Skocz do zawartości
radiergummi

Intel LGA1151 - Intel Core 8 / 9 GEN (Coffee Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Wybór padł na MSI  mag z390 tomahawk wyrwałem go w xkomie za 550, fakt że to już była jako jedna z ostatnich strasznie mnie zaskoczyło jak te płyty po prostu znikły, a zamawiałem o 2 jak zbierałem się do pracy... Mam jeszcze jedno pytanie czy na boxie zostawiać proca? Zawsze słyszałem że AMD miało problemy z hałasem swoich coolerow, jak wypada ten z Intela ? Wystarczy boxowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, na samym poczatku chcialem powitac wszystkich ;)

Zlozylem sobie ostatnio PC o nastepujących parametrach:

I9 9900KF, MSI MPG Z390 Gaming EDGE AC, Seasonic 650W, GAMMINX D10 2x8GB 3200MHZ, Dark Rock Pro 4, MSI RTX 2070 SUPER Gaming X.

Testowalem dzisiaj procesor w AIDA64 z zaznaczonymi opcjami stress CPU, stress FPU, stress cache oraz stress system memory do odczytu temperatur oraz vcore posluzyl mi program HWMonitor.

Po 10 minutach testu najwyzsza zanotowana temp to (package oraz najcieplejszy rdzen) 85 stopni natomiast sam CPU mial 79 stopni natomiast vcore max to 1.240.

Chcialem zapytac uzytkownikow czy te temperatury na stock ustawieniach z tym chłodzeniem sa w porzadku.

Edytowane przez Valeri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmij chłodzenie, przyłóż np kartę kredytową krawędzią do procesora potem do chłodzenia w kilku miejscach. Zobaczysz czy są płaskie.

I9 9900KF ma robić 5GHz sam, więc nie spodziewaj się temp. poniżej 80 stopni nawet na Dark Rock Pro 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mój zestaw to i7 9700K + Noctua NH-D14 + MSI Z390 Gaming Plus + Gskill Ripjaws 3200MHz CL16, zasilacz Corsair AX850W.

Mam pytanie dotyczące powyższego zestawu, czy jest możliwość ustawieni na tej płycie stałego taktowania 5Ghz?

Mam wrażenie, że już przerobiłem wszystkie możliwe kombinacje ustawień biosu, ale jedynie co mi się udało, to skakanie procesora z 4700hz do 5000hz.

Obecnie procesor ma napięcie 1,335v, temperatury rdzeni staram się aby nie przekraczały 90'C.

Nie robiłem flashu płyty, pamięci ustawiłem na sztywno - wpisałem takie wartości jakie przewiduje producent, czy może powinienem wszystko dać na auto z wyjątkiem napięcia kości pamięci? .... nie wiem, jak to zrobić, potrzebuję Waszej pomocy.

Jeśli jest ktoś kto ma taki sam zestaw i wie krok po kroku jak to ustawić na stałe 5GHz, to bardzo proszę o pomoc.

20200324_055754_resized_1.jpg

20200324_055957_resized_1.jpg

20200324_060244_resized_1.jpg

20200324_055737_resized.jpg

Edytowane przez Oli2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te 4700 MHz masz w określonych przypadkach? w spoczynku zegar spada do 4700 czy niżej, np 800 (wątpię, funkcje oszczędzania wyglądają na wyłączone)? bo jak cpu wykonuje instrukcje AVX, to jego taktowanie spada do 4700 MHz (masz ustawiony offset -3)

ustawiłeś vcore cpu na 1,335 V, ale loadline calibration podbija je do 1,348 V (nie wiem, czym jest cpu lite load mode_1)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff, dzięki Panowie za odpowiedz, bo już się przestraszyłem ze forum PurePC jest off ;)

Generalnie moje ustawienia do OC znalazłem na YouTube prezentowane przez gości w firmowej koszulce MSI.

Ok, mogę wyłączyć thermal monitor, ale co to zmieni w skakaniu taktowania cpu? Nie będzie przechodził w tryb eko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minutes ago, Oli2009 said:

Uff, dzięki Panowie za odpowiedz, bo już się przestraszyłem ze forum PurePC jest off ;)

Generalnie moje ustawienia do OC znalazłem na YouTube prezentowane przez gości w firmowej koszulce MSI.

Ok, mogę wyłączyć thermal monitor, ale co to zmieni w skakaniu taktowania cpu? Nie będzie przechodził w tryb eko?

Ludzie na innych forach mieli z tą opcją problemy , może zrzuca zegary gdy osiągnie jakąs temp niezależnie od innych ustawień , warto sprawdzić w każdym razie

no i bankowo a nie zauważyłem wcześniej intel speed shift - disabled

Edytowane przez masin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.03.2020 o 21:00, mrcszyman napisał:

te 4700 MHz masz w określonych przypadkach? w spoczynku zegar spada do 4700 czy niżej, np 800 (wątpię, funkcje oszczędzania wyglądają na wyłączone)? bo jak cpu wykonuje instrukcje AVX, to jego taktowanie spada do 4700 MHz (masz ustawiony offset -3)

ustawiłeś vcore cpu na 1,335 V, ale loadline calibration podbija je do 1,348 V (nie wiem, czym jest cpu lite load mode_1)

takty cpu ma do 4700 do 5000, niżej nie spada, np w 3dmarku 11 (stary wiem) przelatuje pierwsze 3-4 testy na stałym 5000.

jak cpu wykonuje instrukcje AVX, to jego taktowanie spada do 4700 MHz (masz ustawiony offset -3) - to jak tu mam ustawić ? na ZERO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, masin napisał:

Ludzie na innych forach mieli z tą opcją problemy , może zrzuca zegary gdy osiągnie jakąs temp niezależnie od innych ustawień , warto sprawdzić w każdym razie

no i bankowo a nie zauważyłem wcześniej intel speed shift - disabled

jest intel speed shift - disabled :) ustawiłem, ale core sobie skacze dalej 47-50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam poważny problem z podkręceniem mojego procesora i5 9600k. Problem jest tego stopnia, że przy taktowaniu 4.93ghz i napięciu 1.35V Procesor nie jest wstanie przejść żadnego benchmarka. W OCCT temperatura potrafi wskazać 90stopni,

Specyfikacja pc:

Procesor i5 9600k

płyta główna: msi z390 gaming edge ac

ram 16gb ddr4 3200mhz

zasilacz silientium pc Supremo 750w

chłodzenie nzxt kraken x62

karta graficzna: rx580

Na fabrycznych ustawianiach po 15min testu w occt  procesor osiąga temperature ok 62-68 stopni.

Temperatura w spoczynku, to ok 34-39stopni przy wentylatorach ustawionych na silent

Dodam również, że zauważam dziwne skoki temperatury typu 35-50 i spada.

Byłbym wdzięczny za jakieś rady, co może być tego przyczyną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Twoje OC jest niestabilne. Albo zwiększasz napięcie albo obniżasz taktowanie, innej drogi nie ma.
No może custom loop czy ciekły azot obniżyłby na tyle temperatury, że procek byłby stabilny, ale opłacalność zerowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Nemayu napisał:

Dokładnie. Twoje OC jest niestabilne. Albo zwiększasz napięcie albo obniżasz taktowanie, innej drogi nie ma.
No może custom loop czy ciekły azot obniżyłby na tyle temperatury, że procek byłby stabilny, ale opłacalność zerowa.

Tak, tylko  sam już nie wiem, czy tak słaba sztuka mi się trafiła, czy może coś źle zrobiłem, bo nawet ustawiając 4.8ghz na wszystkich rdzeniach, to zbija mi taktowania do 4.4-4.5ghz. Wydaje mi się, że  kraken x62 jest dobrym chłodzeniem po przeczytaniu kilku recenzji

Edit. Wstawiłem równiez zdjecie jak wygląda podczas testu na taktowaniu 4.8 all core przy 3-4min obciązenia. Czekam teraz na pastę termo przewodzącą bo moj brat ma chyba fatalną z tego co teraz sprawdziłem "gembrid" . Natomiast nie wiem, czy ktoś przy tym procesorze nie majstrował, ponieważ na pod czapką procesora widzę pewną "nieszczelnosć"

ada.png

Edytowane przez blackops73
Dodanie zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod czapką(IHS) nieszczelność w jednym miejscu musi być i fabrycznie też jest. Służy do wyrównywania ciśnienia, po prostu klej (silikon) jest nakładany dookoła, ale z mała przerwą w jednym miejscu.

Co do zrzucania taktowania to chyba chodzi o:
-Turbo Boost Short power max
-Core Voltage Adaptive
-Turbo Power Max.

Zwiększasz napięcie to i pobór prądu się zwiększa, a limituje cię ustawione Turbo Power Max i karta zrzuca taktowanie.
W HWinfo64 możliwe, że masz podane coś takiego jak:
Power limit
Temperature Limit
Voltage Limit
Idle Limit
Jak przy którymś jest 1 to właśnie wtedy działa ta blokada i powoduje zrzucanie taktowania.
Ewentualnie C states mogą się odpalać, ale przy obciążeniu to odpada tak samo jak idle limit.

Przy OC na początku ustawiłbym static, a później ewentualnie ustawił Adaptive. Osobiście używam static i cały czas jadę na maksymalnym taktowaniu, dodatkowo wszystkie c states powyłączane. Różnica w zużyciu prądu jest zbyt mała, by się przejmować, a zrzucanie taktowania powoduje skoki input laga co przeszkadza przy graniu.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Wracam do tematu, bo nawet po wgraniu najnowszego biosu płyty nadal nie potrafię ustawić STAŁEGO taktowania procesora.

Czy to będzie 47, 48, 49 czy 5000, to i tak zegary skaczą, czasem między 47-50, czasem od 42 do50. Próbowałem różnych kombinacji, ale nic z tego nie wynika.

MOJA WIELKA PROŚBA. Czy jest jeden śmiałek, który potrafi taką sztuczkę, aby ustawić taka kombinację w biosie, aby było stałe taktowanie np. 4800 ??? Szczerze, ja się już poddałem, bo chyba robiłem wszelkie możliwe kombinacje ustawień biosu.

Edytowane przez Oli2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możne spróbuj wszystko na auto [ram, napięcia itp] i tylko mnożnikiem podkręć proca na wszystkich rdzeniach stopniowo na 4800 potem te magiczne 5000 [zobacz czy to w ogóle ruszy] - wszystko typu: turbo, oszczędzanie energii i inne takie wyłaczone

jakoś to tak wygląda jakby zrzucał taktowanie bo się coś przegrzewa przy 5GHz albo jakiś limit się włącza [może to płyta?]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystko na AUTO bo napiecia procka nie ustawia sie na auto.... jak masz tak pisać Ajbak to daruj sobie doradzanie, bo przez takie porady autor może uszkodzić sobie sprzęt.

Oli2009 procek prockowi nie równy i nie masz gwarancji, ze Twoja sztuka ma robić 5GHz. Być może, że Twoja sztuka nie zrobi więcej niż 4,7GHz i będziesz musiał sie z tym pogodzić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, orlontko napisał:

Nie wszystko na AUTO bo napiecia procka nie ustawia sie na auto.... , bo przez takie porady autor może uszkodzić sobie sprzęt.

przestań pisać głupoty 

i czytaj ze zrozumieniem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem uważam za rozwiązany. Przyczyną tak wysokich temperatur była pasta termo przewodząca. Po wymianie na thermal grizzly kryonaut problemy z wysoką temperaturą znikneły , co pozwoliło osiągnąć taktowanie 5ghz na wszystkich rdzeniach. Niestety jednak mój egzemplarz nie pozwala podkręcić się powyżej tej wartości. Na 5ghz jest w pełni stabilny, lecz już przy minimalnym podniesieniu taktowania ponad 5ghz komputer całkowicie traci stabilność i napięcie nawet na wysokości 1.42V nie jest wstanie go ustabilizować. Z tego powodu zostałem przy taktowaniu 5ghz i 1.335V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostsze rozwiązanie, a w sumie umknęło, ale też różnica przy poprawnie nałożonej paście powinna być znikoma.
Jakie teraz są temperatury?

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Nemayu napisał:

, ale też różnica przy poprawnie nałożonej paście powinna być znikoma.

pewnie te pare stopni robiło różnice [albo ten badziew nie dał sie ładnie nałożyć]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury teraz nie przekraczają 75 stopni w stresie. Dodatkowo chłodzenie pracuje na 50% mocy, a co do pasty, to nakładałem tamtą 2 razy, bo sam myślałem, że to wina nałożenia. Ale to nie przynosiło żadnego efektu. Dopiero wymiana pasty na lepszej jakości zbiła wyraźnie temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Miał ktoś może podobne kombo? Myślę nad wsadzeniem i9 zamiast i5, ale mam fortis 3. Nie mogę zmienić chłodzenia na np Dark 4 pro bo mam małą obudowę i przy takiej chcę pozostać. Wszędzie piszą, że i9 to potwór do którego tylko AIO, ale z doświadczenia wiem, że często piszą ludzie którzy nie mieli danego sprzętu nawet w ręku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi