Pageup Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Panowie do kiedy im trzeba zawiesc zaswiadczenie ze sie ucze? w sumie mam odroczenie do 2009r. ale chyba musze im co jakis czas dostarczac papierek? ech ta biurokracja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) Witam, jestem studentem. Jednak jeszcze nie zanioslem do WKU papierow o odroczenie. Czy po pewnym czasie moze mi przyjsc papier ze wzieli do rezerwy? Czy jesli mi przyjdzie papier to bede musial isc do woja, nawet jesli studiuje?Coś Ci powiem, po mobowym pokrewieństwie :) Przepis, że odroczenia trza samemu nosić wymyślono wieki temu, bodajże w 1991 roku. Akurat byłem na drugim roku studiów (na pierwszym odroczenia wysyłała uczelnia). Olałem sprawę, aż któregoś zimowego dnia przyszło wezwanie na Kolegium ds. Wykroczeń (dzisiaj zajmują się tym Sądy Grodzkie). To ja wte pędy na uczelnie po zaświadczenie, a potem do WKU złożyć, coś naściemniałem, że nie wiedziałem, bo akurat się przepis zmienił. (o wezwaniu na Kolegium ani słówka). Na kolegium coś tam pościemniałem, że nie widziałem, a w ogóle myślałem, że mnie wezwą najpierw, a potem oczywiście, że jak się dowiedziałem, ze jest ten przepis to sprawę uregulowałem (to akurat była prawda). Stwierdzono, że jestem winny, ale z braku jakichkolwiek wcześniejszych wykroczeń odstąpiono od wymierzania kary :) Zasądzono na mnie połowę kosztów postępowania, nie były to jakieś wielkie kwoty. Tyle tytułem przestrogi. A teraz też o wojsku, ale z innej beczki. Większość życia mieszkałem w Katowicach, tam też wydano mi książeczkę wojskową i wpisano pierwsze odroczenie "na naukę" Studiowałem w Jeleniej Górze i tam własnie miałem ww. przygodę z Kolegium, tam też zostałem wciągnięty w rejestr. Studia skończyłem, wróciłem do Katowic, ale wojskiem się nie interesowałem (ono mną na szczęście też). W międzyczasie przeprowadziłem się do Gliwic. W katowickim UM dali mi pieczątkę, że z ewidencji WKU Katowice wykreślony. (ale wpisu o przenisieniu do rezerwy nie mam!) Ostatnio starałem się o pracę, gdzie wymagano "uregulowanego stosunku do służby wojskowej". No to walę w dydy do gliwickiego WKU, a tam ZONK. Mimo, że od zameldowania się na stałe w Gliwicach minął ponad rok, oni mojej ewidencji nie mają i nigdy nie mieli ! :) I co gorsza sam muszę sobie odnaleźć, gdzie ta ewidencja jest :) Jutro jadę do WKU w Katowicach, ale coś czuję, że okaże się, że ona jest w Jeleniej Górze, gdzie już od 11 lat nie mieszkam!. A jak tam jej też nie będzie? To zostanę uznany za zaginionego?? Podobno prastary i ciągle aktualny sposób na uniknięcie wojska, to przynajmniej dwukrotne przemeldowanie się na stałe z miejscowości (miasta) do innej (innego). Oczywiście muszą być one położone w jurysdykcji różnych WKU. komunikacja między Urzędami Gmin i Miast a WKU jest ponoć licha i latwo zgubić ich trop. Zanim znajdą być może będziecie w wieku kwalifikującym Was do rezerwy. :) Oczywiście 100% gwarancji na ten sposób nie daję, ale jak ktoś chce i ma możliwości (chodzi o stały meldunek) to może warto spróbować? Pozdrawiam wheelerfan, co go wojsko zagubiło. @pageup Jeśli masz wpisane w książeczce 2009 to do tej daty masz spokój. Jakoś nie pamiętam, żebym się w trakcie studiów do WKU drugi raz fatygował. Niestety jak ktoś ze studiów wyleci, to uczelnia ma obowiązek właściwe WKU sama zawiadomić. Ale miej nadzieję, że Ciebie to nie spotka. :) Edytowane 16 Listopada 2006 przez wheelerfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) ano ja ja ze studiow zrezygnowalem (swego czasu przejsciowe klopoty finansowe)...czyli to oznacza ze UAM automatycznie jesli zostalem skreslony z listy studentow (kolo lipca/sierpnia) wysyla info do WKU ze nie jestem studentem? aktualnie ucze sie na w policealnej szkole ale zamierzam wrocic na UAM :) ...ale swoja droga skad maja wiedziec w ktorej WKU jestem? z tego co pamietam w zyciu ich o tym nie informowalem... Edytowane 16 Listopada 2006 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Powiedzcie mi jak wyglada sprawa z wojskiem zawodowym. Co sie robi w takiej "pracy" na codzien, czemu jest/nie jest fajnie itp itd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaNz Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Ja mam podobny "problem" jak ktoś tam wyżej opisał moje odroczenie minęło już z pół roku temu a jeszcze nie dostarczyłem do WKU nowego z uczelni(proszę się już chyba z 3tygodnie żeby mi wystawili i dopiero w przyszłym tygodniu je dostane pocztą) i tu mam pytanie nie wie ktoś czy te odroczenia trzeba dostarczać do WKU osobiście? bo tak się składa że nie przebywam aktualnie w miejscu zamieszkania i nie widzi mi się specjalnie wracać żeby jeden papierek zawieźć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 ano ja ja ze studiow zrezygnowalem (swego czasu przejsciowe klopoty finansowe)...czyli to oznacza ze UAM automatycznie jesli zostalem skreslony z listy studentow (kolo lipca/sierpnia) wysyla info do WKU ze nie jestem studentem? aktualnie ucze sie na w policealnej szkole ale zamierzam wrocic na UAM :) ...ale swoja droga skad maja wiedziec w ktorej WKU jestem? z tego co pamietam w zyciu ich o tym nie informowalem... Hm, chyba patrza po miejscu zamieszkania, a z tamtad do najblizszego WKU, takze napewno nie potrzebuja od Ciebie zadnych informacji :>. Ja tam jestem na policealnej bo nie dostalem sie na UG, i za malo kasy po drugie mialem, teraz jesem osoatni rok na grafice komputerowej, i wysylam zgodnie z zasadmi co rok zasiwadczenie, takze moga na razie mnie cmoknac 8) :twisted:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) @wheelerfan to jak. jest szansa ze jak zamelduje sie na stale w Bialymstoku pozniej za miesiac np w Poznaniu a pozniej znowu do Warszawy to jest szansa ze mnie zgubia?:> st1ch powiedz mi takie cos, czy w policealnych sie zalicza polrocza? bo jestem zapisany ale jakos nie mam natchnienia zeby tam pojsc [; Edytowane 16 Listopada 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 @wheelerfan to jak. jest szansa ze jak zamelduje sie na stale w Bialymstoku pozniej za miesiac np w Poznaniu a pozniej znowu do Warszawy to jest szansa ze mnie zgubia?:> st1ch powiedz mi takie cos, czy w policealnych sie zalicza polrocza? bo jestem zapisany ale jakos nie mam natchnienia zeby tam pojsc [; @Pageup WKU dostają dane z Urzędów Miasta (Gmin). Właściwe jest dla Ciebie WKU wg. miejsca stałego zameldowania. Na okres studiów (czy szkół policealnych) czasowo, przesyłają (katotekę do WKU wg. czasowego zameldowania (n.p. adres akademika). Jeżeli się uczysz w miejscu zamieszkania to nic się nie zmienia - wbijają Ci odroczenie w książeczkę i w swojej ewidencji i tyle. @Arnie Jak wspomniałem gwarancji Ci nie dam, ale spróbować IMO warto (chyba, że wolisz się niespodziewanie ciężko rozchorować? ;)) Generalnie wic polega na słabości polskiego prawa meldunkowego. Dopuszczalne jest bycie niezameldowanym nigdzie. Co na to WKU nie wiem. Wystarczy jednak mieć zameldowanie u najlepsiejszego kumpla gdzieś poza faktycznym miejscu pobytu. WKU Cię tam szuka, a on mówi, że nie widział Cię od ..... i nie wie gdzie jesteś. Mogą mu skoczyć i Tobie też. Ma to jednak pewne wady. Wszelki sprawy urzędowe (np. prawo jazdy) musisz załatwiać w tym urzędzie, gdzie masz stałe zameldowanie - jeśli to daleko, masz pewien kłopot. Nie oznacza to jednak, że załatwiając sprawę w takim Urzędzie WKU Cię automatem namierzy. Polska to nie USA. Mnie jak widzisz zgubili, mimo, że się wcale o to nie starałem :), wystarczyło dwukrotne przemeldowania (w tym jedno czasowe). Papiery wędrują za Tobą, ale im więcej tym większa szansa, że gdzieś się zawieruszą. WKU zreformowało się najmniej chyba w naszym kraju, wszak wojsko to trochę Państwo w Państwie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) @wheelerfan to jak. jest szansa ze jak zamelduje sie na stale w Bialymstoku pozniej za miesiac np w Poznaniu a pozniej znowu do Warszawy to jest szansa ze mnie zgubia?:> st1ch powiedz mi takie cos, czy w policealnych sie zalicza polrocza? bo jestem zapisany ale jakos nie mam natchnienia zeby tam pojsc [; Hehe :>. OTTak. Co pol roku masz prace kontrolne z kazdego przedmiotu i zarazem dowod ze jestes dopuszczony do dalszej edukacji, czyli do egzaminow :lol:. Egzamin pisemny i ustny z kazdego przedmiotu i tak co pol roku przez (przewaznie) dwa lata :>. /OT Edytowane 17 Listopada 2006 przez st1ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hooded man Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 czy przenoszenie do rezerwy rocznikami obejmuje caly kraj czy jest tylko lokalnie wyznaczane przez osrodki WKU? I czy do wojska biora tylko do 28 roku zycia czy jeszcze pozniej tez moga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 U mnie sprawa wyglądała tak, że jest listopad, a gdzieś na początku miesiąca uczelnia wysyłała papiery do WKU. Jak na razie cisza i nic nie dostałem z WKU, ale mój kumpel, który jest ze mną na studiach dostał papierek o stawienie się w WKU. Troszkę to dziwne i boję się, że i mnie capną :) czy przenoszenie do rezerwy rocznikami obejmuje caly kraj czy jest tylko lokalnie wyznaczane przez osrodki WKU? I czy do wojska biora tylko do 28 roku zycia czy jeszcze pozniej tez moga? Chyba do 60 roku życia jest pobór, także... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Tak. Co pol roku masz prace kontrolne z kazdego przedmiotu i zarazem dowod ze jestes dopuszczony do dalszej edukacji, czyli do egzaminow :lol:. Egzamin pisemny i ustny z kazdego przedmiotu i tak co pol roku przez (przewaznie) dwa lata :>. o kurde to trzeba cos zakombinowac :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 U mnie sprawa wyglądała tak, że jest listopad, a gdzieś na początku miesiąca uczelnia wysyłała papiery do WKU. Jak na razie cisza i nic nie dostałem z WKU, ale mój kumpel, który jest ze mną na studiach dostał papierek o stawienie się w WKU. Troszkę to dziwne i boję się, że i mnie capną :)Proponuję przejść się do WKU osobiście z zaświadczeniem o studiach, bo z tym jak to 'uczelnia wysyła papiery' miałem już okazję się przekonać podczas pierwszego semestru na polibudzie. Pod dom zajechał zielony 'lublin' celem wyjaśnienia sytuacji - dobrze, że byłem poza domem, bo żadnego zaświadczenia oprócz indeksu wtedy nie miałem. I nie miałem po co mieć, skoro 'uczelnia wysyła'. W każdym razie było trochę nieprzyjemności. Polecam wszystkim zatroszczyć się o tą papierologię osobiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hooded man Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Winter masz glupio odpowiadac to nie odpowiadaj wcale -_- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) ogólnie z wojskiem sprawa ma sie dosyć dziwnie. Część mojego roku dała zaświadczenie tylko raz że sie uczy, mi w WKU kazali zanosić do połowy października odroczenie ze wzg, na naukę. Poszedłem raz śladem kolegów którzy nie zanosili od 4 lat odroczenia... to w styczniu WKU się upomniało o mnie i kazali się stawić z zaświadczeniem, że studiuję, a jak nie to w pie... tzn do wojska :) No a dla tych, którzy skończyli studia w tym roku, chyba jedna z ciekawszych wiadomości jest taka, że do końca grudnia trzeba (tzn jak kto chce) stawić się w WKU z dyplomem i napisać podanie o przeniesienie do rezerwy i wsio.. wojsko z głowy :) Winter masz glupio odpowiadac to nie odpowiadaj wcale sleep.gifz tego co mi wiadomo to do 60 roku życia mają prawo wezwać Cię do wojska... sam byłem z resztą świadkiem, w styczniu gdy zanosiłem moje odroczenie to przede mną stał 53 letni pijaczek patologiczny, którego wezwali do WKU i pytają czy miał komisję lekarską... Jak oni chcą polskie wojsko zasilać żulami spod sklepu to ja wysiadam z tego czołgu :D. Być może od stycznia zmieniły się przepisy, ale tak było (lub nadal jest) Zresztą jak kto chce może sobie poszukać http://www.wp.mil.pl/ Edytowane 24 Listopada 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 tak tylko po 40 roku zycia dostaje sie D i niema bata ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Niech mi ktoś wytłumaczy. Jestem na zaocznych studiach, moja uczelnia na początku listopada wysyłała do WKU info, że studiuję. Dzisiaj dostałem list do stawienia się, co zrobić teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 stawic sie , przeciez studiujesz wiec jestes odroczony ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 wez sobie na wszelki wypadek zaświadczenie dla WKU z uczelni :P w dziekanacie wydają takie coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 A co będzie jak się stawie i mnie wezmą? W sobotę jadę na zjazd na uczelnię to tam popytam co i jak. Myślałem, że nie będę musiał specjalnie jechać do Jasła załatwiać sprawy z WKU, bo sądziłem, że uczelnia zrobi to za mnie. Na kartce mam napisane, żebym ze sobą wziął świadectwo ukończenia szkoły, ale przecież je mam na uczelni??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 (edytowane) A co będzie jak się stawie i mnie wezmą?nie wezmą Cię.... W sobotę jadę na zjazd na uczelnię to tam popytam co i jak.zaświadczenie z dziekanatu dla wku... Myślałem, że nie będę musiał specjalnie jechać do Jasła załatwiać sprawy z WKU, bo sądziłem, że uczelnia zrobi to za mnie. uczelnia za Ciebie nie wbije Ci odroczenia do ksiazeczki wojskowej. Na kartce mam napisane, żebym ze sobą wziął świadectwo ukończenia szkoły, ale przecież je mam na uczelni??? przecież masz 2 egzemplarze swiadectwa... org i odpis, w jakim świeicie Ty żyjesz :| nie sraj w pory bo nie ma powodów, mi przyszedł bilet do domu, bo im zaswiadczenie nie dowiązłem, wystarczyło zaswiadczenie i mam odroczenie wbite. Edytowane 27 Listopada 2006 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 slavOK: swiadectw ukonczenia szkoły jest przeciez jedno, dwa to sa swiadectwa maturalne. Skoro ma wziac ukonczenia, to nie wiem czy im sie cos nie poj.. Widocznie nie wiedza, ze jest nowy system nauczania i nie daja duplikatu ukonczenia szkoły. Wiec jesli wezmiesz odpis swiadectwa maturalnego powinni sie odczepic ... ps. a ja wciaz nie dostałem od nich wezwania, zapomniali o mnie w tym roku :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 mi przyszedł bilet do domu,z tego co wiem po bilecik trzeba sie stawic osobiscie , przyszło ci pewnie wezwanie PO bilet w celu odbucia blablabla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 z tego co wiem po bilecik trzeba sie stawic osobiscie , przyszło ci pewnie wezwanie PO bilet w celu odbucia blablabla tak racja, ja to tam nazywam biletem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 nie wezmą Cię.... zaświadczenie z dziekanatu dla wku... uczelnia za Ciebie nie wbije Ci odroczenia do ksiazeczki wojskowej. przecież masz 2 egzemplarze swiadectwa... org i odpis, w jakim świeicie Ty żyjesz :| nie sraj w pory bo nie ma powodów, mi przyszedł bilet do domu, bo im zaswiadczenie nie dowiązłem, wystarczyło zaswiadczenie i mam odroczenie wbite. Nie sram w pory :lol: Ale trochę mnie to dziwi. Po prostu w sobotę pojadę na uczelnię i popytam, a w przyszłym tygodniu pojadę do WKU do Jasła załatwić to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Jestem na zaocznych studiach, moja uczelnia na początku listopada wysyłała do WKU info, że studiuję. Dzisiaj dostałem list do stawienia się, co zrobić teraz?nie wierzyłbym uczelni w takim stopniu, że zrobią coś za Ciebie... A co będzie jak się stawie i mnie wezmą? Na kartce mam napisane, żebym ze sobą wziął świadectwo ukończenia szkoły, ale przecież je mam na uczelni??? nie wezmą, Cię, spokojnie tam nie czekają wcale na Ciebie z workiem żeby Ci na głowę zarzucić. Chodzi zapewne o to, że Twoja szkoła dała pupy i nie wysłała zawiadomienia, że kontynuujesz naukę, więc wojsko domaga się pokazania świadectwa z poprzedniej szkoły... Po prostu w sobotę pojadę na uczelnię i popytam, a w przyszłym tygodniu pojadę do WKU do Jasła załatwić to.a nie wystawili Ci tam terminu konkretnego? Mi kazali się stawić na określony dzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Kazali się zgłosić 6 grudnia, ale chyba mogę wcześniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 nawet lepiej jak pojdziesz wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 co lepiej... kazali 6 to czekają do 6.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W(_:_)Hey WEN Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 A ja sie zgłosiłem na ochotnika, odpękałem swoje i teraz tylko do roboty :D ( o którą łatwiej po odbyciu służby wojskowej ) . Zawsze byłem zdania ze bez wojska facet to baba :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...