metal Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Machinarium Produkcja czeskiego studia - Amanita Designs, twórców "Samorost" i "Samorost 2", więc więcej chyba dodawać nie trzeba : )Wersja demo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 (edytowane) Pierwsze słyszę. więc wypadało by napisać coś więcej. O Samorost dowiedziałem się wczoraj przypadkowo jak przeglądałem serwis GOL w przeglądaniu wszystkich przygodówek z tego roku. A jestem wielbicielem tego gatunku, który praktycznie wymarł, bo to co obecnie wydają nie spełnia moich oczekiwań. Jednak i ta flashowa przygodówka mi średnio się spodobała (grałem w demo Samorost 2 na przeglądarce). Coś mniej więcej w stylu Neverhood. Generalnie cała zabawa skupia na klikaniu w konkretne rzeczy. Można podnieść jeden przedmiot i użyć go np do zatkania węża od pompy wodnej. Daje tylko jeden przykład. Wypróbuje to demko Machinarium. Może dodali parę nowych pomysłów i mnie zachęci do kupna. Edytowane 18 Października 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Oba samorosty przeszedlem, takie smiechowie gierki na 1-2h. Machinarium sprawia wrazenie bardzo podobnej, ale narazie sprwadzilem tylko kawaleczek dema. no w kazdym razie polecam fanom takich gierek wszystkie te tytuly ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Mam małą uwagę odnośnie pełnej wersji i save'ów. Jako, że jest to gra we flash'u, save'y zapisują się w plikach tymczasowych ; ) A ja się dziwiłem, co się dzieje z moim save'ami, że znikają sobie ot co... / : a ja je sobie CCleaner'em kasowałem, chcąc przeczyścić system/przeglądarkę [ ; eh... . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Jak dla mnie bardzo fajna gierka. Grafika super klimatyczna trafia idealnie w mój gust. I muzyczka też przyjemna. Aż sobie zakupiłem grę (co nie zdarza mi się zbyt często :oops: ) Mam nadzieje, że autorzy już pracują nad następną częścią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveVanHell Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Bardzo fajne gry logiczne ,fajne retrospekcje w salonie gier :) Podobał mi się system wskazówek i HELP . Gireka skończona , przyjemnie było zagrać w coś co przypominało granie z wypiekami na twarzy na Amidze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vennor Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 (edytowane) Machinarium to cudowna gra, jakiej nie było od lat. Łączy pierwszorzędnej jakości rysunki i urokliwą muzykę z ciekawą przygodą małego robota. Niestety, kończy się nadspodziewanie szybko, ale rozgrywkę swobodnie można sobie przedłużać, podziwiając piękne otoczenie i wsłuciach!ąc się w znakomite kompozycje w tle. Nawet melodia wygrywana przez roboty na zardzewiałej rurze, starej beczce i leciwym saksofonie ma tu swój urok. Tak silny, że wracałem posłuchać, gdy tylko byłem w pobliżu. Świat Machinarium jest magiczny i wciągający, roztacza aurę nostalgii. Przypomina stare czasy, kiedy gry tego typu jeszcze królowały. Rysunki są przewspaniałe. Prosty panel gracza przypadł mi do gustu. Wysuwane menu z inwentarzem, drobnym hintem dla każdej z lokacji (z reguły okazywał się albo zbędny, albo mało pomocny) i ikonką walkthrough, do którego dostajemy się, przechodząc prostego sidescrollera (zabawne). Zagadki nie są specjalnie trudne, ale niekiedy trzeba się zatrzymać i zastanowić. Dla mnie jednym z cięższych zadań było opracowanie wygrywającej strategii do zmodyfikowanej wersji gry znanej nam pod nazwą "kółko i krzyżyk", tutaj - "śrubka i nakrętka". Walka ze skryptem jest drażniąca, nie wymagająca. Postójcie trochę bezczynnie w miejscu. Nasz robot lubi powspominać radosne chwile spędzone wspólnie ze swoją dziewczyną. Miło popatrzeć. Końcówka podpowiada, że możemy spodziewać się kontynuacji - a to fenomenalne wieści! Poniżej parę screenów. Edytowane 13 Lutego 2010 przez Vennor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Dziękuję za krótką, ale treściwą recenzję. Wezmę tą grę ze sobą do domu na święta - zachęciła mnie Twoja opinia. Oby tylko działała na Antku 1700+ i GeForce3Ti :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Cała gra jest zrobiona we Flash'u, więc spokojnie zagrasz. Właśnie pograłem w tą grę i powiem, że jestem pod wrażeniem. Niesamowita grywalność i klimat. Czegoś takiego mi brakowało. Faktycznie gra klimatem nawiązuje do starych przygodówek. Również polecam starym wyjadaczom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 (edytowane) Nie wiem czy ktoś z Was wyżej wspomniał ale można kupić Machinarium na stronie twórców za 10 dolarów. http://machinarium.net/blog/2009/12/16/ama...-for-10-60-off/ Edytowane 22 Grudnia 2009 przez stranded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 (edytowane) Dzięki za info. Czekałem z zakupem, aż będzie promocja na Steam, a tu taka niespodzianka. Zakupione. 10$ + Vat i jazda. :wink: Edytowane 22 Grudnia 2009 przez mortex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 "Obniżenie ceny gry Machinarium odpowiedzią twórców na problem piractwa" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Od jakiegos czasu czailem sie na te gre. Dzieki wielkie za info, zakupiona :) Swoja droga - naprawde swietna promocja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 jak ktoś chce oddam wersje pudełkową za 19,99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 A co nie chodzi na 10 monitorach ? ;) (joke). Cena całkiem przystępna. Szkoda, że nie jesteś z Wrocławia to bym wziął. od razu. Tak to pozostaje Steam i wersje cyfrowa ehh. Takie tytuły warto mieć w wersji pudełkowej, chociaż do klasycznych przygodówek to tej grze i tak sporo brakuje. Ale lepsze to niż nic na już i tak ubogim rynku przygodówek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam, gra swietna :) Zakupilem w packu za 3$, w promocji placisz ile chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...