chris_gd Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) czy to moze byc granica OC procka? sprawa wyglada tak, ze zmienilem obudowe, jako, ze wieksza to i moglem wreszcie w nowe chlodzenie zainwestowac, roznice ogromne w temp. wiec zabralem sie za krecenie zeby nie pisac za duzo, przy offset + 0.005/+0.010 bez problemu 4.5GHz, pelna stabilnosc, mecze proca od rana, temp. ponizej 70C w stresie, niestety wyglada na jakas magiczna granice, startowac to i startuje na 4.8, ale stabilnosci zero nawet przy 4.6 (offset +0.050) temp. duzo wyzsze, czy to mozliwe, ze do 4.5 idzie jak z platka prawie na stockowym zasilaniu, a pozniej takie zapotrzebowanie? Edytowane 10 Listopada 2013 przez chris_gd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 Powyżej 4.5GHz skok zapotrzebowania na Vcore może być spory. Próbowałeś włączyć INTERNAL PLL? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) internal pll to jedno z pierwszych jakie wlaczylem, zgodnie z wiekszoscia tutoriali, czyli krecimy to wlaczam w sumie to bardziej ciekawosc niz problem, 4.5 wystarczy mi w zupelnosci, wole chlodniej i ciszej (przy takim CO praktycznie wszystkie wiatraki ponizej 1tys. obr.) no to jeszcze jedno pytanie wiele tutoriali zaleca absolutnie wylaczanie tych opcji, ale spotkalem sie takze z opinia, ze mozna je zostawic http://minus.com/lm5GOAczMoy0g Edytowane 11 Listopada 2013 przez chris_gd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 @up u mnie na biosie 2.02C wylaczenie tych opcji powoduje niestabilnosc w idle (oczywiscie przy offset ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2013 Wpadłem na pomysł żeby zrobić aktualizację sterowników chipset'u. Mam pewien problem. Nie bardzo wiem jak na stronie intela wyszukać odpowiednie sterowniki. W managerze urządzeń w systemie mam Intel® 6 Series/C200... Czy na stronie intela trzeba pobrać Intel® Chipset Device Software (INF Update Utility) ? Zawsze instalowałem to na czuja i w zasadzie nie wiem czy mam odpowiednie sterowniki, a automatyczna identyfikacja sprzętu ze strony intela mi nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2013 Dobrą paczkę znalazłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2013 To jeszcze jedno pytanie odnośnie sterowników. Etron USB 3.0 oraz Intel Management Engine driver Na stronie asrocka znalazłem jakieś sterowniki z 2012 roku. Na stronie Etron i Intela w ogóle nie mogę nad tym dziadostwem zapanować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2013 Coś kiepsko szukałeś na stronie Etrona: http://www.etron.com/en/products/u3hc_detial.php?Product_ID=1 Co do MEI to jeśli masz wgrany bios serii 3.XX (polecam 3.30) to ta wersja będzie najnowsza: http://www.station-drivers.com/download/intel/chipset/ME_Firmware_8.1.51.1471(www.station-drivers.com).exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2013 Dzięki za ETRON'a Bios mam 3.30. Co do ME to przy próbie flashowania z folderu windows64 nic się nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2013 Zły link dałem: http://www.station-drivers.com/download/intel/chipset/intel_mei_9.5.15.1730(www.station-drivers.com).exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Do tej pory przy OC procesora zastanawiałem się tylko nad życiem samego CPU. A jak to jest z płytą główną? Czy mocno dostaje po tyłku kiedy na stałe (w tym wypadku OC z offsetem) procesor jest podkręcony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Jak masz się tak nad wszystkim zastanawiać to lepiej nie kręć. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Może od innej strony zadam moje pytanie. Przez ostatni miesiąc cieszyłem się OC na poziomie 4.5. (wcześniej 4.3) Zdarzało mi się grać przez kilka godzin dziennie. Wczoraj wieczorem sypnęło mi błędem 124. Zgodnie z wieloma poradnikami dotyczącymi oc należałoby podnieść napięcie procesora, ale zanim to zrobię chciałbym się dowiedzieć czy na sam błąd 124 może mieć wpływ choćby płyta główna. Wpływ od tak lub wpływ spowodowany uszkodzeniem. p.s. Mam nadzieję, że teraz trochę mniej podpadnę za moje pytanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) nie. masz podniesc napiecie bo jest za niskie. plyte zjarasz jak zaczniesz bawic sie w extremalne podkrecanie a nie takie niedzielne jak teraz. zreszta plyty sa stosunkowo tanie nawet jak padnie z wiekiem to mala strata.Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 22 Grudnia 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) @radiergummi Mam do Ciebie pytanie. Przeglądałem Twoje ustawienia z pierwszej strony tematu. Additional turbo masz ustawione na 0.004, a offset na 0.035. Dlaczego ustawiłeś w ten sposób? Przy takim ustawieniu zarówno w idle jak i turbo masz +0.035. Tak logicznie na to patrząc gdyby ustawić odwrotnie to turbo miałoby kopa cały czas, a idle byłoby praktycznie nie zmienione. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zaktualizowałem te screeny. Co do twoich zmagań. Masz płytę z analogową sekcją zasilania i kiepskiego procka, więc bata z tego nie ukręcisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) No w porównaniu z Twoją sztuką to u mnie jest padaka :-) W każdym razie wczoraj okazało się, że HWiNFO coś słabo u mnie działa bo jakiego napięcia nie ustawiłem to cały czas pokazywał coś w okolicy 1.39. CPU-Z natomiast pokazywał wartości zbliżone do tego co ustawiłem. Aktualnie działam na 4.5 GHz i 1.365 V przy temperaturze ok 64 stopnie w Prime95 (czasem podchodzi pod 70, ale tylko na chwilę, a dodatkowo w standardowym używaniu temp nie przekracza 61 stopni. Chyba został jeszcze mały zapas więc w wolnej chwili spróbuję puścić go na nieco większe obroty :-) P. S. Warto zmieniać płytę główną czy raczej wstrzymać się do nowej generacji? W tej chwili mocy mi nie brakuje więc byłaby to sztuka dla sztuki Wysłane przy użyciu Tapatalk Edytowane 28 Grudnia 2013 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sam Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Mam płytkę asrock p67 extreme4 bios 2,10. Procek na tym biosie nie chce pracować na swoich wcześniejszych ustawieniach. Dodam że na tym biosie skacze mi napięcie v core i chce więcej papu (na wcześniejszym biosie v core było stabilniejsze teraz 4,6@1,36v a na wcześniejszym 4,8@1,36v). Na lga775 mogłem bez problemu wgrywać bios stary i nowy. 1. Chciałbym wrócić do wcześniejszego biosu 2,00 czy jest taka możliwość ? 2. Jaki bios polecacie do tej płyty ? 3. Czy mogę wgrać bios 2,10b lub 3,03L ? Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam tą płytę od premiery, testowałem wszystkie biosy jakie wyszły i nigdy nie miałem problemów, że na tych samych ustawieniach coś nie działało. Prędzej ci się procek zdegradował.Tap tap tap GT-N7000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sam Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Raider możesz zapodać linka z biosem L3,17, bo nie ma na pc triber. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Ja używam L3.19. Jest w sekcji beta dla tej płyty na stronie ASRock'a.Tap tap tap GT-N7000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Czy można zainstalować bez problemu najnowszy bios 3.20 jeśli teraz mam ten który był od nowości czyli 1.90 ? Nigdy nie aktualizowałem biosu z braku potrzeby i jestem laikiem w tym,stąd pytanie. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Tak. Aktualizacja BIOSu po prostu nadpisuje wszystko. Nie trzeba skakać co numerek. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Czy mogę to zrobić bez problemu z poziomu windowsa? Czy nie jest to najlepszy sposób? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Najnowszy dla twojej płyty to 3.30 i jak byk jest napisane na stronie producenta, że flashujesz z poziomu windowsa. Jak ma ci pikawa wysiąść ze stresu to daj se spokój bo jeszcze coś sknocisz i wrócisz tu z płaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 Orientuje się ktoś w jaki sposób wysłać płytę główną bezpośrednio do asrocka? Sklep w którym kupiłem już "nie działa", a problem polega na tym, że płyta resetuje się co kilkadziesiąt sekund, bez komunikatu, bez bluescreena. Podmieniłem już procek na i5 2500k, grafikę na 560ti, pamięci, sprawdzane na dwóch zasilaczach (nawet jednocześnie). Styki czyszczone kilkakrotnie rozp. ekstrakcyjnym. Kupiona była w czasach 3 letniej gwarancji producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 Spróbuj najpierw tu: http://event.asrock.com/tsd.asp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ADR_n Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 Witam! Zastanawiam się nad płytą asrock p67 pro 3 jest ona wyposażona w C.C.O. (Combo Cooler Option) według, którego chłodzenie 775 powinno pasować pod tą płytę, lecz niektórzy twierdzą, że nie pasuje. Posiadam Thermalright Ultra 120 z zapinką na s775 i czy da radę zamontować to chłodzenie bez problemu? I jeszcze czy warto taką płytkę za 200 zł brać? Procek i5 2400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 ADR_n ja na tej płytce mam zainstalowane Thermalright Ultima 90-I i zapinka z s775 pasuje bez problemu, więc myślę iż u Ciebie także powinna pasować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ADR_n Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedź! Posiadam taką zapinkę: A i jeszcze czytałem, że są jakieś 2 wersje socketów i różnią się tą blaszką z tyłu(mogę coś mylić)? Też tak to u CB wygląda z tyłu? Jeszcze znalazłem takie coś: http://martingreber.wordpress.com/2011/04/16/thermalright-ultra-120-a-and-asrock-p67-extreme4/ Krzywo zamontowane i trza dziurkę zrobić. Edytowane 2 Lutego 2014 przez ADR_n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...