Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o o/c to ja jestem newbie ale cos tam zaczalem prubowac.

Wedlug pewnej intrukcji podkrecania Athlona 64 ( doczytalem ze na poczatku musze zmienic wartosc dzilnika pmaieci z domyslnego 200 na 133 a pozniej gdy osiagne odpowiednie HTT zwiekszyc na 166 i teraz ja w opcji Max Memlock(Asus A8N-E) mam tylko 200mhz i dalej w góre!!!Co mam zrobic???????Brakuje mi tych mniejszych czy poprostu nie da sie?Bo w instrukcji pisze wlasnie tylko o DDR200 jkao najmniejszej wartosci.A jesli mam tylko 200 to jak mam operowac tym dzielnikiem pamieci??Prosze o pomoc!!!

Wiec zmienielm tylko HT x3 i jak narazie mam 2160ghz przy HTT 240 i bez potrzeby zmiany napiecia.Zero wzrostu temperatury.

Sprawdzalem wszystko super_pi i jest ok.

1)Czy musze zmienic teraz vcore??

2)Czy musze zmienic napiecie pamieci??Narzie jest domyslne2.6

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baaaaaardzo śmieszne.....to jest chyba temat w ktorym mozna zadac pytanie i liczyc na mądrą odpowiedz a nie na szydercze posty.Jak juz wspomnialem moja zabawa w o/c zaczela sie w zeszlym tygodniu wiec nie licze na piorunujace rezultaty ale na pomoc bardziej doswiadczonych, wiec daruj sobie tego typu posty.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JejoX poczytaj tu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108869 i tu zobacz tematy o OC http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=54357 myślę, że dalej już sobie poradzisz. W razie czego popytaj też w temacie o Twojej płycie głównej, bo musisz mieć dzielniki dla pamięci. A stabilność procesora testuj Prime95 lub SP2004, bo Pi to za mało, pamięci testuj Memtestem lub Goldmemory (niestety pod DOSem).

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baaaaaardzo śmieszne.....to jest chyba temat w ktorym mozna zadac pytanie i liczyc na mądrą odpowiedz a nie na szydercze posty.Jak juz wspomnialem moja zabawa w o/c zaczela sie w zeszlym tygodniu wiec nie licze na piorunujace rezultaty ale na pomoc bardziej doswiadczonych, wiec daruj sobie tego typu posty.

jemu nie chodzilo o liczbe ale o jednostke, GHz tak jak ty podales nawet bill gates nie ma takiego kompa co do pytania to zajrzyj do poradnika raptora tam jest wszystko

Edytowane przez av8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JejoX:

Co do SPI to bardzo dobry test ale ramu jak już przejdzie 32M to masz 90% sukcesu że będzie stabilnie, tylko cały czas mowa o ramie nie CPU! To po pierwsze, po drugie wyedytuj posta i zmień 2160ghz na 2160MHz bo aż oczy bolą, no i swoją drogą 2160MHz bez zmienny VCore to żaden wyczyn niektóre procesory umieją i 2800MHz bez zmiany napięcia. Samo napięcie się podnosi dopiero jak SP2k4 sypie błędami, więc póki tak się nie dzieje kręć dalej nie dotykając VCore. Z napięciem ramu jest identycznie jak z CPU jak SPI/GM sypie błędami to się podnosi VDim dla ramu lub luzuje timingi.

W celu uniknięcia nieporozumień:

*SP2k4 = StressPrime2004

*SPI = SuperPI

*GM = GoldMemory

Kolejne pytania związane z O/C zadawaj już w temacie o swojej mobo jak zresztą napisał już zayonnc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się konkretnie powiedzieć jakie VCore jest bezpieczne a jakie nie, bo teoretycznie każde powyżej def to już jakieś ryzyko, poza tym każdy procesor inaczej znosi podniesione napięcie jeden lepiej drugi gorzej. Jedyne co mogę powiedzieć to, to że sam bym nie dał 1,6v na WC na co dzień co dopiero na AC, więc osobiście radził bym nie przekraczać 1,55v ale to tylko i wyłącznie moja opinia, bo tak jak już pisałem są ludzie z VCore znacznie większym nić 1,6v na co dzień i wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem 1,55 i poszedl na 9x300MHz... Tylko ze jest "maly" klopot... W windzie wszystko OK, full stable, ale:

Beginning a continuous self-test to check your computer.

Press Stop to end this test.

Test 1, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M172031 using 8K FFT length.

0 minutes 10 seconds

Temperature: A64: 36.00

Temperature: PWMIC: 44.00

Temperature: x800 GPU: 33.12

Temperature: x800 MB: 32.00

====================

0 minutes 20 seconds

Temperature: A64: 38.00

Temperature: x800 GPU: 33.25

====================

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

Hardware failure detected, consult stress.txt file.

Torture Test ran 0 minutes 21 seconds - 1 errors, 0 warnings.

Execution halted.

To jest z SP2004 :| Nie idzie :| Niby w WinXP wszystko chodzi a tutaj ma problemy :| I zatrzymuje tez <30sek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no...przerasta mnie to wszystko.Jak pisalem wczesniej na 2.2ghz chodzil na napieciu 1.4-1.408 ustalonym w biosie a teraz tak dla sprawdzenia dałem naiecie auto i jest 1.5-pytam sie dlaczego???

Edit:

eh... :mur: dam chyba wszystko na Default bo zanim to wszystko ogarne i bede wiedzial dokladnie co z czym sie je to miną chyba eony. Za stary jestem na to :sad:

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no...przerasta mnie to wszystko.Jak pisalem wczesniej na 2.2ghz chodzil na napieciu 1.4-1.408 ustalonym w biosie a teraz tak dla sprawdzenia dałem naiecie auto i jest 1.5-pytam sie dlaczego???

Edit:

eh... :mur: dam chyba wszystko na Default bo zanim to wszystko ogarne i bede wiedzial dokladnie co z czym sie je to miną chyba eony. Za stary jestem na to :sad:

Nie poddawaj sie :) co do dzielnika na ramach to twoja plyta ma nawet 133 wiem bo mam taka w domu u brata, ale jest jeden warunek musisz miec najnowszego biosa B) zrob se update i wtedy baw sie w OC :)

Powodzenia trzymamy kciuki :) jak co to pytaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok...ja mam Biosa w wersji 1008 wiec pewnie bede musial go updatowac.Mam natomiast maly problem.Dalem wszystko na default i chce zaczac od poczatku...wszedlem sobie w nTune program do podkrecania i ma maly benchmark(Shit program)...ale nie o to chodzi.Wyskakuje mi ze PCI clock jest ustawiony do HT bus i jesli zmienie HT to zmienie PCI clock-qrde o co mu chodzi?Co mam zle ustawione?

Edit:sytuacja opanowana :D

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom bo tak ladnie sie kreci i takie wysokie napiecie i takie niska temp! cos pieknego

Taki rezultat mozna osiagnac nawet na freezerze 64, temp beda podobne....

Mialem juz kilka sztuk DFI Ultra-D i SLI-D i roznice temperatur potrafily wynosci nawet 10stoponi, wiec takie podowanie kto ma ile troszke mija sie z celem...

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok...ja mam Biosa w wersji 1008 wiec pewnie bede musial go updatowac.Mam natomiast maly problem.Dalem wszystko na default i chce zaczac od poczatku...wszedlem sobie w nTune program do podkrecania i ma maly benchmark(Shit program)...ale nie o to chodzi.Wyskakuje mi ze PCI clock jest ustawiony do HT bus i jesli zmienie HT to zmienie PCI clock-qrde o co mu chodzi?Co mam zle ustawione?

Edit:sytuacja opanowana :D

po pierwsze nie polecam ci podkrecania pod winda, lepiej jest pod biosem a jesli juz naprawde chcesz to uzywaj Clock Gen pod Nforce4, ten blad oznacza jesli sie nie myle ze zmieniajac HT (chodzi ci pewnie o HTT czyli FSB nie mysl wiecej tych pojec HT to zupelnie co innego) zmienia ci tez czestotliwosc PCIe mysle ze jak bedziesz zmienial wszystko pod biosem albo chodz ClockGen to bedzie wszytko ok. I update biosa!!

Ok wiec teraz pokaz na co cie stac :D powodzenia

Edytowane przez chojrakrock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze nie polecam ci podkrecania pod winda, lepiej jest pod biosem a jesli juz naprawde chcesz to uzywaj Clock Gen pod Nforce4, ten blad oznacza jesli sie nie myle ze zmieniajac HT (chodzi ci pewnie o HTT czyli FSB nie mysl wiecej tych pojec HT to zupelnie co innego) zmienia ci tez czestotliwosc PCIe mysle ze jak bedziesz zmienial wszystko pod biosem albo chodz ClockGen to bedzie wszytko ok. I update biosa!!

Ok wiec teraz pokaz na co cie stac :D powodzenia

Nie krece z pod winy bo mi ciagle system zwisa a w ten nTune wchodzilem tylko po to żeby dowiedziec sie o co mu chodziło z tym błedem.Ale wracajac do mojego glownego problemu.....

Mam biosa w wersji 1010 i dalej qrde nie wiem jak zmienic ten dzielnik(200 na niższy)(Max Memlock) pamieci!!!Co musze zrobic zebym mial dostepne dzielniki 133,166 etc.cos poza wgraniem Biosu opuscilem zeby miec dostepna ta funkcje?

Juz mam dosc zadawania tego samego pytania-sam sie nim znudzielm!!!

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie mozna dac max vcore bezpieczne hmm ja mam na codzien 1,3V ale jak krece do testow to na ac 1,648V a jaki mozna dac to chyba zalezne od modelu ale czy padnie proc czynie to bardziej zalezne od temperatury bo to od tego jest wszytsko zalezne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie krece z pod winy bo mi ciagle system zwisa a w ten nTune wchodzilem tylko po to żeby dowiedziec sie o co mu chodziło z tym błedem.Ale wracajac do mojego glownego problemu.....

Mam biosa w wersji 1010 i dalej qrde nie wiem jak zmienic ten dzielnik(200 na niższy)(Max Memlock) pamieci!!!Co musze zrobic zebym mial dostepne dzielniki 133,166 etc.cos poza wgraniem Biosu opuscilem zeby miec dostepna ta funkcje?

Juz mam dosc zadawania tego samego pytania-sam sie nim znudzielm!!!

:mur: Politowalem sie nad toba i uruchomilem kompa brata wszedlem do biosu i co widze?? Widze to ze asus zamiast dzelnikow uzyl czestotliwosci!!! czyli tak jak piszesz najnizsza jest 200 ale mhz!! co przeklada sie tak jakby na dzielnik 100 czyli dwa razy mniejszy od domyslnego.

Rozumiem ze jests nowizjuszem w tych sprawach ale czytaj dokladnie to co pokazuje ci sie na ekranie, mam nadzieje ze juz wszytko jasne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik dzisiejszej walki - 2925MHz na AC + open window :

Dołączona grafika

Napiecie w BIOS'ie ustawione na 1.55*113% czyli 1.751 , a w cpu-Z 1.695 pokazuje - troche duze wachania odczytu, i czemu tu wierzyc :mur:

Edytowane przez sew_server

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik dzisiejszej walki - 2925MHz na AC + open window :

Napiecie w BIOS'ie ustawione na 1.55*113% czyli 1.751 , a w cpu-Z 1.695 pokazuje - troche duze wachania odczytu, i czemu tu wierzyc :mur:

na dfi chyba cpuz/smartguardian (takie info dzis dostałem, ze ktoś miernikiem mierzył)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sew_server:

CPU-Z zaniża trochę napięcia na DFI, co do SPI to mnie zawsze „besztali” za pokazywanego w tym temacie, zaś co do samego czasu to jakoś kiepsko mój biedny Wini na 2844MHz robił czas 11:57 (patrz sign!) wiec chyba optymalizacja u ciebie szwankuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnica jest pewnie mała....nadrabia taktowaniem

Ok 6 sek róznicy dla tych timingów pozostałe parametry identyczne patrz porównanie (poz 3 i 4).

Tak jak pisał Mardok jeżeli dyskusja jest li tylko na temat Pi16 to jest do tego oddzielny wątek,natomiast myślę jeżeli się pokaże wynik podkręcenia procka bez akcentowania samego wyniku pi16 powinno być ok. :wink:

Edit:

Porównanie było robione na zestawach 2x512MB tutaj mamy 2x256MB w obu przypadkach więc może być troche inaczej. :wink:( i tu zegary procka bardzo sie róznią)

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: Politowalem sie nad toba i uruchomilem kompa brata wszedlem do biosu i co widze?? Widze to ze asus zamiast dzelnikow uzyl czestotliwosci!!! czyli tak jak piszesz najnizsza jest 200 ale mhz!! co przeklada sie tak jakby na dzielnik 100 czyli dwa razy mniejszy od domyslnego.

Rozumiem ze jests nowizjuszem w tych sprawach ale czytaj dokladnie to co pokazuje ci sie na ekranie, mam nadzieje ze juz wszytko jasne

Hehe....juz wczesniej ktos sie politowal i mi powiedzial ale dizkei ze chcialo ci sie sprawdzic :lol:

Wiem teraz poprostu musze ustawic 266 dla 133 i 332 dla 166.

sprawdzalem dzisiaj napieciea 3(Asus probe,Speedfan, CPUcool) programami i kazdy w zasadzie pokazuje cos innego a w speedfan i Asus probie sa bardzo zblizone-więc:

Napiecia sprawdzalem w stanie spoczynku-po kilku minutach wlaczonego kompa i jedno mnie troszke niepokoi:

+12V- wacha sie ciagle w przedziale 12.096-12.16(skoki co 20 -30 sekund az o 0.064 to chyba troche za duzo???

+5V - stałe 5.08-ani drgnie

+3.3V-3.41-ani drgnie

Vcore-tu tez zaliczam ciagle skoki napiecia....1.408 na 1.424!!!co kilka sekund

Powinienem sie martwic????

AMD Athlon 3000+ Venice

Asus A8N-E

GeForce 6800GS

2xTwinMos 512 DDR Dual

WD 80Gb

DVD-Rom

Lit-on wypalara

---------------------------

= Tagan 380 UO1

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...