Skocz do zawartości
skrytywebmajster

Ebay, Ebay.de, Ebay.co.uk, Ebay.com Itd

Rekomendowane odpowiedzi

// Korzystając z okazji istnienia 2 tematów o EBAY pozwoliłem sobie zrobić temat zbiorczy.

// ULLISSES

Witam

Moglby mi ktos powiedziec jak na ebayu zrobic zeby zamiast aukcji bylo kup teraz? Siedze nad tym caly dzien i nie umiem dojsc i na polskim i na niemieckim

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pomylilem sie znaczaco w tytule aukcji jak to poprawic? Jak biore edytuj to nie moge zmienic ani opisu ani tytulu:/

Da sie to jakos zrobic?

Pozdrawiam

Mozna zamknac - udalo mi sie - trzeba edytowac przez link z maila a nie przez "Moj ebay"

Edytowane przez KaxxL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zakupić taki oto przedmiot:

http://cgi.ebay.com/ASUS-Eee-Box-EB1501-N3...20ae5a85b6#shId

Cena jest wręcz oszałamiająco niska (po przeliczeniu oszczędzam przeszło 700zł, czyli blisko 40% - w tym darmowa przesyłka z dosyć :D daleka).

Jaką mam gwarancję, że dostanę przesyłkę? Gościu (nawiasem z Tajwanu), chce tylko płatność z góry via PayPal. Sam znaczek Top-rated seller jakoś nie uspokaja mnie ;]

Czy nie ma problemów z urzędem celnym (sprzedawca zaznacza, że nie ponosi odpowiedzialności za problemy z tym związane)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena niska bo nie zawiera ani cła ani podatku który może Ci dowalić urząd celny. Co prawda można wysłać jako "gift" ale trzeba zadeklarować wartość do 50USD więc ubezpieczenie też tylko na 50USD co w przypadku zagubienie/uszkodzenie kończy się w najlepszym wypadku wypłaceniem 50 dolarów po drugie przesyłka oznaczona jako "prezent" po stwierdzeniu zaniżonej wartości np na podstawie rachunku bądź też innego dokumentu znajdującego się w przesyłce również może zostać opodatkowana więc lepiej brać pod uwagę, że jednak będziemy musieli zapłacić podatek i doliczyć do ceny te 22% VAT'u (bo cła na elektronikę nie ma przynajmniej na tą z jueseju ściąganą) żeby się później nie okazało, ze nie mamy tych kilku stówek i paczkę będzie leżeć w urzędzie celnym...

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena niska bo nie zawiera ani cła ani podatku który może Ci dowalić urząd celny. Co prawda można wysłać jako "gift" ale trzeba zadeklarować wartość do 50USD więc ubezpieczenie też tylko na 50USD co w przypadku zagubienie/uszkodzenie kończy się w najlepszym wypadku wypłaceniem 50 dolarów po drugie przesyłka oznaczona jako "prezent" po stwierdzeniu zaniżonej wartości np na podstawie rachunku bądź też innego dokumentu znajdującego się w przesyłce również może zostać opodatkowana więc lepiej brać pod uwagę, że jednak będziemy musieli zapłacić podatek i doliczyć do ceny te 22% VAT'u (bo cła na elektronikę nie ma przynajmniej na tą z jueseju ściąganą) żeby się później nie okazało, ze nie mamy tych kilku stówek i paczkę będzie leżeć w urzędzie celnym...

Właśnie napisane jest również w aukcji:

We will send the product as gift or sample and put lower value on invoice to help customer avoid the import duty. Most of our customers don't be charged any duty or extra charge. If you have any special request, please kindly advise us once place order.

Ogólnie - czy waszym zdaniem warto spróbować? Nawet jeśli bym musiał zapłacić te 22% podatku to i tak się opłaca.

Czyli wystarczy zadeklarować wartość na 50USD i wysłać jako prezent lub darmową próbkę? Czy jeśli celnicy doszliby jakoś do wyższej wartości produktu, to mogą dowalić jakąś karę, czy tylko zażądać zapłaty podatku?

Tycząc się jeszcze PayPal - czy są z nim związane dodatkowe opłaty? Po prostu mogę przelać z konta w mBanku równowartość tych 393$?

Edytowane przez d0nMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wystarczy zadeklarować wartość na 50USD i wysłać jako prezent lub darmową próbkę?

Jeśli sprzedawca wysłałby to dodatkowo bez oryginalnego kartonu i bez papierów (faORT: ORT: ktury, gwarancji) to wtedy masz 100%, że nie trafi na cło/podatek. Ale Tobie to chyba nie na rękę :rolleyes:

Czy jeśli celnicy doszliby jakoś do wyższej wartości produktu, to mogą dowalić jakąś karę, czy tylko zażądać zapłaty podatku?

Tylko podatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem do skośnookiego czy mógłby wysłać bez oryginalnego opakowania i rachunku/gwarancji, no i oczywiście jakby wtedy wyglądała gwarancja.

Wysyłka z Polski do Tajwanu - ekspres do 2kg to wydatek ~120zł (ekonomiczna ~60), ale wciąż się opłaca!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma się co oszukiwać kupując sprzęt bez międzynarodowej gwarancji bez opakowania, karty gwarancyjnej itp praktycznie kupujemy sprzęt bez jakiejkolwiek gwarancji. Sprzedawca może odpisać, ze nie ma problemu jak coś odsyłasz do niego, a on będzie działał z gwarancją. Z doświadczenie wiem, ze jak przyjdzie co do czego to cisza ze strony spzredającego. Kilkukrotnie zamawiałem coś z jueseju za każdym razem byłem świadomy, ze kupuje sprzęt bez gwarancji i jakiegokolwiek serwisu ale wtedy dolar był po 2zł więc bez zastanawiania zamawiałem. Sam musisz sobie przekalkulować czy pomimo ryzyka nadal się opłaca jeśli tak zamawiaj. Korzystanie z Paypala dla płacących jest darmowe z tym, ze z tego co pamiętam mają minimalnie wyższy kurs przy przeliczaniu...

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadeszła odpowiedź - wysyła tylko oryginalnie zapakowane, oznacza jako prezent, a na rachunku wpisuje 50$.

Z resztą ten sprzęt nie istnieje jeszcze w Polsce, więc jak szanowni celnicy mieliby dojść do jego wartości?

Cytuję odpowiedź: Most of our poland customers are happy with it.

Zamawiam ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z resztą ten sprzęt nie istnieje jeszcze w Polsce, więc jak szanowni celnicy mieliby dojść do jego wartości?

Dojda, nie boj sie. W razie watpliwosci zasiegna opinii rzeczoznawcy, co zostanie Ci doliczone do rachunku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamawialem wiele rzeczy z usa, hongkongu itp, i nigdy nic nie trafilo na clo, aczkolwiek nie byly to rzeczy takiej wartosci jak wyzej wymieniony przedmiot. po oznaczeniu jako gift nie powinno byc problemow, no ale w przypadku produktu wysokiej wartosci to troche loteria. co nie zmienia faktu ze warto zaryzykowac bo nawet jesli wzieliby na clo to pewnie bedzie sie to oplacalo i tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zebys sie nie zdziwil, na dokumentach celnych jest cos takiego jak deklarowana wartosc przedmiotu : to co podane przez sprzedajacego

oraz statystyczna wartosc przedmiotu zwykle kilkukrotnie wyzsza, oceniana w urzedzie celnym, za co zaplacisz clo , podatek VAT i ew koszty postepowania celnego. Pamietaj ze VAT dolicza sie do wartosci paczki + koszt transportu wiec jezeli transport twojego towaru kosztuje 200 dolarow, a paczka jest na 50 to badz pewny ze ktos to przetrzepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaryzykuję.

Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz.

Wchodzę na aukcję z "marszu" - mam podaną cenę w USD. Wchodzę jako zalogowany z polskiego konta - cena w GBP.

Jak rozumiem - nie ma znaczenia czy wpłacę 393$ czy 235Ł? Mogę wybrać po prostu tę walutę, która ma korzystniejszy kurs na PayPal?

Edytowane przez d0nMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytuję odpowiedź: Most of our poland customers are happy with it.

chyba Polish ;)

Docelowo miało być w EUR, a PayPal sam przeliczył sobie i pobrał z karty złotówki.

Czy muszę informować sprzedawcę o tym, że już zleciłem przelew i potwierdzić dane do wysyłki?

Nie musisz, przynajmniej ja nigdy tego nie robilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

moglibyscie mi powiedziec co oplaca sie kupowac na ebayu ? i skad kupowac ? USA i Hongkogn najtansze ?

na jednej stronce pisalo ze przesylka z USA do 1,8kg kosztuje tylko 9$ takze za darmo prawie

no ale jak patrze to ceny maja podobne, sprzet komputerowy przy 800 zl u nas u nich 700 zl z przesylka za 42$

buty nike drogie

zegarki tansze niz u nas jedynie o jakies 40%

a jak z gwarancja ? czy mozna w polsce wyslac do serwisu wadliwy sprzet zakupiony w usa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

moglibyscie mi powiedziec co oplaca sie kupowac na ebayu ? i skad kupowac ? USA i Hongkogn najtansze ?

na jednej stronce pisalo ze przesylka z USA do 1,8kg kosztuje tylko 9$ takze za darmo prawie

no ale jak patrze to ceny maja podobne, sprzet komputerowy przy 800 zl u nas u nich 700 zl z przesylka za 42$

buty nike drogie

a jak z gwarancja ? czy mozna w polsce wyslac do serwisu wadliwy sprzet zakupiony w usa ?

To ze wysylka na poczcie kosztuje 9usd do 1.8kg znaczy tyle co nic.

Ja jak niektorych ludzi pytalem ile chca za wysylke memek do Polski to roznie bywalo, zdarzylo mi sie kilka razy ze sprzedajacy jacys w miare kumaci byli i wysylka mnie kosztowala jakies 10usd. Natomiast czasami trafialem na jakis dziwnych ludzi co chcieli za sama wysylke 20+++usd bo musi wg nich byc ubiezpieczona i z mozliwoscia sledzienia.

Zalezy na kogo trafisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

buty nike drogie

Pewnie, wszyscy będą ci tu pisać co kupować żebyś ty zarobił, z choinki się chyba urwałeś :huh:

Z miejsca mam pytania do użytkowników ebay: czy da się sortować aukcje wg ilości ofert?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiecie mniej więcej ile kosztuje nadanie cła na produkt, ile to wszystko razem wychodzi? Chcę zamówić ubrania ze sklepu store.nba.com tam cały shipping wychodzi mi 60$ ale nie wiem jak by to było jakby się dodało cło... Proszę o poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozecie mnie zjechac, ale zrobilem glupote licytujac hample u pewnego niemca. Teraz chce sie wycofac z aukcji.

Niestety przez kilka ostatnich dni nie mialem czasu tego zalatwic, az dzisiaj wkoncu przyszlo:

"Otworzyliśmy sprawę o zaległą płatność za przedmiot Formula R1 Scheibenbremse für VR ohne Bremsscheibe NEU , ponieważ sprzedający albo nie odnotował Twojej płatności, albo jeszcze jej nie otrzymał.

Aby uniknąć odnotowania na Twoim koncie zaległej płatności za przedmiot (i ewentualnych ograniczeń z tym związanych), sprzedający musi otrzymać Twoją płatność do dnia poniedziałek, 12 kwi, 2010 14:31:36 CEST.

Jeśli po prostu zapomniałeś zapłacić, dokonaj płatności jak najszybciej, aby sprzedający mógł Ci wysłać przedmiot, a cała sprawa została zamknięta.

Jeśli nie możesz się skontaktować ze sprzedającym lub zaszło nieporozumienie, nie martw się ? po zamknięciu sprawy możesz się odwołać i poprosić o usunięcie z Twojego konta zaległej płatności za przedmiot"

Teraz 2 rzeczy

- Chce sie wycofac z transakcji i nie bulic za nia

- Dwa, czy nawet jesli obciaza mi konto na ebayu to sciagna mi kase z paypala i paypal dalej bedzie mnie scigal za debet? Mimo iz niemiec nie dal mozliwosci platnosci paypalem.

Ewentualnie konkrety, bo w helpie ebaya temat jest potraktowany po macoszemu bez konkretow, co jak etc. i czym to sie tak naprawde konczy. Bo obciazenie konta ebay mozna rozumiec z roznych stron - nawet nie wiem czy jesli obciaza to moga mi potem kase wyssac z konta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi