costi Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) Bo to była pierwsza książka wydana przed 'Kodem' i 'Demonami'. Wiem, po prostu czytam od konca (Kod, Anioly, teraz Twierdza) :) Nie uwazam polskich tlumaczen za zle, wrecz przeciwnie. Po prostu angielska wersja jest lepsza :) Polecam porownac sobie opis maszyny Hex z Hogfathera (pol. Wiedzmikolaj) z polskim tlumaczeniem (jak ktos sobie zyczy to oryginal moge wklepac :P ) Dodam jeszcze "Maszyne Roznicowa" duetu William Gibson i Bruce Sterling - pierwszorzedny steampunk. Edytowane 22 Stycznia 2005 przez costi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Z innych autorów których mogę polecić to oczywiście Lem, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać, Frank Herbert ze swoją 'Diuną', Dick z takimi książkami jak 'Ubik', 'Łowca Androidów', 'Cudowna Broń'. Warta polecenia jest też Andre Norton która stworzyła (chyba już 16-sto tomową) sagę o świecie smoków. Co prawda najnowsze książki są już tylko właściwie nawiązaniami do wcześniejszych tomów i trochę nudzą to spokojnie polecam te starsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 GREAT SCOTT(za duzo hl2 :wink:) Jak moglem zapomniec o schizofremiku jakim byl Dick. Chyba tylko dlatego ze dawno czytalem. "Ubik" , "Valis" , "Wolne radio..." (niepamietam dokladnie tytulu) sa naprawde ciekawe ale moze niepasowac niektorym. troche dziwne w odbiorze wyjasnienie dla mlodszych - "Lowca Androidow" jest klasykiem. ksiazka a film to dwie rozne rzeczy. "diuny" jakos nigdy nie tknalem.nie wiem czemu B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 nielicząc zakoowania (ofkorz jestem w trakcie łostrej sesji) ostatnio skończyłem smakowity horrorek "Włócznie" Jamesa Herberta a teraz czytam to co tygryski lubią najbardziej czylie z serii Star Wars "Władcy mocy" Kevina J. Andersona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Oczywiście - fantasy ! ;) Zacznijmy od Ziemiomorza - bardzo fajna książka, fabuła. Nie jest to taka typowa książka fantasy bo oprócz akcji opisuje uczucia bohatera, uczy cierpliwosci... Opis pierwszej części (z pięciu): Opowieść o naukach pobieranych przez młodzieńca z wymyślonej krainy u mędrców, którzy posiedli kunszt czarnoksięski. Zarazem jest to opowieść realistyczna o kształtowaniu się osobowości, o dorastaniu wśród przeciwieństw, o tym, jak zapalczywa lekkomyślność przeradza się w dojrzałość. Jest to, wreszcie, przypowieść o tym, jak - nie czując upadlającego strachu - pogodzić się z myślą o śmierci. Następnie Wiedźmin - "TERAZ POLSKA!" :) Także fajne - ale tego nie bede opisywał bo to mniej wiecej zna każdy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubel Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 cos mniej rozrywkowego, ale tez ciekawego Lawrence Krauss "Fizyka podróży międzygwiezdnych" - powazne rozwazania o technologii Star Trek, podróżach 'warp', technologii transporterów ('teleportacja') itd. albo "Hiperprzestrzeń" Michio Kaku - napisana prostym jezykiem ksiazka o wielowymiarowosci naszego wszechswiata itp. rzeczom :) a na koniec dowcip ;) Imprezka. Kilku informatykow jak zwykle gada o komputerach, o soft'cie itp. Nagle jeden stwierdza, ze to nudne i mowi : - Panowie. Czy my musimy zawsze o kompach? Moze pogadajmy troche o czyms innym. ... np. o [gluteus maximus]ch..... Chwila konsternacji. W koncu ktos sie odzywa: - Hmm. Moj komputer ostatnio jest do dup.y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 tyle wypowiedzi , a w zadnej nie bylo wzmianki o klasyce :? Tolkien - silmarillion , niedokonczone opowiesci , lotr Sapkowski - oczywiscie wiedzmin , narrenturm moze byc , bozych wojow nie czytalem , niektore opowiadania [np cos sie konczy cos sie zaczyna] ale procz nich takze Dick - dr Futurity i inne ,Pratchett, Lem , Koontz , Clancy , King [mroczna wieza np.] ....werble.... ksiazki ze swiata FR :twisted: - nie do pobicia , a wciaz powstaja nowe swietne ksiazki , juz teraz jest sporo ponad 50 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 @Sid Mowisz zapewne o tworczosci Ursuli K. Le Guin? Cylk bardzo bardzo przyjemnej fantasy.Przyznaje racje. Na chwile obecna katuje jednak tworczosc Roberta Jordana. Kolo czasu. Duzo czytania i wiele watkow. -nascie tomow A czytal ktos moze Orsona Scott Card'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 FR dobre są jako bajeczka. Ogólnie nie są zbyt 'wymagające' ale dobrze się czyta ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 FR??Wtf is FR? Chyba cos przespalem wlasnie dlaczego nikt nie wymienil Tolkiena? :wink: przeczytalem Wladce (to jest jedna ksiazka a nie trylogia.wydawcy nie spodobala sie wielkosc ksiazki), Hobbita , Silmarillion i chyba cos jeszcze ja po prostu nie bede polecac czegos co zostalo sfilmowane i oberzane przez wszystkich ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 FR - Forgotten Realms ;] Czyli klimaty AD&D (baldurowate) ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Tolkien to juz jest taki kalsyk, ze nikomu pewnie nawet do glowy nie przyszlo, ze ktos moze nie znac ;) Na Silmarllionie poleglem... ale moze dlatego ze czytam w oryginale, a latwa to ksiazka nie jest (w przeciwienstwie do Wladcy i Hobbita, ktore czyta sie bardzo przyjemnie). FR = Forgotten Realms A czytal ktos cos A. Conan Doyle'a (i nie mowie koniecznie o Sherlocku Holmesie)? Polecam - gosc pisal calkiem ciekawe s-f (Zaginiony Swiat, Trujace Pasmo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 :rolleyes: taak przespalem chyba fr :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Kurt Cobain - Dzienniki - czyta się ciężko, ale dowiedzieć się można o nim bardzo wiele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 skoro Pratchett padł już tu wielokrotnie to co można dopisać.....? ;] a tak na poważnie jest dwóch pisarzy których naprawde cenie, wspomniany juz wyżej Pratchett oraz mistrz grozy H.P. Lovecraft...... wynalazki w stylu FR/diablo/warcraft omijam szerokim łukiem bo równie dobrze mozna czytac książke na podstawie spidermana2 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) William Gibson "Neuromancer". Cyberpunk, jedna z inspiracji reżyserów The Matrix. Bardzo fajnie napisana, czułem sie jakbym oglądał bdb film cyberpunkowy. Polecam! Edytowane 22 Stycznia 2005 przez PoGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Z książek przy, których trzeba myśleć polecam Paulo Coelho np. "Weronika postanawia umrzeć", "Alchemik", "Jedenaście minut". Oczywiście (ale to już inne klimaty) książki i opowiadania Stanisława Lema. Natomiast z trochę bardziej "rozrywkowych" pozycji warto poczytać James'a Jones'a "Długi tydziań w Parkman", Mario Puzo "Omerta" i np. Wiktora Suworowa "Akwarium" oraz "Kontrola". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Hehehe, Ivan przeczytałem już tego "Alchemika", którego tak zagorzale polecałeś w poprzednim topicu ;) . Pamiętasz o co wtedy poszło?? Stanąłem w obronie jakiegoś 15-latka, który to podobno nie zrozumie tej jakże głębokiej książki;] Po lekturze stwierdzam, ze gdybym miał 15 lat (czyli 2 lata temu) odebrałbym tą książke równie dobrze. Właściwie "Alchemik" to taki "Mały Książe", tylko mniej abstrakcyjny i łatwiej wczuć się w głownego bohatera. Jednak "Alchemik" rozczarował mnie zakończeniem:/ Jakieś takie zbyt banalne było... Ale cóż widać za dużo wymagam... Ja ze swojej strony gorąco polecam cykl "Mroczna Wieża" Stephena Kinga, który jest po prostu GENIALNY. Na rynku dostępnych jest już 5 tomów i każdy kolejny stawał się najlepszą książką jaką czytałem;] Metafizyczna powieść drogi osadzona w realiach fantasy oraz s/f to jest to :!: Polecam również "Achaję" Ziemianskiego oraz zbiór opowiadań "Zapach Szkła" tegoż samego autora. Co tam jeszcze... Opowiadania Philip'a K. Dicka są świetne... Jak ktoś czeka na S.T.A.L.K.E.R'a powinien przeczytać przed zagraniem "Piknik na skraju drogi" braci Strugackich. O klasykach nie będę nic pisał, ale każdy powinien przeczytać trylogię LOTR oraz inne książki Tolkiena przynajmniej raz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 wynalazki w stylu FR/diablo/warcraft omijam szerokim łukiem bo równie dobrze mozna czytac książke na podstawie spidermana2 :lol: 1229963[/snapback] A to blad - wsrob kupy "powiesci" znajdzie sie tez troche calkiem dobrych ksiazek. Mi w tej chwili przychodza do glowy: "Strony bolu" w uniwersum Planescape i ksiazka z Diablo o kolesiu, ktory zalozyl zbroje jakiegos dawno zabitego tyrana (nie pamietam tytulu) - IMHO bardzo dobrze trzymaja klimat i czyta sie przyjemnie :) No i oczywiscie zapomnialem o Kontroli i Wyborze Suworowa - zdecydowanie polecam. Rowniez Zloty Eszelon tego samego autora jest niezly, ale to juz nie to samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 A mi się przypomniał Asimov i książki z cyklu 'Fundacji' :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 hmmmm Mroczną Wieżę będę musiał kiedyś przeczytać... BTW. Mam całe Ziemiomorze, Wiedźmina, Dzieci Graala, Mroczna wieze, ale w e-bookach a to sie zle czyta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 O kufa jak można książki w e-bookach czytać 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Hehehe, Ivan przeczytałem już tego "Alchemika", którego tak zagorzale polecałeś w poprzednim topicu ;) . Pamiętasz o co wtedy poszło?? Stanąłem w obronie jakiegoś 15-latka, który to podobno nie zrozumie tej jakże głębokiej książki;] Po lekturze stwierdzam, ze gdybym miał 15 lat (czyli 2 lata temu) odebrałbym tą książke równie dobrze. Właściwie "Alchemik" to taki "Mały Książe", tylko mniej abstrakcyjny i łatwiej wczuć się w głownego bohatera. Jednak "Alchemik" rozczarował mnie zakończeniem:/ Jakieś takie zbyt banalne było... Ale cóż widać za dużo wymagam... (...) 1230025[/snapback] Pamiętam :] fajnie, że sięgnąłeś po książkę Coelho. Co do rozumienia przez 15 latka to "Alchemik" jeszcze ujdzie, ale np. "Jedenaście minut" to raczej nie (no chyba, że byłby to bardzo dojrzały 15 latek, co byłoby imho złe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) Polecam również "Achaję" Ziemianskiego oraz zbiór opowiadań "Zapach Szkła" tegoż samego autora. O klasykach nie będę nic pisał, ale każdy powinien przeczytać trylogię LOTR oraz inne książki Tolkiena przynajmniej raz ;) 1230025[/snapback] O, tu się w pełni zgadzamy, chyba już nie po raz pierwszy :) "Achaja" wciąga jak dobrze namoknięte bagno! Ale: O kufa jak można książki w e-bookach czytać 8O 1230209[/snapback] Tu się nie zgodzę :P Tak samo, tylko nie na papierze, brak tego komfortu, który odczuwa się obcując z wersją papierową. W ebooku czytałem pierwszy tom "Achaji". Jak to możliwe? Otóż historia była dość zakręcona. Zamówiłem sobie w merlinie tom 3, i dostałem go 2 dni przed premierą, w sobotę. Chciałem więc zacząć od początku, zważywszy na to, że pierwszy tom czytałem 1,5 roku wcześniej. Ale niestety pożyczyłem go koleżance, która pojechała na Maltę :lol: i musiałem czytać ebooka. To było dopiero przeżycie - 700 stron w ebooku w 8h :P Tego samego dnia (a właściwie drugiego, bo było grubo po północy) doczytałem też drugi tom (na szczęście już papierowy), więc w niedzielę mogłem zabrać się za trójeczkę :rolleyes: Ale przeżycie, nie :?: Zwłaszcza dla moich oczu :mur: Edytowane 22 Stycznia 2005 przez pandi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 No własnie nie rozumiem jak po czymś takim mozna jeszcze cokolwiek widzieć;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Kod leonarda da vinci i cyfrowa twierdza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Może się przystosowały :lol: :?: A co do książek to jeszcze polecę Narrenturm i Bożych Bojowników. Poza tym książki Pilipiuka (jeżeli ktoś lubi tego typu poczucie humoru). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Jedyną książką jaką przeczytałem w życiu jest Łysek z pokładu idy czy jakoś tak :P Nawet nie jestem pewien czy ją skończyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 (edytowane) No Pilipiuka tknalem tylko troche opowiadan o Jakubie... ROTFL Znow dodam cos jeszcze: Harry Harrison - Cykle "Stalowy Szczur" i "Planeta Smierci" lekki Sf z czasem wrednym humorem. Wspominalem wczesniej ale nie widzialem odpowiedzi Orson Scott Card - zaczalem od "Gry Endera". Nagroda Nebuli i Hugo z '86 i '85 w dziedzinie fantastyki. Wobec śmiertelnego zagrożenia z kosmosu Ziemia przygotowuje swoją broń ostatniej nadziej. Jest nią chłopiec, w którym odkryto zalążki niezwykłego geniuszu wojskowego. Czas nagli, a przyszłość dwóch cywilizacji spoczywa w rękach dziecka... Jej kontynuacja sa Mowca umarlych, Ksenocyd i Dzieci umyslu. Ciekawym pomyslem jest tez Cien Endera - ksiazka ktora opowiada o dziejach najlepszego przyjaciela Endera - Groszka. Kontynuacjami sa Cien Hegemona i Teatr Cieni. OSC napisal tez cykl o Alvinie Stworcy. W historie wczesal mocne akcenty starych wierzen i magii. Poczatki Ameryki, kolonisci z Anglii, przewijaja sie historyczne postacie.Tez kawal dobrej czytanki. @und3r powiem ci ze z poczatku trudno bylo mi czytac e-booki ale teraz naprawde jest looz.jedyny minus to ten ze nie mam laptopa zeby czytac w wyrze jak sie wstac nie chce. Edytowane 23 Stycznia 2005 przez OrGiUsZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Michael Crichton - prawie wszystkie książki przez niego napisane są wspaniałe. Tytuły: Wyższa konieczność i Norton N22 (w miare), Jurassic Park i Zaginiony Świat (książka a film to zupełnie co innego), Kongo, Linia czasu i Rój (wg. mnie Rój jest w tych wszystkich tytułów najlepszy. W tej książce poruszany jest temat nanotechnologii, Warto przeczytać.) J.R.R.Tolkien - czy trzeba coś mówić? Silmarillion, Hobbit i Władca Pierścieni. Hobbit dla dzieci, Władca dla młodzieży, a Silmarillion dla dorosłych. Jeśli ktoś lubi twórczość Tolkiena, to powinien zapoznać się z książką: Ostatni władca pierścienia - Yeskova. Z tej książki można dowiedzieć się o dalszych losach sił ciemności, zła. Jeśli ktoś kocha elfy, hobbitów (w mniejszym stopniu) i przeczyta tą książkę, to już tak bardzo ich kochać nie będzie ;) Frank Herbert - Diuna i dalsze części Diuny tzn. Mesjasz Diuny, Dzieci Diuny, Heretycy Diuny itd. To trzeba (szczególnie Diunę) przeczytać ! Nikt nie wspomniał o książce Thomasa Harrisa - Hannibal. Powstał dobrze znany film na podstawie tej książki. Jak przeważnie bywa książka jest o wiele lepsza niż film - różnią się między innymi końcówkami. Chcesz wiedzieć jaka to różnica? - przeczytaj książkę :) To na razie tyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...