Skocz do zawartości
marchwiak5

Grafiki Gigabyte vs MSI vs TwinFrozr II

Rekomendowane odpowiedzi

A ma kolorowe obrazki i wykresiki w biosie? :lol2: sorry, ale nie moglem po argumencie Prolog'a :P uefi to kolorowy bios i tyle...

Heh, no właśnie - używa ktoś z Was myszki w UEFI czy tradycyjnie jedzie na klawiaturze? :wink: A tak na serio, to w jednym się zgodzę - Gigabyte pod LGA1155 jest średnio udany, zwłaszcza te najtańsze modele. Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjazny przynajmniej :P Ale bardziej mi chodziło o to, że to chyba jedyna firma która nie zrobiła nic. Można się wpienić na Intela za 3 sockety w tak krótkim czasie, no ale jak patrzę na Gigabyte z P55 -> P67 i teraz Z68 bez wyjść obrazu to moja frustracja narasta. Większych śmerdzących leni w tej branży nie widziałem.

Eee wróć! W wyższych od UD3 modelach dodali barwnik czarny do PCB <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z z68 faktycznie dowalili ;) asus ma nawet teraz kampanie reklamowa informujaca o nieuczciwych praktykach "niektorych" firm odnosnie z68 :lol2: ale do ud4 bym sie nie czepial... jakich zmian bys chcial, czego brakuje tej plytce poza kolorami w biosie? ;) przynajmniej w przeciwienstwie do asusow od poczatku poprawnie dzialaly

Heh, no właśnie - używa ktoś z Was myszki w UEFI czy tradycyjnie jedzie na klawiaturze? :wink:

Mi dziala tylko kursor, przycisk dziala jak klawisz esc :lol: Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz, co mi się bardzo podoba w Asrocku - czas uruchamiania. P67 Extreme4 "wstaje" bardzo szybko, co w parze z SSD daje doskonały efekt - komp jest gotowy do pracy momentalnie. Nie ma żadnych zbędnych opóźnień (inicjalizowania kontrolerów, wykrywania pierdół podczas POSTa itp), wciskasz POWER i za ~25 sekund działasz. Jestem ciekaw jak to wygląda na innych płytach P67/Z68 bez lub z UEFI...

Swoją drogą, to osłabiają mnie niektóre filmiki na youtube typu "ultra fast SSD boot" gdzie połowa czasu uruchamiania kompa to odpalanie sprzętu zintegrowanego na mobo. :)

Heh, no właśnie - używa ktoś z Was myszki w UEFI czy tradycyjnie jedzie na klawiaturze?

Używam myszki, jak dla mnie to spory plus. Edytowane przez H3ex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można się wpienić na Intela za 3 sockety w tak krótkim czasie, no ale jak patrzę na Gigabyte z P55 -> P67 i teraz Z68 bez wyjść obrazu to moja frustracja narasta. Większych śmerdzących leni w tej branży nie widziałem.

Eee wróć! W wyższych od UD3 modelach dodali barwnik czarny do PCB <_<

Niestety nic dodać, nic ująć... Jedynie to PCB naprawdę im się udało.

Akurat model P67A-UD4 "jakoś" się broni, ale do czasu, kiedy spojrzymy na ceny - UD4 jest droższa od ASRocka P67 Extreme4 (B3) o ok. 100 zł, a od MSI P67A-GD65 B3 o ok. 70 zł, a obie są ciut lepsze. Ogromną porażką jest P67A-UD3, wyższe modele też ogólnie słabo wypadają... Zobaczymy, może z X79 wezmą się do roboty.

Mi dziala tylko kursor, przycisk dziala jak klawisz esc :lol:

:lol2: Czyli nie tylko ja pomykam na klawiaturze na UEFI, dobrze wiedzieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jakoś rynek płyt głównych dla nowych procesorów intela pod podstawkę 1155 się skurczył ostatnio w porównaniu z ofertą chociażby dla LGA 775. Pamiętam, jak kupywałem obecnego kompa, to chipsetów pod Core 2 Duo było conajmniej kilka: P965, P31/P35, P43/45, Nvidia nForce... Porównując to do obecnego stanu można stwierdzić, że wybór został mocno ograniczony do P67/H67 oraz niedawno z68.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, no właśnie - używa ktoś z Was myszki w UEFI czy tradycyjnie jedzie na klawiaturze? :wink: A tak na serio, to w jednym się zgodzę - Gigabyte pod LGA1155 jest średnio udany, zwłaszcza te najtańsze modele.

Tańsze może i tak - śrenio udane w sensie, że drogie. Droższym natomiast niewiele można zarzucić. Oczywiście im droższa tym lepsza.

A ja prawie od zawsze miałem GB i zawsze byłem zadowolony. Było parę ASUSów ale zawsze były z nimi problemy.

A moją największą głupotą była zmiana UD7->R3e na X58.

Na pewno w przyszłosci ta marka będzie jedną z tych, które w pierwszej kolejności wezmę pod uwagę przy zakupie nowej płyty.

Na kolorowych biosach z okienkami mi nie zależy. Podstawa to stabilnośća a tutaj płyty, które mam UD5/UD7 wypadają w mojej ocenie wręcz wzorowo.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śledzę temat o GB i jesteś chyba jedynym szczęśliwym posiadaczem tych płyt. Drwisz z UEFI, a tak po prawdzie stary BIOS w wydaniu GB jest strasznie kulawy. Nowsze oficjalne wersje są gorsze niż starsze bety. Oni w ogóle testują to co tworzą? Poza tym jak już H3ex wspomniał bootowanie z UEFI przebiega bardzo szybko. Pamiętam mojego GB na P35 i kiedy włączałem AHCI to zawsze musiałem przeczekać dodatkowy ekran postu, który inicjalizował kontroler i wykrywał dyski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulawy starszy bios? :) Na czym ta kulawość polega?

Co do nowszych biosów to rzeczywiscie nie są najlepsze. Ale nie od dzisiaj wiadomo, że w przypadku biosów to co najnowsze nie musi być najlepsze.

Na R3e tez jechałem na jakiejś mocno nieoficjalnej becie - była najlepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie było skierowane do ciebie. Jak będę chciał ich spytać to zrobię to.

Używasz krytycznych słów w stosunku do produktów, krtórych prawdodpobnie nie miałeś w rękach.

Wiem, że Asrock jest bardzo dobry ale nie jedyny :) Zrozum to wreszcie. Nie krytykuj innych, że wybrali coś inengo niż ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do nowego konfigu na 2500k zostało mi wybrać jeszcze grafe i zasiłke. Z grafiką mam następujące wymagania:

- max detale w rozdzielczości 1280x1024

- cisza w idle - w stresie moze troche byc slychac, ale w idle chciał bym ja skrecić na 25% albo i mniej by była niesłyszalna

- złącze D-Sub

W planie mam teraz wybór takiej grafiki która da mi max detali z myślą o tym co jest i chociażby o nadchodzącym battlefieldzie 3. Myśle że powyżej jakiejś serii kart nie opłaca się brać do takiej rozdziałki. W dalszej perspektywnie być może przy wymianie monitora bym ją dopiero zmienił.

Co do zasilacza to do tego konfigu żeby pasował i też priorytetem jest cisza. Nie wiem czy warto w zasiłkę ładować dużo kasy, ale chciałbym żeby nie trzeba było jeszcze w trakcie gwarancji się bawić w fanswapa, tak jak w modecomie mc który teraz mam. Na logikę dla mnie im większa moc to powinien być cichszy, ale chętnie poznam Wasze opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniales podac ile masz kasy i wtedy postaram Ci sie doradzic...

do wydania na zasiłke 300-400 mysle że to max będzie

co do grafy to nie wiem, ale do tej rozdziałki jest jakaś grafa powyżej której nie warto brać bo skok będzie ale tylko dla większych rozdzialczości - taki best buy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zotac GF CUDA GTX 480 AMP! - 935 zł

XFX Black Edition 750W 80+ Silver - 428 zł

Grafika wydajna, a chłodzenie daje Ci pole do manewru, zresztą ono na full robi tylko 1,5 k obrotów. Zasilacz z wystarczającą aż nadto mocą dla max OC i5 i GTX'a a do tego ciche i z wyższą niż standardowo (bronze) sprawnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda kasy na az tak mocny zasilacz , lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Seasonica M12II 620w , wystarczy w zupelnosci z OC i zostanie duzy zapas.

Sądze takze że szkoda kasy na taką karte skoro gra tylko w 1280x1024 , lepiej zakupic coś w stylu HD6850 , zaoszczedzi ponad 400pln na karcie.

Zasilacz SEASONIC M12II 620W - Ceneo.pl

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie o wybór konkretnego modelu karty, ale nie pod względem tego która jest wydajniejsza czy która bardziej opłacalna cenowo, bo o to wszyscy pytaja a w interneceie jest mnóstwo testów. Chodzi mi o wybór konkretnego modelu pod względem głośności chłodzenia w idle. Sprawdzałem sobie ostatnio obecną konfigurację i to co robi największy rumor to nie wentyl w zasiłce na molexie ani auras wave tylko chlodzenie skręcone na 25% w idle:/ I chłodzenie to nie jest referencyjne tlyko jednowentylowy palit. Jak z tego wnioskuję po wymianie wszystkiego najwiekszy hałas może znowu robic grafika w idle. Od razu mówie, że chcę gotową grafikę, bez wymiany chłodzenia na Accelero czy inne.

Wybieram między następującymi kartami:

Gigabyte gtx460

Dołączona grafika

MSI Cyclone gtx460

Dołączona grafika

Gigabyte hd6870

Dołączona grafika

HD 6870 TwinFrozr II oraz analogizny model TwinFrozr II dla karty gtx460

Dołączona grafika

Może ktoś z Was uzytkował powyższe modele albo chociaż dwa z nich żeby porównać je między sobą, która z nich będzie najcichsza w idle, gdy skręcę ją powiedzmy na te 25%, gdyż w stresie jestem bardziej tolerancyjny na hałas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo cięzko o taki test. Jeśli już ktoś sprawdza głośność chłodzenia to robi to na fabrycznych ustawieniach kontrolera co jest bardzo nie miarodajny, bo często jest tak że w idlu grafika ma np 35% które gerenruje 40dB a spokojnie mogłaby chodzić z bdb temperaturami na 20%. Także najlepszym testem byłoby porównanie samego systemu chłodzenia przy różnych temperaturach tj ile dB ma TwinFrozr przy temperaturze X ale jak już pisałem niezwykle o taki test ciężko. Dodam tylko że z pewnością nie powinno być problemów z hałasem ani przy TwinFrozr ani przy WindForce mimo 3 wentylatorków. Dodam też że GTX 460 to poziom 6850, a 6870 to jednak półka wyżej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi