Piterekj33 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia Cześć! Zastanawiam się nad zakupem karty graficznej. RTX 5070 to był mój pierwszy wybór, że tą kartę wezmę, można ją teraz dostać za 2700 - 2850 zł. Ale patrzę że RX 9070 XT chodzi teraz po około 3300 zł - 3400 zł no i zastanawia mnie czy warto dopłacać i brać RX-a? Będzie karta połączona z Ryzenem 5 7500F tam go trochę przez PBO podrasuje żeby miał tą wydajność 7600. I grać będę w 3440 x 1440p. Ogólnie w moim przypadku mocno patrzę na cenę, na finanse i raczej szukam tańszej opcji, jak najlepszego stosunku cena-jakość, dlatego uznałem że starczy mi do grania w 1440p ten 5070, szczególnie że ma DLLS 4 i Generator Klatek (cokolwiek by o nim nie sądzić) a teraz jadę na RTX 3070 więc przeskok i tak by był duży. Natomiast no kusi mnie ten RX 9070 XT bo jest sporo mocniejszy od RTX-a ale właśnie FSR 4 nie jest we wszystkich grach dostępny a FSR 3 jest słaby. Dlatego zastanawia mnie czy bardziej opłaca się brać RTX 5070 i dzięki tym dodatkowym Nvidiowym technologią wystarczy mi to do grania w 1440p i zaoszczędzić te 6 stówek, czy lepiej dopłacić do RX 9070 XT i mieć natywnie lepszą kartę? Co o tym myślicie? Jakie jest wasze zdanie? Chętnie posłucham waszych opinii i może mi coś ciekawego doradzicie w tym temacie? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia Karta graficzna, to nie jest sam układ krzemowy z rdzeniem. Także jak celujesz w najtańsze wersje, to uważaj, byś nie kupił tandetnego hałaśnika. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia (edytowane) 4 godziny temu, Piterekj33 napisał(a): I grać będę w 3440 x 1440p. Branie RTX 5070 z 12 GB vram do takiej rozdzielczości to moim zdaniem strzał w kolano. DLSS (z FG) potrzebuje do działanie dodatkowych zasobów pamięci, a jak jej zaczyna brakować potrafi sypać artefaktami i przekłamaniami grafiki. Tutaj zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wzięcie nawet zwykłego 9070, który jest tańszy i niewiele mniej wydajny od XT. Zresztą po UV i dodaniu power limitu potrafią osiągać poziom wydajności stockowego XT lub bardzo zbliżony. Edytowane 20 Kwietnia przez grajon 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia Muszę przyznać, że strasznie te nowe gry źrą VRAM - ośmieliłem się odpalić właśnie The Last Of Us Part II - ~14 GB VRAM zjedzone lekko na początku gry, na ustawieniach lekko zredukowanych w 3840x2160 + DLSS Balanced. Później spadło do 13600MB. W 2560x1440 tylko 1GB VRAM mniej (~12,5 GB). Wyłączenie DLSS powoduje lekki wzrost użycia VRAM (tam paredziesiąt MB). Są to wskazania z oprogramowania ASUS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia Chcesz bezproblemowo to tylko nvdiia.Z dlss P i MFG pograsz bardzo długo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia Jesli szukasz tańszej opcji to bierz 5070. Z AMD nie ma sensu brać najtańszych modeli. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) Ta rozdzielczość i 12gb vramu? Samobójstwo. Jako fanboj zielonych w tym budżecie zdecydowanie 9070XT ze względu na 16gb vramu. W 2560/1080 KCD2 potrafi opitolić 14gb tak że tego... RTX 5070 to do jakichś esportówek gdzie nie ma znaczenia ilość vramu a tylko czysta moc, nie wiem nie umiem znaleźć dlań zastosowania. Edytowane 21 Kwietnia przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterekj33 Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia Dzięki za odpowiedzi. Daliście mi do myślenia z tym VRAM-em. Jak popatrzyłem na testy różne w Internecie to rzeczywiście zdarzają się niektóre gry, szczególnie z RT które jest bez możliwości wyłączenia gdzie w 1440p ten RTX z 12GB może mieć problem. Jeszcze to przemyślę ale teraz trochę bardziej się skłaniam do tych kart z 16GB VRAM. Ale też piszecie że najtańszych modeli lepiej nie brać. Aż taka jest duża różnica między różnymi modelami? Myślałem że to co je różni to wygląd i głośność wentylatorów? Wiem że dużo jest tych różnych producentów kart i modeli każdego z nich, ale jak byście napisali jakiś model karty którego na pewno mam unikać bo jest super zły to byłbym wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 4 minuty temu, Piterekj33 napisał(a): Dzięki za odpowiedzi. Daliście mi do myślenia z tym VRAM-em. Jak popatrzyłem na testy różne w Internecie to rzeczywiście zdarzają się niektóre gry, szczególnie z RT które jest bez możliwości wyłączenia gdzie w 1440p ten RTX z 12GB może mieć problem. Jeszcze to przemyślę ale teraz trochę bardziej się skłaniam do tych kart z 16GB VRAM. Ale też piszecie że najtańszych modeli lepiej nie brać. Aż taka jest duża różnica między różnymi modelami? Myślałem że to co je różni to wygląd i głośność wentylatorów? Wiem że dużo jest tych różnych producentów kart i modeli każdego z nich, ale jak byście napisali jakiś model karty którego na pewno mam unikać bo jest super zły to byłbym wdzięczny. Przejrzyj forum. Chłopaki ostatnio polecają fajne 9070-ki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 11 godzin temu, karro napisał(a): Chcesz bezproblemowo to tylko nvdiia Prima Aprilis już minął. 3 godziny temu, gregory_portman napisał(a): Z AMD nie ma sensu brać najtańszych modeli. Najtańsze modele kart AMD są znacznie lepiej wykonane niż tanie paździerze RTX. MSI już (na szczęście) przestało produkować karty AMD i problem chłamu zniknął. 2 godziny temu, Piterekj33 napisał(a): Jak popatrzyłem na testy różne w Internecie to rzeczywiście zdarzają się niektóre gry, szczególnie z RT które jest bez możliwości wyłączenia gdzie w 1440p ten RTX z 12GB może mieć problem. Nawet nie musi być RT by 12 GB vram robiło problem. Mam RTX 4070 wiec wiem co mu dolega w 1440p, a to słabsza karta. Ty masz rozdzielczość jeszcze wyższą wiec problem będzie większy. Takich gier będzie przybywać. 2 godziny temu, Piterekj33 napisał(a): Ale też piszecie że najtańszych modeli lepiej nie brać. Nikt nic takiego nie pisze kto choć trochę ogarnia temat. Ludzie mają już najtańsze Radeony i sobie chwalą szczególnie wersje 9070. Zawsze możne się zdarzyć jakaś padaka bo takie mamy czasy ale od tego są zwroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) 14 godzin temu, Kyle napisał(a): Muszę przyznać, że strasznie te nowe gry źrą VRAM - ośmieliłem się odpalić właśnie The Last Of Us Part II - ~14 GB VRAM zjedzone lekko na początku gry, Ta gra czasem nie była skopana z optymalizacją? To, że na jednej czy dwóch są cyrki to nie oznacza reguły, zawsze można zejść z detalami, choć w przypadku tej rozdzielczości lepiej kupić rozważnie. Z drugiej strony, ile autor będzie trzymał tą kartę ? 3 godziny temu, Grolshek. napisał(a): Przejrzyj forum. Chłopaki ostatnio polecają fajne 9070-ki. Chłopaki czy sprzedawcy? 42 minuty temu, grajon napisał(a): Takich gier będzie przybywać. Może i tak, tylko czy do tego czasu nie będzie już szukał kolejnej karty ? Gry od jakiegoś czasu z małymi wyjątkami graficznie nie imponują, co innego wymagania które rosną. Edytowane 21 Kwietnia przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 16 minut temu, B@nita napisał(a): Ta gra czasem nie była skopana z optymalizacją? Nie, akurat tutaj całkiem nieźle ją zoptymalizowali (mowa o Part II przypominam). Z drugiej strony, nie słychać by posiadacze kart 8GB jakoś specjalnie narzekali na wydajność w tej grze, ale jedna osoba marudziła na portalu PurePC (nie na forum), że "Part II ma bardziej rozmyte tekstury i obraz, niż Part I" - ja akurat tego absolutnie nie stwierdziłem, więc możliwe, że jak tej grze brakuje VRAM (przypadek kart 8GB) to wydajność nie leci na pysk, ale tekstury mogą być redukowane. Tak czy inaczej w 3840x2160 DLSS Balanced i wysokich ustawieniach detali (nie max) to ta gra nieźle potrafiła zająć VRAM (np. 15GB zajętości VRAM dzisiaj widziałem). Ogólnie jest fajnie zoptymalizowana, bo przy takiej jakości obrazu na RTX 4060Ti 16GB nie mam spadków poniżej 60fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia W dniu 20.04.2025 o 15:09, Piterekj33 napisał(a): grać będę w 3440 x 1440p Za 3700 masz 5070 TI https://www.x-kom.pl/p/1326617-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-v1-16gb-gddr7-dlss4.html Za najtańszy sensowny model 9070XT trzeba wyłożyć 3300-3400 https://proline.pl/asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-16gb-pci-e-gddr6-rx9070xt-sl-16g-p8124898 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia The last of us 2 to ja gram w maksie na 2070s mobile i chodzi jak głupie Ogólnie gierka tak samo jaki i 1 wolna jest wiec nawet nie potrzebuje 60+ Wolniejsz jest tyko alan wake 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) 17 godzin temu, karro napisał(a): Chcesz bezproblemowo to tylko nvdiia.Z dlss P i MFG pograsz bardzo długo tak cię widzę :D ważne że jest N i 12GB za 3000zł Edytowane 21 Kwietnia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia a ja cie tak widze a na 97070xt nie pograsz z wukonga z Rt bo chodzi i wyglada na guanno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 18 godzin temu, B@nita napisał(a): To, że na jednej czy dwóch są cyrki to nie oznacza reguły, zawsze można zejść z detalami, choć w przypadku tej rozdzielczości lepiej kupić rozważnie. Grupa gier mających apetyt na vram jest znacznie większa i cały czas rośnie. To nie jest tak że wszystkie nagle mają problem bo karcie brakuje vram. Problemem jest co się wtedy dzieje. Od lat są znane różne "sztuczki" by przeciwdziałać stutteringowi i nie są niczym złym dopóty, dopóki nie widać zbytnio tych zabiegów. Ja osobiście nie trawię przykładowo efektu doczytywania tekstur lepszej jakości tuż przed nosem, co jest niestety w niektórych gach widoczne gdy się kończy vram i GPU "walczy" by nie było zacięć. Teoretycznie fps jest stabilny ale efekt nieciekawy. 22 godziny temu, Dikson napisał(a): Za 3700 masz 5070 TI Cytat Ogólnie w moim przypadku mocno patrzę na cenę, na finanse i raczej szukam tańszej opcji, jak najlepszego stosunku cena-jakość 22 godziny temu, Dikson napisał(a): Za najtańszy sensowny model 9070XT trzeba wyłożyć 3300-3400 Na pewno nie ten Asrock z Proline bo można taniej- https://www.krsystem.pl/asrock_radeon_steel_legend__rx_9070xt_16gb_gddr6__raty_0_-item-77764.html 19 godzin temu, karro napisał(a): a na 97070xt nie pograsz z wukonga z Rt bo chodzi i wyglada na guanno I co w związku z tym ? Zakładasz że dla RT w jednej grze ma kupić gorszą kartę niż ta która da więcej w wielu innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 12 minut temu, grajon napisał(a): I co w związku z tym ? Zakładasz że dla RT w jednej grze ma kupić gorszą kartę niż ta która da więcej w wielu innych. Takich gier na UE 5.x to bedzie teraz cała masa a nie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 35 minut temu, grajon napisał(a): Na pewno nie ten Asrock z Proline bo można taniej- https://www.krsystem.pl/asrock_radeon_steel_legend__rx_9070xt_16gb_gddr6__raty_0_-item-77764.html Bo?, wszystko można taniej. A później ludzie się zastanawiają skąd te negatywne opinie o sklepie który handluje wirtualnym towarem... 9070XT za 3300 nie ma dla mnie żadnego sensu na tle 5070TI za 3700 i jest to dla mnie cena jakość z wielu powodów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterekj33 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Dzięki wszystkim za odpowiedzi i dyskusję, taka burza mózgów pomaga. Czytając różne wasze opinie i zdania mogę sobie przemyśleć parę rzeczy i też popatrzeć w Internecie co jak wygląda związanego z tym o czym tutaj pisaliście. Dam sobie jeszcze chwilę czasu na przemyślenie i zdecyduję. Raczej albo wezmę RX 9070/9070XT albo odczekam chwilę, odłożę kasę i walnę RTX 5070 Ti żeby już wszystko było w pakiecie. Nie spieszy mi się z zakupem więc na spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) 6 godzin temu, karro napisał(a): Takich gier na UE 5.x to bedzie teraz cała masa a nie 1 To pisałeś o RT czy o UE5 bo mieszasz różne pojęcia. Tak na marginesie to nowe Radeony sprawują się dobrze na UE5. 5 godzin temu, Dikson napisał(a): Bo?, wszystko można taniej. A później ludzie się zastanawiają skąd te negatywne opinie o sklepie który handluje wirtualnym towarem... Negatywnych ocen dla Proline też nie brakuje więc... Zawsze się znajdą niezadowoleni bądź klakierzy robiący czarny PR, których w dzisiejszych czasach nie brakuje w świecie IT.. Kupowałem kilka razy w jednym i drugim, i zastrzeżeń nie mam więc wybieram tam gdzie taniej. 5 godzin temu, Dikson napisał(a): 9070XT za 3300 nie ma dla mnie żadnego sensu na tle 5070TI za 3700 i jest to dla mnie cena jakość z wielu powodów. Przykładasz do tego złą miarkę. RTX 5070/RX9070 to wydatek rzędu 2700/2900. Do 9070XT trzeba dołożyć 300-400, a do 5070Ti 800-1000 zł. Nie każdy ma by tyle dokładać. 3 godziny temu, Piterekj33 napisał(a): Dam sobie jeszcze chwilę czasu na przemyślenie i zdecyduję. Raczej albo wezmę RX 9070/9070XT Ceny lecą w dół wiec może 9070XT za jakiś czas będzie już poniżej 3000 można wyrwać. 3 godziny temu, Piterekj33 napisał(a): odłożę kasę i walnę RTX 5070 Ti żeby już wszystko było w pakiecie. Jak możesz odłożyć to czemu nie. Pamiętaj tylko o ważnej zasadzie że jak raz "wskoczysz" na wyższy pułap wydajności ciężko potem z tego zrezygnować, a koszty już zawsze będą wyższe. Edytowane 22 Kwietnia przez grajon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) 30 minut temu, grajon napisał(a): To pisałeś o RT czy o UE5 bo mieszasz różne pojęcia a co musze to nazwać UE i RT żebyś wiedział o co chodzi?czy strugasz? wyraznie sie nie dogadamy.Co dla nvidii jest podłogą dla amd jest to sufit Edytowane 22 Kwietnia przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...