Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marantz5003

zrobie test przy takim samym napięciu ale od razu widać, że karta jest zbyt głośna i zbyt ciepła. Na twoim miejscu zdjącł bym chłodzenie podokrecał śrubki może dali za dużo lub za mało pasty.. u mnie jest malutko.

Dobra zrób tak: wyjmnij bok obudowy, nastepnie połóż ją na drugim boku tak aby ciepło powitrze unoszące się do góry wylatywało przez ten otwarty bok i zrób test w furmarku. Jeśli temp spadną do takich jak u mnie tzn, ze winna jest obudowa a raczej przepływ powietrza w niej.

post-174386-0-51302500-1335721115_thumb.jpg

Spójrz na wykres jak szybko temp urosła u cb u mnie działo sie to dwa razy dłużej i temp unormowała się natomiast u cb rosła i dalej by rosła gdybyś nie wyłączył programu.

utraty gwarancji? od otworzenia obudowy? Chodziło mi o obudowę pc a nie obudowę karty.. to chyba możesz zrobić...

edit:

Wgl co ty masz za jakieś dziwne paski na tym twoim screenie? u mnie tego nie ma...

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Napisz jaką masz obudowe i wentylacje w niej. Jak długo czekasz żeby temp. karty spadła z tych 82C do 34C? czy tam do ilu ci schodzi? u mnie wygląda to tak że gdy karta ma 71C i wyłącze furmarka to mija z zegarkiem w ręku 37sekund i jest 30C a po dwóch minutach 28C i na tym zostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fractal Design Core 3000 ze standardowymi wiatrakami + na dole obudowy be quiet silent wings

Co do czasu to po 1.5 minuty z 75 stopni spadło mi do 47

p.s. Jaką masz wersję Bios'u?

u mnie nvidia inspector wyświetla 70.10.1B.00.00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

70.10.38.00.03 Jak wyglądają temp z otwartą obudową? u mnie wentylacja obudowy wygląda zdecydowanie lepiej może to jest przyczyną rozbieżności temperatur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwarcie obudowy za wiele nie daje (1 stopień), ale za to zainteresowała mnie wersja Twojego biosu. Aktualizowałeś czy taką miałeś od początku?

Mógłbyś wyciągnąć zapisać bios i mi go podesłać?

Chyba, że masz zupełnie inny numer produktu (u mnie part no: 90-C1Q60-X0UAY0BZ)

Zasadniczo powoli choć niechętnie przyjmuję do wiadomości, że trafił mi się jakiś trefny model karty, ale na razie działa, a w razie czego jest i gwarancja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Kartę kupiłem zaraz po premierze i jest to pierwszy bios jaki w niej zawitał. Od przedstawiciela Asusa odnośnie mojego pytania: dla czego nie mogę wgrać nowszego biosu z waszej strony? odpowiedział że karta nie jest zgodna z nowszymi biosami. Wy macie jakiś limit w nowszych wersjach odnośnie napięcia chyba 1,1 to max gdzie u mnie moge dać 1,25v. najpierw spróbuj wgrać sobie najnowszy bios ze strony asusa jeśli to nic nie da to podeśle ci mój ale nie wiem czy to dobry pomysł.

EDIT:

karty są chyba takie same 90-C1CQ60-X0UAYOBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co jest na stronie Asusa przypisane jest do kart z innymi numerami. Mimo wszystko próbowałem wgrać ich bios, ale wywaliło błędem więc odpuściłem.

W sumie do tej pory w grach miałem ok 60 stopni także może akurat Risen 2 ostro mi kartę zajeżdża. Niedawno (kwestia kilku dni) włączyłem Mafię 2 i było właśnie w okolicach 60 st.

Sprawdzę jeszcze jak będzie na starszych sterownikach bo teraz jadę na 301.32, a to jest chyba wersja dla deweloperów czy jakoś tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Wiesz co? A nie lepiejbyło by gdybyś za miast podnosić napięcie zostawił je domyślnie a obniżył taktowanie z 742MHz do 720MHz? U mnie na standardowym napięciu nie ma problemów z taką częstotliwością natomiast gdy podniosę do 780MHz to zaczynają się zwisy w grach i muszę lekko podnieść napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można kombinować na różne sposoby. Choćby podnieść prędkość wentylatorów i od razu robi się chłodniej :)

Jak by nie było kupując taką kartę, a nie inną dołożyłem nieco kasy żeby działała lepiej, ale niestety w moim przypadku trafiłem jakiś trefny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

ja za swoją zapłaciłem 1240zł w agito 1,5 roku temu. Jak dasz wentylatory na 100% to mocno ci się trzęsie karta? bo u mnie aż cała obudowa drży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam potwornie glosna karte MSI GTX 580 TF2, karta przy wyswietlaniu pulpitu ustawia wentylatory na 40% czyli okolo 1600 rpm, przez co komputer nie nadaje sie do ekploatacji, czy da sie cos z tym zrobic? W MSI Afterburnerze nie da sie obnizyc predkosci obrotowej wentylatorow. Educja bios, zeby doprowadzic karte do stanu uzywalnosci rownize sie nie powiodla, bo ponizej 28% wentylatory zatrzymuja sie i karta ma 80C w spoczynku, przy 29% wentylatory nadal szumia jak suszarka przy 1270-1300 rpm. Da sie cos z ta karta zrobic, zeby nadawala sie do eksploatacji? Moze da sie to gowno reklamowac, producent w koncu obiecuje nizszy poziom halasu niz na referencie, a karta jest duuuzo glosniejsza. Siedze w tej chwili na Radeonie 6670, gdyz nie da sie w takim stanie uzywac tej karty.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge zainstalowac nowych sterow 301.42 WHQL bo instalator konczy instalacje ze statusem "not installed" dla kazdego sterownika chwile po odpaleniu instalki. Co jest do diabla ?

EDIT:

juz sobie porazilem, instalator jakis szajsowaty. poszlo przez menedzera urzadzen.

Edytowane przez logimen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge zainstalowac nowych sterow 301.42 WHQL bo instalator konczy instalacje ze statusem "not installed" dla kazdego sterownika chwile po odpaleniu instalki. Co jest do diabla ?

EDIT:

juz sobie porazilem, instalator jakis szajsowaty. poszlo przez menedzera urzadzen.

U mnie był kwas z instalacją jednej z ostatnich wersji beta, bo miałem windowsowe temp'y wrzucone na ramdyska - zmiana na domyślne wartości na czas instalacji pomogła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam kartę z wyżej wymienionym chłodzeniem, posiadam również oryginalne stan technicnzy i wizualny idealny. Ile mogę za to wziąć? Posiadam pudło i papiery.

Jeżeli zły dział proszę przenieść w odpowiedni dział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto. http://www.ceneo.pl/15540755

http://www.techpower.../HD_7770/8.html

http://forum.purepc....012-humanoidal/

Na 550ti/7770 to nie sa jakies wybitne karty bedziesz musial zjechac z detalami.

Podaj z ciekawosci co wybrales, ile mozesz wydac kasy i jaka rozdzielczosc monitora.

Czy planujesz jakies modernizacje...

Widze ze 1 post na forum, pewno beda poprawki Dołączona grafika

Pozatym popros o przeniesienie do dzialu "co kupic"

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam Zotac`a 560Ti AMP!

2 tyg. po tym jak zainstalowałem ostatnie sterowniki 301.42 dzieja sie dziwne żeczy tj. odpalam gre i w losowych momentach jest frezze czarny ekran monitor gasnie po czym gra rusza po 1-2sec. albo czasem sie zawiesi i tylko reset.

jak zdąże wyjsc na pulpit Win 7 komunikuje że jest konflikt Kernel 301.42 sterownika Nvidia

temp. w normie przy obciązeniu podczas 5-6h. grania nigdy nie miałem więcej jak 70c niegdy nie było artefaktow itp.

czy aby najnowsze sterowniki są nie dokońca dobre do 560Ti ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Posiadam grafę jak w temacie.Powoli przymierzam się do sprzedaży mojej karty graficznej i kupienia nowej z tym że chciałem się przedtem dowiedzieć za jaką realną kwotę mógłbym ją odsprzedać ? Kartę zakupiłem jakieć dwa lata temu w komputroniku i jej stan oceniam na bardzo dobry ( pracuje od samego początku bez zarzutu ).Oczywiście do karty załączam wszystko to co było w zestawie czyli stery,przejściówki,instrukcje,oryginalne opakowanie+oczywiście referencyjne chłodzenie,które zostało zdemontowane niedługo po zakupie w celu wymiany na AXP.

Poniżej załączam zdjęcia karty :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Edytowane przez ivanos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu mam problemy z komputerem. Dzieje się to raz na jakiś czas dlatego tyle wytrzymywałem ale już mam dość..

Specyfikacja:

Procesor: Athlon X2 245 (2,9Ghz)

Płyta: M4A77TD PRO

Grafika: ENGTS450 DC OC/DI/1GD5 / GF 7300GT

Pamięci: 2x2GB KVR1333 Kingston

Dysk: 2 dyski SAMSUNG HD502HJ & WDC WD1600AAJS

Zasilacz: OCZ600MXSP (600W)

DWA SYSTEMY : WinXP oraz Win7 Ulitmate (oba zainstalowane na różnych dyskach)

No więc.. Blue Screeny. Wyskakuje mi o takich samych danych za kazda raza:

http://img832.imageshack.us/img832/8797/p9100010.jpg

Pojawia się w momencie oglądania filmów na serwisach typu Youtube/JoeMonster/Sadistic... Polega to na tym że w PEWNYM momencie gdy odpalam film, ZAWIESZA się ekran, słyszę dźwięk puszczonego filmu przez 10sek potem cisza - no i Blue Screen.

FPS. W grach w które aktualnie tylko gram, widzę spadki fps. Gra FPP "CrossFire". Podczas normalnej pracy, uzyskuję od 120 do 200FPSów. Zdarza się że po odpaleniu komputera mam od razu stały spadek do 30-50FPSów. Muszę wtedy resetować PC żeby znów PRAWIE normalnie pracował. Podczas niby normalnej pracy tj. 120-200 czuję iż co kilka/kilkanaście sekund spada do 30fps. Jakby to powiedzieć gra się tnie.

To samo w World Of Tanks- w normalnej pracy mam 60-80-100 fps.

Nagle spadki do 15-20, po minimalizacji nie da się nic zrobić bo komputer się tnie co 1sekundę na ułamek sekundy - jakieś dziwne przycięcia.

Dodam że myślałem że to wina GTSa450 więc wsadziłem dla sprawdzenia GF7300GT starą grafę - to samo się dzieje. Aktualizowałem sterowniki do grafy ze strony nVidi - ostatnie dostępne.

Podam jeszcze napięcia z Aidy być może ma to jakieś znaczenie

Napięcie rdzenia procesora: 1.39-1.41V

+3.3V .............. 3,38V

+12V .............. 12,86-12,93-12,99V

Nie wiem od czego zacząć, pomocy.. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury dziwnie niskie - tym bardziej, że proc ma 1.4V. Sprawdź jak wyglądaja pod obciązeniem, może program przeklamuje (sprawdz w core temp).

• Sprawdź menedżer zadan czy w tle nie chodzi coś co ubija procka,
  • Sprawdź temperatury kart (Byc moze obie sie przegrzewaja - mało prawodopobne ale nie mozna wykluczyc). U mnie na laptopie były podobne objawy (też Geforce) - winne były sterowniki. Sciagnij MSI afterburner i podczas gry gdy wystąpia spadki fps zrzuc gre i sprawdź obciążenie GPU czy nie spada,
  • Sprawdź obciazenie procka podczas gier
  • Sprawdź dyski na obecnosc badsectorow
Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi