Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

genghiskhan:Mam pytanie a jaki przekrój?Która sa polecane

no to zalezy jakiej mocy masz wzmaka i kolumny - jak odpalasz glosno muze, i np ze wzmaka wychodzi ze 300W mocy no to potrzebne sa ciut grubsze kable

ale do normalnego uzytkowania dobre jest 2.5mm

wieksze srednice w normalnych komponentach moga tylko pogorszyc jakosc dzwieku (jest tak np z cordialem CLS 240 - wysokie tony gdzies w nim gina:(

szukaj na allegro jakis firmowych 2.5mm w granicach 4-10zl/metra powinny styknac

zanim kupisz poczytaj opinie na audiostereo albo innej stronce o tej tematyce:)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sector ale musisz jakis wzmacniacz sluchawkowy zrobic, bo z podlaczania sluchawek bezposrdenio na pcmke to raczej nici beda

a mozna zrobic jakis taki wzmacniacz DIY tanio i latwo? przy malej znajomosci elektroniki? moglbys mi cos wyslac jako msg ?

thx

@brachol - thx za link, mam nadzieje ze pod koniec tego miesiaca beda juz moje :)

Edytowane przez sector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co powiecie o takim kablu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71398393 ?

Narazie mam starą "wieże" samsunga ale w planach jest jakiś używany Marantz. Głośniki to monitory od Argosa (mała manufakturka w bydgoszczy-bardzo cenieni na forum audiostereo). Lubie dzwiek taki w miare miekki ale tez zeby tego basu nie zabrakło:)

albo cos innego w max tej cenie polecacie?

a zapomnialem dodac: muzy slucham roznej ale napewno nie hip-hop i techno! Mojej muzyczce troche blisko muzyce powaznej:)

EDIT: albo może nawet nie przerostu treści nad formą i zmieścic sie w 10zł za metr a te pare zł dolozyc do lepszego wzmacniacza!

wiec do 10zł za metr co poleciacie? :)

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sector -> www.headwize.com.

Jak ma być najprościej to zrób CMOY'a i po krzyku. Jak trochę lepiej to opamp+jakieś tranki na wyjściu. W takiej topologii jest zrobiony pewien wzmacniacz sprzedawany co jakiś czas na jednym z for ;) Oczywiście nie będę mówił na jakim ani kto go sprzedaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co powiecie o takim kablu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71398393 ?

Narazie mam starą "wieże" samsunga ale w planach jest jakiś używany Marantz. Głośniki to monitory od Argosa (mała manufakturka w bydgoszczy-bardzo cenieni na forum audiostereo). Lubie dzwiek taki w miare miekki ale tez zeby tego basu nie zabrakło:)

albo cos innego w max tej cenie polecacie?

a zapomnialem dodac: muzy slucham roznej ale napewno nie hip-hop i techno! Mojej muzyczce troche blisko muzyce powaznej:)

EDIT: albo może nawet nie przerostu treści nad formą i zmieścic sie w 10zł za metr a te pare zł dolozyc do lepszego wzmacniacza!

wiec do 10zł za metr co poleciacie? :)

to jeszcze zalezy ile masz metrow kabla

i do jakiego sprzetu bedziesz pakowal jak to bedzie jakis stary model marantza z niskiej polki to sie nie oplaca po prostu!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolo 2m na glosik potrzebuje.

a wzmak bedzie raczej starszy (brak keszu) :(

jak tak malo to mozesz se pozwolic na drozsze kable;]

a na wzmak ile chcesz wydac?

maly edit ode mnie;]

jak widac w podpisie kolumienki magnaty:)

pograly mi miesiac i sie znudzily chce mi sie wicej wiec je sprzedaje

kto chetny prosze o kontakt na PW :D

Edytowane przez genghiskhan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no napewno cos lepszego niz teraz mam ;)

a cos moze polecacie do tej ceny? :>

genghiskhana Twoje kabelki daja rade? ile zaplaciles za metr?

OT: dlaczego Ci sie magnaty znudzily? :> co planujesz, przyznaj sie:P/OT

mi te kabelki wystarczaja, nie zmienie ich poki nie bede mial przemeblowania w pokoju bo jakbym mial placic 20zl/metr to bym sie nie wyplacil - teraz mam ok 13 metrow kabli:P

magnaty zamianie na jakies JBL chyba albo LX2003 albo E-30 zobaczymy co mi sie bardziej spodoba:)

a te magnaty tez sa niezle...sprzedaje bo chce cos co zagra jeszcze lepiej:P

moze ktos chetny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema ! Chce kupić głosniki do kompa, mam na to 300 zł . Nie jest to moze za wiele kasy ale coś powinienem za to kupic.Tylko co? potrzebuje porady jakiegoś człowieka co sie na tym zna. Chodzi mi o czysty dźwięk i dobrą moc. Może byc kłopot bo karte dźwiękowął mam zintegrowanął z płytą główną-(Asus A7V600). Na głosnikach przewarznie będe słuchał mp3 (techno, hip-hop) z góry dzieki ! podam na wszelki wypadek nr gg.-6902247. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

dobra sprawa w miare jasna, a powiesz jeszcze mi dwie rzeczy;

1. jaki dzwiek lubi - mieki, muzykalny czy bardziej dynamiczny i szczegolowy??

2. kolumny maja byc podstawkowe czy podlogowe

bo majac 2000zl to juz mozna bardzo przyjemny zestaw sklecic

(polecalbym kolumny nowki a wzmak - cos z allegro)

mów do mnie jeszcze :)

kolega sam się nie umie wylirycznić a ty mnie pytasz :) gadam z nim i gadam i widzę, że trudno mu zrozumieć pewne pojęcia - nie mogę mu przetłumaczyć, ze nie moze mieć wszystkiego na raz i musi wybrać :)

dynamiczny? coś do np. rocka? z kopem? tak, ze jak wali perkusja to ma sie wrażenie, ze czuć falę uderzeniową jaką wytwarza dźwięk?

szczegółowy? czyli jesli gdzieś w tle nagrania pierdzi koń to powinienem to usłyszeć? :) a jeśli ptak co skubie konia po [gluteus maximus] i od tego pierdzenia straci dech i upadnie to też powinienem usłyszeć łoskot upadku? :)

przepraszam za takie porównania ale inaczej trudno było mi to koledze wyjaśnic :)

miękkość? hm - powiem, że mnie sie to kojarzy ze słowem delikatność ... to chyba dobre do instrumentów typu violonczela i smutaśnych kawałków fortepianowych? wyprowadzićmnie z błędu jeśłi brnę za głęboko :)

muzykalny? mnie się zdaje, ze muzykalne to powinny być wszelkie sprzęty :) co to właściwie znaczy muzykalny? słowami tego opisać nie umiem:)

najważniejsze - nie jest kolega zboczeńcem audio, zestaw nie musi go non stop molestować sexualnie ... wystarczy, zęby nieżle grał ... moze być wzmak stereo jak powiedziałem a może być i amplituner AV ... nic tu nie jest przesądzone ....

czy coś takiego używane, w cenie do 2000, opłaca się kupić:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71632162

albo nowe:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71632053

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70969376

czym się różnią te pioneery VSX poza mocą:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72400292

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71042515

a co o tym denonie lub jakimś lepszym:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72402035

a ten marantz, do ilu licytować jeśłi sie zdecyduje:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72452813

ten DVD player co niżej jest opisywany jest wart rozpatrzenia? troche nie wiem czy gra DVDaudio i SACD oraz HDCD?

a ten zestaw? trochę drogi ale co o nim myśłicie::

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72314332

powiedzcie mi jak powyższe sprzęty sprawuja sie przy odtwarzaniu muzyki?

o czystym soprzęcie stereo pogadamy jak wrócę :)

aha - co to są te wszystkie emementy co macie w podpisach, typu: "DAC Burr-Brown PCM2702+AD8066" ???

Edytowane przez Parówkowy_Skrytożerca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chcę takie co słychać w tle konia jak wącha kwiatki :)

Bo z atakującą mnie perkusją poradzi sobie mój sub a z czasem zrobi mu się brata bliźniaka.

Czy ktoś z kolegów mógłby krótko naszkicować co sobą reprezentuje Denon 1306, czy to klasa Yamahy 357 czy bliżej mu do 457 ?

Z ukłonami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje jakiegos taniego porzadnego wzmacniacza. Przez porzadny rozumiem taki co ma THD <,1%. Im tanszy tym lepiej, kiedys szukalem i najtansze co znalazlem to PIONEER A 109 obecnie za 668zl. Co polecacie?

sorry ale kierowanie sie wylacznie jednym parametrem jakim jest THD to czysta glupota:P

nie bierzesz pod uwage innych kryteriow?

co rozumiesz przez najtanszy? ile masz na niego kasy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry ale kierowanie sie wylacznie jednym parametrem jakim jest THD to czysta glupota:P

nie bierzesz pod uwage innych kryteriow?

co rozumiesz przez najtanszy? ile masz na niego kasy?

kase w sumie bede mial (bo dostalem stypendium naukowe), ale nie o to chodzi, bo nie mam jakichs specjalnie wygorowanych wymagan (THD tak jak wspomnialem mniej niz jeden promil, pasmo -3dB powiedzmy 10Hz - 20kHz, sygnal/szum >85dB i dobrze by bylo zeby wzmacniacz wczesniej niz przy 1/2 mocy nie lapal TIM, a i jeszcze moc >10W (sinus) na kanal) i spokojnie zadowolil by mnie wspomniany wzmacniacz pioneera, a nie mam ochoty wydawac wszystkich pieniedzy na wzmacniacz

pytam bo moze ktos jest lepiej zorientowany i wie ze mozna dostac cos podobnego po istotnie nizszej cenie, i jeszcze zaznacze, ze interesuje mnie nowy sprzet (nie uzywany, bo z takim to nigdy nie wiadomo dlaczego ktos go sprzedaje). ew. rozwazam jeszcze mozliwosc, ze sam sobie cos skonstruuje, ale wiem ze to wcale nie jest takie proste, a ja nie mam zbyt wiele wolnego czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kase w sumie bede mial (bo dostalem stypendium naukowe), ale nie o to chodzi, bo nie mam jakichs specjalnie wygorowanych wymagan (THD tak jak wspomnialem mniej niz jeden promil, pasmo -3dB powiedzmy 10Hz - 20kHz, sygnal/szum >85dB i dobrze by bylo zeby wzmacniacz wczesniej niz przy 1/2 mocy nie lapal TIM, a i jeszcze moc >10W (sinus) na kanal) i spokojnie zadowolil by mnie wspomniany wzmacniacz pioneera, a nie mam ochoty wydawac wszystkich pieniedzy na wzmacniacz

pytam bo moze ktos jest lepiej zorientowany i wie ze mozna dostac cos podobnego po istotnie nizszej cenie, i jeszcze zaznacze, ze interesuje mnie nowy sprzet (nie uzywany, bo z takim to nigdy nie wiadomo dlaczego ktos go sprzedaje). ew. rozwazam jeszcze mozliwosc, ze sam sobie cos skonstruuje, ale wiem ze to wcale nie jest takie proste, a ja nie mam zbyt wiele wolnego czasu

moze to co mam w podpisie?:)

mocy duzo moze nie ma ale gra bardzo fajnie:P no jak to harmanik;] dalem za niego 450zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi