Skocz do zawartości
OCM4n14k

Xp Prof. Sp3 Oem, A Sprzedaż

Rekomendowane odpowiedzi

Mam XP Prof. SP3, który został raz zainstalowany na komputerze znajomego. Znajomy kupił cały komputer plus ten właśnie system w jakimś markecie typu Avans :damage_wall: przez co instalacja została już dokonana na jego komputerze. Po pewnym czasie zakupił Viste, a XP oddał do mojej dyspozycji. Mam naklejkę, wszystkie papiery i płyte CD. Wersja tego systemu to wersja OEM więc dodawana do sprzętu komputerowego. Pytanie pewnie i głupie, ale nie chcę mieć później problemów z jakimś czepliwym kupującym z allegro (tam mam zamiar sprzedać to cudo ;]).

Czy moge w jakiś sposób LEGALNIE sprzedać ten system?

Na stronie MS znalazłem:

Produkty w wersji OEM należy zgodnie z licencją producenta systemów OEM dostarczać użytkownikowi końcowemu wyłącznie preinstalowane na „całkowicie zmontowanym systemie komputerowym”.

Wyjątek!!!

Windows Vista, Windows XP:

Wyjątkiem od tej reguły jest przypadek, gdy użytkownik końcowy (m.in. osoba prywatna) samodzielnie montuje własny komputer PC, przemontowuje swój komputer lub instaluje oprogramowanie. W takim wypadku użytkownik końcowy jest uznawany za producenta systemów w rozumieniu licencji producenta systemów OEM Microsoft i może zakupić oprogramowanie OEM niezależnie od sprzętu (nie dotyczy produktów serwerowych i pojedynczych aplikacji tj. Word i Works oraz pakietu Office 2007).

Otwarcie opakowania z oprogramowaniem OEM przez użytkownika oznacza, że to użytkownik akceptuje warunki licencji producenta systemów OEM Microsoft i powinien sam preinstalować produkt oraz zapewnić sobie pomoc techniczną do instalowanego oprogramowania.

Termin „Producent systemów” oznacza wytwórcę oryginalnego sprzętu, podmiot montujący lub przemontowujący komputery, lub podmiot instalujący oprogramowanie w systemach komputerowych.

Termin „całkowicie zmontowany system komputerowy” oznacza system komputerowy składający się przynajmniej z procesora, płyty głównej, dysku twardego, zasilacza i obudowy.

Pojawiły się w sprzedaży opakowania zawierający jeden (1) zestaw oprogramowania w wersji OEM (dotyczy systemów operacyjnych i aplikacji). Do tej pory występowały tylko zestawy po 3 i 30 sztuk.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się nad tym zastanawiam i nie jestem pewien, teoretycznie on kupił PC bez systemu (na fakturze ma dwa osobne przedmioty czyli PC i XP Prof. SP3 OEM) i dokupił tego OEM do PC po czym system ten został zainstalowany na jego komputerze przez pracownika sklepu. Po dość krótkim czasie zmienił OS na viste, a XP oddał mi za robotę. Teraz mam dylemat, niby można go wszędzie zainstalować i będzie działał jak oryginał, ale sprzedając go łamie jednak warunki licencji.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da rady, bo ten system jest teraz przypisany do kompa znajomego, na każdym innym XP będzie nieaktywny. OEMy przypisują się do jakiegoś podzespołu, zazwyczaj do płyty głównej, więc prawdopodobnie mógłbyś legalnie sprzedać system jedynie z tym podzespołem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktywny to on jest nawet na moim drugim kompie bo już go instalowałem do "testów". Jest to tzw. pakiet System Builder i chyba się go nie przypisuje do podzespołów. Chodzić, chodzi na komputerach, na których jest zainstalowany (czyli mój 2 PC) i się aktualizuje normalnie. Kwestia legalności sprzedaży tego systemu, właśnie tu pojawia się mankament.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, w takim razie zostawie sobie tego OS dla siebie bo nie widze sensu we wciskaniu tego OEMa komuś na allegro. W sumie siedze już od dawna na Viście, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda ;]. Tak czy inaczej dzięki za odpowiedzi. Można zamykać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dość podobne pytanie i nie chce zakładać nowego posta więc wykorzystam ten :)

Mam oryginalnego office'a 2003 basic . Został on znaleziony na makulaturze, chyba ktoś przez przypadek wyrzucił czy coś. Etui na cd jest zaplombowane i z tyłu klucz.. Niestety nie wiem czy był on wykorzystany. Czy będę mógł go sprzedać na allegro bez problemów?

Ja mam office'a 2007 więc ten mi nie jest potrzebny dlatego chce go sprzedać a widziałem że za niego można koło 300zł dostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się dowiedziałem od gościa pracującego w sklepie to nowe OEM'y na nowej licencji nie przypisują się do żadnego zestawu komputerowego podczas aktywacji (sam to moge potwierdzić bo u mnie ten system działa). Poprostu jeśli ma się być uczciwym to zostawia się takiego OS na jednym PC, ale można go też zainstalować na każdym innym PC i będzie działał bez problemu. To nie jest OEM na starej licencji.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dość podobne pytanie i nie chce zakładać nowego posta więc wykorzystam ten :)

Mam oryginalnego office'a 2003 basic . Został on znaleziony na makulaturze, chyba ktoś przez przypadek wyrzucił czy coś. Etui na cd jest zaplombowane i z tyłu klucz.. Niestety nie wiem czy był on wykorzystany. Czy będę mógł go sprzedać na allegro bez problemów?

Ja mam office'a 2007 więc ten mi nie jest potrzebny dlatego chce go sprzedać a widziałem że za niego można koło 300zł dostać.

a co powiecie nt mojego pytania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się dowiedziałem od gościa pracującego w sklepie to nowe OEM'y na nowej licencji nie przypisują się do żadnego zestawu komputerowego podczas aktywacji (sam to moge potwierdzić bo u mnie ten system działa). Poprostu jeśli ma się być uczciwym to zostawia się takiego OS na jednym PC, ale można go też zainstalować na każdym innym PC i będzie działał bez problemu. To nie jest OEM na starej licencji.

To ze jest to nowy OEM nie ma nic do rzeczy. Róznica jest tylko taka ze nowego OEMa mozesz kupić bez zadnego podzespołu. Po instalacji na komputerze nie masz prawa juz go dalej przenosic na inny PC. Od tego jest wersja BOX. I nie zawsze OEM sie bezproblemowo aktywuje na innej konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym, że nie mam prawa go przenosić na inne zestawy komputerowe to wiem i dlatego nie byłem pewien co do sprzedaży tego systemu, tak czy inaczej go już nie sprzedaje bo to nie ma sensu. Co do aktywacji to powiem, że działał do tej pory na 2 PC, moge sprawdzić go jeszcze na innych i zobaczymy jak będzie. W końcu aktywacja przez telefon i tak nie podaje żadnej informacji na temat komputera na jakim znajduje się ten OS. Chyba, że ten dziwny klucz aktywacyjny zawiera w sobie taką informacje w co wątpię (ale to tylko moje zdanie i może być błędne). Ja aktywowałem przez internet i problemu jak na razie nie było.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi