orlontko Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) Hym prawdę powiedziawszy to nad 4x8 się zastanawiałem ale wybór takich kompletów jest bardzo ograniczony :) może ograniczony ale i tak jest ograniczenie pamięci do 1333MHz a zawsze jest możliwość dołożenia :) Edytowane 5 Lipca 2012 przez orlontko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) A co powiesz na Maximusa V Formula? 6x Sata III, niedługo będzie w sprzedaży :) Bardzo fajna, ale tak naprawdę SATA3 to ja jedynie do SSD potrzebuję jedyne co by mnie mogło przekonać to 10portów w ogóle ale takiej mobo to ja jeszcze nie widziałem :) Problemem u mnie jest głownie to iż łącza ilość wszystkich moich dysków obecnie wynosi 8 no i jeszcze nagrywarka :) 2x SSD 3x WD 1TB 3x WD 2TB może ograniczony ale i tak jest ograniczenie pamięci do 1333MHz a zawsze jest możliwość dołożenia :) Nie mówię nie, to na razie jedynie moje przymiarki ale przyznam że 32GB RAM brzmi fajnie :) Edytowane 5 Lipca 2012 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) @rafa Z czego 4x SATA 6Gb/s to badziewny kontroler ASMedia. Edytowane 5 Lipca 2012 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Badziewny jest Marvell -> test na PPC, ASMedia jeszcze ujdzie z dyskami na dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Marvell nadaje sie do podłacznia napedów optycznych, z dyskami mizerne efekty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 dodatkowo badziewny asmedia musi mieć jeszcze kaprys żeby w ogóle wykryć dysk. ten szajs nie chce mi się dogadywać z moją stacją dokującą, dyskiem na esata oraz nie potrafił wykryć poprawnie dysku ssd corsair force gt 128. dopiero windows po 1min zastanawiania się na starcie go wykrył. jmicron wróć -> z nim na mojej msi p55-gd65 nie miałem żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Mam w sumie jeszcze jedno małe pytanko do was :) Z racji tego że w wodę nie chce mi się już bawić to jakie śmigło polecacie do chłodzenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 tani i bardzo dobry macho 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 tani i bardzo dobry macho 2 Dzięki za propozycje rozumiem że chodzi o to : http://www.cooling.pl/thermalright-hr02-macho-rev-2,produkt,553661.html?from_category=103_78_211 Osobiście zastanawiałem się nad : http://angela.pl/p5612,noctua-nh-d14.html Choć przyznam że to tanie nie jest ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Hym prawdę powiedziawszy to nad 4x8 się zastanawiałem ale wybór takich kompletów jest bardzo ograniczony :) Przecież możesz kupić cztery pojedyncze ósemki? Lub 2*(2*8). Przynajmniej jak siądzie jedna kość, to nie odsyłasz na gwarę całej pamięci (uziemiając peceta). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Przecież możesz kupić cztery pojedyncze ósemki? Lub 2*(2* 8). Przynajmniej jak siądzie jedna kość, to nie odsyłasz na gwarę całej pamięci (uziemiając peceta). W sprawie pamięci podjąłem już decyzję i będą to Corsair DDR3 4x8GB 1600MHz CL10 Vengeance XMP Heatsink BOX, a jak już się stanie że będę musiał wysłać ten komplet na gwarancje (choć akurat RAM mi jeszcze nigdy nie padł) to wyciągnę z szuflady 2GB DDR3 i przemęczę się do powrotu kości :) W zasadzie mam już prawie cały komplet: Intel Core i7 3770K 3.5GHz BOX Asus P8Z77-V Deluxe Corsair DDR3 4x8GB 1600MHz CL10 Vengeance XMP Heatsink BOX Jedynie jak wyżej pisałem zastanawiam się jeszcze nad śmigłem i po wypłacie kupujemy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 miałem noctua nh-d14 jakośc wykonania na najwyższym poziomie ale ciut głośniejsza przy tych samych temperaturach od hr-02 (macho2 to to samo ale nie poniklowany), no i 2x droższa od macho2 , w tym momencie do ceny 250zł nie ma lepszego chłodzenia od macho2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 @Mardok nie zapomnij o tym ze pamięci które bierzesz maja grzebień więc wentyl w coolerze też idzie do góry a do tego potrzebna szeroka buda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 miałem noctua nh-d14 jakośc wykonania na najwyższym poziomie ale ciut głośniejsza przy tych samych temperaturach od hr-02 (macho2 to to samo ale nie poniklowany), no i 2x droższa od macho2 , w tym momencie do ceny 250zł nie ma lepszego chłodzenia od macho2 I to jest odpowiedź na którą liczyłem czyli jak chcę Noctua to jedynie za wygląd zapłacę, dzięki :) @Mardok nie zapomnij o tym ze pamięci które bierzesz maja grzebień więc wentyl w coolerze też idzie do góry a do tego potrzebna szeroka buda :) Obudowa u mnie nie stanowi problemu, mam od lata największego Chieftec'a i nie pamiętam kiedy miałem ostatnio boki założone :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) Mardok jak bierzesz corsarze to tylko low profile bo te z w wysokim radiatorem nie wchodzą pod nh-d14, wiem bo sam jak miałem nocktua to musiałem demontować radiatory z pamięci takiech jak tu nie wolno ci brać http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr3-4x8gb-1600mhz-cl10-vengeance-xmp-heatsink-box-97-579757.html za to te http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr3-2x4096mb-1600mhz-cl9-0-xmp-vengeance-blue-lp-96-477611.html?attr=1-335652 beda ok Edytowane 6 Lipca 2012 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Mardok jak bierzesz corsarze to tylko low profile bo te z w wysokim radiatorem nie wchodzą pod nh-d14, wiem bo sam jak miałem nocktua to musiałem demontować radiatory z pamięci takiech jak tu nie wolno ci brać http://www.agito.pl/...-97-579757.html za to te http://www.agito.pl/...l?attr=1-335652 beda ok O widzisz kolejna przydatna informacja, tylko że nie widzę tych low profile w zestawach po 8GB na kości, a właśnie z Agito będę kupował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) http://www.agito.pl/..._content=588172 ładne nieprawdaż, tyle bedziesz miał miejsca Edytowane 6 Lipca 2012 przez ptys 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 http://www.agito.pl/..._content=588172 ładne nieprawdaż O wczoraj tych jeszcze nie było ... na wysokość mówisz że będą ok ? Bo po foto patrząc też mają niezłego "garba". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 przy takiej ilości ramu oraz liczbie kości może lepiej weź takie które testował asus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 a i tak wszystko o kant [gluteus maximus] rozbic jak kontorler bedzie do bani tak jak w moim i7 3770k, króey nie chciał przy 4 corsarzach dobrze działac mimo że ta sama płyta z 2600k i 4x4gb działała bez zarzutu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Niby producent tych G.Skilli sam deklaruje "Dedykowane dla procesorów 3rd Generation Intel Core i platformy Z77" więc powinno przynajmniej w teorii być ok, a praktyka sama pokarze ... ba jak mówi ptys od kiedy kontroler jest w CPU to płyta ma coraz mniej do "powiedzenia" ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Mardok, a moze bys przemyslal taka plytke. Asrock Extreme9 spisuje sie swietnie, wcale nie gorzej od Asusow czy Gigabytow, ma 10 portow SATA 2/3. A i z racji tego, ze jej nie ma w Polsce normalnie, posiadam chyba jedyny egzemplarz ;) podbij na GG to mozemy o niej pogadac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) Mardok, a moze bys przemyslal taka plytke. Asrock Extreme9 spisuje sie swietnie, wcale nie gorzej od Asusow czy Gigabytow, ma 10 portow SATA 2/3. A i z racji tego, ze jej nie ma w Polsce normalnie, posiadam chyba jedyny egzemplarz ;) podbij na GG to mozemy o niej pogadac. Ryba dzięki bardzo za propozycje ale niestety nie mam przekonania do tej firmy i raczej pozostanę przy sprawdzonym przez siebie Asusie :) EDIT: Dzięki ptys za filmik dopiero teraz zauważyłem. Edytowane 6 Lipca 2012 przez Mardok 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) a i tak wszystko o kant [gluteus maximus] rozbic jak kontorler bedzie do bani tak jak w moim i7 3770k, króey nie chciał przy 4 corsarzach dobrze działac mimo że ta sama płyta z 2600k i 4x4gb działała bez zarzutu Przy jakich parametrach te 4x4 nie działały (na tym ivy bridge)? Każdych? Edytowane 6 Lipca 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Przy jakich parametrach te 4x4 nie działały (na tym ivy bridge)? Każdych? u mnie działa wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hornblower Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Mardok w ten poniedziałek składałem nową platformę, i7-3770K + Asus Sabertooth Z77 + Corsair DDR3 16GB(4x4GB) 1600MHz Vengeance CL9. Również zrezygnowałem w WC i kupiłem Noctue NH-D14. Pamięci mają dosyć wysokie radiatory i był minimalny problem z zamontowaniem chłodzenia, radiator od ramu najbliżej procesora był za wysoki o około 0,3 cm. Wystarczyło delikatnie odgiąć w górę dolną blaszkę z chłodzenia i wszystko się zmieściło :). Mogę wrzucić zdjęcia jak to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Mardok w ten poniedziałek składałem nową platformę, i7-3770K + Asus Sabertooth Z77 + Corsair DDR3 16GB(4x4GB) 1600MHz Vengeance CL9. Również zrezygnowałem w WC i kupiłem Noctue NH-D14. Pamięci mają dosyć wysokie radiatory i był minimalny problem z zamontowaniem chłodzenia, radiator od ramu najbliżej procesora był za wysoki o około 0,3 cm. Wystarczyło delikatnie odgiąć w górę dolną blaszkę z chłodzenia i wszystko się zmieściło :). Mogę wrzucić zdjęcia jak to wygląda. Co do płyty to ja będę miał trochę inny model ale patrząc po zdjęciach to układ komponentów na mobo Asusa na jedno kopyto robiony :) W kwestii ramu poszedłem za radą ptysia i jednak zakupię niższe G.Skill'e tam nie trzeba nic odginać aby się zmieściło, dodatkowo pisze że niby mają dobrze współpracować z Z77 a to raczej dobra wiadomość zwłaszcza przy takiej ilości jaką chcę zamontować. Na koniec WC podarowałem sobie bo za dużo z tym zabawy a czasu to ja już tyle nie mam co kiedyś :) Fotki zawsze możesz wrzucić mogą się przydać kolejnym kupującym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Przy jakich parametrach te 4x4 nie działały (na tym ivy bridge)? Każdych? nawet na 1333mhz i poluzowanych do 10 timingach, kiszka i tyle, na g.skillach 2x8gb smiga bez problemu na 1600mhz 10 10 10 30 2t (czyli tak jak maja w XMP), choć próbowałem na 1800mhz i ani rusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2012 Coś tam jaskółki mają przynieść... albo już przyniosły To kiedy ten test, bo w US sprzedaż już ruszyła :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pwael Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2012 (edytowane) Przetestowalem ponownie podkrecanie, najpierw odpalilem OC Tunera z Asusa, automat ustawil mi 40x103 przy napieciu ~1.18 i pamieci na 1333. Nie bylem tym zachwycowny. Recznie ustawilem 4.4ghz przy 1.25 i przy temperaturze na zewnatrz oscylujacej w granicach +30 stopni realtemp dobil do 85 stopni w linx/occt. Do tego zerowy przyrost FPS w bf3. Dodatkowo porobilem testy z miernikiem poboru pradu, w idlu na 1600mhz buda bierze ok 90W, przy 4.4ghz w idlu bral ok 120W, w linx do 190W, w bf3 do 300W. Koniec koncow przestawilem max turbo ratio na 41, reszte na default bo nie widze sensu krecenia I jeszcze jak by sie ktos decydowal na silver arrow sb-e to pamieci jedynie low profile, inaczej wentylator nie wejdzie.Albo trzeba bedzie kombinowac i przesunac radiator o 90st. Edytowane 9 Lipca 2012 przez Pwael Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...