Skocz do zawartości
kucyk

Rekomendowane odpowiedzi

Czy po 8 latach istnienia ppc doczekamy sie czegos sensowniejszego w tym temacie czy dalej 15KB to jest magiczny limit tego forum :lol2:

Chcialem sobie wrzucic jakis mlodziezowy avatar ale gdy zaczalem go skalowac w dol zeby zmiescic sie w 15KB zniknal mi z oczu i nie wiem gdzie teraz jest... :-| Jak wiadomo - obrazek obrazkowi nie rowny - jeden sie zmiesci, drugi nie. Czy zmienilo sie cos w statystykach odwiedzajacych czy dalej 55% uzytkownikow generujacych ruch na tej stronie robi to na 15 calowych monitorach w rozdzielczosci 1024x768?

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.10.2011 o 18:16, kucyk napisał(a):

Czy po 8 latach istnienia ppc doczekamy sie czegos sensowniejszego w tym temacie czy dalej 15KB to jest magiczny limit tego forum :lol2:

Chcialem sobie wrzucic jakis mlodziezowy avatar ale gdy zaczalem go skalowac w dol zeby zmiescic sie w 15KB zniknal mi z oczu i nie wiem gdzie teraz jest... :-| Jak wiadomo - obrazek obrazkowi nie rowny - jeden sie zmiesci, drugi nie. Czy zmienilo sie cos w statystykach odwiedzajacych czy dalej 55% uzytkownikow generujacych ruch na tej stronie robi to na 15 calowych monitorach w rozdzielczosci 1024x768?

1) Rozmiar monitora ma się nijak do wagi avatara

2) To jest forum dyskusyjne a nie klub miłośników animowanych GIFów. Biorąc pod uwagę rozmiar avatara w pikselach to jeśli ktoś się nie mieści w 15 kB to znaczy, że chce wrzucać coś animowanego. A animowane GIFy najchętniej bym zbanował na wieki wieków ;)

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.10.2011 o 19:41, marco napisał(a):

1) Rozmiar monitora ma się nijak do wagi avatara

2) To jest forum dyskusyjne a nie klub miłośników animowanych GIFów. Biorąc pod uwagę rozmiar avatara w pikselach to jeśli ktoś się nie mieści w 15 kB to znaczy, że chce wrzucać coś animowanego. A animowane GIFy najchętniej bym zbanował na wieki wieków ;)

zbanuj gify i daj daj daj 30kB :razz: co za problem przyjmowac tylko jpeg/png
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.10.2011 o 18:16, kucyk napisał(a):

Czy zmienilo sie cos w statystykach odwiedzajacych czy dalej 55% uzytkownikow generujacych ruch na tej stronie robi to na 15 calowych monitorach w rozdzielczosci 1024x768?

A nawet jak 100% korzysta w full HD, to co każe Ci przypuszczać, że wchodzą tutaj żeby oglądać Twój awatar? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewien bardzo szczegółowy obrazek o rozdzielczości 150x150 zajmuje bez kompresji 66KB, bezstratnie można skompresować go do 51KB (png), jpg bez straty jakości (100) łapie 45KB, a przy progu, w którym zniekształcenia nie przeszkadzają (98) jest 33KB. Ten limit jednak troszeczkę ogranicza możliwość wybrania ładnego avatara. Przy 80 algorytm potrafi zrobić sieczkę, a wtedy i tak jest 11KB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnia waga avka w tym temacie osób wypowiadających się to ~8KB

Każdy indywidualny, każdy wystarczający i prawie 2 mniejszy od dopuszczalnego.

Można?

:wink:

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.10.2011 o 07:32, Dijkstra napisał(a):

A nawet jak 100% korzysta w full HD, to co każe Ci przypuszczać, że wchodzą tutaj żeby oglądać Twój awatar? :>

I to idealnie podsumowuje całą dyskusje.

Jeszcze raz powtórzę:

to jest forum DYSKUSYJNE a nie wystawa avatarów. Avatary pełnią rolę pomocniczą w identyfikacji dyskutujących, a nie są funkcją samą w sobie.

// Dobra 20 kB powinno wystarczyć każdemu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.10.2011 o 19:51, Orgiusz napisał(a):

Jestem za. W końcu m!k wklei cycki w lepszej jakości w av :twisted:

Wygrałeś! Obiecuję! ;]

W dniu 27.10.2011 o 10:15, marco napisał(a):

// Dobra 20 kB powinno wystarczyć każdemu :D

Pewien miliarder podobnie uważał w innej kwestii ;)
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.10.2011 o 10:09, HeatheN napisał(a):

Średnia waga avka w tym temacie osób wypowiadających się to ~8KB

Każdy indywidualny, każdy wystarczający i prawie 2 mniejszy od dopuszczalnego.

Można?

:wink:

twoj przez kompresje moze i dobrze wyglada na kalkulatorze multimedialnym ale nie na monitorze komputerowym...

odpowiedz brzmi mozna ale czy jest to konieczne

srednia wyszla dobra bo sklada sie na nia mechl!k z cyckami w 256 bitowej palecie barw, marco z 4 kolorami i kompresja 99% - ze az paski z tla zamienily sie w plamy, romek i kwasior z 1/3 avatara zapelnionego przez kolor czarny i orgiusz bez avatara :)

Edytowane przez kucyk
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój najlepiej wygląda w realu:D

Na forum ma być charakterystyczny a nie wyraźny.

Ps. orgiusza nie liczyłem do średniej:)

Co do reszty, gdy analizować to z Twojego punktu widzenia masz racje, przeraża mnie tylko dogłębność analizy głupiego avatara:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.10.2011 o 11:44, HeatheN napisał(a):

Mój najlepiej wygląda w realu:D

Ze tez posluze sie cytatem: As Real As It Gets ;)

Jestes samolubny i nie pomyslales o tym, ze my tez chcielibysmy cos wiecej na nim zobaczyc, a nie tylko zlepke losowo rozrzuconych pikseli przez kompresje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam troszke wrazenie ze ten temat to "Zmiencie forum bo ja chce i koniec" i nie wprowadza nic wartosciowego do prowadzonych w wielu tematach dyskusji. Ciekaw jestem, ilu uzytkownikow korzystajac na codzien, przyglada sie awatarom? Ja wchodze na interesujacy temat, szybki skok galek ocznych na obrazek i wiem kto, co pisze. I tylko po to mi ten awatar potrzebny - zebym nie musial skladac literek powyzej, by dowiedziec sie ktora osoba probuje mi cos przekazac. I chyba wlasnie po to sa te (niesczesne) awatary. A moze jest to jednak jakas forma wlasnej ekspresji a wpisany tekst jedynie dodatkiem do obrazka? Bo rownie dobrze mozna zrobic tak, ze komunikowac bedziemy sie awatarami a w tresci wpisujmy jedynie kropke. Przeciez i tak przegladajac dwadziescia interesujacych tematow, nie bedziecie mieli czasu na ich czytanie, bo jakosc, glebia i cudowna paleta kolorow kazdego awatara zajmie Wam zbyt duzo czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.10.2011 o 12:13, Trawienny napisał(a):

Ja mam troszke wrazenie ze ten temat to "Zmiencie forum bo ja chce i koniec" i nie wprowadza nic wartosciowego do prowadzonych w wielu tematach dyskusji. Ciekaw jestem, ilu uzytkownikow korzystajac na codzien, przyglada sie awatarom? Ja wchodze na interesujacy temat, szybki skok galek ocznych na obrazek i wiem kto, co pisze. I tylko po to mi ten awatar potrzebny - zebym nie musial skladac literek powyzej, by dowiedziec sie ktora osoba probuje mi cos przekazac. I chyba wlasnie po to sa te (niesczesne) awatary. A moze jest to jednak jakas forma wlasnej ekspresji a wpisany tekst jedynie dodatkiem do obrazka? Bo rownie dobrze mozna zrobic tak, ze komunikowac bedziemy sie awatarami a w tresci wpisujmy jedynie kropke. Przeciez i tak przegladajac dwadziescia interesujacych tematow, nie bedziecie mieli czasu na ich czytanie, bo jakosc, glebia i cudowna paleta kolorow kazdego awatara zajmie Wam zbyt duzo czasu.

Zawsze mozesz zaczac przegladac interenet w okienku telenet, problem z avatarami i obrazkami zniknie, a ty poczujesz sie jak w raju.

Mam nadzieje, ze dlugo nad tym nie myslales, ze powiekszenie przestrzeni na avatary nie wprowadza nic wartosciowego do prowadzonych w wielu tematach dyskusji... :|

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.10.2011 o 23:09, Aurora001 napisał(a):

Wiecej cyckow w wiekszej rozdzialce i kolorach 128bit ;)

Nie bym się czepiał, ale max obecnie co potrafią wyświetlić monitory to 30 bit (10 bit/kanał), przy czym taki monitor trochę kosztuje. Popularne, tanie monitory wyświetlają 18 bit (6 bit/kanał), a te nieco lepsze 24 bit (8 bit/kanał)

:plum:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi