cyganos king Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 genghiskhan ma rację odnośnie portretowania tylko nie jest to już taka prosta sprawa jak na przykład krajobrazy przy portrecie trzeba się zastanowić nad kadrem i światłem ogólnie rzecz biorąc potrzebne są nie tylko umiejętności ale też i sprzęt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 [...] a na portrecie duzo sie mozna nauczyc, np kadrowania, z ktorym na poczatku jest najtrudniej [...] ps. w portretach jest wlasnie najwiecej piekna;] nic dodać, nic ująć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 nic dodać, nic ująć :)sie w koncu ktos ze mna zgadza B) @ayem: jak masz dalej sypac sakrastycznymi textami to lepiej wyjdz, bo nie wnosisz kompetnie nic do tematu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 nie umiejac portretow nie bedziesz prezentowal jakiegos poziomu a na portrecie duzo sie mozna nauczyc, np kadrowania, z ktorym na poczatku jest najtrudniej ale to tylko taka mala wskazowka, zrobisz jak zechcesz a czy bedziesz robil krajobrazy, makro czy inne rzeczy zalezy od ciebie ps. w portretach jest wlasnie najwiecej piekna;] Zgadzam sie ze mozna sporo sie nauczyc, tak samo duzo jak na innych zdieciach kadrowania jak ktos nie umie to sobie nie poradzi czy to z portretem czy krajobrazem itp. Światło to inna bajka... zawsze go mało :) i trzeba umieć je uchwycić i wykorzystać na każdym zdięciu. Nie zrobisz z czlowieka mistrza fotografii uczac go tylko na portretach. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgadzam sie ze mozna sporo sie nauczyc, tak samo duzo jak na innych zdieciach kadrowania jak ktos nie umie to sobie nie poradzi czy to z portretem czy krajobrazem itp. Światło to inna bajka... zawsze go mało :) i trzeba umieć je uchwycić i wykorzystać na każdym zdięciu. Nie zrobisz z czlowieka mistrza fotografii uczac go tylko na portretach. pozdr tak na serio mistrz fotografii zajmuje sie jedna gałęzia... - portret albo krajobrazy, albo makro, tak samo robi albo b&w albo kolor...nie da sie byc dobrym we wszyskim....ale jak nie sprobuje sie wszystkiego na poczatku nie bedzie sie widziec w czym jest sie dobrym i w ktora strone isc;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 lukasrz -> widzisz , genghiskhan ma rację (pierwszy raz przyznaję mu rację więc to nie moje "widzimisię" tylko coś w tym musi być) Chodzi oto ... jak robisz krajobraz to wystarczy dobrać podstawowe parametry i pyk , masz super fotę gotową i każdy to może zrobić ... a teraz popatrz na okładki gazet ... ja patrzę sobie gazeta fotograficzna i np. na okładce widzę zdjęcie miesiąca - krajobraz , i myślę sobie "wystarczy być w dobrym miejscu w odpowiednim czasie i reszta już sama idzie "z płatka" " a teraz popatrz na portrety z okładek gazet ... zrobisz takie ? bo ja narazie nie :) to jest istna gra świateł , dokładności , precyzji i kadrowania , w portretach nawet najbrobniejszy szczegół jest bardzo ważny , nawet najdrobniejsza pierdółka może Ci popsuć zdjęcie jakże i wynieść je na szczyt :] portrety wymagają najwięcej przemyśleń,dokładności i techniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 lukasrz -> widzisz , genghiskhan ma rację (pierwszy raz przyznaję mu rację więc to nie moje "widzimisię" tylko coś w tym musi być) Chodzi oto ... jak robisz krajobraz to wystarczy dobrać podstawowe parametry i pyk , masz super fotę gotową i każdy to może zrobić ... a teraz popatrz na okładki gazet ... ja patrzę sobie gazeta fotograficzna i np. na okładce widzę zdjęcie miesiąca - krajobraz , i myślę sobie "wystarczy być w dobrym miejscu w odpowiednim czasie i reszta już sama idzie "z płatka" " a teraz popatrz na portrety z okładek gazet ... zrobisz takie ? bo ja narazie nie :) to jest istna gra świateł , dokładności , precyzji i kadrowania , w portretach nawet najbrobniejszy szczegół jest bardzo ważny , nawet najdrobniejsza pierdółka może Ci popsuć zdjęcie jakże i wynieść je na szczyt :] portrety wymagają najwięcej przemyśleń,dokładności i techniki. To wszystko prawda, ale powinno być tak: to jest istna gra świateł i tona tapety na twarzach tych modelek itp :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 hmmm zdjecie krajobrazu to nie takie hop siup. no ale skoro tak uwazacie ;) jak dla mnie to kazde zdjecie jest tak samo trudne, pozatym porownywanie portretu studyjnego z fotografia na wolnym powietrzu nie jest najlepszym zestawieniem. przecez portretu nie trzeba robic w studiu ;) BTW genghiskhan przynajmiej raz ktos oprocz ciebie jest sakrastyczny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Jeśli chodzi o portret, to przecież nie można traktować tego jako jednego, spójnego rodzaju fotografii; portret portretowi nierówny. Powiedzmy sobie szczerze, że nie trzeba wielkiej wiedzy ani doświadczenia, żeby wykonać poprawny technicznie portret studyjny - inna sprawa, czy będzie to portret pod jakimkolwiek względem twórczy (w sensie innowacyjny) i interesujący. Jeśli o mnie chodzi, to największym szacunkiem darzę fotografię przyrodniczą. Fotografia zjawisk przyrodniczych, które z natury są nieprzewidywalne (niektóre pojawiają się raz na kilka lat) fotografia zwierząt w naturalnym środowisku (zwłaszcza telefotografia z obiektywami ważącymi po 6kg) to coś, co przypinając do portretu można porównać jedynie z tym, co robią reporterzy wojenni (w sumie też robią bardzo często portrety - specyficzne portrety) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 To wszystko prawda, ale powinno być tak: to jest istna gra świateł i tona tapety na twarzach tych modelek itp :wink: tona tapety? mozna sie obyc bez tapety, tak dobierajac wszystkie parametry, ustatiwnie, kard, swiatlo zeby pokazac piekno modela bez ulepszaczy (taki Antialiasing jakby) ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 tona tapety? mozna sie obyc bez tapety, tak dobierajac wszystkie parametry, ustatiwnie, kard, swiatlo zeby pokazac piekno modela bez ulepszaczy (taki Antialiasing jakby) ;] Daruj sobie ;) sam wiesz że w 100% przypadków te dziewczyny z okładek są wytapetowane, to dobrze widać, poza tym modelka bez make up-u ? to chyba raczej nie realne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Pogoda dziś była wybitnie dobra, więc wyszedłem nieopodal domu i spłodziłem takie coś: Chciałem zdziałać coś jeszcze z ptactwem w powietrzu, ale uciekają bestyje szybko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 (edytowane) Zdjęcie jeszcze ciepłe ;] - zrobione kilkanaście minut temu. Exif zachowany Edytowane 9 Stycznia 2006 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Daruj sobie ;) sam wiesz że w 100% przypadków te dziewczyny z okładek są wytapetowane, to dobrze widać, poza tym modelka bez make up-u ? to chyba raczej nie realne.nie jest to 100% przypadkow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 A to moje samolociki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 daj se siana z tymi samolocikami;] serio nie ma w nich nic ciekawego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 daj se siana z tymi samolocikami;] serio nie ma w nich nic ciekawego no widzisz dla ciebei nie ma a dla mnie ma :) czasem pozyczam od wujka lornetke morska przybilażajaca cos ok 30 razy i fotografuje przelatujace samoloty jak jest dobra pogoda, widac wtedy idealnie samolot, okna, silniki, malowanie, jakiej narodowosci jest i jakich lini lotniczych, dzieki pewnym informacjiom wiem kiedy i gdzie dany samolot bedzie lecial i leci :) Ciebie interesuje fotografowanie twarzy a mnie np samolotow :) pozdrowionka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 (edytowane) pokaże jeszcze coś co z nudów zrobiłem qrde czego nie mogę zamieścić miniaturki fotki?? wyskakuje mi tylko taki błąd Przepraszamy, ale dynamiczne strony w tagach nie są dopuszczalne EDIT Bo jesteś lamka ;] o widzisz, samo się zrobiło ;] Edytowane 9 Stycznia 2006 przez SABUR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 qrde czego nie mogę zamieścić miniaturki fotki?? wyskakuje mi tylko taki błąd Bo jesteś lamka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 (edytowane) trochę zimy - tej złej, szarej, i bardzo mroźnej :wink: specjalnie doszumiane. Opinie mile widziane. Edytowane 9 Stycznia 2006 przez cyganos king Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 badzo ladne :) to i to ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 (edytowane) trochę zimy - tej złej, szarej, i bardzo mroźnej :wink: specjalnie doszumiane. Opinie mile widziane. nawet fajne ale troszke za dużo bieli-taki urok zimy ;] Edytowane 9 Stycznia 2006 przez SABUR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 @ cyganos: szerszy kadr- troche wiecej powietrza by sie tej fotce przydalo - czyli dołu i nieba, a ten szum nie jest zbyt dobrym pomyslem, chyba ze w B&W bys zrobil ale bw tam jakos nie widze;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 badzo ladne :) to i to ;) nawet fajne ale troszke za dużo bieli-taki urok zimy ;]dzięki za opinie fajnie że się podoba :D @ cyganos: szerszy kadr- troche wiecej powietrza by sie tej fotce przydalo - czyli dołu i nieba, a ten szum nie jest zbyt dobrym pomyslem, chyba ze w B&W bys zrobil ale bw tam jakos nie widze;]dół wycięty bo nieciekawy a niebo nieszczególne tego dnia było, bez szumu zdjęcie było dla mnie za sterylne dlatego tak zrobione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 a co wy powiecie o tej focie co potraficie powiedziec nt techniki???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 a co wy powiecie o tej focie co potraficie powiedziec nt techniki???? Chodzi o to czy kadr jest ładny czy o czysto techniczne zagadnienie? Jeżeli o to drugie, to kolor nieba może wskazywać na podczerwień, ale roślinki jakoś nie pasują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Ta "równina" jest krzywa troszki, w tym przypadku chyba równa równiana byłaby odpowiedniejsza... a i wyobrażam sobie tą fotkę normalną, w sensie gładką... Ciekawe ułożenie chmur i ładne wzgórza w tle dużo jej dają. To oczywiście tylko moje odczucia amatora, ale chyba oczy mam, nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 nie jest to podczerwien ;] roslinki byly by wtedy sniezno biale a niebo szatansko czarne;] zwykly film b&w + filtr pomaranczowy;] kard sie raczej nie wali, nie moja wina ze roslinki po prawej stronie byly nieco wyzej;] a ktos ma pomysl na jakim filmie moglo to zostac pstrykniete? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) Genghiskhan - zdjęcie ładne, było już w tym topicu (lub b. podobne). A film - pewnie ilford. ;) trochę zimy - tej złej, szarej, i bardzo mroźnej :wink:Fotka mogłaby być ciekawa. Zgadzam się z tym co napisał o niej genghiskhan. Edytowane 10 Stycznia 2006 przez paulo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Genghiskhan - zdjęcie ładne, było już w tym topicu (lub b. podobne). A film - pewnie ilford. ;) Fotka mogłaby być ciekawa. Zgadzam się z tym co napisał o niej genghiskhan. nom ilfordzik hp5+ 400@200;] co ciekawe ilosc szumow wieksza nic normal przy 400;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...