radiergummi Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 uczymy się czytać ze zrozumieniem. Ja pisałem o UEFI 2.00B, którego nie znajdziesz na stronie oficjalnej. Asrock P67 Pro3 Loadline Calibration Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Panowie,nie wiem czy było,w UEFI pokazuje mi temperaturę procka 70 i więcej stopni,podczas gdy w win 7 CoreTemp pokazuje normalnie,30 do 40 stopni w spoczynku,podobnie Everest,czy to normalne?Zestaw jak w podpisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Normalne. W UEFI panują warunki niemal jak w pełnym stresie. Edytowane 17 Października 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Nowy sterownik USB 3.0 do P67 Pro3 [13.10.2011] Etron USB 3.0 driver ver:0.5.394.1 beta Instrukcja instalacji "PDF" Źródło "www.asrock.com" Nowa wersja ASRock XFast USB Utility [6.08.2011] ASRock XFast USB Utility ver:3.02.19 Edytowane 17 Października 2011 przez kaem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 czesc Zalozylem oddzielny temat, ale skierowano mnie tu ;-) Moj sprzet 2500k, asrock pro3, chlodzenie thermalright macho, zasilacz bequiet purepower 530w, hd 5870 Staram sie podkrecic kompa wg poradnika: http://www.tomshardw...rclocking-guide Zmienilem tylko czesc ustawien, ktore polaceli wlaczyc/wylaczyc gdyz nie doszukalem sie ich na plycie asrocka (tam jest msi). Zrobilem odwrotnie niz kazali tzn wlaczylem Spread Spectrum, gdyz czytalem ze redukuje zaklocenia w obudowie, a chce wlozyc xonara dx(karta dzwiekowa). Z wazniejszych rzeczy zmienilem: vcore na 1.345V(chyba, jeszcze sprawdze i wrzuce screena z uefi), mnoznik procesora na 49 Moje pytania: 1. Czy temp. sa ok? 2. Bez obciazenia pokazuje w cpu-z 1.344V (dlaczego sie nie obniza??), mnoznika na x16 3. Co dalej robic zwiekszac mnoznik czy bus speed ze 100mhz na np 103mhz? Ze zwiekszaniem mnoznika moze byc ciezko (ale moge sprobowac) poniewaz przy przejsciu z x47 na x49 musialem zwiekszyc napiecie bodajze z 1.33 czy tam 1.3V 4. Czy zasilacz wytrzyma? Obecne ustawienia z Windowsa pod obciazeniem: Screeny z UEFI z obecnymi ustawieniami: http://imgur.com/a/Z8WGV Pozdrawiam UPDATE: Jednak te 4.9 nie bylo stabilne, zaczalem od nowa po kolei: x44 stabilne na 1.22V x46 stabilne na 1.28V Nie wiem czy jest sens wyzej podbijac napiecia, nie chodzi o wyzsze temp bo chlodzenie jest dobre, ale o wieksze zuzycie energii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Ja już miałem czarne myśli i sprzedanie płytki w głowie, a tu taki BIOS :D Czemu nikt tego nie dodał do pierwszego posta :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) 2UP: 1. Temp sa ok. 2. Zeby napiecie sie obnizalo musisz ustawic offset mode. 3. Modyfikacja bclk zamiat mnoznika niewiele daje - granicy podkrecalnosci osiagnietej samym mnoznikiem w wiekszosci przypadkow sie nie przekroczy. 4. Zasilacz powinien wytrzymac. Jak chcesz sie upewnic to furmark + prime95 naraz albo gra pokroju Bad Company 2. Edytowane 22 Października 2011 przez Czarnodziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) 2UP: 1. Temp sa ok. 2. Zeby napiecie sie obnizalo musisz ustawic offset mode. 3. Modyfikacja bclk zamiat mnoznika niewiele daje - granicy podkrecalnosci osiagnietej samym mnoznikiem w wiekszosci przypadkow sie nie przekroczy. 4. Zasilacz powinien wytrzymac. Jak chcesz sie upewnic to furmark + prime95 naraz albo gra pokroju Bad Company 2. dzieki tylko ze teraz jest problem... zmienilem ze sztywnego 1.3V na offset mode 0.2V i napiecia co prawda skakaly ale jak wlaczylem prime to po krotkiej chwili doszlo do 98 stopni :o wtf? na sztywno 1.3V mam po kilku godzinach nie wiecej niz 60C przewaznie mniej, core temp pokazuje High bodajze 63C max co zrobilem nie tak z offset mode? za duzo? przeciez nominalnie jest 11 wiec zeby bylo 1.3 dodalem te 0.2 :o dziwne tez ze przy 98 stopniach na jednym rdzeniu komp sie nie wylaczyl dlaczego? Edytowane 22 Października 2011 przez b4rt3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) Sprawdz dokladnie jakie jest wtedy napiecie. + 0,2 to zdecydowanie za duzo. Osobiscie mam na - 0,025 i napiecia w stresie w okolicy 1,36V. co zrobilem nie tak z offset mode? za duzo? przeciez nominalnie jest 11 wiec zeby bylo 1.3 dodalem te 0.2 :o Przy +0,2 miales napiecie w okolicy 1,5V. Proponuje poczytac na czym polega offset mode bo w tym temacie bylo juz o tym pisane. Edytowane 22 Października 2011 przez Czarnodziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 ok, zainteresuję się, dobrze ze mi proca nie spalilo przy 98C :S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Interesuje mnie kwestia nagrywania dźwięku na karcie zintegrowanej tej płyty. Windows 7 64bit. Na starej platformie i WinXP było takie coś jak "stereo mix" w systemowym mixerze umożliwiające nagranie tego wszystkiego co działo się w systemie. Gdzie szukać takiej opcji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Panel sterowania -> dźwięki -> pokaż wyłączone urządzenia... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Ja już miałem czarne myśli i sprzedanie płytki w głowie, a tu taki BIOS :D Czemu nikt tego nie dodał do pierwszego posta :huh: Z punktu widzenia twojego procka jaką różnice robi ci to UEFI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) Na automatycznym offsecie ustawiało grubo 1,34V w stresie, a obniżając go miałem za mało w idle. Dopóki nie obadałem 2.00B leciałem na 1,14 fixed. Bo sam wiesz, że zwiększając mnożnik zwiększa się automatycznie napięcie. Teraz mam jakieś 0,96-1,00 idle, 1,19 stress (LLC5). A żeby obadać niższe V w idle potrzeba czasu, a na razie takim nie dysponuję. Edytowane 22 Października 2011 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Ile miałes za mało w Idle? Ja koledze zdalnie mówiłem jak ma ustawiać 2400 przy OC i z ujemnym offsetem nie było problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) Dokładnie nie pamiętam, raz mi się zawiesił Firefox, a raz nie załadował system, ale chyba poniżej 0,9 (skoro chciałem mieć poniżej 1,25 w stresie to musiał być offset mniejszy/równy -0,1v), a z racji tego, że auras nie pasował to siedzę na boxie. W sumie to do tego procka nic lepszego nie potrzeba. Przy linxie na 1,34 już się nieźle pocił. Edytowane 22 Października 2011 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 moze ktos by zasugerowal ile ustawic mam offset? teraz mam fixed 1.3V i mnoznik 46 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Tak, żeby w stresie był stabilny. Wgraj UEFI 2.00B. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 moze ktos by zasugerowal ile ustawic mam offset? teraz mam fixed 1.3V i mnoznik 46 nie mogę patrzeć jak się męczysz :D ... -0,04 ... spróbuj tak jak będzie stabilny to jedz dalej w minus o kolejne 0,02, a jak będzie niestabilny to zwiększaj o 0,02 (czyli następne ustawienie -0,02... itp) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Da sie jakos podniesc napiecie w idle bez ruszania tego pod maksymalnym obciazeniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Tak bezpośrednio się nie da. Pozostaje tylko zabawa z wyższymi Levelami LLC i ustawienie na nowo offsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Niższymi, nie wyższymi ;-) @ tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Da sie jakos podniesc napiecie w idle bez ruszania tego pod maksymalnym obciazeniem ? Zwiechy w idle moga byc powodowane wlaczonymi staniami C3/C6 procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Ale wylaczenie C3/C6 zabije funkcje oszczedzania energii i proc caly czas bedzie chodzil z nominalna szybkoscia tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Nie, obnizanie napiecia i czestotliwosci bedzie sie odbywac niezaleznie od c3/c6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Krótkie pytanie: czy przy podnoszeniu wartości BCLK też trzeba podnosić napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Nie wiem, ale u mnie nawet ruszenie o 1,5MHz powoduje zwis i boot failure guard. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) Witam.Mam parę pytań dotyczących podłączeń na Z68 Extreme4 Gen3 (instrukcja drobnym druczkiem,kiepsko z językiem i dawno nic nie składałem).Mianowicie: 1.Czy podłączać głośniczek systemowy...jeżeli tak to gdzie.Do System Panel Header podłącza się jak zrozumiałem...reset,zasilanie i diodę HDD ale mogę się mylić a jest jakieś gniazdo Chassis Speaker Header,czy to tu się podłącza i pod które piny. 2.Co to jest Power LED Header ...moze to tu się podłącza diodę która sygnalizuje działanie dysku a nie do panelu z pkt.1 3.Jak jest z gniazdami pamięci(wszystkie jednakowy kolor),czy ma znaczenie w jakie sloty wepnę duale A1 i B1 czy inaczej 4.Podłączenie dysków sata (mam 2 samsungi SATA-II) i nagrywarek (też 2)..pod jakie gniazda i czy kabelkami dołączonymi do płyty? Tu posłużę się cytatem:"Płyta posiada łącznie cztery złącza SATA 3.0 (szare) oraz taką samą liczbę portów SATA 2.0. Warto pamiętać, że dwa najwyżej położone są obsługiwane przez kontroler Marvell SE9120, a jeden z nich współdzielony z e-SATA 3.0, umieszczonym na tylnym panelu." 5.Zasilanie procka...(najprawdopodobniej będzie to i7 2600K).O ile zasilacz posiada 24 pinową wtyczkę do zasilania płyty to co do procka to ma tylko 4 pinową...wystarczy czy np.dokupić adapter który rozdzieli na 8 pinów Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 27 Października 2011 przez amp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Krótkie pytanie: czy przy podnoszeniu wartości BCLK też trzeba podnosić napięcie? Max BCLK głównie zależy od proca i RAM-u (i jego współpracy z płytą). Jak nie możesz przeskoczyć pewnego poziomu, to spróbuj podnieść VTT do 1,1 - 1,15 V i V PCH do np. 1,08 V, ale nie licz na zbyt wiele. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Witam.Mam parę pytań dotyczących podłączeń na Z68 Extreme4 Gen3 (instrukcja drobnym druczkiem,kiepsko z językiem i dawno nic nie składałem).Mianowicie: 1.Czy podłączać głośniczek systemowy...jeżeli tak to gdzie.Do System Panel Header podłącza się jak zrozumiałem...reset,zasilanie i diodę HDD ale mogę się mylić a jest jakieś gniazdo Chassis Speaker Header,czy to tu się podłącza i pod które piny. 2.Co to jest Power LED Header ...moze to tu się podłącza diodę która sygnalizuje działanie dysku a nie do panelu z pkt.1 3.Jak jest z gniazdami pamięci(wszystkie jednakowy kolor),czy ma znaczenie w jakie sloty wepnę duale A1 i B1 czy inaczej 4.Podłączenie dysków sata (mam 2 samsungi SATA-II) i nagrywarek (też 2)..pod jakie gniazda i czy kabelkami dołączonymi do płyty? Tu posłużę się cytatem:"Płyta posiada łącznie cztery złącza SATA 3.0 (szare) oraz taką samą liczbę portów SATA 2.0. Warto pamiętać, że dwa najwyżej położone są obsługiwane przez kontroler Marvell SE9120, a jeden z nich współdzielony z e-SATA 3.0, umieszczonym na tylnym panelu." 5.Zasilanie procka...(najprawdopodobniej będzie to i7 2600K).O ile zasilacz posiada 24 pinową wtyczkę do zasilania płyty to co do procka to ma tylko 4 pinową...wystarczy czy np.dokupić adapter który rozdzieli na 8 pinów Z góry dzięki za pomoc. 1. głośniczek podłączasz pod Chassis Speaker header 2. to jest dioda sygnalizująca czy komputer pracuje. dla dysku bedzie HDD led header 3. dual channel dziala w slotach 1 i 3, 2 i 4, albo przy obsadzonych wszystkich 4 jak masz 4 kości pamieci. 4. nie podlaczaj nic do tych portow marvella. po co ci 2 nagrywarki? :f 5. jak twoj zasilacz ma tylko jedno 4 pinowe gniazdo tzw. P4 to podlaczasz tylko je do gniazda 8pin na plycie. pasuje tylko w jednen sposob wiec sie nie pomylisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...