Lysyn Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Je testuje linxem do Kuby TM z AVX. Jak to prtzejdzie to jest stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Bios jeszcze nie aktualizowany, CPU-Z pokazuje tak, czy z tego można wyczaić coś: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Zatem pozostaje przełączyć dyski na łącza SATA6, tylko na płycie mam 2 takie łącza a mam 3 dyski i DVD/CD-Rom <_< 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Potraficie czytac ze zrozumieniem? Te bledy sie moga ujawnic w ciagu kilku lat... @Misiek na plycie masz 4 zlacza sata 3 i 4 sata 2 :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Tak już wiem zaglądnąłem na stronę asusa i do dołączonej książeczki B-) Podczas pierwszego podłączania doczytałem tylko że niebieskie to 3.0/3.0 a szare to 6.0, a są jeszcze granatowe ale przyjąłem że to też pewno 2.0/3.0 a tu się okazuje że to też 6.0 tylko obsługiwane z innego kontrolera, a konkretnie nie z P67 a dołączonego Marvell® 9120, tak że sytuacja opanowana :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Czy ktoś mógłby podać jakieś konkrety w kwestii wpływu zmniejszenia napięć VCCIO i CPU PLL na temperatury? U mnie zjechałem z CPU PLL do 1.5v, a VCCIO 0,95v. Proc puszczony na 5.0GHz przy CPU voltage 1.35v. Po kilku próbach stwierdzam, że wyniki są w granicy błędu pomiarowego ok 2stC. Generalnie mam 59-61stC podczas Linxa, niezależnie od napięć CPU PLL i VCCIO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 @kkNd! Nie bądź taki optymistyczny. Problem z tymi chipsetami polega na tym, że jeden kondensator (chyba, albo inna część płyty głównej) podaje na slot SATA II zbyt wysokie napięcie co przy dłuższym użytkowaniu może spowodować uszkodzenie sprzętu... Tu właśnie chodzi nie tylko o błędy odczytu, ale o zbyt wysokie napięcie na slotach SATA II, które mogą uszkodzić dyski / napędy DVD itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Jak podaje większe napięcie to może uda się podkręcić uzyskiwane prędkości np.: SATAII 3.0 @ 3.9 albo jeszcze więcej :lol2: Trzeba będzie poszukać "zdolnego" HDD :lol2: Taki żarcik dla rozluźnienia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) @kkNd! Nie bądź taki optymistyczny. Problem z tymi chipsetami polega na tym, że jeden kondensator (chyba, albo inna część płyty głównej) podaje na slot SATA II zbyt wysokie napięcie co przy dłuższym użytkowaniu może spowodować uszkodzenie sprzętu... Tu właśnie chodzi nie tylko o błędy odczytu, ale o zbyt wysokie napięcie na slotach SATA II, które mogą uszkodzić dyski / napędy DVD itp. Na portach SATA II nie ma 'napięcia'. Masz tam tylko sygnał transmisji danych. Uszkodzeniu mogą ulec 'bieżące' dane, a nie wcześniej zgromadzone na dysku. Problem z mostkiem polega mniej więcej na tym, co podanie zbyt wysokiego napięcia zasilającego na CPU. Edytowane 5 Lutego 2011 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Dokładnie, uszkodzeniu może ulec tylko port/y Sata w chipsecie i nic więcej. aImLeSS dorabia tu jakąś teorie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) The problem in the chipset was traced back to a transistor in the 3Gbps PLL clocking tree. The aforementioned transistor has a very thin gate oxide, which allows you to turn it on with a very low voltage. Unfortunately in this case Intel biased the transistor with too high of a voltage, resulting in higher than expected leakage current. Depending on the physical characteristics of the transistor the leakage current here can increase over time which can ultimately result in this failure on the 3Gbps ports. The fact that the 3Gbps and 6Gbps circuits have their own independent clocking trees is what ensures that this problem is limited to only ports 2 - 5 off the controller. nie da sie tego weryfkiowac na podstawie numeru seryjnego bo wada jest na tak podstawowym poziomie ze dotkniete sa nia wszystkie chipsety. Kwestia czasu żródło: AnandTech Edytowane 5 Lutego 2011 przez ZlyDzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Dzis wreszcie zalozylem TRUE120 na SB :lol: Jeszcze tylko jak znajde czas to zarzuce osprzet na GTX'a. Przy wymianie zauwazylem ze boxowe chlodzenie strasznie rozrzuca cieplo wokol siebie. Dodajac do tego blisko polozony ram, tak wiec mozliwe ze to wplywalo na zwiechy. Narazie linx na stockowych taktach i wygrzewanie pasty - max 49*C na 4 rdzeniu, linx przy wyl HT. Skusilem sie na IC Diamond 7 i musze powiedziec ze kijowo sie naklada ta paste. Dopiero pomoc suszarki do wlosow pomogla z jej nalozeniem <_< Edytowane 5 Lutego 2011 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Możesz też włożyć do ciepłej wody przed nałożeniem. Dawaj wyniki :) Edytowane 5 Lutego 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Narazie skromne 4,5GHz bez ruszania jakichkolwiek ustawien (jedynie ram ustawiony na profil XMP) i przy linx'ie wg. cpu-z 1,366v, temp. 1 rdzen 62-63*C, reszta 70*C - i tutaj nie wiem czy zle rozprowadzilem paste, czy tez to wina czujnika temp. Jeszcze musze rozkminic jak zmniejszyc napiecie procka przy ofsecie ;p Stabilnosc lepiej sprawdzac linxem z HT czy bez? Bo narazie Cisne bez :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 LinXem, Prime... wszystkim co się da. U mnie LinX śmiga elegancko, a Prime się wykłada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Ja od kilku lat używam pasty ARCTIC SILVER 5 i jestem z niej bardzo zadowolony :razz: Jutro WC powinno być gotowe to i ja przyłącze się do bojów OC :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Z moich obserwacji wynika, że linx słabo testuje pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Mi bardziej chodzilo o testowanie z wlaczonym lub wylaczonym HT :wink: Tutaj kilka minut z Linx'a, zaraz sciagne OCCT Da sie zmniejszyc napiecie dla procka z aktywnym ofsetem? Edytowane 5 Lutego 2011 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 BCLK=75? :blink: Co ty tam naustawiałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Zle odczytuje. W programikach od Asus'a jest pokazane juz dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Da sie zmniejszyc napiecie dla procka z aktywnym ofsetem? ustawić offset na "-" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelinaa Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 witam chcę w najbliższym czasie kupić płytę na 1155. niestety, biorąc pod uwagę to co piszecie o problemach z portami sata trochę mnie ostudziło. czy są obecnie na rynku plyty wolne od tej wady? jeśli tak to które. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Nie ma. Należy poczekać przynajmniej do kwietnia. Obecnie sprzedawane płyty są obarczone tą wadą, a sklepy, które mimo wszystko je sprzedają, robią to wbrew decyzji Intela o wycofaniu WSZYSTKICH płyt z rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 nie ma płyt wolnych od tej wady bo wszyscy producenci używali do ich produkcji wadliwych chipsetów P67/H67 dostarczonych przez intela. wolne od wad płyty będą dostępne dopiero w marcu/kwietniu. możesz poczekać do tej pory lub próbować kupić teraz i liczyć na wymianę płyty na taką bez wad kiedy te będą już dostępne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Oraz czy ktos spotkal sie z okresowym losowym zawieszaniem sie kompa? Tj. dzwiek sie scina i komputer wogole nie reaguje (nawet lampki caps lock sie nie gasza). Wszystko lata na stockowych ustawieniach. Jedynie ram zamiast 1,65 ma 1,5v lub 1,57v (powyzej na zolto w biosie asusa, wiec nie kombinuje) na 1333mhz i dalej to samo. Asus P8P67 Hangs after being idle for some time - [H]ard|Forum ; Asus P8P67 Pro issue - Getting very close to returning it - Page 5 - [H]ard|Forum sporo osob ma takie jazdy... do tego jest chyba jakis problem z sieciowka intela, ktora zawiesza siec do ktorej komputer jest podpiety... btw intel wydal nowe firmware do swoich dyskow ssd... wczesniej tez one mogly powodowac niestabilnosc :lol: Edytowane 5 Lutego 2011 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Zle odczytuje. W programikach od Asus'a jest pokazane juz dobrze. Wersja 1.56.1 i 1.56.3 dobrze czytają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monio Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 nie ma płyt wolnych od tej wady bo wszyscy producenci używali do ich produkcji wadliwych chipsetów P67/H67 dostarczonych przez intela. wolne od wad płyty będą dostępne dopiero w marcu/kwietniu. możesz poczekać do tej pory lub próbować kupić teraz i liczyć na wymianę płyty na taką bez wad kiedy te będą już dostępne. To beda jaja z wymianami .Ja podziekuje. Raz kozie smierc. Szczesliwy posiadacz Biostar TP67XE http://img684.imageshack.us/img684/3121/obrazekew.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Na portach SATA II nie ma 'napięcia'. Masz tam tylko sygnał transmisji danych. 4ty akapit: Problem polega na tym, że tranzystor odpowiedzialny za komunikację 3 Gb/s wyposażony jest w zbyt cienką bramkę izolacyjną, co może prowadzić do wyższych niż przewidziane, wartości prądu upływu. W zależności od fizycznych właściwości tranzystora prąd upływu może zwiększać się z czasem. Nie szukałem już tego, ale się przypadkowo natknąłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Ale chodzi o napięcie zasilające wewnątrz kontrolera, a nie rzekome napięcie podawane przez kontroler na porty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...