Mam pytanie bo nie mialem u siebie R1 - to normalne , ze odczyt jest tak niski?

Softowe Raid1 na mobo przeważnie osiąga coś w okolicy 1 dysku - czasem trochę gorzej - tutaj ewidentnie coś nie trybi ;)

Profesjonalne kontrolery, ale także MD Raid1 na linuxie wyciągają odczyt n*<odczyt najsłabszego dysku>, zapis ok. połowę tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz ze mnie też to zastanawiało... ale w normalnym raidzie1 tego nie bylo (bo mialem przez chwile RAID1) a w tym wypadku RAID1 jest na najwolniejszej części dysku.

 

System jest nowy... wszystko jest nowe :D sterowniki ściągałem 4dni temu... jako najnowsze z dobrych żródeł. Hmm mam to podpięte pod SATA1 SATA2 ... mam 6 slotów SATA i 4 GSata (niby jakies Gigabyte Sata ) Płytę Gigabyte EX58 Extreme ... co mogę poradzić z tym skoro mówisz że coś jest nie tak ?

Edited by luqasss

Share this post


Link to post
Share on other sites

R0 ma 340GB, R1 = 328GB, czyli każdy dysk jest podzielony na ~170GB/328GB -> początek R1 raczej nie leży na "najwolniejszej" części talerza.

 

Gniazda SATA u Intela (i nie tylko) są łączone w "pary" -> chociaż producent mobo może sobie numerację nadawać jak chce, to jednak zazwyczaj jest "stadardowo", czyli ch1 -> SATA1, SATA2, ch2 -> SATA3, SATA4, itd.

 

Przede wszystkim sprawdź status macierzy R1 w menadżerze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pytanie czy jest to znaczna róznica w glosnosci ?,przydałoby zeby ktos zrobił porównanie F3 z F2, F1 porównując głównie glosnosc,wibracje,oraz chrobot głowic.

Z tym to już niestety Ci nie pomogę ;)

 

Miałeś go w rękach?

Czytałem opinie na forach, w ręce tylko F1 i F2.

 

Z tym nie zgodze sie. Glasser ma F1 , ja mam F1 - oba to Samsungi , oba to identyczne modele. Moj jest cichy , jego glosny ;) To kwestia sztuki , trafiles moze na taka i dlatego piszesz , ze kazdy tak ma. Rownie dobrze moglbym powiedziec , ze 11 Sigejta nie padaly bo moje dwie pracuja idealnie ;)

Osobiście słyszałem jak startuje jakieś 4 czy 5 sztuk F1 (320 i 640GB) i każdy z nich na starcie wydawał taki dziwny, charakterystyczny pyk. Oczywiście dyski kupione w różnych sklepach i czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

R0 ma 340GB, R1 = 328GB, czyli każdy dysk jest podzielony na ~170GB/328GB -> początek R1 raczej nie leży na "najwolniejszej" części talerza.

 

Gniazda SATA u Intela (i nie tylko) są łączone w "pary" -> chociaż producent mobo może sobie numerację nadawać jak chce, to jednak zazwyczaj jest "stadardowo", czyli ch1 -> SATA1, SATA2, ch2 -> SATA3, SATA4, itd.

Tak z ciekawości z tymi kontrolerami intela. Jak dojść do tego które są połączone ??

Są podpisane na płycie od 0 do 5, w biosie zgłaszane sa jako 1-2-3 master/slave. Czy master/slave to para z 1 kontrolera ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście słyszałem jak startuje jakieś 4 czy 5 sztuk F1 (320 i 640GB) i każdy z nich na starcie wydawał taki dziwny, charakterystyczny pyk. Oczywiście dyski kupione w różnych sklepach i czasie.

Pisalem o wersji 1TB , nie o tych , o ktorych Ty ;)

 

@Tomazzi - dzieks za wyjasnienie , tak mi sie wydawalo bo nawet zakladajac , ze jest ciut wolniej to tutaj jest ledwo 50MB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak z ciekawości z tymi kontrolerami intela. Jak dojść do tego które są połączone ??

Są podpisane na płycie od 0 do 5, w biosie zgłaszane sa jako 1-2-3 master/slave. Czy master/slave to para z 1 kontrolera ??

No to chyba proste raczej ;) Master/Slave 0/1 1/2 to pary z jednego splittera (czyli jeden kanał).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim sprawdź status macierzy R1 w menadżerze.

No oke ... tyle że tutaj jest wszystko wporządku... co mogę innego sprawdzić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety algorytmy używane przy "matrix raid" nie są jawne - więc jesli menadżer pokazuje ok, to podejrzewać można złe podłączenie dysków, różnice w geometrii/firmware HDD, "inny soft" powodujący zakłócenie pomiaru lub konflikty sterowników/przerwań - tego ostatniego nie życzę...

 

standard: wyłączenie wszystkiego co się da - najlepiej zrobić test na systemie który ma zainstalowane tylko stery do chipsetu i nic więcej (bez grafiki, dźwięku, itp). A jeszcze lepiej bez jakichkolwiek sterów instalowanych pod działającą windą (czyli tylko F6).

 

Czasem można się baaardzo zdziwić jakie mogą być różnice...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to chyba proste raczej ;) Master/Slave 0/1 1/2 to pary z jednego splittera (czyli jeden kanał).

Niech sobie będą połączone ale to nie przeszkadza im osiągać przyzwoitej wydajności.

Ja bym jeszcze przetestował każdy dysk z osobna.

 

@luqasss - Może popróbować na innych portach ale ze względu na ewentualną wade fabryczną któregoś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wstępie dziękuję za zainteresowanie. Zrobiłem kilka rzeczy ale już sam nie wiem jak to interpretować. Na początek

 

  • Testy na innym PC dysków osobno:

     

    HDD1

    post-167236-1250941753_thumb.png

     

    HDD2

    post-167236-1250941765_thumb.png

  • wlaczylem SMARTa ale nic nie pokazał
  • Testowałem na różnych portach (tylko RAID1 bo rozumiem że z nim coś jest nie tak ?:

    0-1

    post-167236-1250941958_thumb.png

    1-5

    post-167236-1250941977_thumb.png

    2-4

    post-167236-1250942026_thumb.png

  • Dodam że sterowniki (oraz BIOS F8) pobieram z oficjalnej strony GIGABYTA oraz z http://www.station-drivers.com/page/gigaby...ex58-extrem.htm (obecnie najnowsze wersje z możliwych są na pokładzie w tym Storage Manager 8.9.1023) ale postanowiłem zainstalować na próbę starszą wersję Storage Manager 8.5.1032 ze strony Gigabyte oto wynik (port 2-4)

    post-167236-1250942157_thumb.png

standard: wyłączenie wszystkiego co się da - najlepiej zrobić test na systemie który ma zainstalowane tylko stery do chipsetu i nic więcej (bez grafiki, dźwięku, itp). A jeszcze lepiej bez jakichkolwiek sterów instalowanych pod działającą windą (czyli tylko F6).

Całość testowałem przy wyłączonych wszelkich pamięciożernych procesach (niestety nie mam możliwości a raczej czasu na przeinstalownie win) Nawiązując do Twojej wypowiedzi. Bo nie wiem czy dobrze pojmuję kwestię F6. Rozumiem, że ten etap jest mi potrzebny by zainstalować WinXP tak ? A czy ja dogram stery do płyty za pomocą nLite czy użyje dyskietki + F6 i jaka będzie wersja sterowników to jest to obojętne ? Po prostu ważne aby instalator wystartował ? W moim przypadku użyłem nLite, a sterowniki na nim są z przed około roku... czy to ważne ?

 

Hmm no i nie wiem co mogę jeszcze zrobić... co o tym myślicie ?

Edited by luqasss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mi przyszło do głowy: jak te dyski są zamocowane?

Teoria (ale nie do końca) W macierzach jest znane zjawisko zakłócania pracy jednego dysku przez drugi - dlatego powstały technologie typu RAFF do kompensacji drgań. Biorąc pod uwagę co się potrafi dziać z F2 -> może to jest własnie taki efekt. Oczywiście w innych dyskach też to występuje, tyle że w 100x mniejszej skali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady tomazzi z tymi wibracjami ;)

 

luqasss

A próbowałeś z innym rozmiarem paska?

Porty raczej dużo nie zmienią. Sam potem sprawdzę, to u siebie, bo tak mi się wydaje, że mam podpięte pod master/slave, bo MHDD, wykrywa mi w trybie IDE tylko jeden. Program nie działa na dyskach pod Slave, co by się zgadzało. Zrobię testy przed i po przepięciu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady tomazzi z tymi wibracjami ;)

Nie bylbym taki pewny tego. Mam Barki 11 w Raidzie i wiem , ze jak zacznie sie koncert to faktycznie w innych , lezejszych obudowach moze byc problem gdy jedna jest pod druga ;) One potrafia miedzy soba wrecz rezonowac.

Edited by Firekage

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady tomazzi z tymi wibracjami ;)

Co "potrafią" F2EG już wiemy - co się dzieje w macierzy? Nie twierdzę że jest to przyczyna problemów ale wypadałoby to sprawdzić.

 

Poza tym, zarówno R0 jak i R1 jest CDD (całkiem do d.upy) - coś ewidentnie jest skopane - Intel ma raczej dopracowane stery, więc?

 

luqasss: AHCI włączone? - wyłącz, WBC on/off? FW dysków jest jednakowe?. Wyłączenie "pamięciożernych" programów jest wskazane, ale nie gwarwntuje sukcesu...

...spróbowanie świerzej windy jest upierdliwe, ale daje pewność co jest/nie jest przyczyną problemu - zrób obraz tego co masz a przywrócenie zajmie 5min ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

luqasss

A próbowałeś z innym rozmiarem paska?

Nie wiem dokładnie co masz na mysli

 

Coś mi przyszło do głowy: jak te dyski są zamocowane?

Teoria (ale nie do końca) W macierzach jest znane zjawisko zakłócania pracy jednego dysku przez drugi - dlatego powstały technologie typu RAFF do kompensacji drgań. Biorąc pod uwagę co się potrafi dziać z F2 -> może to jest własnie taki efekt. Oczywiście w innych dyskach też to występuje, tyle że w 100x mniejszej skali.

Obudowa Chieftec , dyski na szynach nie ma mowy o jakichkolwiek drganiach zarówno dysku jak i ibudowy. Bardziej myślałem o jakis "magnetycznych zakłóceniach, że niby za blisko siebie ale oddaliłem (przy okazji wyłamując złącze sata :D, które już skleiłem heh) ale i to nic nie zmieniło

 

Także naprawdę nie wiem co jeszcze. Może poprostu Matrix Raid ma to do siebie ? Ze tak spowalnia RAID1 ? Znacie kogoś kto miłby problem ? I z których sterowników mam korzystać ? Z najnowszych ?

 

Poza tym, zarówno R0 jak i R1 jest CDD (całkiem do d.upy) - coś ewidentnie jest skopane - Intel ma raczej dopracowane stery, więc?

 

luqasss: AHCI włączone? - wyłącz, WBC on/off? FW dysków jest jednakowe?. Wyłączenie "pamięciożernych" programów jest wskazane, ale nie gwarwntuje sukcesu...

...spróbowanie świerzej windy jest upierdliwe, ale daje pewność co jest/nie jest przyczyną problemu - zrób obraz tego co masz a przywrócenie zajmie 5min icon_wink2.gif

Ja też nie lubie takich rzeczy dlatego chce do tego dojsc... AHCI wyłączone tzn ustawione na IDE , WBC wyłączone , FW jednakowe numery seryjne koncówki 20 i 21 także 2 kolejne dyski z partii, może rzeczywiście pokuszę się o obraz i instalacje windy ? Ale czy za pomocą NortGhost spod "DOSa" rzeczywiście będzie kropla w krople tak samo ? Edited by luqasss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem dokładnie co masz na mysli

Strip size , ustaw na 32 i sprawdz.

 

 

Obudowa Chieftec , dyski na szynach nie ma mowy o jakichkolwiek drganiach zarówno dysku jak i ibudowy.

Mam LBXa i nie opwiem , ze wsadzenie na szyny = brak wibrowania bo wiem co moje Barki robia...a Samsungi maja niby ten czujnik wibracji.

Ale czy za pomocą NortGhost spod "DOSa" rzeczywiście będzie kropla w krople tak samo ?

Nie tylko kropla w krople ;) To dziala. Z programow darmowych polecam Clonezille oraz BootIT NG (Tomazzi - dzieks) , zas z komercyjnych dosowa wersje Ghosta 11 czy Windowsowska wersje 12-14. Sprawdzalem je tez - dziala bez problemow. Edited by Firekage

Share this post


Link to post
Share on other sites

StripSize mam na 64 ... ale z tego co widze to raid0 jest zadowalający (porównując do innych testów raid0 tych 2 dysków. Jedynie martwi mnie raid1. Ewentualnie ustawie na 32 ale czy ma to sens ? Przy raid0 ?

 

Hmm nie chce mi się windy instalować ale pewnie to zrobie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obudowa Chieftec , dyski na szynach nie ma mowy o jakichkolwiek drganiach zarówno dysku jak i ibudowy.

...

Może poprostu Matrix Raid ma to do siebie ?

 

Ja też nie lubie takich rzeczy dlatego chce do tego dojsc... AHCI wyłączone tzn ustawione na IDE , WBC wyłączone , FW jednakowe

...

czy za pomocą NortGhost spod "DOSa" rzeczywiście będzie kropla w krople tak samo ?

Obudowa o niczym nie świadczy jeśli czujniki drgań są skopane - najlepiej byłoby jeden z hdd przenieść poza budę - dla testów ofc.

 

Matrix Raid stawiałem parę razy - nie było takich objawów

 

...a co jeśli WBC jest ON?

 

...ja stosuję BootItNG - ale teoretycznie jest wiele równie dobrych programów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co powiecie o tym:

post-167236-1250979991_thumb.png

 

post-167236-1250979999_thumb.png

 

Zgadnijcie teraz kto trafił :P ? Takie wyniki już myślę, że są w porządku ?

Edited by luqasss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.