Skocz do zawartości
marbo666

NVIDIA GeForce GTX 1000 / Titan X (Pascal) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

dokładnie

tym bardziej że będą nowe chipsety i płyty na nich oparte - więc komp starczy na dłuzej

Nic ci to nie da, później powrót do fivr i kolejne nowe mobasy.

Kaby ma miec cache L4? W sumie to chyba ma byc nadal ten sam proces technologiczny, wiec czekalbym na cos w nizszym nowszym i z L4 :P

Tylko ceny beda z czapy znowu :/ Wydawanie 1k+ za jakas sensowna plyte to porazka po calej linii.

Na h.. L4, przy ddr4 nie wiele Ci to da. Możesz sobie kupić skylake z L4 tylko nie wiem po co.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic ci to nie da, później powrót do fivr i kolejne nowe mobasy.

chodzi o to że bedziesz trochę dalej niz skajlak [ogólnie to wiadome co robi intel - abys za długo nie męczył się na starej płycie ;) ] 

bo po co brać końcówkę skajlaka jak możesz brać poczatek kaby [ a przy okazji masz czas na zbieranie kasy ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez szybciej bedzie przeszukac L4 niz odwolac sie do ram nawet przy ddr4. Chyba, ze masz jakies testy, ktore pokazuja inaczej. A co do skylake z L4 to nie byly to jakies wybrakowane wzgledek 67k/66k?

Poszukaj sobie testów w aidzie L4, ddr4 już mają lepsze wyniki niż L4. Im dalej w las tym na rynku będą pojawiać się coraz szybsze kości. Przy ddr3 zwłaszcza wolniejszych L4 robi niezłą robotę, ale trzeba być wariatem by kupować skylake z L4 przy cenie ~1900zł. Ale nie wykluczone, że L4 z generacji na generacje będzie coraz szybsza, więc będzie sens jej stosowania.

chodzi o to że bedziesz trochę dalej niz skajlak [ogólnie to wiadome co robi intel - abys za długo nie męczył się na starej płycie ;) ] 

bo po co brać końcówkę skajlaka jak możesz brać poczatek kaby [ a przy okazji masz czas na zbieranie kasy ]

Na tyle mało do przodu, że jest to bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tyle mało do przodu, że jest to bez znaczenia.

czyli wb ciebie lepiej siedzieć na starym goownie  [co przy odprzedaży bedzie też miało realne znaczenie w cenie] 

gratuluję dobrej logiki [jakbyś miał auto sprzed liftingu albo po - każdy logicznie myslacy kupi po]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien "problem", może nie mam wiedzy bo zmieniłem kartę z 270x i nie mam doświadczenia z trybem boost itp.

Wszędzie jet napisane że ta karta w trybie boost ma 1848 MHz. W rzeczywistości podczas obciążenia karta wchodzi sama na ok 2000 by po nagrzaniu do ok 78st, i ustaleniu śmigła na ok 70%  pracuje na ok 1950, rozumiem że te 1848 to jakieś minimum a karta na podstawie temperatur itp ustala wyższe poziomy taktów. Oczywiście nie był robiony żaden OC. Czy to tak ma być?

Kilka informacji dla ludzi którzy szukają coś o tej karcie

ogólnie super, nawet na 70% śmigła karta niesłyszalna praktycznie, przeskok z 270x to epoka, najbardziej zrobił na mnie Crysis3 w 3D, 1060 generowała 2 obrazy FHD Full MAX bez v-syc ~80fps. 270x na medium miał kłopoty z 30fps... :biggrin: Mam ją od wczoraj i dopiero się bawię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh tu nie bardzo jest co kręcić - w zasadzie producent już o to zadbał ;)

Trochę się pobawiłem,

i5 4690K @ 4300 ,  GTX +150Mhz CC; +450 MC , (trzyma między 2100 a 2050) Stabilnie i bez robienia nadmiernego chałasu

Fire Strike - 14500 

Chyba jest nieźle mam niezbyt dobrą i niewentylowaną budę.

Edytowane przez popmart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh też chciałem sobie sprawdzić w 3DMark ale jak zobaczyłem że to 4GB do pobrania - to mi się już odechciało ;) Natomiast boost do 2100 to już konkretnie, moja jak pisałem wyżej (albo to w innym temacie było) w grach 2025 trzyma. Mem miałem +700 ale po czasie zaczęło coś migotać (tekstury) to teraz testuje +650.

Choć też karta nie ma za dużo miejsca na oddychanie nawet pomimo mojego starannego układania kabli ;)

TeHeeWC.jpg

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może temp Cie trzyma. Spróbuj zmniejszyć pl.

Po ustawieniu 102% PL u mnie takty skaczą między 2075/2063

Co i tak jest marginalną różnicą.

Edytowane przez culmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mama oto taki problem

Crysis 3, 3d, V-sync, max, gra trzyma 60FPS ogólnie jest bardzo ok, karta nie musi robić na 100% więc nie bostuje zegarów chodzi np na 1600 Mhz i 95% zmieniając te ustawienia nawet na słabsze jak robi 60fps, jednak bywają momenty (nagła zmiana, dużo wrogów itp) gdzie tej mocy brakuje i zanim uruchomi bosta następuje widoczne zacięcie... tego problemu oczywiście nie ma gdy wyłącze vsync, GPU robi na maxa i jest cały czas powiedzmy 70-80 fps z jakimiś spadkami do 60 .... jak poradzić sobie z problemem ..... zależy mi na vsync w 3d jest to opcja znacząco poprawiająca komfort.

Edytowane przez popmart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może temp Cie trzyma. Spróbuj zmniejszyć pl.

Po ustawieniu 102% PL u mnie takty skaczą między 2075/2063

Co i tak jest marginalną różnicą.

Eh póki co okazała się że mam BSOD w CoD (i tylko w CoD - ostatni i przedostatni) więc najpierw muszę dojść co to może być ... CPU lub RAM stawiam na CPU - co ciekawe na HD530 nie było żadnych problemów - ani w testach ani w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mama oto taki problem

Crysis 3, 3d, V-sync, max, gra trzyma 60FPS ogólnie jest bardzo ok, karta nie musi robić na 100% więc nie bostuje zegarów chodzi np na 1600 Mhz i 95% zmieniając te ustawienia nawet na słabsze jak robi 60fps, jednak bywają momenty (nagła zmiana, dużo wrogów itp) gdzie tej mocy brakuje i zanim uruchomi bosta następuje widoczne zacięcie... tego problemu oczywiście nie ma gdy wyłącze vsync, GPU robi na maxa i jest cały czas powiedzmy 70-80 fps z jakimiś spadkami do 60 .... jak poradzić sobie z problemem ..... zależy mi na vsync w 3d jest to opcja znacząco poprawiająca komfort.

problemem były 2 programy sterujące VGA na raz, od Palita w tle przy startup - nie widziałem, i MSI z którego korzytstałem, po usunięciu softu palitaq znikneły problemy z taktami :) ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak trochę lepiej wypada niż w tym smarku, jest około 20% wydajniejszy w grach od 1080, jednak jak sama NV podkreśla, kieruje tą kartę bardziej na profesjonalny rynek, ładując dużo mocy do obliczeń FP8 i do firm zajmujących się uczeniem maszynowym (zrezygnowano nawet z nazwy GTX, kojarzącej się z serią dla graczy), jest to kosztem wydajności w grach ale wszystko na to wskazuje, że 1080 Ti będzie, z tych zbędnych dla gracza funkcji obcięty, a może dostać więcej SP - Cudów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

graph score

To wiele tłumaczy bo rekord dla 1060 obecnie wynosi nie całe 13400 ;) Tak czy inaczej u mnie 12228 (wynik całego testu) bez podkreconego CPU.

Edit:

4,5GHz na CPU wiele nie dało ~12300 :)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to ja mam pytanie bo może robię coś źle i ktoś tutaj mi pomoże.

Zakupiłem niedawno GTX 1060 i postanowiłem dziada nieco podkręcić

Za pomocą MSI Afterburner. Podkręciłem 130 MHz  na zegarach i 80 MHz na pamięciach i standardowo bnechmarki działa pięknie stabilnie karta dostaje 2050 MHz na boost i 8000 MHz na pamięciach. I to jest właśnie mój problem co bym nie zrobił nie mogę osiągnąć więcej niż 8000 MHz na pamięciach...

Mało tego im bardziej kręcę pamięci tym wynik w Benchamrku (Firestrike) jest niższy. Pamięci podkręciłem o 80 bo bez tego nie udało mi się osiągnąć stabilnego Taktowania na rdzeniu. (bez podkręconych pamięci na rdzeniu osiągnąłem maksymalnie 1950 MHz).

Jakieś rady sugestie?

Edytowane przez F10RJ4N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi