Skocz do zawartości
nnn2007

ASUS P8P67 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

ImageShack Album - 2 images

1. stresowanie z CPU-Z i GPU-Z i temperaturami

2. wyniki - index windowsa + wszystkie 3DMarki

Prime na screenie działający 5 min wymiata :lol:

Co do indeksu wydajności systemu to u mnie wygląda tak samo, tylko 1 i ostatnią pozycję mam 7.7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prime 5 min bo nie miałem screena z katowania więc dałem przykład. Widać zresztą po temperaturach, że jest mniej niż pisałem, bo prime krócej jechał.

Aha aha mam pytanko klami85 - widzę że masz X-Fi Titanium tak jak jak - czy masz problem czasami znikającego dźwięku ? Np. mam dźwięk normalnie, a jak włącze kompa innym razem to nie mam dźwięku. Pomaga wyłącz/włącz X-Fi w windowsie. Teraz dałem nowe sterki (creative pax) i jak na razie nie mam problemu, ale jak na razie resetowałem i wyłączałem kompa tylko kilka razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarzyło mi się to kilka razy, dziwne bo niby wszystko było OK - system pokazywał, że dźwięk jest odtwarzany.

Na wyjściach analogowych nie było sygnału (słuchawki),a na cyfrowym było OK i grało normalnie (amp).

Zwykle restartowałem kompa i działało po restarcie normalnie.

Myślałem, że mam coś z systemem bo poprzednio problemu nie miałem, a ostatnio instalowałem win7 w styczniu jak zmieniłem platformę na SB i wtedy problem się pojawił.

W sumie to problem pojawiał się nieregularnie co jakiś czas np. raz na tydzień/dwa.

Do tej pory myślałem, że to problem z moim systemem, ale teraz widzę, że nie koniecznie.

Ta karta śmigała mi normalnie, na tych samych sterownikach i tej samej wersji systemu na poprzednim configu na P35.

Piszę w czasie przeszłym bo już od miesiąca nie miałem tej przypadłości.

Generalnie od tamtego czasu zmieniłem bios i soft od MoBo. Problem na razie nie wystąpił, więc może to ma z tym coś wspólnego.

EDIT:

Jednak problem powrócił. Nie jest to wina systemu, sterów też nie.

W sumie nie wiem co o tym myśleć. MoBo, bios??? :mur:

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie - na początku myślałem że to od kręcenia procka.

Sprawa tak wyglądała:

Zainstalowałem win7 64bit i wszelkie sterki i pojawił się dual boot zakończony zwisem na planszy - ładowanie windows.

Wszedłem do wina i poustawiałem wszystko jak najlepiej i normalniej i było git.

Kilka razy uruchomiłem kompa i patrzę - głośniki stereo zamiast ustawionych wcześniej 5+1 - to znowu ustawiłem i reset kompa.

Znowu przypadek dual boota i zwis przy ładowaniu windowsa. Poczytałem jednak na googlach, że zwis ładowania wina występuje jak dodajemy nowy sprzęt/stery.

Gdy nie ruszam ustawień kompa i x-fi (stery/bajery od muzy) - wszystko jest ok już od kilkunastu resetów i on/off kompa.

Dziwne trochę, ale jak na razie działa wszystko bardzo elegancko (na asrock fatality nie było problemów zupełnie i tylko proc na 4,6GHz niestety).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prime 5 min bo nie miałem screena z katowania więc dałem przykład. Widać zresztą po temperaturach, że jest mniej niż pisałem, bo prime krócej jechał.

Aha aha mam pytanko klami85 - widzę że masz X-Fi Titanium tak jak jak - czy masz problem czasami znikającego dźwięku ? Np. mam dźwięk normalnie, a jak włącze kompa innym razem to nie mam dźwięku. Pomaga wyłącz/włącz X-Fi w windowsie. Teraz dałem nowe sterki (creative pax) i jak na razie nie mam problemu, ale jak na razie resetowałem i wyłączałem kompa tylko kilka razy.

Tez mi zanikał głos. Wymieniłem Titaniumm na Xonar DX i wszystko śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zmieniacie plytki na Z68? Zastanawiam sie czy zostac przy asusie, czy jednak cos innego wziac. Na poczatku jednak troche problemow sprawial... Z tego co patrzylem to ~50 zl doplacic trzeba :)

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zmieniacie plytki na Z68? Zastanawiam sie czy zostac przy asusie, czy jednak cos innego wziac. Na poczatku jednak troche problemow sprawial... Z tego co patrzylem to ~50 zl doplacic trzeba :)

a jest sens w ogole takiej zmiany? bo nie wiem czy probowac zmienic swoja P67 B2 na cos z Z68..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym mieć tą zintegrowaną grafikę, czasami może się przydać. A skoro dopłata jest tak mała to nie ma nad czym się zastanawiać... przynajmniej jeżeli ktoś lubi nowe zabawki ;)

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz juz zglupialem jak to jest z tymi wymianami. Zgodnie z tym poprzednim info zarejestrowalem plytke do wymiany ostatniego dnia kwietnia i otrzymalem odpowiedz, ze wszystko zalezy od mojej umowy ze sprzedajacym :o o terminy pytalem i nie otrzymalem odpowiedzi, czyli chyba zadnych nie ma... Za to 11 maja beda mialy premiere plytki asusa na Z68 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Wczoraj odebralem Asus p8p67 i po podlaczeniu dysku czy tez napedu sata pojawia sie czarny ekran i mozna czekac w nieskonczonosc,dodam,ze jak odepne z sata moge wejsc w efi.Dyski to 3x2tb WD i naped Liteona,bios 1502,na innych to samo.Czyzby uwalona mobo ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjmij baterie i zostaw n pół godziny (oczywiście odłacz zasilanie) może coś z biosem nie tak ale generalnie wyglada na uwaloną płytę jeszcze spróbuj podłaczyć do innych portów sata ( do ty do których nie podłączałeś wcześniej ale to tylko tak dla diagnozy czy któryś port nie powoduje komplikacji), z tego co widac to całe p67 jest cholernie awaryjnie i producenci szybciorem uciekają w z68, coś mi się zdaje że lada moment nie będzie ani płyt p67 ani suportu w postaci nowych biosow czy sterów, oby buldożer amd wypalił, wstepnie ogladając płyty na nowych chipsetach amd stwierdzić można że sporo bogatsze wyposażenie w niższej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na wszystkich portach sprawdzałeś?

Ta płyta ma 2 osobne kontrolery, więc przynajmniej na jednym powinno śmigać.

Raczej ciężko, żeby obydwa były uwalone.

Ewentualnie sprawdź jeszcze na innej taśmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 dyski WD CAVIAR 2TB,czerwiec,sierpien i grudzien 2010,mam tez starego 500gb i 2,5cala 120gb na,ktorych plyta elegancko dziala.Wymiemilem 2x juz tego asusa i te same objawy,gwarancja nie moze byc przyjeta bo dzialaja serwisowe dyski,znowu moje dyski tez im dzialaja w kazdym komputerze oprocz tego asusa p8p67 i nie wiem co robic :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

indeks w windowsach? :)

kogo to interesuje? To nie jest żaden wyznacznik wydajności/stabilności.

Jakiś tam jest... aktualnie miałbym 7.8 gdyby nie dysk.

Np. dla pamięci na single channel DDR 1600 CL9 miałem 5.5 a na dual channel jest 7.8 więc coś tam zawsze pokazuje...

Coraz bardziej mi się P8p67 Pro podoba - bluetooth ładnie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 dyski WD CAVIAR 2TB,czerwiec,sierpien i grudzien 2010,mam tez starego 500gb i 2,5cala 120gb na,ktorych plyta elegancko dziala.Wymiemilem 2x juz tego asusa i te same objawy,gwarancja nie moze byc przyjeta bo dzialaja serwisowe dyski,znowu moje dyski tez im dzialaja w kazdym komputerze oprocz tego asusa p8p67 i nie wiem co robic :[

Miałem b. podobny problem jakieś 3 lata temu. Jest opisany na forum, ale nie pamiętam w którym temacie.

2szt dysków barracuda 250GB w 100% sprawne działały mi na każdej płycie z wyjątkiem tej na której najbardziej mi zależało.

tzn. niby działały, ale jak włączałem RAID w Biosie to przestawało je wykrywać. (a właśnie do RAIDa je kupowałem).

Jedyne znalezione rozwiązanie polegało na sprzedaży dysków i zakupie innych, które już bez problemu działały w RAID.

Co ciekawe też były to barracudy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładni jak klami85 pisze ja po zakupie p67 miałem problem z swoimi samsungami f3, okazlo się że trzeba było zaktualizowac firmware dysków bo nie chciały działac z p67

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko do osób które wymieniały płyty na nową rewizje, ile czekaliście na powrót płyty? I czy też mieliście akcje że płyty przechodziły przez jakieś zewnętrzne serwisy? Czy też tylko w esc.pl takie rzeczy... Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, mam 2 Samsungi F3 i z Sabertooth działają OK.....

[/quote

masz ok bo sa nowszej produkcji ja kupowałem zaraz po premierze i miały stare firmware ktore na nowych płytach amd tez nie działało, jak poszukasz w necie to znajdziesz info na ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi