Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladniej jest to P5800 z dekoderem.

Zamierzalem sie na to kiedys, ale chyba pozaciskam pasa troche dluzej i sie szarpne na Z5500 Logitecha (zalezy mi na wejsciach cyfrowych).

Myslalem nad combo Logitech X-530 + dekoder Creative (mozna go kupic osobno), ale laczny koszt tego oscyluje w okolicach 700zl - IMHO juz lepiej doplacic do zajebistych glosnikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladniej jest to P5800 z dekoderem.

Zamierzalem sie na to kiedys, ale chyba pozaciskam pasa troche dluzej i sie szarpne na Z5500 Logitecha (zalezy mi na wejsciach cyfrowych).

Myslalem nad combo Logitech X-530 + dekoder Creative (mozna go kupic osobno), ale laczny koszt tego oscyluje w okolicach 700zl - IMHO juz lepiej doplacic do zajebistych glosnikow.

1721097[/snapback]

Ja kupiłem głośniczki stereo z wejściem cyfrowym które masakrują jakością te Logitech z-5500 i kosztują jedynie 1050 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrego 5.1 za tyle nie kupisz... m-audio to prawie 2 tys...

1721125[/snapback]

Bo 5.1 za taką kasę gra beznadziejnie podobnie jak za 2x tyle :) . Moj następny cel to Roland DS7 1200 PLN za sztukę x 2 = 2400 :P - ciekawe czy mnie dziewczyna za to zabije na śmierć czy tylko tak lekko. A tak serio RauloS to wszystko zależy od tego jak dużą wagę stawiasz na jakość - może Ty nie potrzebujesz al'a audiofilskiej jakości tylko bardziej efekciarskiego brzmienia jakim raczą popularne plastikowe zestawy 5.1

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym juz jechał w stereo ze wzmacniaczem, a nie w monitorki aktywne... właściwie jakie sa zalety monitorkow nad stereo?

1721139[/snapback]

Masz na myśli wzmak + kolumny kontra monitory aktywne?

System tradycyjny stereo pozwala na uzyskanie większego wzmocnienia i nisko schodzi z basem - to zalety. Jednak dzięki idealnemu dopasowaniu wzmacniaczy w monitorach aktywnych do ich głośników uzyskuje się wyższą jakość dźwięku (wierność). Mówię o porównaniu sprzętu w tej samej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac, to slowo "wiernosc" wylecialo z mojego slownika opisu wrazen dzwiekowych...

Ostatnio montowalismy z ojcem kino domowe... a ze wyszlo, ze mamy dwie pary przodow (te, ktore byly do zestawu stereo i przednia para od Eltax Summit) i zostal nam stary CD, porobilismy pare eksperymentow.

I co? zmienilismy odtwarzacz - inne brzmienie... zmienilismy glosniki - inne brzmienie... jeszcze inna kombinacja - jeszcze inne brzmienie (utwor oczywiscie caly czas ten sam).

To ja sie zapytuje: gdzie jest ta wiernosc? Jakie jest to prawdziwe brzmienie danego nagrania? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nagranie zabrzmi wiernie na systemie który ma idealnie płaską charakterystykę natężenia od częstotliwości z szerokim pasmem przenoszenia przy idealnej charakterystyce wodospadowej z zerowymi podbarwieniami. Polecam B&W Nautilus (~100 000 PLN) + TACT ten wysoki model (kilkanaście tys €) i CD łączone cyfrowo do TACT (parę setek). To idealny zestaw do kompa (niepotrzebny CD) - wystarczy mieć zintegrowaną kartę audio klasy Intel HD (24bit 96khz) , skalować pluginem do winampa jeśli nie mamy DVD AUDIO i połączyć cyfrowo z TACT. Co do Twojego problemu Costi to system który starałeś się skonfigurować po prostu kłamał (podbijał/zcinał dźwięki). Posłuchaj jak ten utwór powinien brzmieć na jakimś pewnym/dobrym/wiernym sprzęcie (właśnie monitory studyjne) a następnie tak dobieraj aby zbliżyć się do wzorca.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nagranie zabrzmi wiernie na systemie który ma idealnie płaską charakterystykę natężenia od częstotliwości z szerokim pasmem przenoszenia przy idealnej charakterystyce wodospadowej z zerowymi podbarwieniami. Polecam B&W Nautilus (~100 000 PLN) + TACT ten wysoki model (kilkanaście tys €) i CD łączone cyfrowo do TACT (parę setek). To idealny zestaw do kompa (niepotrzebny CD) - wystarczy mieć zintegrowaną kartę audio klasy Intel HD (24bit 96khz) , skalować pluginem do winampa jeśli nie mamy DVD AUDIO i połączyć cyfrowo z TACT. Co do Twojego problemu Costi to system który starałeś się skonfigurować po prostu kłamał (podbijał/zcinał dźwięki). Posłuchaj jak ten utwór powinien brzmieć na jakimś pewnym/dobrym/wiernym sprzęcie (właśnie monitory studyjne) a następnie tak dobieraj aby zbliżyć się do wzorca.

1721215[/snapback]

Wiesz, moje pytania byly raczej retoryczne... jeszcze nie wygralismy w Totka, zeby wydawac 200k PLN na system audio ;)

Chodzi mi o to, ze w segmencie sprzetu "konsumenckiego" (czyli powiedzmy do kliku tysiecy PLN), a w szczegolnosci glosnikow komputerowych, to wiernosc mozemy sobie podarowac... IMHO w tym przypadku jedynym kryterium powinno byc, czy brzmienie danego zestawu sie sluchaczowi podoba.

Zreszta: jaka masz gwarancje, ze na tych nautilusach i super-sprzecie masz rzeczywiscie wierny dzwiek? Wystarczy wymienic w odtwarzaczu CD uklad scalony z zapisanymi wspolczynnikami kwantyzatora przetwornika C/A, zeby brzmienie calosci zupelnie sie zmienilo (robilismy taki eksperyment na zajeciach w zakladzie elektroakustyki). Niestety pojecie wiernosci dzwieku to obecnie sprawa bardzo dyskusyjna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzi o to aby byly fajne efekty w grach,filmach , i fajnie zeby fajnie sie muzy sluchalo :P nie jestesm bardzooo wymagajacy,  no i chlopaki jak z tym ustawieniem moge tak blisko walnac?

1721301[/snapback]

Do muzy na 100% najlepsze jest stereo (miałem 5.1 za 350 i 700 PLN -tragedia). Do filmów wolę dobre 2.0 vs. słabe 5.1 bo dźwięk jest bardziej naturalny - miałem przez 3 dni T5400 które oddałem bo na filmie tombraider 2 ( :P ) dźwięk był strasznie plastikowy. A w grze Hitman podobnie - niby fajne uderzenie basu ale bas zupełnie pozbawiony kontroli (lepiej rzucać kamieniami o bęben będzie lepszy efekt). Jeśli 5.1 to tylko oparte na 3x wzmacniacze stereo lub 3x monitory studyjne bo nawet Yamaha Z9 za 15 000 PLN jak za taką cenę gra kiepsko i można lepiej i taniej.

ps. Creative T5400 (to samo co 5900) miałem kilka cm od monitora i było ok - ale monitor jest ekranowany.

Wiesz, moje pytania byly raczej retoryczne... jeszcze nie wygralismy w Totka, zeby wydawac 200k PLN na system audio ;)

Chodzi mi o to, ze w segmencie sprzetu "konsumenckiego" (czyli powiedzmy do kliku tysiecy PLN), a w szczegolnosci glosnikow komputerowych, to wiernosc mozemy sobie podarowac... IMHO w tym przypadku jedynym kryterium powinno byc, czy brzmienie danego zestawu sie sluchaczowi podoba.

Zreszta: jaka masz gwarancje, ze na tych nautilusach i super-sprzecie masz rzeczywiscie wierny dzwiek? Wystarczy wymienic w odtwarzaczu CD uklad scalony z zapisanymi wspolczynnikami kwantyzatora przetwornika C/A, zeby brzmienie calosci zupelnie sie zmienilo (robilismy taki eksperyment na zajeciach w zakladzie elektroakustyki). Niestety pojecie wiernosci dzwieku to obecnie sprawa bardzo dyskusyjna...

1721542[/snapback]

Za 4300 PLN są idealnie grające Genelec model jak się nie mylę 8130A. JA mam sprzęt za 1050 PLN przesiadłem się ze sprzętu za 2000 PLN który grał gorzej !!! . Można tanio i dobrze ! A wracając do taniego sprzętu za ok. 1000 PLN do kompa - nie mam na myśli 100% idealnej wierności która nigdy nie jes osiągana tylko po prostu mniejsze "kłamanie".

Co do gw. w nautilusach - one były mierzone i chrakterystyka jest kreską a dźwięki porównywane z naturalnymi , co do przetworników to TACT jest wzmacniaczem DAC wielkiej mocy, a skalowanie przed TACT'em zakładam że jest robione po prostu poprawnie.

A odnośnie tych współczynników na C/A (nie używamy tego TACT tylko jakiegoś Krella :) ) to są te dobre i złe - z idealnie nagranego dźwięku odtworzonego z danego systemu wystarczy porównać z realnym dźwiękiem i wszystko jest jasne.

Logitech X-530, czy Creative Inspire™ T5900 5.1? Które będa lepiej grały?

Będą współpracowały z Audigy 2 OEM

1721544[/snapback]

Jeśli już chcesz 5.1 w tej cenie to radzę nowe Creative 6xxx jeśli koniecznie z tych 2 to chyba minimalnie mniejszym złem są Logitech.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dużo lepsze są te Creativy z serii 6?

1722021[/snapback]

Tak

Inspire 6060.

-----------------------------

Kyle - co sądzisz o Logitech Z-3 ??

Gdyby tak w Inspire 6060 puścić dzwięk tylko przez sub i prawą i lewą satelite, to czy Logitech będzie grał lepiej i nie ciszej niż potrafią grać te inspiry ??.

Czy może jednak lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>Inspire Monitor80 ?? Ale tu mam obawy czy nie będzie im brakować basu.

Edytowane przez Shark19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak

Inspire 6060.

-----------------------------

Kyle - co sądzisz o Logitech Z-3 ??

Gdyby tak w Inspire 6060 puścić dzwięk tylko przez sub i prawą i lewą satelite, to czy Logitech będzie grał lepiej i nie ciszej niż potrafią grać te inspiry ??.

Czy może jednak lepiej ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Inspire Monitor80 ?? Ale tu mam obawy czy nie będzie im brakować basu.

1722919[/snapback]

Logitech Z-3 nie wiem czy nie są jednodrożne co wprowadza ograniczenia - jednak konstrukcje jednodrożne mają swoje zalety. Musiałbym posłuchać u siebie ale myślę że jednak Z-3 są lepsze od 6060 w stereo (ale mogą mieć cofnięte soprany). Natomiast moim zdaniem najlepiej zagrają M80 ale fakt bas nie będzie taki intensywny ale to w sumie zaleta bo zestawy z subem zwykle go nienaturalnie zawyżają. Jeśli Twoim celem jest uzyskanie maksymalnej wierności dźwięku kosztem "fajnego" łupnięcia to M80 Ciebie nie zawiodą. Moja przygoda z dźwiękiem została zapoczątkowana poważniej przez warte 320 PLN głośniki stereo bez suba (aktywne monitory) przy których Creative T5400 wypadły śmiesznie pomimo suba. Kiedyś zazdrościłem subwooferowej mocy ale już mi przeszło - wyrosłem, teraz tylko jakość max max max.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecne moje głośniki grają bardzo dobrze :) (ale nie mam jak prównać) ale są troche stare i może teraz jest od nich coś ciekawszego...

co byście kupili tak do max. 500zł i co myślicie o tych które wymieniam:

- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68922511

- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68624262

- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69127437

- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69842421

- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68432733

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będe chciał stereo to będę podłączał wierzę ( duża wierzą nie mini - pionner z 96 roku ).

A tak to biorę te nowe Inspiry do filmów/gier i kina domowego.

Jak to jest z tymi Inspirami ?? trzeba do nich koniecznie Augidy 2 ??

Mam kartę 5.1 ale zintegrowalną Realteka ALC 650, i jak włączyłem tryb 5.1 i podpinałem głośniki które mam teraz do poszczególnych wyjść, to po podpięciu do wyjścia na suba i center grały bardzo cicho ( kilka krotnie ciszej niż główne, tak sam głośno jak po podpięciu na rear ).

Jakby mi miał sub grać tak cicho to dziękuję.

Mają te inspiry wbudowany deoder CMSS ?? bo jeżeli tak to w karcie dźwiękowej ustawiłbym normalnie dźwięk 2 kanałowy i głośniki by już go sobie przerobiły na 5.1.

W sumie i tak planuje zakup SB Augidy 2, ale wcześniej wziąłbym głośniki a poźniej kartę. Narazie miałbym ogromną poprawę jakości i głośności dzwięku, później po wymianie karty jeszcze by się poprawiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok juz wybralem kupie gd580 dla mnie beda dobre :) teraz prosze tylko powiedzcie bo wciaz nie uzyskalem konkretnej odpowiedzi czy moge je dac blisko tv np 5cm od tv ( jeden centralny chce dac na gore tv ) czy bedzie all ok nic sie nie stanie ? mowa o tym tv http://www.samsung.com/pl/products/televis.../ws_32z308p.asp pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj oddalem tacie Creativy P380 i sprawilem sobie Logitechy X-230.

Wrazenia:

Bass - Creative ma dudniacy, bardziej drazniacy i mocno uzaleziony od miejsca stania suba. Logi ma miekki z silniejszym kopem nie zaglusza innych pasm.

Srednie - mniej wiecej to samo, choc Logi daja go bardziej przestrzennie

Wysokie - Ciezko powiedziec, Creative ma bardzo wyrazne i nawet syczace wysokie tony. Logi ma tak jakby lekko przytlumione (imo kwestia przyzwyczajenia i ustawienia korektora)

Ogolnie - Creative maja tak jakby kazde pasmo osobno, natomiast w Logi wszystko laczy sie w jeden piekny, soczysty dzwiek.

Mozliwosci - Creative ma 29W skutecznej, Logi 32W. Logi graja conajmniej 2-razy glosniej bez utraty jakosci dzwieku. Regulacja Suba jest o wiele plynniejsza. W P380 po przekreceniu powyzej 40% Sub sie krztusil, harczal i dudnial na caly pokoj. W X-230 mozna dac na maksa i Sub sobie pieknie radzi choc dawka bassu juz sporo przewyzsza moje wymagania. Duzy plus dla Logitecha. Satelitki, bez gadania - LOGITECH (przestrzenny, piekny dzwiek, dystans od sluchacza nie robi wiekszej roznicy w porownaniu do

creativa)

Estetyka - Creative 5\10 Logitech 9+\10 "Dwa światy"

Ogolnie bardzo sie oplaca doplacic do Logitechow 30-40zl a roznica jest ogromna, swietne glosniczki za rozsadna cene. Nigdy wiecej Creativow.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok juz wybralem kupie gd580 dla mnie beda dobre :)  teraz prosze tylko powiedzcie bo wciaz nie uzyskalem konkretnej odpowiedzi czy moge je dac blisko tv np 5cm od tv ( jeden centralny chce dac na gore tv )  czy bedzie all ok nic sie nie stanie ? mowa o tym tv 1725673[/snapback]

U mnie lezy na telewizorze (Philips 29") glosnik centralny od zestawu kina domowego Pioneera - zero problemow. Podejrzewam wiec, ze i z tymi Creative'ami nie bedzie klopotu.

EDIT: pytanie do posiadaczy Logitechow X-530: moglibyscie poweidziec, jakiej dlugosci sa kable do tylnych glosnikow i jakimi wtyczkami sa podlaczone do suba?

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dzieki za odpowiedz.

Czas obsadzac wtyczki na przedluzkach (kable do tylow beda u mnie szly wzdluz sciany dookola pokoju)... <_<

EDIT

No i mam juz X-530 :D

Pierwsza moja mysla po otwarciu pudelka bylo "to one takie duze sa?" (jakos ogladajac je wsklepach wydawaly sie mniejsze).

Druga mysl naszla mnie po rozpakowaniu ich i brzmiala: "co za debil wymyslil takie kable?"

Otoz firma Logitech wysilila sie na oryginalnosc i postanowila, ze... kable z karty dzwiekowej beda szly do przedniego prawego satelity (tego z regulacja glosnosci), zamiast prosto do suba :mur: W efekcie z owego satelity wychodzi piekny pek kabli :?

Drugi powodem, dla ktorego sklalem projektanta kabli, byly wtyczki do karty dzwiekowej w ksztalcie litery L - ja akurat mam obok sieciowke, ale wspolczuje komus kto ma tuz obok dzwiekowki karty z duza iloscia wychodzacych kabli (albo korzysta ze zintegrowanej).

To ma szczescie sa mniejsze problemy. Glosniki po podlaczeniu zrekompensowaly mi je z nawiazka :) Brzmienie jest moim zdaniem bardzo ladne, sub nie buczy (chyba, ze rozkrecimy go na maksa i damy nieduza glosnosc - ale nawet wtedy nie buczy nieprzyjemnie, po prostu dominuje caly dzwiek, topiac go w niskich tonach) ani nie warczy. Satelitki nie sa piskliwe, jak sie obawialem ze beda - dzwiek maja zrownowazony, powiedzialbym nawet ze przy braku jakiejkolwiek korekcji w Winampie czy sterach od Audigy 2 maja troszke za malo najwyzszych tonow.

Oczywisice moj ojciec (przyzwyczajony do sluchania muzy na kolumnach za 5k zeta) stwierdzil, ze graja "wiadrowato" ale ja jestem zajebiscie zadowolony.

Nie testowalem jeszcze brzmienia 5.1, bo nie mam rozstawionych glosnikow (tylne zawisna na scianie, a na razie brak mi przedluzaczy), na razie graja jako 2.1.

Zdecydowanie polecam kazdemu :D Moja ocena 5- (minus za kable do dzwiekowki)

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dużo osób poleca Geniusy SW 5.1 Home Theater. Również jestem już zdecydowany na zmianę głośników.

Miałem jakies tracery 2.1, miałem Creative P380 (swoją drogą niezły szajs) a teraz mam ModeCom MC 9860 (te za to są super, za 160zł dostałem dużo lepiej brzmiące głosniki niż I-Trique kumpla za 340zł :D).

Jakieś 2 miechy temu trafiłem przypadkowo na recenzję Geniusów na dzikich. Później spotkałem się z pozytywnymi opiniami na ich temat na forach komputerowych no i w końcu zachciało mi się zestawu 5.1 do gierek (ojjj pograłbym w CoDa 2 na 5.1 :P ) oraz oglądam też dużo filmów DVD no i ofkors muzyka, ale nie słucham jej głośno. Do tego zakupie też Audigy 2 OEM.

No właśnie do tego, czego nie można teraz dostać :( Szukałem po różnych sklepach, na allegro (zawsze były, a teraz ni ma :blink: ) W Waszych postach przewijał się wielokrotnie sklep Tronix. Tam są ale tylko w cenniku i to drogo. W siriusie ostatni tydzień była ikonka słuchawki, natomiast dzisiaj patrzę a tam ikonka "w dostawie". Ogólnie mówiąc kicha niesamowita. Kiedy już uciulałem kaske i chce je kupić to ich nie ma :blink:

Nie wie ktoś gdzie je można dostać ?? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał nick tej osoby z allegro, która tymi głośnikami handlowała.

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prosbe szukam glosnikow do xbox360 , potrzebne mi beda do grania ,sluchania muzy,ogladania filmow ,mam taki metlik w glowie sam nie wiem co kupic , co byscie radzili te http://sklep.benchmark.pl/pelny_22901.html czy http://sklep.benchmark.pl/pelny_14104.html a moze 5.1 (xbox bedzie mial w sobie dolby digital) Inspire T5900 lub http://sklep.benchmark.pl/pelny_14511.html pomozcie :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Szukam głośników do mojego X boxa. Oczywiście 5.1, bo 2.1 mam. Szukam czegoś do 350 zł, Zastanawiałem się nad Logitechem x-530, jak kolega wyżej pisał. Ważne jest żebym mógł satelitki zawiesić na ścianie (mało miejsca w pokoju). Pozatym, jakby mi ktoś mógł napisać jak podłączyć takie głośniki do x'a to tez byłbym wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FreZ: satelity z X-530 mozna powiesic na scianie, centralnego niestety nie.

Jesli chodzi o podlaczenie, to w pudelku jest przejsciowka, majaca z jednej strony pare chinchy, a z drugiej 3 gniazdka minijack do podlaczenia glosnikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Costi do pokoju o wymiarach dlugosc 4,5m i szerokosc 2,5m opaca sie dac 5.1 X-530 (bo chyba lepsze od 5900) czy mzoe ktores z tych 2.1 co podalem pzodro MOJ POKOJ http://img457.imageshack.us/my.php?image=sssssssssss4hj.png

Edytowane przez RauloS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RauloS i FreZ !!!

Kupując XBOXa musicie mieć świadomość że posiada on cyfrowe wyjście dla dzwięku DD5,1. Oznacza to że bezpośrednio nie podłączycie zestawu 5.1 takiego jak X-530 czy T 5900.

XBOX wymaga zewnętrznego dekodera czyli np:

-wzmacniacz AV(zestw kina domowego)

-komputer z odpowiednią kartą dzwiękową(umożliwiającą dekodowanie sygnału cyfrowego z zewnęrznego źródła)

-zestaw głośników z dekoderem npsklep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi