Lancer Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 pisalem wczesniej że mimo zapewnień intela procki nie mają lepszej pasty, takie samo [ciach!]o jak poprzednio jak chcesz kręcić wysoko to musisz ciąć czapkę Owszem mają lepszą, tylko że nie miałeś wcześniejszego HSW i nie masz punktu odniesienia. Warto abyś zauważył, że HSW ma jednak trochę więcej tranzystorów po maską, które musisz wykarmić. Jak używasz tylko tych samych opcji co na IB, tempy będziesz miał podobne. Ale na IB nie miałeś drugiego AVXa czy FMA albo jeszcze kilku innych bajerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) hsw i devil to to samo no może oprócz tych dodatkowych scalaków i innej pasty (wg intela). devil to są selekty spośród produkowanych hsw które były w stanie pracować na wysokich taktach (4.4ghz). zapakowali je w "ulepszone" opakowania i sprzedają jako 4790k. Edytowane 14 Lipca 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 Tak, jednak w DC to opakowanie trochę lepiej oddaje ciepło niż starszy HSW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 hsw i devil to to samo no może oprócz tych dodatkowych scalaków i innej pasty (wg intela). devil to są selekty spośród produkowanych hsw które były w stanie pracować na wysokich taktach (4.4ghz). zapakowali je w "ulepszone" opakowania i sprzedają jako 4790k. Selekty mowisz? Dobre sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 Owszem mają lepszą, tylko że nie miałeś wcześniejszego HSW i nie masz punktu odniesienia. Warto abyś zauważył, że HSW ma jednak trochę więcej tranzystorów po maską, które musisz wykarmić. Jak używasz tylko tych samych opcji co na IB, tempy będziesz miał podobne. Ale na IB nie miałeś drugiego AVXa czy FMA albo jeszcze kilku innych bajerów. Podobnie będzie , ale na ivy. 32nm to jest inna bajka , inne tranzystory i wielkoszść rdzenia(niższa rezystancja cieplna rdzenia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 No tak. Przecież odnosiłem się do 22nm Ivy, a nie jeszcze wcześniejszego SB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) Selekty mowisz? Dobre sobie. no cóż takie opowieści snuł jakiś tam kolo z intela w jakimś tam wywiadzie który oglądałem na yt. musi coś chyba w tym być skoro na forach ludzie piszą że im hsw ledwo 4.2 robi a tutaj przecież masz 4.4 z pudełka. pisząc selekty miałem na myśli wybrane z wafla "kawałki" które działają trochę lepiej niż pozostałe. Edytowane 14 Lipca 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 Myslcie tak dalej. Ale zeby nie bylo, ze ja tylko zly i gburowaty. Haswell, a Haswell Refresh to roznica, Devil's Canion = Haswell Refresh. Tylko tyle, ze DC dostalo nowe PCB i swiecidelka na pleckach. Paste zmienili badz nie, to nie jest najwazniejszy aspekt poprawy sprawnosci IHSu podczas procesu produkcji. Dla Was to moze byc jedynie wiara w gluta pod czapka, dla Intela skomplikowany i zautomatyzowany proces kilku czynnosci i kazda ma znaczenie w efekcie koncowym!A teraz brutalna prawda, Intel sobie kreci beke z userow i tuli pieniazki na czyms, co kiedys bylo za friko bez wielkiej pompy PRowej, mianowicie nowe steppingi tej samej architektury/modeli. Ale nie ma co sie dziwic, zmiany = czas/hajs, to niech Intel ma, niech zarabia, mi to nie przeszkadza. I pisz poprawnie, bo jak ludzie narzekaja na Haswella, ze nie robi 4.2GHz, to nie mieszaj do tego DC z lamerskim Turbo single core do 4.4GHz, ot czysty marketing wykorzystujacy na tyle usprawniona produkcje DC w stosunku do Haswella, ze Intel mogl sobie pozwolic na taki manewr. Ba, wiekszosc z tych padacznych 4.2GHz prockow, pewnie wiekszosc jak nie wszystkie dalby rade z takim trybem Turbo jak w 4790K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 Jakie napięcie pokazuje hwinfo jako maksymalny vid procka ? Bo coś mi się to nie zgadza z tym co ustawiłem w biosie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 no cóż takie opowieści snuł jakiś tam kolo z intela w jakimś tam wywiadzie który oglądałem na yt. musi coś chyba w tym być skoro na forach ludzie piszą że im hsw ledwo 4.2 robi a tutaj przecież masz 4.4 z pudełka. pisząc selekty miałem na myśli wybrane z wafla "kawałki" które działają trochę lepiej niż pozostałe. Średnie oc dla haswella to 4.5ghz , dla odświeżonego będzie to ~200mhz więcej. 4.4ghz to masz dla 1core a to jest zasadnicza różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 słuchajcie ja się wcale nie upieram przy swoim bo to nie jest moje, powtarzam tylko PR brednie, które RYBA elegancko wyprostował. po to przecież jest forum żeby rozmawiać a nie żeby się tylko hejtować. side wiem że 4.4 jest na jednym rdzeniu ale jak już jest na jednym to jest raczej większe prawdopodobieństwo że reszta też to pociągnie - po ustawieniu tego w biosie żeby nie było że mówię jakimś skrótem myślowym. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) Cały czas pokazujesz gry , gry nie mają nic wspólnego z dużym obciążeniem cpu. Dwie różne płyty i zachowanie jest dokładnie takie same jak opisałem. Nic mi się wzięło tylko zachowanie offsetu i adaptive jest takie samo , kłócisz się nie wiem co w biostarze było tylko adaptive i override zachowanie było takie samo. Dokładnie tak samo podbijało napięcie pod większym obciążeniem. Czemu tak męczysz bułe skoro nie masz racji , daje offset +0v i mam napięcie dokładnie jak przy zegarze 3.9ghz , przy auto jest to samo tylko dorzuca ~50mv na każde kolejne 100mhz. Syutacji dotyczy tego konkretnego cpu. Mówie jak jest na obu płytach jest identycznie. Ten post tylko uświadomiło że nie masz pojęcia o czy piszesz, nawet ci napisałem a ty jeszcze to pogrubiono zaznaczyłeś. Nie dziw się że w linx masz te samo zachowanie w adaptive jak na offsecie bo to normalne. Urok offsetu to właśnie ma mniejszych obciążeniach. Cały czas CPU nie chodzi w porogramach na 100%.. Adaptive i offest to oba są offset różnice napisałem ci wyżej, gdzie jest. Napisze jeszcze raz Renderowanie od 2-4 wąrków: 4.6ghz Offset 1.26-1.22-1.18-1.22-1.16-1.126 Adapive 1.26 Duże obciążenie przykładowo linx Offset 1.26....... Adaptive 1.26......... Edytowane 14 Lipca 2014 przez Maxforce 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 wczoraj pobawiłem się jeszcze troche prockiem i obniżyłem napięcie vrin do 1.8v ,skoro vrm znajduje się w procku to po co podnosić to napięcie ?? na 1.8v też stabilnie, sprawdźcie u siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 Jakby to Tobie ujac w mniej abstrakcyjny sposob: podbija sie vrin, zeby zmniejszyc problem slabej sprawnosci vrm, zapewnic wiekszy dostep do W/A dla vcore i kilku innych elementow? To tak, jakbys w poprzednich platformach obnizal +12V w zasilaczu i sie cieszyl ze wszystko dziala. Czaisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 mhm czyli lepiej dla pracusia żeby dostał troszkę więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) Ten post tylko uświadomiło że nie masz pojęcia o czy piszesz, nawet ci napisałem a ty jeszcze to pogrubiono zaznaczyłeś. Nie dziw się że w linx masz te samo zachowanie w adaptive jak na offsecie bo to normalne. Urok offsetu to właśnie ma mniejszych obciążeniach. Cały czas CPU nie chodzi w porogramach na 100%.. Adaptive i offest to oba są offset różnice napisałem ci wyżej, gdzie jest. Napisze jeszcze raz Renderowanie od 2-4 wąrków: 4.6ghz Offset 1.26-1.22-1.18-1.22-1.16-1.126 Adapive 1.26 Duże obciążenie przykładowo linx Offset 1.26....... Adaptive 1.26......... Jesteś w stanie zrozumieć że w obu płytach,które posiadałem tak było? Znalazłem coś na ten temat i powinno być jak napisałeś. Dlatego zawsze używałem i używam override , żaden inny tryb nie dawał stałego napięcia pod obciążeniem. Teraz już wiem wszystko w gigabajcie nie ma adaptive , a adaptive w biostarze nie działał. mhm czyli lepiej dla pracusia żeby dostał troszkę więcej Jak jest stabilny to nie musi , zawsze to te 2waty mniej strat na ciepło. Edytowane 15 Lipca 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 sideband czasami na prawdę wystarczy napisać: "faktycznie pomyliłem się, przyznaję Ci rację." 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) Trzeba mieć referencyjną płytę i prawidłowy pkt odniesienia , czym innym jest pomyłka a czym innym pisanie o czymś co u mnie nie występuje i stąd wynikło nieporozumienie oraz spięcie. To jakbyś pisał ,że widzisz czarne a druga osoba chce ci wmówić ,że jednak jest widzisz białe. Edytowane 15 Lipca 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 Ok, nie wnikam. Dobrze jednak wiedzieć jak zachowuję się napięcie w różnych ustawieniach. Imho tylko offset, po co katować większym napięciem przy słabszym obciążeniu, oczywiście jeżeli ciągle zachowujemy stabilność :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 Glupoty piszesz, w stresie i tak i tak masz takie samo napiecie. Katowanie w idlu? Mowimy tu o zakresie 1.2-1.35V. Ubolewam nad tym, jak obecnie wyglada scena o/c, wiedza i poglady. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormon666 Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 Jak myślicie, czy do 4.2ghz w i5 4670k muszę podbijać napięcia czy stockowe wystarczą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 Teoretycznie nie: Devil’s Canyon Review: Intel Core i7-4790K and i5-4690K Overclockable Pentium Anniversary Edition Review: The Intel Pentium G3258 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 Jak myślicie, czy do 4.2ghz w i5 4670k muszę podbijać napięcia czy stockowe wystarczą? Do pelnej stabilnosci dla niektorych egzemplarzy moze zaistniec taka mozliwosc. 4.2GHz to nie duzo, ale czasem dla zwyklego Haswella to moze byc za duzo na stock vcore. Teoretycznie nie: Devil’s Canyon Review: Intel Core i7-4790K and i5-4690K Overclockable Pentium Anniversary Edition Review: The Intel Pentium G3258 Mozesz nie wprowadzac ludzi w blad? Zobacz o co kolega pytal dokladnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2014 Jesteś w stanie zrozumieć że w obu płytach,które posiadałem tak było? Znalazłem coś na ten temat i powinno być jak napisałeś. Dlatego zawsze używałem i używam override , żaden inny tryb nie dawał stałego napięcia pod obciążeniem. Teraz już wiem wszystko w gigabajcie nie ma adaptive , a adaptive w biostarze nie działał. Jak jest stabilny to nie musi , zawsze to te 2waty mniej strat na ciepło. U giguśia jest połączone adaptive z manual, gdyby było tylko manual to CPU nie schodziło by do idle. Od taka hybryda. Ustawiasz voltage to ustawiasz na tryb turbo w manual. Teoretycznie nie: Devil’s Canyon Review: Intel Core i7-4790K and i5-4690K Overclockable Pentium Anniversary Edition Review: The Intel Pentium G3258 I z tego wynika że nadal AVX nie przechodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormon666 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) Na napieciu 1.198 mój i5 4670k podkręcony do 4.3ghz w 5-10 minutowym teście i obrotach mojego Thermalright HR-02 - Macho 120 ok 1400rmp osiąga temp. 93 stopnie max. Dużo... ale myślę że zmiana pasty na jakaś lepszą, bo nie mam pojęcia która jest dana czy z macho czy intela (pewnie oby 2 dziadowskie) Napięcia na auto na płycie miałem bo na tym kompletnie się nie znam :) Edytowane 18 Lipca 2014 przez Hormon666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2014 nie dawaj napiec auto bo plyta wali kosmicze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Mam pytanie techniczne, na które odpowiedzi nie mogę znaleźć w sieci. Czy i7 4790k w trybie boost rozpędza się do 4,4 GHz tylko na jednym rdzeniu, czy na wszystkich? Edytowane 19 Lipca 2014 przez Passt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormon666 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2014 A czy takie napięcia to dużo jak na 4.3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2014 Mam pytanie techniczne, na które odpowiedzi nie mogę znaleźć w sieci. Czy i7 4790k w trybie boost rozpędza się do 4,4 GHz tylko na jednym rdzeniu, czy na wszystkich? Dla jednego ma 4.4 GHz. W biosie możesz poszukać opcji od Turbo i zobaczyć jak są poustawiane i ewentualnie zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2014 zaodrze244Jak ten Asrock się sprawuję ?Jeśli można coś ugrać na tym ASPM to gigabyte wydaję się chyba lepszą propozycją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...