Skocz do zawartości
andrew777

AMD AM3(+) - FX 4000 / 6000 / 8000 / 9000 (Bulldozer / Piledriver) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zauważyłem rzecz która mnie negatywnie zadziwiła. Zarządzanie energią w windowsie czy w tym procku (fx-8320), nie wiem dokładnie, ale gdzieś poprostu mocno kuleje, dlaczego?

Świeżo uruchomiony, świeżo zainstalowany system, zainstalowane wszystkie poprawki z windows update, zainstalowane sterowniki, w systemie nie działa żaden program, wyświetlany jest czysty pulpit, odpalam menedżera zadań, zakładka performance, a tam dyskoteka: na nic robiącym systemie użycie procesora skacze 0-15%, a częstotliwość skacze w zakresie 1,33GHz-3,8GHz z czego większosć czasu daleko powyżej 2GHz. Wszedłem do CCC, zakładka performance/cpu power i paskiem ustawiłem sobie taktowanie na najniższe dostępne i teraz na tym taktowaniu procek siedzi gdy nic nie robię, przełączam na maks tylko gdy odpalam jakąś grę albo koduję wideo.

Edytowane przez SpectatorX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zauważyłem rzecz która mnie negatywnie zadziwiła. Zarządzanie energią w windowsie czy w tym procku (fx-8320), nie wiem dokładnie, ale gdzieś poprostu mocno kuleje, dlaczego?

Świeżo uruchomiony, świeżo zainstalowany system, zainstalowane wszystkie poprawki z windows update, zainstalowane sterowniki, w systemie nie działa żaden program, wyświetlany jest czysty pulpit, odpalam menedżera zadań, zakładka performance, a tam dyskoteka: na nic robiącym systemie użycie procesora skacze 0-15%, a częstotliwość skacze w zakresie 1,33GHz-3,8GHz z czego większosć czasu daleko powyżej 2GHz. Wszedłem do CCC, zakładka performance/cpu power i paskiem ustawiłem sobie taktowanie na najniższe dostępne i teraz na tym taktowaniu procek siedzi gdy nic nie robię, przełączam na maks tylko gdy odpalam jakąś grę albo koduję wideo.

A działają ci w ogóle te profile w CCC? Ja mam FX-6300 i niezależnie jak sobie suwak ustawię, to i tak procesor działa standardowo czyli w idle ma 1400 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę am3+ gigabyte

bez zmiany płyty mogę wymienić procesor z P XII 555 BE na FXa, z wyników na anandtech odczytałem, że tylko FX 6300 ma lepsze wyniki także dla 1 rdzenia, a wszystkie inne mają słabsze wyniki dla jednego rdzenia nawet przy wyższym taktowaniu.

Czy to ma pokrycie w faktach i innych testach?

http://www.anandtech.com/bench/product/120?vs=699

W sumie dużo bym nie dopłacił a postęp porównywalny do słabszych wersji intela więc będzie widać.

I czy możecie coś powiedzieć o tym pn?

FD6300WMHKBOX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś może odblokować swój procesor? Zawsze to dodatkowe rdzenie, oraz po podkręceniu do 3,6-3,8Ghz te procesory są całkiem żwawe. http://www.anandtech.com/bench/product/88?vs=699 tak by to wyglądało po odblokowaniu rdzeni.

A potem zbieraj na zmianę platformy na 1150/1151 lub coś nowego w przyszłym roku.

Edytowane przez kapi89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem, idzie, ale jest niestabilny i nie da się lub nie potrafię go ustabilizować. Dałem spokój. Ładnie chodzi na 3700MHz, ale teraz zaczyna mi się mulić w WOT a AW chodzi tylko na low.

Nie mam kasy, aby kupić cały zestaw z i5, a i3 jest zupełnie porównywalny lub nieznacznie lepszy od tego 6300 więc też nie ma sensu jej kupować. Za 6300 dam 380zł z przesyłką więc po sprzedaży kilku części ze starego lapka wyjdę na zero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze do niedawna na Allegro były zestawy i5-23xx + płyta główna za mniej niż 400 PLN. Zajrzyj, poszukaj, imho zdecydowanie sensowniejsze rozwiązanie od ww. FXa. :)

@Tapatalk

Edytowane przez AragornPL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największą różnicę odczujesz przy przesiadce na intela. Wiem, że większość osób się może nie zgodzić ale jak chcesz to zrobić najmniejszym kosztem zastanów się nad fx-4300. W większości testów wypada jak fx-6300 a można go wyrwać 100 zł taniej. Tym bardziej, że w Wocie z tych dodatkowych rdzeni nie będzie pożytku. Zresztą przejrzyj sobie test A8-7650K i zadecyduj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Podkręciłem mój procesor fx 6300 do 4,6GHz 1,4v ustawione w offset. Testowałem occt 3h, jest stabilny tylko mam problem z temperaturą. W teście wyniosła ona ponad 80*C. W grze np w Wiedźmina 3 nie przekracza 60*C (przy 50-60% obrotów wentylatora). Sprawdzałem czy dobrze zamontowałem chłodzenie, paste wymieniałem (najpierw była cooler master gold, teraz jest pactum pt1, na pactum temperatury spadły 3-4*C). Co jeszcze może być przyczyną takiej temperatury? Dodam jeszcze że chłodzenie jest za wysokie jak na moją obudowe i mam ściągnięty jeden bok.

Mój zestaw:

procesor - FX 6300 4.6GHz

chłodzenie - Fortis 3

karta graficzna - gigabyte r9 380 4gb

płyta główna - Asus m5a97 evo r2.0

zasilacz - cooler master g650m

ram - nyana elixir 8gb

dysk ssd goodram c40 120 Gb

dysk hdd jakiś 250 Gb

post-221173-0-00384700-1448560955_thumb.png

post-221173-0-35859000-1448560961_thumb.png

post-221173-0-53137600-1448560967_thumb.png

post-221173-0-26471600-1448560974_thumb.png

post-221173-0-64124000-1448560980_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualizacja bios płyty głównej poprawi stabilność i temperaturę procesora

tobie to już dziękujemy  :plum:

pasta  Gelid gc extreme

dołoż dodatkowe wentylatory aby wiały na płytę w okolicach procka, albo też takie co wyciągają powietrze z budy [w ogóle co to za buda? że bok masz zdjety] 

poza tym w occt to nie grasz tylko w gry

ale stary temat - teraz dopiero widzę  :zonk:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam poniższy sprzęt:

Chieftec GFT-650-14CS

SilentiumPc Fera 2

Zalman Z1

4GB crucial ballistix sport x4

MSI B85-E45

G3258

Zastanawiam się nad zmianą na potrzeby wirtualizacji platformy na AM3+.

Wybrałem wstępnie : ASUS M5A97 R2.0 i FX-8300 + GF 210 (musi wyświetlać obraz FullHD, do niczego innego nie jest potrzebna). Pytanie czy to będzie dobry zestaw? Ewentualnie co lepszego można kupić pod AM3+? Jest to sens kręcić z takim chłodzeniem i zasilaczem? G3258 do prostych zadań typu internet + 1 maszyna wirtualna jest OK. Problem, że zamierzam korzystać z minimum 2 na win 8.1. Czytałem, że FX-y sprawdzają się w takich przypadkach, bo maszyny wirtualne wykorzystuję lepiej rdzenie fizyczne od HT. Zastanawiam się czy nie zainwestować trochę, alternatywą jest zakup i5 za 900zł. Tu po zmianie płyty mam RAID sprzętowy, mógłbym sprzedać starą płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy płyta MSI 870-C45(FX) V2 którą aktualnie mam, będzie w stanie poradzić sobie z procesorem AMD FX-6300 i kartą graficzną MSI GTX 950 OC ? Na innym forum pewna osoba napisała mi  że powinienem bardziej martwić się o zasilacz niż o płytę główną. Prosze o pomoc.

SPECS:
CPU: AMD FX-4100
Zasilacz: Modecom MC 620 Carbon
GPU: MSI Nvidia GeForce GT 640 2GB

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta oficjalnie wpiera tego fx, nie powinno więc być problemu.

Ten zasilacz nie był taki zły. Da radę.

Bardziej zastanawiający jest sens zakupu tego fxa. Jeśli masz go kupić jako nówkę za blisko 5 stów, lepiej kup i3 od Intela + jakieś mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam procesor AMD Fx 8320 ( na razie nie podkręcony ) i kartę radeon r9 270 która z najnowszymi tytułami radzi sobie jak bóbr z produkcją płyt głównych.

Chciałem wymienić ją na coś w cenie 1000 - 1400 zł. Od razu zaznaczam, że nie mam możliwości zmiany płyty głównej i procesora.

Myślałem nad kartami gtx 970 i 1060, ale martwi mnie czy sam bottleneck skutecznie nie zabije wydajności tych kart.Nie zależy mi na więcej niż 60-55 fps.

Ewentualnie procesor mogę podkręcić, ale z racji słabych sekcji zasilania płyty MAX wynosić będzie jakieś 4,2 - 4,3 Ghz. 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tych co minusują - uzywajcie mózgu także do rozrywki 

"Wąskie gardło".

dziekujemy za wyczerpującą odpowiedź ale głębokie jest lepsze  :ploom:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy w jakiej rozdzielczości będziesz grał. Im wyższa rozdzielczość, tym CPU ma mniej do roboty względem GPU. Pewne jest to, że jak włożysz GTX1060 to będzie więcej klatek. No i co z tego, że CPU będzie ograniczał lekko tą kartę. Gry staną się grywalne, a o to Ci chodzi.

W dodatku, jak kiedyś zmienisz platformę, to możesz nie kupować grafiki i rozwinąć pełnię możliwości GTX1060. GTX 1060 możesz też 1/2 roku przed końcem gwarancji sprzedać za niezłe pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szukam płyty głównej do procesora amd fx 8100 bądź 8150 (nie pamiętam dokładnego oznaczenia)poprzednia płyta asus m5a78l-mlx v2 chyba pada już. Zakres cenowy 250 do 330zł format atx w miare nowoczesna.z możliwością podkręcenia. Kilka płyt jest interesujących z czego najbardziej Asrock 970A-G/3.1 (np nowoczesne porty USB) ,jeszcze ASRock 970 EXTREME 3 R2.0    ASUS M5A97 R2.0  Gigabyte GA-970A-UD3P  Aczkolwiek chciałbym też stabilności procesora, wiem ze jest prądożerny i wymaga dużo od sekcji zasilania. Prosze o pomoc w wyborze .
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi