Piospi Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi w tym okienku odnosnie modyfikowania napięć mam wszystko zablokowane ? Wczytałem bios i mam coś takiego: http://img811.imageshack.us/img811/412/beztytuuopx.jpg Jedynie BIOS settings mam odblokowane :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Tez tak mam, niezaleznie jaki bios wgrywam od 470. O dziwo biosy z kart 9x00 dzialaja, a z 2x0 nie mozna zmienic tylko kilku funkcji z tego co pamietam. Tak wiec nie jestes sam :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi w tym okienku odnosnie modyfikowania napięć mam wszystko zablokowane ? Wczytałem bios i mam coś takiego: http://img811.imageshack.us/img811/412/beztytuuopx.jpg Jedynie BIOS settings mam odblokowane :/ Tez tak mam, niezaleznie jaki bios wgrywam od 470. O dziwo biosy z kart 9x00 dzialaja, a z 2x0 nie mozna zmienic tylko kilku funkcji z tego co pamietam. Tak wiec nie jestes sam :-P Tutaj macie pozycje odpowiedzialne za napiecia i taktkowania u fermiakow: 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) O w sumie tego nie zauważyłem, tylko boli brak możliwości edycji ustawień rdzenia np. w 2D. Bo w tym FERMI Clocks nie mogę się za cholerę połapać... Czy można program nvflash odpalić z płyty ? Edytowane 30 Września 2010 przez Piospi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 A co chcesz zmienic w trybie 2d ? Tam jest wszystko ladnie pochytane. Jedynie 3d sie zmienia przy OC. Tego na zolto nie ruszaj. Ciebie interesuje tylko shader-gpu czyli czerwona ramka i pamieci czyli zielona ramka. Reszty ustawien nie zmieniaj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Z tego co gdzieś wyczytałem, że można jeszcze obniżyć w trybie 2D żeby Fermi był oszczędniejszy ;) Skoro tak piszesz, to tak musi być :) No to jeszcze muszę się tylko uporać z płytką bootowalną, bo utworzyć pena nie udało mi się za pomocą poradnika umieszczonego tutaj na forum :/ Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Z tego co gdzieś wyczytałem, że można jeszcze obniżyć w trybie 2D żeby Fermi był oszczędniejszy ;) Skoro tak piszesz, to tak musi być :) No to jeszcze muszę się tylko uporać z płytką bootowalną, bo utworzyć pena nie udało mi się za pomocą poradnika umieszczonego tutaj na forum :/ Pozdrawiam Mozesz sobie zmieniac co chcesz, tylko licz sie z nie wstaniem karty. Potem trza bedzie reanimowac pacjenta. W 2d karta pobiera parenascie wat. TU masz programik do penka. Powinno byc ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Ciebie interesuje tylko shader-gpu czyli czerwona ramka i pamieci czyli zielona ramka. Pozwolę się nie zgodzić, wartość komórce nr 11 w rzędzie 15 jest powiązana z komórką numer 3. Jak zmieniałem u siebie na 460, i tej 11 nie zmieniłem tylko podniosłem shadery i pamięć, to miałem arty na ekranie np. w Heaven. Potem na googlu poszperałem, i gdzieś na mvktech właśnie było, że wtedy trza komórkę 11 też zmienić - ile, tego nie wiem, zgapiłem po prostu z innego biosu z takimi samymi taktami jakie chciałem i wpisałem - po tym wszystko było już OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Pozwolę się nie zgodzić, wartość komórce nr 11 w rzędzie 15 jest powiązana z komórką numer 3. Jak zmieniałem u siebie na 460, i tej 11 nie zmieniłem tylko podniosłem shadery i pamięć, to miałem arty na ekranie np. w Heaven. Potem na googlu poszperałem, i gdzieś na mvktech właśnie było, że wtedy trza komórkę 11 też zmienić - ile, tego nie wiem, zgapiłem po prostu z innego biosu z takimi samymi taktami jakie chciałem i wpisałem - po tym wszystko było już OK. Ja tam w profilach ponizej 3d nic nigdy nie zmienialem i nigdy artow nie mialem. Widac bios - biosowi nie rowny. Dziwne, bo w profilu (komorka nr 3) jest ustawiany profil 2d, ktory nie pracuje w 3d, a test heaven jest uruchamiany w 3d. Chyba, ze jest cos czego nie wiem :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Chodziło mi o komórkę numer 11, znajdującą się bezpośrednio poniżej komórki numer 3 w rzędzie 15. Zauważ, że do każdej cyfry/liczby tj. 3,7,12,15 są przypisane po dwa rzędy, tak więc to co ja podałem jest powiązane bezpośrednio z profilem 3D (którego wszystkie wartości znajdują się właśnie w 15 i jego dwóch rzędach w komórkach od 0 do 12). Edytowane 30 Września 2010 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Chodziło mi o komórkę numer 11, znajdującą się bezpośrednio poniżej komórki numer 3 w rzędzie 15. Zauważ, że do każdej cyfry/liczby tj. 3,7,12,15 są przypisane po dwa rzędy, tak więc to co ja podałem jest powiązane bezpośrednio z profilem 3D (którego wszystkie wartości znajdują się właśnie w 15 i jego dwóch rzędach w komórkach od 0 do 12). A jest gdzies mozliwosc zmienienia predkosci maksymalnej wentylatora podczas 3d? Bo narazie mam 70% i w niektorych tytulach sie przegrzewa, a juz na 73% spada temp o kilka stopni i jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Jak masz skalę np. w Afterburnerze odblokowaną do 100%, to sobie ustaw własny profil wentyla w tym programie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 TU masz programik do penka. Powinno byc ok. Niestety ale on też nie pomaga, niby tworzy program tego pendrive'a ale nadal nie ma tych trzech plików :| Już się poddaję, próbowałem pena i płytę CD - poddaję się.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Spróbuj HP Bootkey Utility czy też HP USB Disk Storage Format Tool. Edytowane 30 Września 2010 przez wozaq 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Spróbuj HP Bootkey Utility czy też HP USB Disk Storage Format Tool. Ten drugi to co podawał leven, a w pierwszym jest instalator, ale mój Seven 64 bitowy nie jest obsługiwany :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) jeśli 30% (gdzieś to wyczytałem nie pamiętam źródła) ludzie w nvidi ma się zająć rynkiem desktop a reszta ma być zaangażowana w rozwiązania dla rynku pro tak, tylko nikt nie mowil o ilosci ludzi :) ile ich byl przed i po "zmianie" http://www.fudzilla.com/graphics/gtc-2010/item/20306-tamasi-and-his-team-care-a-lot-about-games Edytowane 30 Września 2010 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Tak, niektórzy to już by chcieli uśmiercić Nvidię :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Chodziło mi o komórkę numer 11, znajdującą się bezpośrednio poniżej komórki numer 3 w rzędzie 15. Zauważ, że do każdej cyfry/liczby tj. 3,7,12,15 są przypisane po dwa rzędy, tak więc to co ja podałem jest powiązane bezpośrednio z profilem 3D (którego wszystkie wartości znajdują się właśnie w 15 i jego dwóch rzędach w komórkach od 0 do 12). Aha, o to chodzi :lol2: Tych wartosci nie ruszam, bo nie wiem do czego sie odnosza. Zmieniam tylko to co jest w czerwonym i zielonym polu. Czerwone pole to shadery a zielone to pamieci. To dotyczy tylko profilu 3d. Nie wiem jakim cudem u Ciebie nalezalo jeszcze ruszac ustawienia, ktore opisales :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Więc tak, uporałem się z pendrive. Próbowałem wgrać nowego BIOSa z poziomu DOSa, ale wyskakuje błąd: "This program cannot be run in dos mode". O co chodzi ? Wpisuję polecenie "nvflash.exe gf2.rom" albo "nvflash.exe -4 -5 -6 gf2.rom" i nie idzie. Pliki jakie mam na pendrive od nflash to: nvflash.exe nvflsh32.sys nvflsh62.sys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) Więc tak, uporałem się z pendrive. Próbowałem wgrać nowego BIOSa z poziomu DOSa, ale wyskakuje błąd: "This program cannot be run in dos mode". O co chodzi ? Wpisuję polecenie "nvflash.exe gf2.rom" albo "nvflash.exe -4 -5 -6 gf2.rom" i nie idzie. Pliki jakie mam na pendrive od nflash to: nvflash.exe nvflsh32.sys nvflsh62.sys Ten nvflash masz ? Download NVFlash 5.95.0.1 for Windows | techPowerUp Rozpakuj go i calego przekopiuj na penka. Pomiedzy nvflash.exe a gf2.rom ma byc spacja. http://www.forum.pcfoster.pl/boot-z-pendrive-czemu-nie-vt1051.htm Edytowane 1 Października 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Więc tak, uporałem się z pendrive. Próbowałem wgrać nowego BIOSa z poziomu DOSa, ale wyskakuje błąd: "This program cannot be run in dos mode". O co chodzi ? Wpisuję polecenie "nvflash.exe gf2.rom" albo "nvflash.exe -4 -5 -6 gf2.rom" i nie idzie. Pliki jakie mam na pendrive od nflash to: nvflash.exe nvflsh32.sys nvflsh62.sys Zapewne używałeś nvflasha windowsowego, zaetm musisz użyć wersji dosowej, jak pamiętam to muszą być pliki nvflash, cwdpsmi czy coś w tym stylu no i oczywiście ROM jaki chcesz wgrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Piospi cofnij się do strony 61 tam KUBA TM świetnie opisał mi jak wgrać bios pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Jak masz skalę np. w Afterburnerze odblokowaną do 100%, to sobie ustaw własny profil wentyla w tym programie. Tyle ze chcialbym to raz na zawsze ustawic i miec spokoj :rolleyes: Po za tym, a w afterburnerze jest opcja jakims skrotem wrocic do standardowego ustawienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 wozaq & rafiki20 - chwilę po tym skapnąłem się, że mam złą wersję nvflasha i ściągnąłem tą podaną przez KubęTM :) Wszystko działa, a w Afterburnerze mam możliwość ustawienia większego napięcia :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Ceny znowu spadają, więc jest szansa na GTX 480 poniżej magicznej granicy 1,5 k :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lashman Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) Witam, mam mały problem ... w zasadzie temat mówi sam za siebie ... no ale opiszę dokładniej co się dzieje. Ostatnio troszkę "dopaliłem" kompa i m.in. wymieniłem mojego starego 8800GTS na nowiutkiego GTX470 od Gainward'a. Niestety z niewiadomych przyczyn nie mogę za żadne skarby włączyć PhysX w trybie GPU. Rzecz jasna mam najnowsze sterowniki i PhysX ze stronki Nvidii. Niestety nawet pomimo tego, że w panelu kontrolnym Nvidii jest wybrany GTX470 do obliczeń PhysX - po prostu nie działa w trybie GPU. Na przykład w demku Great Kulu (i w zasadzie każdym innym wykorzystującym PhysX) framerate jest po prostu tragiczny (jak przystało na PhysX'a liczonego tylko na CPU) i rzecz jasna w ustawieniach nie da się przełączyć z trybu CPU na GPU - ta opcja jest po prostu nieaktywna. W grach również nie jest lepiej - teoretycznie w niektórych nawet da się włączyć w ustawieniach PhysX na high, ale albo liczy to na CPU albo i tak nie widać tych elementów, które powinny tam być na tym ustawieniu (ot np. w Arkham Asylum nie ma pary, latających kartek itp.) Kartę mam podpiętą pod wyjście DVI#1, siedzę na Win7 Ultimate x64, E7500 Core2Duo, 10GB DDR2. Walczę z tym problemem już od kilku ładnych dni ... niestety zupełnie bez jakiegokolwiek powodzenia. Jakieś pomysły? Dodam jeszcze tylko, że próbowałem odinstalować stare sterowniki (także w trybie awaryjnym przy pomocy Driver Sweeper'a) - nie pomogło ... Na sam koniec dorzucę jeszcze parę screenshot'ów, które mogą być przydatne: Pozdrawiam, Marcin EDIT: ahhhhhh ... ok ... WRESZCIE udało mi się znaleźć rozwiązanie (więc wrzucam je tutaj - gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem) i - kurde - jest tak trywialne, że sam nie mogę w to uwierzyć ... najwyraźniej wystarczyło po prostu skasować JEDEN PLIK ... PhysX.cpl z C:\Windows\System32 (albo SysWOW64 - jeśli ktoś używa wersji x64 systemu) ... i to wszystko ... :) no - tak czy inaczej - ogromne dzięki wszystkim, którzy próbowali mi pomóc :) Edytowane 2 Października 2010 przez lashman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Pokaz teraz gpu-z. Uruchom fluid marka. Edytowane 2 Października 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 A ja mam do Was pytanko gdyz wlasnie zauwazylem jakby nowa grafa nie przyjmowala zmodyfikowanego biosu. Zgrywam sobie normalnie bios na pena, nvflash odpalam z komenda: 1. nvflash -r 2. nflash -4 -5 -6 nazwia biosu.rom i ogien... bios sie wgrywa bez zadnego problemu po czym sprawdzam juz w systemie ze grafa nie przyjela go najprawdopodobniej gdyz zamiast napiecia 0.975V jak chcialem, ma nadal 0.950V jak miala seria. O co tu chodzi ? Dodam ze trafila mi sie sztuka od asus'a w wersji V2 ... ehhh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Malik... Ten mod nie ma na celu zwiekszenia minimalnego napiecia na karcie (tu masz analogie jak w prockach gdzie kazdy proc moze mic innego VIDa) a na celu zwiekszenie zakresu maksymalnego napiecia Starsze GTXy mialy wyzsze minimalne napiecie, nowsze rewizje maja nizsze (moja np. ma 0.962V), Twoja juz 0.95 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 A ja mam do Was pytanko gdyz wlasnie zauwazylem jakby nowa grafa nie przyjmowala zmodyfikowanego biosu. Zgrywam sobie normalnie bios na pena, nvflash odpalam z komenda: 1. nvflash -r 2. nflash -4 -5 -6 nazwia biosu.rom i ogien... bios sie wgrywa bez zadnego problemu po czym sprawdzam juz w systemie ze grafa nie przyjela go najprawdopodobniej gdyz zamiast napiecia 0.975V jak chcialem, ma nadal 0.950V jak miala seria. O co tu chodzi ? Dodam ze trafila mi sie sztuka od asus'a w wersji V2 ... ehhh. Pokaz w nibitorze, ktore wartosci zmieniasz dla napiecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...