Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

ej mam pytanie czy mobo to odpalimi ze wszystkim co trzeba ale z jedno karto grafy na Chief'ie 360 W i z domkupiono przesciowko na 24-pin ????????????// prosze o rozwiniencie sie w wypowiedzi \\???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macie mini recke szefa 460W ...puki jeszcze mam go w domciu :]

konfig jak w podpisie...Vcore 1.48V,Vmem 2.8V (pomiar z miernika)

+3,3V IDLE : 3,35-3,36V STRESS : 3,31-3,34V

+5V IDLE : 4,98-4,99V STRESS : 5,00-5,04V

+12V IDLE : 11,99V STRESS : 11,89-11,92V

IDLE - winda,internet i kilka dupereli w pasku

STRESS - DualPrime,SuperPi,3Dmark01 i 03

foteczki :

madul zasilajacy +12V (dwie odseparowanie linie ... 14A i 15A)

Dołączona grafika

bebechy

Dołączona grafika

ATX 24P ,PCI-E ,+12V dla CPU

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej dobra ja juz nieogarniam pomozcie jako zasilke kupic do max 3xx zl blagam ...... na to mobo i amd 3000 i zaby juz niewymieniac zasilki na sli full ..... :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na moje oko to ten szef co jest wyzej spokojnie wystarczy...przyzwoita i niedroga (359zl) zasilka no i ma te wasze nieszczesne 24P

1234853[/snapback]

Powiedz mi jeszcze jak to jest z tymi +12V ... są niby 2 linie i jedna ma 14A a druga 15A czyli łącznie 29A. Moje pytanie - czy te 29A może byc efektywnie wykorzystywane w tym samym czasie tak jak np. w Tagane który ma tylko jedno +12V i 28A ?? Czym to właściwie się różni i jakie ma to znaczenie ??

PS

Jeśli ktoś czeka na DFI NF4 AGP to raczej nic z tego nie będzie ... za to zbliza się NF3 Ultra:

Tomo_78 na jednym z forum napisał:

Dear Tomek,

Many thanks for your interest in DFI's M/B. Our LP NF4 SLI-D (939-pin) and

LP UT NF4 Ultra-D (939-pin) will be mass-output from factory at the end of

January. In Poland, it should be available after mid of February. As for

NF3 ULTRA-D should be released one month later after NF4 Ultra-D. You may

check our distributor, NTT to know the local prices and actual available

schedule when the time is closed.

Regards,

Nancy Lee

DFI-Taiwan

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa dwie odseparowane linie +12V...jedna zasila CPU i PCI-E ,druga reszte klamotow

z doswiadczenia z enerkami wiem ze takie rozwiazanie spisuje sie lepiej niz jedna,mocna linia 12V

1234915[/snapback]

:) widzeze niedlugo chiefow 420 i 360 na allegro przybedzie :-) mojego tez bede musial komusopchnac: P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Witam wszystkich,przygladam sie od dluzszego czasu temu forum.

Moje pytanko w sprawie zasilacza, a dlaczego nie - Topower TOP-400P5 ?

Jeden z najcichszych, nie taki drogi - ok 300zł, i 400W z zupelnosci chyba wiekszosci wystarczy? (sa tez mocniejsze)

pozdro

Edytowane przez luka_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że DFI dopracowuje jeszcze w pośpiechu płyty ...

"...It's a hardware fix for "smoother performance" and a bios update according to what DFI (incl. Vivian) told me. I recieved a email from DFI yesterday saying the shipment was delayed 1 week."

Poniżej karta ATI w akcji ...

Dołączona grafika

Trochę przyciasno :rolleyes:

Odnośnie Chiefteca 460W o którym wcześiej była mowa ... to ten sam model co SilverStone 460W LINK

Tu widać jak się zachowuje się napięcie +3.3 i +12V pod obciążeniem a w komentarzu do głośności LINK (tabelka na samym dole) mamy info: "deutliches Fiepen" - czyli mniej więcej "wyraźne piszczenie" :?

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja juz pisalem jakis czas temu do nich z pytaniem czy karty aTi / Nvdi nie beda zawadzac o cooler na mo0stku to napisali ze jest tak obliczone ze nie bedzie nic zawadzac ale i tak z tego co widac jest so close :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten szef jest by enhance wiec zadna rewelacja ;)

1236061[/snapback]

W swej ofercie Chieftec ma także 460W wersję DF (HPC-460-302DF ATX 2.0V) LINK - to "standardowy" model od Sirteca i ma lepsze parametry ... 40A na +5V, 30A +3,3V i 15A +12V1 oraz 18A +12V2 (łącznie 33A na +12V :razz: ) ... problem w tym, że ja nigdzie nie widzę go w ofercie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szef niczego sobie i w mirę tani jest, na nic innego mnie nie stać w zasadzie to miałem wybór miedzy tym Szefem a Frontem (tym od loobek) wybrałem Szefa bo to już będzie mój trzeci zasilacz z tej firmy a z poprzednich byłem bardzo zadowolony (za tą cenę chyba lepiej być nie może) wiec myślę że i mój kolejny Szef mnie nie zawiedzie! Oczywiście wszystko okaże się w praniu ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba znalazłem sobie alternatywę ... jest Chieftec (by Sirtec) HPC-420-302-DF ATX 2.0V o parametrach:

+5V +3,3V +12V(1) +12V(2) -12V +5Vsb

40 A @ 30 A @ 18 A @ 15 A @ 0,8 A @ 2,0 A

czyli to samo co w tym 460W (by Sirtec o którym pisałem wyżej) a zarazem lepiej od 460W by Enhance B) i kosztuje 249pln (bez konwertera 24pin > 20pin [10pln]) w Angela.pl :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Do czego wykorzystywane jest to 8 pinowe złącze? Czy jakiś inny zasilacz oprócz tego Chiefteca posiada to złącze?

Z tego co ja słyszałem to nie ma żadnego powodu dla którego płyta główna miałaby nie działać z zasilaczem 20 pin i przejściówką 20-24pin. Wygląda na to że DFI popełniło jakiś błąd i pewnie teraz stara się go naprawić.

Edytowane przez Megabyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego wykorzystywane jest to 8 pinowe złącze? Czy jakiś inny zasilacz oprócz tego Chiefteca posiada to złącze?

1236210[/snapback]

płyty serwerowe wymagają 8pin złacza (chyba o to chodzi bo nie widze zdjęcia) do zasilania procesorów - tagan (przynajmniej mój ;) ma takie złącze - nowe Topowery maja możliwość złożenia takiego złacza z 2óch wtyczek 4pin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że DFI dopracowuje jeszcze w pośpiechu płyty ...

"...It's a hardware fix for "smoother performance" and a bios update according to what DFI (incl. Vivian) told me. I recieved a email from DFI yesterday saying the shipment was delayed 1 week."

1235555[/snapback]

Zaraz, zaraz. Jak ma tydzień opóźnienia to niby skąd dszywala ma DFI NF4 Ultra? Ktoś tu czegoś nie domawia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

epoxer:

O ile dobrze zrozumiałem to mówisz że Szef 420w 24pin wypada lepiej do 460w 24pin ? Hym i w dodatku jest tańszy… To trzeba przemyśleć…

EDIT:

Ja już zgłupiałem… chciałbym zamówić coś w tym tygodniu, ale już nie mam pojęcia, co… wiem tylko tyle, że potrzeba mi zasilacza z 24pin wtyczka…

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Jan 25 2005, 23:42-->

CYTAT(Mardok =:) @ Jan 25 2005, 23:42)
epoxer:

O ile dobrze zrozumiałem to mówisz że Szef 420w 24pin wypada lepiej do 460w 24pin ? Hym i w dodatku jest tańszy… To trzeba przemyśleć…

Patrząc na parametry dokładnie tak to wygląda ... zastanawia mnie tylko jak to możliwe że wcześniej zasilacze z tej samej mocy miały 18A a teraz po stworzniu podwójnego +12A mają 18A i 15A (sumarycznie 33A) - toż to zapas 5A w stosunku do Tagana który sądze, że spokojnie rozłożył by tego Szefa w teście extreme load na łopatki ... nie znam się na zasilaczach ale skoro podwójne +12A ma być lepsze niż pojedyńcze a Chieftec by Sirtec oferuje to w dobrej cenie + 24pin to czemu nie :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ktoś poczytał jakie obciążenie równoczesne lini 3.3/5/12 wytrzymują te zasilacze ? co z tego że ma 33A na 12V - daje to 396W a gdzie pozostałe linie ?

1236282[/snapback]

Tak to wygląda ... a Ty mi powiedź czy to jest beee czy OK :wink:

PS

Dorzucam full specs tego 460W by Enhance LINK ... o jakieś wnioski proszę ... :razz:

PS II

Mardok =:) ubiegłeś mnie ... :lol:

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla 420-302DF ->

5 + 3.3 - max 220W

12V max 216W - czyli obwody mogą podać nie wiecej jak 18A

łącznie 3.3+5+12 - 400W

ENH-0746GB ma ->

5 + 3.3 - max 220W

12V max 348W - czyli obwody 12V mogą dostarczyć max 29A (14+15 - zgodnie ze spec)

łącznie 3.3+5+12 - 444W

dla prównania tagan 480W

3.3 + 5 - max 240W

12V - 336W - czyli linia 12V max 28A (zgodnie ze spec)

łącznie 3.3+5+12 - 460W

ocencie sami co są warte te 420-302D - jak dla mnie to dalej te same "stare" chiefteki dorzucono im tylko "niby" dwa obwody 12V - a w rzeczywistości dalej potrafią podać jedynie 18A na 12V

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...