Mr.T... Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia O po nitce do kłębka X3D Gaming Mode - a co czytałeś na temat tej funkcji ? czym jest "chiplets (CCDs)" w procesorach taki Ryzen 7 9800X3D posiada jeden układ CCDs natomiast włączenie tej funkcji ma poprawić wydajność w CPU z większą ilością chiplets (CCDs) np. Ryzen 9 7950X3D and 9950X3D (ktoś to sprawdził empirycznie ? ) a nie ze za pomocą tej opcji masz możliwość włączać lub wyłączać dodatkowa pamięć w prosesorze xD natomiast SMT Control - standardowa opcja to Auto- włącz jak jest dostępny CPU z dodatkowymi watkami , wielowątkowość "Hyper-Threading" po co jest możliwość włącz/wyłącz dodatkowe watki czyli tutaj 8r/16w , a no np. po to że czasami robiąc ręcznie OC procesora wyłączając wielowątkowość 8r/8w można uzyskać wyższe stabilne zegary. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawik.5k Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): a czy mógł byś zamieścić forteczkę z biosu które ustawienia zmieniasz ? korzystasz z EX Mode czy Adwanced (F7) Ta opcja z tym X3D jest na EZ Mode jak sie to ruszy wtedy wątki znikają. 1 minutę temu, dawik.5k napisał(a): Ta opcja z tym X3D jest na EZ Mode jak sie to ruszy wtedy wątki znikają. Okey, dziękować. 😀 zaczyna to mieć sens. Uczę się tego świata na nowo AM5 nigdy nie miałem więc wolę pytać. Jakieś jeszcze rady co do tego procka czy jak zostawię generalnie wszystko na auto to on będzie działać tak jak powininen?:)) Edytowane 11 Sierpnia przez dawik.5k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 37 minut temu, dawik.5k napisał(a): Jakieś jeszcze rady co do tego procka czy jak zostawię generalnie wszystko na auto to on będzie działać tak jak powininen? działać tak , jeśli nie masz problemu z temperaturami to zostaw na Auto , ale każdy użytkownik AM5 powie że warto zainteresować sie i ręcznie ustawiać opcje PBO i oraz " curve optimizer " , jak to przeprowadzić poustawiać bez problemu znajdziesz na YT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawik.5k Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 5 godzin temu, Mr.T... napisał(a): działać tak , jeśli nie masz problemu z temperaturami to zostaw na Auto , ale każdy użytkownik AM5 powie że warto zainteresować sie i ręcznie ustawiać opcje PBO i oraz " curve optimizer " , jak to przeprowadzić poustawiać bez problemu znajdziesz na YT Hmm no w Cinebench jak włączyłem to 95 stopni miał ale nie uciekał w górę a tam ponoć pełne obiążenie. W grze sprawdzałem to tak około 70 trzyma. Chłodzenie mam Enermax Liqmaxflo SR 240mm czy to dobry wynik? Miał ktoś styczność ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia (edytowane) Czy jest tu ktoś, kto miał styczność z ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING + Ryzen 9950x3d ? Próbowałem OC wedle instrukcji : SkatterBencher z Youtube , niby dobry proc, bo bios pokazuje SP120 , chłodzenie 167punktów , ,problem w tym, że jakaś ukryta opcja w biosie nie pozwala nawet dobić wyżej niż 84'C , Curve Optimizer poniżej -15 potrafi zawiesić windows w trakcie pisania, ale przechodzi 30 minut CineBenchR23 . Przesiadłem się z intela na Z790 Asus Prime ,tam OC ogarnąłem w jeden dzień , na AMD morduje się już trzeci 😕 Dziś po trzech dniach walki w końcu ogarnąłem co nieco w biosie , w efekcie tego pykło 46tysi w CineBenchR23 https://imgur.com/a/oklTs22 Edytowane 24 Sierpnia przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia W dniu 11.08.2025 o 17:30, dawik.5k napisał(a): Hmm no w Cinebench jak włączyłem to 95 stopni miał ale nie uciekał w górę a tam ponoć pełne obiążenie. W grze sprawdzałem to tak około 70 trzyma. Chłodzenie mam Enermax Liqmaxflo SR 240mm czy to dobry wynik? Miał ktoś styczność ? troche dużo - pytanie jak często potrzebujesz 100% wydajności ? ja na 7800X3D oraz 9800X3D mam ustawione PBO na PPT 88000 , TDC 75000, EDC 150000 do tego Cuve optimizer all na -30, chłodzenie w trybie cichym - grach temperatury nigdy nie przekraczyły 70st.C, w cinebench dobija do 85-88st.C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) W dniu 11.08.2025 o 11:10, dawik.5k napisał(a): Jakieś jeszcze rady co do tego procka czy jak zostawię generalnie wszystko na auto to on będzie działać tak jak powininen?:)) Przejrzyj dokładnie ten wątek, pełno tu linków i informacji. Opłaca się. I powinieneś się zainteresować bo są ustawienia których nie warto zostawiać na auto. W dniu 11.08.2025 o 17:30, dawik.5k napisał(a): Hmm no w Cinebench jak włączyłem to 95 stopni miał ale nie uciekał w górę a tam ponoć pełne obiążenie. W grze sprawdzałem to tak około 70 trzyma. Chłodzenie mam Enermax Liqmaxflo SR 240mm czy to dobry wynik? Miał ktoś styczność ? Jak na AIO 240 wydaje mi się że jest ok bo to raczej gorąca bestia jest, bez zabawy z PBO i Curve Optimiser. U mnie na AIO 360 bez tweaków miał 87'. Zobacz jakie będą tempy na OCCT... Edytowane 29 Sierpnia przez laidman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkusZet Opublikowano wczoraj o 13:22 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:22 Witam, około dwa tygodnie temu złożyłem nowego kompa ( zaktualizowana sygnatura profilu ). Zaznaczę że tak od podstaw, robiłem to po raz pierwszy i jest szansa że może pominąłem jakąś ważną konfiguracje albo optymalizacje biosu. Z grubsza opisze co zrobiłem: - złożyłem komputer ( wszystkie folie pościągane, spokojnie XD ) - zaktualizowałem BIOS płyty głównej - zainstalowałem system - zainstalowałem sterowniki - włączyłem w BIOSie profil EXPO, ReBAR i krzywe wentylatorów CPU i w obudowie zostawiłem na domyślnych ustawieniach. Nic więcej nie robiłem w BIOSie i przystąpiłem do jakiś podstawowych testów, żeby sprawdzić czy wszystko działa stabilnie. 1. Odpaliłem 3D mark - Time Spy (darmowy), ( wynik: https://www.3dmark.com/spy/58417165 ) Moje spostrzeżenia: - wysoki boost karty graficznej - zamiast 2632Mhz, dobiła do ponad 2800Mhz, przez co maksymalna temperatura w picku miała 76 stopni. - procesor mimo średniej temperatury 67 stopni, w picku przebił 80 stopni. 2. Odpaliłem Cinebench R23 - multicore (10min), wynik ~16800, niestety nie mam z tych testów żadnych screenów. - temperatura procesora z tego co pamiętam zakręciła się w okolicy ~90 stopni, dokładnie chyba 87-88 stopni. - zegar przebił ponad 5,5GHz 3. Postanowiłem że ściągnę jakoś grę na steamie żeby jeszcze sprawdzić jak to wygląda w grze i tu było moje pierwsze zaskoczenie gdyż podczas jej ściągania, procesor od razu boostował na maxa i przy sciąganiu gry osiągał ponad 80 stopni. Po testach i po tym zachowaniu ze ściąganiem, stwierdziłem że trochę ciepło ma procesor i zacząłem szukać jakiegoś rozwiązania zarówno w internacie jak i przy pomocy chataGPT. Ustaliłem że "AMD ma taką politykę, że ma być wydajnie kosztem kultury pracy i że te procesory są stworzone do pracy w tak wysokich temperaturach", ale są metody no obniżenie temperatury i zacząłem je po kolei testować. Nie będę opisywał co i ile mi dawały poszczególne ustawienia, tylko na czym obecnie finalnie stanęło i co się "wydarzyło" że postanowiłem zaczerpnąć jednak porady tutaj. A więc tak, zacznijmy od karty graficznej: Tutaj nie ma filozofii i zrobiłem po prostu undervolting w MSI Afterburnerze i ustawiłem max boost na 2700Mhz przy 0.900V. Karta pracuje stabilnie i jest przy tym chłodna okolice ~60 stopni w stresie. Co do procesora, tu już było więcej zabawy w BIOSie, a finalnie stanęło na takich zmianach: 1. Ai Tweaker: - Precision Boost Overdrive - tutaj zostawiłem ustawienia PBO na auto, bo z tego co się dowiedziałem to itak ważniejszą role ma PBO z zakładki Advenced->AMD Overclocking - CPU Boost Clock Override - Disable - Per-Core Boost Clock Limit - 5300 ( to wyjaśnię później, czemu postanowiłem obniżyć i zablokować boost na tej wartości ) - Asus Performance Enhancement - Disable 2. Advenced->AMD Overclocking->Precision Boost Overdrive - PBO - Advenced - CPU Boost Clock Override - Disable - Scalar - 1x - Curve Optimizer->Negative->35 3. Ustawiłem własną krzywą wentylatorów na CPU i obudowie - CPU - stałe 1300 RPM ( jest do dla mnie wartość praktycznie niesłyszalna ) dobijająca do max 1500 RPM jak by procesor przekroczył 70 stopni, ale po mojej "optymalizacji" jeszcze nie osiągnąłem takiej temperatury. - 4x Fan na obudowie - stałe 900 RPM dopóki procesor nie przebije 70 stopni, później stopniowo się zwiększa prędkość wraz z wzrostem temperatury. Podsumowanie, moje ustawienia przyniosły oczekiwane skutki, czyli obniżenie temperatur procesora w Cinebench R23 ( z ~88 stopni na ~75 ) + delikatnie lepszy wynik ( z ~16800 na ~17200 ). Karta po undervoltingu również poprawiła temperatury o około 10 stopni w dół. Teoretycznie można było by pomyśleć że wszystko działa jak należy i nic tylko się cieszyć. W takim przekonaniu korzystałem z kompa przez kolejne kilka dni ciesząc się temperaturami w grach na poziomie 58-62 stopni max. Jednak dnia wczorajszego zaobserwowałem dziwne zjawisko a mianowicie po kilku godzinnej sesji w Cyberpunku, zauważyłem z zapisu HWMonitora że procesor osiągnął maksymalnie zegar około 5,9 Ghz mimo ustawionego limitu w BIOSie na max 5,3 Ghz, przy poborze mocy zaledwie 65W i napięciu 1.100V. Skąd taki duży boost? Przecież ten procesor powinien stockowo osiągać około 5,4 Ghz max, a ja specjalnie jeszcze obciąłem mu delikatnie ten limit na 5300 żeby był jeszcze delikatnie chłodniejszy. Może coś za bardzo pokombinowałem w tym BIOSie, albo może to był błąd odczytu w HWMonitorze ( chatGPT tak stwierdził XD ). Jeśli jest ktoś w temacie i ogarnia Ryzeny, ( bo to mój pierwszy procek od AMD ) chętnie skorzystam z porady jak skonfigurować procesor/płytę aby zachować dobrą kulturę pracy i stabilność. Chciałbym uzyskać niskie temperatury na poziomie 60-65 stopni, ale żeby procesor pracował równo i stabilnie, a nie że on nie wiadomo skąd potrafi wyboostować do 5,9 Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano wczoraj o 14:24 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:24 Za dużo literek.zegar rtx normalka ,zależy od ASIC i nazywa się to max Est. Wyniki cinebench raczej w normie ,12 wątków a ryżem nie błyszczy przy Arrow lake. Co się dzieje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano wczoraj o 14:31 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:31 Skrót: Jego problem polega na tym, że pomimo manualnego ograniczenia taktowania CPU do max 5300 MHz w BIOS, nadal widzi boost do 5900 MHz w HWinfo i się zastanawia co może być powodem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano wczoraj o 14:40 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:40 Widocznie nieprawidłowo to robi albo bios to wydmuszka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano wczoraj o 15:27 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 15:27 Ja bym się cieszył, że procesor boostuje do 5.9 GHZ i jest stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkusZet Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Godzinę temu, leven napisał(a): Ja bym się cieszył, że procesor boostuje do 5.9 GHZ i jest stabilny. No jak bym się bawił w OC i wszystko bym pod to ustawiał to moze i bym sie cieszył z takiego taktowania, ale biorąc pod uwage fakt że raczej szedłem w drugą strone, czyli obniżyć pobór mocy, napięcia i ograniczyć boost, żeby poprawić kulture pracy, to takie skoki do wartosci ~5900 Mhz są troche niepokojące. 2 godziny temu, karro napisał(a): zegar rtx normalka Ogólnie przesiadłem się z 12 letniego PC więc nie jestem na bieżąco z obecnymi technologiami i jak widze w specyfikacji karty max boost 2632 Mhz, a realnie widze że zarówno karta boostóje do 2800 Mhz, a procek do 5900 Mhz gdzie max powinien osiągać ~5400 Mhz uznałem że coś jest nie halo. Może płyta Asus B650E MAX GAMING WiFi ma jakiś tryb turbo który boostoje karte i procek ponad stockowe zegary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Karta ma tak zaprojektowany bios.base clock ,boost i max Est . W zależności od power limitu,temperatury i czystości krzemu. Mógłbyś tylko ja reklamować jakby spadła poniżej zegara 3d Ja np mam boost 2775mhz na biosie suprimx a w max Est to 2880 w temperaturze poniżej 60 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Jeśli chodzi o samo zachowanie ryzena, jest tu parę przyczyn. AI tweaker - masz i zostawiłeś defaultowe ustawienia? Nie pamiętam jak nazywa się ta opcja w płytach Asusa (jutro zerkne na żywo albo jeszcze dziś w necie), ale płyty mają w UEFI opcje przestrzegania nastawień automatyczne, manualne (te powinieneś ustawić) lub "motherboard", gdzieś chyba widziałem jeszcze "system". W skrócie to ustawienie decyduje, których ustawień ma się trzymać procesor - ustawień z biosa, dokonanych przez ciebie, (manual), auto to zapewne miks i nikt tego dokładnie nie wie, "motherboard" czyli dopuszczenie tylko części ustawień twoich, jeśli trzymaja zakresu zdefiniowanego przez producenta (a tu co producent miał na myśli, tego też nie wie nikt), i właśnie jeszcze "system" czyli tego co ustawiasz w systemie np w Ryzen master. I jest jeszcze inna opcja - poszukaj dobrze czy nie ma drugiej zakładki AMD overclocking w bios 😉 MSI potrafi walnąć gafę i wstawić je w 2 miejsca, a ustawienia czytywane są tylko z jednego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...