ojejku Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) Sorki, że się wbije w środek dyskusji, czy widzieliście może gdzieś recenzje i5-3570K vs i5-750(760) lynnfield zegar w zegar? Oczywiście zastanwiam się czy warta jest przesiadka. Sama miniaturyzacja procesu 22 vs 45 powinna mówić, że jak najbardziej tak, ale jak jest w rzeczywistości? Dzięki z góry. Edytowane 5 Maja 2012 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Może jak dopracują to z nową rewizją będzie ciekawiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 wczseśniej wentyle kręciły się na maxa 1300rpm i temperatury widać powyżej teraz podpiąłem je pod Chassis Fan 1, pod cpu fan siedzi końcówka od zasilacza pokazująca rpm wentyla. jak widać różnica żadna w temperaturze. nie udało mi się ustawić na płycie sztywno 900 tylko wskakiwało ~830 to ustawiłem ~970 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 a tutaj 2h linxa dla jacekcz temperatury takie same jak po jednym 15 minutowym lupieMasz Win7 z SP1? I czy używasz LinX-a z AVX? Bo jakoś mało GFlops wyciąga procesor na tych taktach, jeśli tak jest. Zresztą temperatury także poszły by do góry. Masz np. ten -> linx(0.64)_10.3.9.015.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Sorki, że się wbije w środek dyskusji, czy widzieliście może gdzieś recenzje i5-3570K vs i5-750(760) lynnfield zegar w zegar? Oczywiście zastanwiam się czy warta jest przesiadka. Sama miniaturyzacja procesu 22 vs 45 powinna mówić, że jak najbardziej tak, ale jak jest w rzeczywistości? Dzięki z góry. Bezpośredniego nie widziałem ale analizując różnice między prockami wyszło mi że Lynnefield @4.0 jest trochę mniej wydajny niż 3570K na default. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) Ja mam takie ramy: http://photos05.redcart.pl/templates/images/thumb/1069/0/0/pl/0/templates/images/products/1069/01c11f1f978188f39f4b0e8933221809.jpgZe 120 Będą pasowały? Miałem identyczne ramy i NH-D14. Z wentylem 120mm wchodzą, z większym nie da rady. Mam na myśli ten pierwszy wentylator. edit: Znalazłem fotkę na której widać jak to siedziało Edytowane 5 Maja 2012 przez centy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Dzięki. Ale w slotach 2, 4 widze ze miałeś. A w 1,3 nie wejda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Miałem w 2,4 bo tak zalecali w instrukcji od mobasa. W 1,3 z tego co kojarzę też powinny wejść. Ale na 100% pewny nie jestem. Radiatory corsaira są sporo wyższe dlatego ptysiowi nie pasiło. Wiem bo mam te Venegance z wysokim radiatorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Masz Win7 z SP1? I czy używasz LinX-a z AVX? Bo jakoś mało GFlops wyciąga procesor na tych taktach, jeśli tak jest. Zresztą temperatury także poszły by do góry. Masz np. ten -> linx(0.64)_10.3.9.015.zip o rzesz w mordę faktycznie od razu dowaliło 90*C :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Sorki, że się wbije w środek dyskusji, czy widzieliście może gdzieś recenzje i5-3570K vs i5-750(760) lynnfield zegar w zegar? Oczywiście zastanwiam się czy warta jest przesiadka. Sama miniaturyzacja procesu 22 vs 45 powinna mówić, że jak najbardziej tak, ale jak jest w rzeczywistości? Dzięki z góry. Znalazłem takie porównanie: http://www.anandtech.com/bench/Product/551?vs=191 @zaodrze244 Nie katuj cepa AVX bo to guzik daje. Prime95 w trybie Blend + normalne użytkowanie, gry powie ci więcej na temat stabilności niż tydzień LinX'a z AVX. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Znalazłem takie porównanie: http://www.anandtech...duct/551?vs=191 @zaodrze244 Nie katuj cepa AVX bo to guzik daje. Prime95 w trybie Blend + normalne użytkowanie, gry powie ci więcej na temat stabilności niż tydzień LinX'a z AVX. dokładnie lepiej zapodaj battlefield 3 na jakiejś mapie z 1500 ticketów i po połtorej godzinie ciągłej gry zweryfikuje lepiej stabilnośc jak linx i prime razem wzięte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) uff ale smażania zgadzam się Wami. jutro zapuszczam na cały dzień prima blenda, a od poniedziałku biorę się za giery. dzisiaj na chwilę odpaliłem skyrima i dosyć dziwnie się zachowywał... jak coś to jeszcze dovoltuje procka :lol2: Edytowane 5 Maja 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Bardzo gorąco. Mój 3930k tez nieźle daje czadu. :) Cały dzień to nie ma sensu. Puść PRIME na 1-2h i starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 o rzesz w mordę faktycznie od razu dowaliło 90*C :P Haha u mnie bez OC od razu mam 55C - wczesniej niecale 50 :lol2: Ciekawe co byloby po OC, az boje sie sprawdzac, a wlasnie uzywaj CoreTemp, fajnie podaje ile W ciagnie CPU :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) i tak jak było mówione 5min skyrim pokazało braki w PLL, włączyłem opcje Internal PLL Overvoltage i od razu gra zaczęła działać stabilnie - niech linx się usmaży w piekle wart jest tyle co nic :lol2: :lol2: a teraz odvoltuje procka po włączeniu PLL i ciekawe czy będzie stabilnie... Bardzo gorąco. Mój 3930k tez nieźle daje czadu. :) Cały dzień to nie ma sensu. Puść PRIME na 1-2h i starczy. jutro mam dzień z [gluteus maximus] -> komunia u znajomych co za kwas nie udało się nam z tego wykręcić, także zapuszczę kompa przed wyjściem po powrocie wieczorem będę miał dane :P Edytowane 5 Maja 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Masz najnowszą wersję Prime95 -> P64v277 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Gry Bethesdy sa bardzo czułe na OC procka, "poddają się" dużo szybciej niż wszystkie inne tytuły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) teraz tak :D thx Edytowane 5 Maja 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) Panowie, czytam sobie zagraniczne fora i ludzie często podają batche swoich IB. Domyślam się, że to numery seryjne. Czemu ma to służyć ? Szukałem w googlach na ten temat, ale nie mogłem nic znaleźć. Edytowane 5 Maja 2012 przez Piospi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Loteria na batch nie ma co zwracać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Panowie, czytam sobie zagraniczne fora i ludzie często podają batche swoich IB. Domyślam się, że to numery seryjne. Czemu ma to służyć ? Kiedyś określone partie produkcyjne miały wyższy potencjał OC, ludzie zanim kupili szukali czegoś z pewnego zakresu numerów. Dziś podają je w nadziei że uda się również namierzyć lepsza partie. Jednak na razie wydaje się że proces produkcji jest bardziej jednolity i nie ma lepszych czy gorszych serii. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) 8h prima :D Edytowane 6 Maja 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszis Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) uff ale smażania zgadzam się Wami. jutro zapuszczam na cały dzień prima blenda, a od poniedziałku biorę się za giery. dzisiaj na chwilę odpaliłem skyrima i dosyć dziwnie się zachowywał... jak coś to jeszcze dovoltuje procka :lol2: Smażalnia ale LinX czy IntelBurnTestV2 to jest prawdziwa smażalnia w lecie dobije do niemal setki st. c Do takich temp raczej w programach czy grach nigdy nie dojdziesz ale jak widać 4,5Ghz to dla niego za dużo , myślę ze max to 80c w LinX czyli trzeba z ~100-150Mhz odkręcić do 4400-4350Mhz. Na szybkiego z ciekawości porównanie do mego starego SB 2500k identycznie taktowanego 4,5Ghz (jutro zrzut). Linx Temp max..90c.....vs 72c (corsair A70 1500rpm pasta bardzo bardzo słaba do wymiany ) Napięcie....1,267v..vs 1,22v (ciekawe który bierze więcej energii) OFFSET -0,040 GFlops......124,66..vs 123,6 tu jest nieznacznie o 0,82% lepiej . Edytowane 6 Maja 2012 przez paszis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) w grach max jaki widziałem to było 72C. także różnica jest więc spora. odnośnie temperatur tak jak pisałem wcześnie rodzaj coolera na powietrzu nie ma praktycznie żadnego znaczenia bo temperatura siedzi w procku który nie potrafi tego ciepła oddać. bo czy wentylatory mam ustawione na 900 czy na 1300 to i tak temperatura jest taka sama (a przy dwóch 140 powinno mieć to jakieś znaczenie). poza tym cooler tak jak pisali koledzy w artykule na purepc jest zimny. dopiero schładzanie procka może wydajną wodą albo azotami faktycznie schłodzi procka samego w sobie. dodam jeszcze że każda zmiana ustawień kończy się bsod nie udało mi się znaleźć żadnej innej ścieżki po której mógłbym szukać stabilności. czyli to co ustawiłem na początku wg ustawień radiergummi'na zaskoczyło i nie wchodzi nic innego. dodatkowo do pełni szczęścia pomogło przełączenie internal PLL z auto na enable. szkoda bo miałem nadzieje że zjadę z offsetu +0,110 na chociaż +0,080. na fixed nie ustawiam w ogóle a czując tego procka pewnie 1.25 by mu w zupełności wystarczyło ale tym razem w to nie idę wystarczy że przez 2 lata z gniazdka ciągnął prądu jak szalony i5-750@4.0ghz, który ustawiony był na sztywno bo nie działały żadne oszczędności energii. pytanie do paszis: offset na -0,040 w jaki sposób ustawiasz chodzi mi o zasady gry ;) (bo zdaję sobie sprawę z oczywistości jaką jest ustawienie tego w biosie tfu uefi :P). rozumiem że wtedy płyta zamiast podbijać napięcie pod obciążeniem je obniża? czy przez to że płyta przy ustawieniu power limiit np na 255 podbija vcore procka a przez offset na minusie obniża się je troche?? nie czaje tego :P Edytowane 7 Maja 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Czyli bez podnoszenia napięcia można mieć nadzieję na max 4,3ghz. Plusem, że schładzacz może być budżetowy. Ech, mam zgryza, ale za tydzień jadę na urlop, więc rozgryzać będę po urlopie ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 co do schładzacza to są tylko takie moje przemyślenia ponieważ nie używałem na tym procku niczego innego jak noctua. także proszę nie brać tego za pewnik a raczej opinię :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszis Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 w grach max jaki widziałem to było 72C. także różnica jest więc spora. odnośnie temperatur tak jak pisałem wcześnie rodzaj coolera na powietrzu nie ma praktycznie żadnego znaczenia bo temperatura siedzi w procku który nie potrafi tego ciepła oddać. bo czy wentylatory mam ustawione na 900 czy na 1300 to i tak temperatura jest taka sama (a przy dwóch 140 powinno mieć to jakieś znaczenie). poza tym cooler tak jak pisali koledzy w artykule na purepc jest zimny. dopiero schładzanie procka może wydajną wodą albo azotami faktycznie schłodzi procka samego w sobie. dodam jeszcze że każda zmiana ustawień kończy się bsod nie udało mi się znaleźć żadnej innej ścieżki po której mógłbym szukać stabilności. czyli to co ustawiłem na początku wg ustawień radiergummi'na zaskoczyło i nie wchodzi nic innego. dodatkowo do pełni szczęścia pomogło przełączenie internal PLL z auto na enable. szkoda bo miałem nadzieje że zjadę z offsetu +0,110 na chociaż +0,080. na fixed nie ustawiam w ogóle a czując tego procka pewnie 1.25 by mu w zupełności wystarczyło ale tym razem w to nie idę wystarczy że przez 2 lata z gniazdka ciągnął prądu jak szalony i5-750@4.0ghz, który ustawiony był na sztywno bo nie działały żadne oszczędności energii. Moim zdaniem nie powinieneś aktywować "Internal PLL overvoltage" (choć z drugiej strony możesz poeksperymentować) przecież to jest zaledwie 4,5Ghz ,ustaw LLC na 3 lub 2 i dodawaj V aż proc będzie stabilny ot wszystko. Tu niema żadnych magicznych metod i sztuczek wszystko zależy od twego procesora na jaką sztukę trafiłeś i ile potrzebuje v do określonej częstotliwości. Z chłodzenie jest tak jak mówisz niestety , już na moim SB nie widzę prawie żadnego wpływu miedzy 1000rmp a 1500rpm radiator jest i tak cały czas chłodny (tyle ze pastę mam tragiczną) a w IVY jeszcze gorzej. pytanie do paszis: offset na -0,040 w jaki sposób ustawiasz chodzi mi o zasady gry ;) (bo zdaję sobie sprawę z oczywistości jaką jest ustawienie tego w biosie tfu uefi :P). rozumiem że wtedy płyta zamiast podbijać napięcie pod obciążeniem je obniża? czy przez to że płyta przy ustawieniu power limiit np na 255 podbija vcore procka a przez offset na minusie obniża się je troche?? nie czaje tego :P Proste jak drut OFFSET powoduje odjęcie/dodanie v od/do wartości ustawionej domyślnie. Przykładowo test OCCT : bez OC 33x100 jest 1,14V , przy 45x100 już 1,25-1,26v ale ze mam offset ustawiony -0,040v jest *1,22v* (1,26 - 0.04) , przy OFFSET +0.04 analogicznie będzie 1,3v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Panowie Jak wygląda sprawa z Lucid Virtu ? Czy np. uruchamiam kompa z HD4000 i na początek siedzę sobie w internecie. Nagle przychodzi ochota żeby pograć, włączam grę, wyłącza się HD4000 i włącza się mój GTX480 ? Tak mam to rozumieć ? :P Dzieje się to automatycznie czy trzeba manualnie ? Czy ktoś testował to ? Edytowane 7 Maja 2012 przez Piospi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Nic Ci żadne Virtu nie da, jeśli grafika nie potrafi wejść w stan wysokiego uśpienia (wyłączyć się), a 480 GTX nie potrafi. Komp prądu zeżre praktycznie tyle samo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) @Piospi Let me google that for you Edytowane 7 Maja 2012 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...