rychu20 Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2013 Witam Chciałbym się tylko dowiedzieć czy i5 2500k, który robi 4,5Ghz na napięciu 1,32 można nazwać dobrą sztuką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 Zdecydowanie nie. Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychu20 Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 Dzięki, jeszcze mam pytanko czy po 3 godzinach w OCCT można uznać, że procesor jest stabilny czy trzeba katować go dłużej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 jak chcesz programami to prime95+avx smallfft 24h i obserwujesz log systemu windows ale i tak najlepszym testerem stabilności są gry. 3h occt coś tam może pokażą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 Makak nie bierz nic czekaj na haswella, procki lada moment na rynku kupisz coś w nowej architekturze a jak cię nie będzie stać to jakiegoś ivy bridge z drugich rąk w dobrej cenie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 ptys juz szukasz kupca na swoje flaki...? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 Dzięki, jeszcze mam pytanko czy po 3 godzinach w OCCT można uznać, że procesor jest stabilny czy trzeba katować go dłużej? To jedynie wstęp do stabilności. Codzienne użytkownie (gry, programy) to zweryfikują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 Makak nie bierz nic czekaj na haswella, procki lada moment na rynku kupisz coś w nowej architekturze a jak cię nie będzie stać to jakiegoś ivy bridge z drugich rąk w dobrej cenie Tak też zdecydowałem. W sumie nie wiele zostało do premiery to poczekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja Być z Polska Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Przesiadłem się z 1156 na 1155 (i7-2700K). Ale Intel dowalił z tym kręcenim mnożnikiem, strasznie to negatywnie wpłyneło na czasy dostępu RAM-u. Kręcenie przez BCLK ładnie podkręcało Uncore na 1156. Na i5-750 @ 3.6 GHz miałem czas dostępu RAM-u 43 ns, na 2700K @ 4.2 GHz mam 65 ns. Przepustowość już lepsza, ale czas dostępu słabiutki (na i3 @ 4 GHz na 1156 miałem 73 ns, lol). Pamięć DDR3-1333, na 1156 pracowała na 1440. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Asus P8H67-M PROi5 2400CPU-Z pokazało, że maksymalne taktowanie turbo nie było nigdy 3400MHz, tak jak "obiecuje" producent. Turbo jest sterowane samym mnożnikiem, który niby jest zwiększany z 31x do max 34.Jest jakiś sposób, aby wymusić zmienianie na mnożnik 34x podczas obciążenia?? Gdy pracuje battlefield to max CPU-z cały czas pokazuje 32x. Nawet puszczenie kilku winrarów nie zwiększa mnożnika bardziej.Znacie jakiś sposób na to? Edytowane 11 Września 2013 przez szczepoxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 Tak. Poczytaj jak działa turbo. Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalk 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Wyczytałem, że samo się zmienia zależnie od obciążenia i że trzeba jakieś opcje oszczędzania energii wyłączyć, których próżno szukać u mnie w biosie. Może mała podpowiedź? Jednak mam :) Max TDP trzeba było zwiększyć :) miałem ciężką przeprawę przez internet :P Edytowane 12 Września 2013 przez szczepoxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salah Ad-Din Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Mam do Was pytanie Czy i5-2320 [ lub Intel Core i5-750. ] będzis dużo szybszy od E8400 @4.2 Ghz ? chodzi mi najbardziej o renderind filmików w np Vegas Pro , Pinacle it. jest sens zmieniać platformę , o ile mi może skrócić czas renderowania 20 minutowego filmiku ? Edytowane 19 Września 2013 przez Salah Ad-Din Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2013 Porównaj sobie: http://www.anandtech.com/bench/product/54?vs=109 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2013 Salah, różnica będzie bardzo odczuwalna na korzysc i3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1985 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2013 Witam,wymienialem dzis paste na i5 2500k 4.2 ghz,tempy skoczyly w gore o jakies 5 stopni (68 w stresie , 43 w idlu,OCCT). Mozliwe ze dalem za duzo pasty?Czy dac mu pare dni,zanim zrobie drugie podejscie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 To typowy objaw jak się naładuje za duzo pasty, Ja przestałem kombinować. Po prostu daje siarenko większe na środek CPU i voila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1985 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 chyba tak sprobuje,gdzies widzialem filmik ze trzeba najpierw rozsmarowac na coolerze a pozniej IXA walnac na procku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2013 Posmaruj tylko procka, zrób X i po malutkiej kropeczce między nogami iksa. Smarowanie podstawy radiatora i procka osobno zawsze będzie powodowało zbyt dużą ilość pasty, jak posmarujesz samego procka to będzie ok. Pamiętaj, że w przypadku pasty trzeba dać jej jak najmniej, na tyle dużo żeby mogła wypełnić szczeliny i nierówności w IHS i podstawie radiatora, ale na tyle mało żeby nie robiła za izolator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2013 E, a ja ładnie rozsmarowuję paluchem na całym IHS. Cieniutka warstwa i równa na całej powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2013 up Zalezy od pasty. Np. zalmanowską łatwo sie rozprowadza, ale niektóre sa gęste i trzeba daćwielką krope na srodku.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Miałem E5200@ 3.4GHz 4GB ram DUALZmieniłem na i5 2400, 4GB w jednej kości Do tego mam Radeona HD 4850 Procek zmieniłem, żeby było lepiej w BF3 ... owszem jest nieco lepiej i zastanawiam się dlaczego tylko "nieco" Wziąłem RAM i KARTĘ do komputera, który ma Core2Quad Q6600 @ 3,2GHz i tam chodzi wszystko dużo lepiej. ... generalnie na frapsie ok 10kl/s szybciej, Wszystko płynnie i "smooth"U mnie występują framedropy i freezy po jakimś czasie i gra staję się niegrywalna. Oczywiście system świeży, stery najświeższe jakie się da ... w czym może tkwić problem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Nigdzie nie tkwi problem, wydaje Ci się, może u kolegi były inne ustawienia graficzne i rozdzielczość. Hd4850 jest za słaby na multi bf3, wiem bo miałem. No chyba że grasz w rozdzielczości 1280x720.Tapatapatap i9001 Edytowane 12 Października 2013 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Wysztsko więze pod uwagę. Rozdzielczosc 1680x1050 detale MINIMUM ... :) i tak sprawdzalismy A framedropy? Jedyna różnica to taka jak pisałem, Q6600 i i5 2400No i on ma dysk twardy nieco szybszy. Ale najciekawsze jest to, że przed zmianą platformy freezów nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Teoretycznie różnica jest ogromna na korzyść i5. http://www.cpu-world.com/Compare/612/Intel_Core_2_Quad_Q6600_vs_Intel_Core_i5_i5-2400.html Twój temat ? http://forum.pclab.pl/topic/881677-2500K-vs-Q6600/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Windows ten sam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Windows ten sam ... co do wykresów, to znam je na pamięć już :)A udzielam się tylko na forum PurePC, tak więc tamten temat nie należy do mnie. Ale widzę, że problem podobny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Windows ten sam, masz odpowiedz. Swiezy system kolego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Windows ten sam ... co u kolegi ...misunderstanding Żeby nie było niedomówień: system ŚWIEŻY... to, że kupiłem "tańsze"podzespoły nie znaczy, że się nie znam Tak więc nie wina nie leży po stronie OS. testy z battlefielda 3:Avg: 53.762 - Min: 33 - Max: 86 - WYNIK NA Q6600 3,4GHz 4GB RAM dual GTX 280 MEDIUM FULL HD Avg: 40.052 - Min: 27 - Max: 64 - WYNIK na i5 2400 3.1GHz 4GB RAM dual GTX 280 MEDIUM 1680x1050 Nie mogę odnaleźć przyczyny .... wyniki drastycznie się różnią ... Na Caspian Boarder jest 4 klatki average na moją korzyść ... Edytowane 17 Października 2013 przez szczepoxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deamian_pl Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2013 Witajcie, zapewnie zbiore baty za tak banalne pytania, ale chyba musze sie podłożyć. Nie bardzo mam kogo spytac, wiec spadlo na was ;-) Korzystam z płyty asrocka p67, który ma wbudowana funkcje podkrecania, czy skorzystanie z tej zakładki wystarczy ? CPU-z pokazuje troszke inne rzeczy niz bios. Wybaczcie, to moj pierwszy kontakt z podkrecaniem, wiec mam nadzieje ze podzielicie sie ze mna swoja wiedza i doswiadczeniami. Przy okazji witam wszystkich Jeszcze raz prosze o wyrozumialosc i pomoc. Powiedzcie mi jeszcze czy pamieci dzialaja z takim taktowaniem jak powinny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...