Skocz do zawartości
Caleb

Intel LGA 1155 - Intel Core 3 GEN (Ivy Bridge) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.07.2012 o 11:37, Mardok napisał(a):

Hym prawdę powiedziawszy to nad 4x8 się zastanawiałem ale wybór takich kompletów jest bardzo ograniczony :)

może ograniczony ale i tak jest ograniczenie pamięci do 1333MHz a zawsze jest możliwość dołożenia :) Edytowane przez orlontko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.07.2012 o 11:44, rafa napisał(a):

A co powiesz na Maximusa V Formula? 6x Sata III, niedługo będzie w sprzedaży :)

Bardzo fajna, ale tak naprawdę SATA3 to ja jedynie do SSD potrzebuję jedyne co by mnie mogło przekonać to 10portów w ogóle ale takiej mobo to ja jeszcze nie widziałem :) Problemem u mnie jest głownie to iż łącza ilość wszystkich moich dysków obecnie wynosi 8 no i jeszcze nagrywarka :)

2x SSD

3x WD 1TB

3x WD 2TB

W dniu 5.07.2012 o 11:49, orlontko napisał(a):

może ograniczony ale i tak jest ograniczenie pamięci do 1333MHz a zawsze jest możliwość dołożenia :)

Nie mówię nie, to na razie jedynie moje przymiarki ale przyznam że 32GB RAM brzmi fajnie :)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodatkowo badziewny asmedia musi mieć jeszcze kaprys żeby w ogóle wykryć dysk. ten szajs nie chce mi się dogadywać z moją stacją dokującą, dyskiem na esata oraz nie potrafił wykryć poprawnie dysku ssd corsair force gt 128. dopiero windows po 1min zastanawiania się na starcie go wykrył. jmicron wróć -> z nim na mojej msi p55-gd65 nie miałem żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2012 o 07:35, ptys napisał(a):

tani i bardzo dobry macho 2

Dzięki za propozycje rozumiem że chodzi o to : http://www.cooling.pl/thermalright-hr02-macho-rev-2,produkt,553661.html?from_category=103_78_211

Osobiście zastanawiałem się nad : http://angela.pl/p5612,noctua-nh-d14.html

Choć przyznam że to tanie nie jest ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.07.2012 o 11:37, Mardok napisał(a):

Hym prawdę powiedziawszy to nad 4x8 się zastanawiałem ale wybór takich kompletów jest bardzo ograniczony :)

Przecież możesz kupić cztery pojedyncze ósemki? Lub 2*(2*8). Przynajmniej jak siądzie jedna kość, to nie odsyłasz na gwarę całej pamięci (uziemiając peceta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2012 o 08:44, Kyle napisał(a):

Przecież możesz kupić cztery pojedyncze ósemki? Lub 2*(2* 8). Przynajmniej jak siądzie jedna kość, to nie odsyłasz na gwarę całej pamięci (uziemiając peceta).

W sprawie pamięci podjąłem już decyzję i będą to Corsair DDR3 4x8GB 1600MHz CL10 Vengeance XMP Heatsink BOX, a jak już się stanie że będę musiał wysłać ten komplet na gwarancje (choć akurat RAM mi jeszcze nigdy nie padł) to wyciągnę z szuflady 2GB DDR3 i przemęczę się do powrotu kości :) W zasadzie mam już prawie cały komplet:

Intel Core i7 3770K 3.5GHz BOX

Asus P8Z77-V Deluxe

Corsair DDR3 4x8GB 1600MHz CL10 Vengeance XMP Heatsink BOX

Jedynie jak wyżej pisałem zastanawiam się jeszcze nad śmigłem i po wypłacie kupujemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem noctua nh-d14 jakośc wykonania na najwyższym poziomie ale ciut głośniejsza przy tych samych temperaturach od hr-02 (macho2 to to samo ale nie poniklowany), no i 2x droższa od macho2 , w tym momencie do ceny 250zł nie ma lepszego chłodzenia od macho2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2012 o 09:06, ptys napisał(a):

miałem noctua nh-d14 jakośc wykonania na najwyższym poziomie ale ciut głośniejsza przy tych samych temperaturach od hr-02 (macho2 to to samo ale nie poniklowany), no i 2x droższa od macho2 , w tym momencie do ceny 250zł nie ma lepszego chłodzenia od macho2

I to jest odpowiedź na którą liczyłem czyli jak chcę Noctua to jedynie za wygląd zapłacę, dzięki :)

W dniu 6.07.2012 o 09:11, orlontko napisał(a):

@Mardok nie zapomnij o tym ze pamięci które bierzesz maja grzebień więc wentyl w coolerze też idzie do góry a do tego potrzebna szeroka buda :)

Obudowa u mnie nie stanowi problemu, mam od lata największego Chieftec'a i nie pamiętam kiedy miałem ostatnio boki założone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok jak bierzesz corsarze to tylko low profile bo te z w wysokim radiatorem nie wchodzą pod nh-d14, wiem bo sam jak miałem nocktua to musiałem demontować radiatory z pamięci takiech jak tu nie wolno ci brać http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr3-4x8gb-1600mhz-cl10-vengeance-xmp-heatsink-box-97-579757.html za to te http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr3-2x4096mb-1600mhz-cl9-0-xmp-vengeance-blue-lp-96-477611.html?attr=1-335652 beda ok

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2012 o 09:23, ptys napisał(a):

Mardok jak bierzesz corsarze to tylko low profile bo te z w wysokim radiatorem nie wchodzą pod nh-d14, wiem bo sam jak miałem nocktua to musiałem demontować radiatory z pamięci takiech jak tu nie wolno ci brać http://www.agito.pl/...-97-579757.html za to te http://www.agito.pl/...l?attr=1-335652 beda ok

O widzisz kolejna przydatna informacja, tylko że nie widzę tych low profile w zestawach po 8GB na kości, a właśnie z Agito będę kupował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i tak wszystko o kant [gluteus maximus] rozbic jak kontorler bedzie do bani tak jak w moim i7 3770k, króey nie chciał przy 4 corsarzach dobrze działac mimo że ta sama płyta z 2600k i 4x4gb działała bez zarzutu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby producent tych G.Skilli sam deklaruje "Dedykowane dla procesorów 3rd Generation Intel Core i platformy Z77" więc powinno przynajmniej w teorii być ok, a praktyka sama pokarze ... ba jak mówi ptys od kiedy kontroler jest w CPU to płyta ma coraz mniej do "powiedzenia" ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok, a moze bys przemyslal taka plytke. Asrock Extreme9 spisuje sie swietnie, wcale nie gorzej od Asusow czy Gigabytow, ma 10 portow SATA 2/3. A i z racji tego, ze jej nie ma w Polsce normalnie, posiadam chyba jedyny egzemplarz ;) podbij na GG to mozemy o niej pogadac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2012 o 12:43, ryba napisał(a):

Mardok, a moze bys przemyslal taka plytke. Asrock Extreme9 spisuje sie swietnie, wcale nie gorzej od Asusow czy Gigabytow, ma 10 portow SATA 2/3. A i z racji tego, ze jej nie ma w Polsce normalnie, posiadam chyba jedyny egzemplarz ;) podbij na GG to mozemy o niej pogadac.

Ryba dzięki bardzo za propozycje ale niestety nie mam przekonania do tej firmy i raczej pozostanę przy sprawdzonym przez siebie Asusie :)

EDIT:

Dzięki ptys za filmik dopiero teraz zauważyłem.

Edytowane przez Mardok
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2012 o 11:11, ptys napisał(a):

a i tak wszystko o kant [gluteus maximus] rozbic jak kontorler bedzie do bani tak jak w moim i7 3770k, króey nie chciał przy 4 corsarzach dobrze działac mimo że ta sama płyta z 2600k i 4x4gb działała bez zarzutu

Przy jakich parametrach te 4x4 nie działały (na tym ivy bridge)? Każdych? Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok w ten poniedziałek składałem nową platformę, i7-3770K + Asus Sabertooth Z77 + Corsair DDR3 16GB(4x4GB) 1600MHz Vengeance CL9.

Również zrezygnowałem w WC i kupiłem Noctue NH-D14. Pamięci mają dosyć wysokie radiatory i był minimalny problem z zamontowaniem chłodzenia, radiator od ramu najbliżej procesora był za wysoki o około 0,3 cm. Wystarczyło delikatnie odgiąć w górę dolną blaszkę z chłodzenia i wszystko się zmieściło :). Mogę wrzucić zdjęcia jak to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2012 o 15:03, Hornblower napisał(a):

Mardok w ten poniedziałek składałem nową platformę, i7-3770K + Asus Sabertooth Z77 + Corsair DDR3 16GB(4x4GB) 1600MHz Vengeance CL9.

Również zrezygnowałem w WC i kupiłem Noctue NH-D14. Pamięci mają dosyć wysokie radiatory i był minimalny problem z zamontowaniem chłodzenia, radiator od ramu najbliżej procesora był za wysoki o około 0,3 cm. Wystarczyło delikatnie odgiąć w górę dolną blaszkę z chłodzenia i wszystko się zmieściło :). Mogę wrzucić zdjęcia jak to wygląda.

Co do płyty to ja będę miał trochę inny model ale patrząc po zdjęciach to układ komponentów na mobo Asusa na jedno kopyto robiony :) W kwestii ramu poszedłem za radą ptysia i jednak zakupię niższe G.Skill'e tam nie trzeba nic odginać aby się zmieściło, dodatkowo pisze że niby mają dobrze współpracować z Z77 a to raczej dobra wiadomość zwłaszcza przy takiej ilości jaką chcę zamontować. Na koniec WC podarowałem sobie bo za dużo z tym zabawy a czasu to ja już tyle nie mam co kiedyś :) Fotki zawsze możesz wrzucić mogą się przydać kolejnym kupującym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2012 o 13:31, Kyle napisał(a):

Przy jakich parametrach te 4x4 nie działały (na tym ivy bridge)? Każdych?

nawet na 1333mhz i poluzowanych do 10 timingach, kiszka i tyle, na g.skillach 2x8gb smiga bez problemu na 1600mhz 10 10 10 30 2t (czyli tak jak maja w XMP), choć próbowałem na 1800mhz i ani rusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowalem ponownie podkrecanie, najpierw odpalilem OC Tunera z Asusa, automat ustawil mi 40x103 przy napieciu ~1.18 i pamieci na 1333. Nie bylem tym zachwycowny.

Recznie ustawilem 4.4ghz przy 1.25 i przy temperaturze na zewnatrz oscylujacej w granicach +30 stopni realtemp dobil do 85 stopni w linx/occt. Do tego zerowy przyrost FPS w bf3.

Dodatkowo porobilem testy z miernikiem poboru pradu, w idlu na 1600mhz buda bierze ok 90W, przy 4.4ghz w idlu bral ok 120W, w linx do 190W, w bf3 do 300W.

Koniec koncow przestawilem max turbo ratio na 41, reszte na default bo nie widze sensu krecenia Dołączona grafika

I jeszcze jak by sie ktos decydowal na silver arrow sb-e to pamieci jedynie low profile, inaczej wentylator nie wejdzie.Albo trzeba bedzie kombinowac i przesunac radiator o 90st.

Edytowane przez Pwael

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi