Skocz do zawartości
Ouara

% Za Ortografię

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam prośbę do drogiej płetwy ;) i administratorów

z czego widzę wielu forumowiczów ma problem ze słowem "w ogóle" i piszą je na naprawdę różne sposoby :)

jedne pisze „wogóle”, drugi „w ogule”, a jeszcze inny „wogule”, nie możecie tego jakoś poprawić i wprowadzić aby takie byki były automatycznie poprawiane do poprawnej formy

pozdro :D

To załatwiłoby sprawę podobnie jak niegdyś problem 'wziąć'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licznika wyłączyć w danym temacie się nie da.

Można wyłączyć jak dobrze pamiętam tylko w cały dziale lecz to się mija z celem.

Moduł ortografii powiadacie, hmm no zobaczymy co się da robić, w phpbb działało to nawet znośnie więc czemu nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze upchnijcie topic Nuda... w jakims podforum na testowym i moze tak sie da wylaczyc licznik i nie bedzie nabijalo postow w ow temacie.

Ja jestem za bo nie obchodzi mnie ilosc postow w profilu jak co niektorym. Nie jestem od poczatku istnienia tego Forum, ale zdaje sie, ze kiedys byly rangi ? Czyli tez ilosc postow byla umieszczana pod avatarem ;) Co do tego modulu ortografii jak najbardziej dobry pomysl.

Jest cenzura to idzemy dalej. Cos takiego jak w google np. Wpisujesz slowo, a on poprawia i zaznacza na czerwono (po opublikowaniu posta ) najbardziej pasujace slowo. Np. Wieżba [Wierzba].

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet najlepsze moduły poprawiające nie zastąpią myślenia podczas pisania postu, oraz jakichkolwiek chęci wniesienie czaegokolwiek sensownego na Forum...

To takie trochę "na około" - choć lepszy rydz niż nic ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie zastanawia, czy byłoby możliwe wprowadzenie "rang", informujących ile błędów popełnił dany użytkownik? Może to by zniechęciło co poniektórych od walenia postów na szybko i w dodatku nie "po polskiemu"...

Tylko czy to jest wykonalne...

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, to wiem. Ale chyba rozumiesz, co miałem na myśli...

Żeby pod awatarem danego użytkownika...itd. O tym juz pisałem.

Wiem, że akurat mój pomysł jest pewnie niewykonalny, ale w końcu trzeba znaleźć jakiś sposób na "ortografiarzy", nie ten, to inny...

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pomysł nie wypali bo takie rangi to dodatkowa robota to raz.

Dwa to bez problemu punkty ostrzeżenia wystarczają w 100%.

Ortografii jak tak trudno się nauczyć to zainstalować sobie FF SGJ i dodatek zainstalowany w nim spokojnie pokaże wam przy pisaniu gdzie macie błędy ortograficzne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może by pozmieniac "28 Lipiec" na "28 lipca" ? Kiedys to zauważylem, ze jest źle i mi sie przypomniało ;)

chciałbym żeby to zostało skomentowane ;] bądź co bądź jest to błąd ortograficzny powtarzany wielokrotnie na całym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy po jakimś czasie są zdejmowane % za ortografię?

Prawde mówiąc jak moderacja stwierdzi, że piszesz już na tyle poprawną polszczyzną, że te punkty ci się przydały. Po drugie nie ma obowiązku ściągania punktów bo złamałeś regulamin i dlatego je otrzymałeś. Po trzecie możesz je także odrobić za pomocą FAQ lub pomaganiu innym na forum, wtedy moderacja za dobre FAQ lub pomoc innym zdejmie trochę punktów.

Co do 16 Lipiec występujące w dacie dołączenia to nie jest to możliwe ponieważ, nie ma możliwości odmiany dat w IPB. Tu ta opcja jest statyczna. Jeśli to nie o to chodziło to proszę dać linka lub info w czym rzecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po trzecie możesz je także odrobić za pomocą FAQ lub pomaganiu innym na forum, wtedy moderacja za dobre FAQ lub pomoc innym zdejmie trochę punktów.

Ten punkt jest dosyć trudny do weryfikacji. Gdyż najczęściej ta pomoc zostaje udzielana poprzez gg. Może istniała by taka możliwość dodania opcji przy profilu "Pomógł X razy"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wg Ciebie procenty to za mało?

A masz jakieś? :D

Nie, tylko, że może bardziej by się ludzie wstydzili, bo przecież % nie widać...

Ale ok, już widzę, że to niemożliwe.

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten punkt jest dosyć trudny do weryfikacji. Gdyż najczęściej ta pomoc zostaje udzielana poprzez gg. Może istniała by taka możliwość dodania opcji przy profilu "Pomógł X razy"?

Wielokrotnie poruszane - pomysł nie wypali, pojawią sie po prostu takie sytuacja jak: Daj mi jednego soga, ja Ci też wystawie..

Sztuczne wytwarzanie tych punktow aby było ich jak najwiecej...

Poza tym GG to nie forum.. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawde mówiąc jak moderacja stwierdzi, że piszesz już na tyle poprawną polszczyzną, że te punkty ci się przydały. Po drugie nie ma obowiązku ściągania punktów bo złamałeś regulamin i dlatego je otrzymałeś. Po trzecie możesz je także odrobić za pomocą FAQ lub pomaganiu innym na forum, wtedy moderacja za dobre FAQ lub pomoc innym zdejmie trochę punktów.

Co do 16 Lipiec występujące w dacie dołączenia to nie jest to możliwe ponieważ, nie ma możliwości odmiany dat w IPB. Tu ta opcja jest statyczna. Jeśli to nie o to chodziło to proszę dać linka lub info w czym rzecz.

chodziło między innymi o to, a także o date w profilu. Swoja droga to "nieladnie" ze nie mozna tego zmienić, w koncu za licencje sie płaci (znaczy ja nie płace, ale tak ogolnie mowie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielokrotnie poruszane - pomysł nie wypali, pojawią sie po prostu takie sytuacja jak: Daj mi jednego soga, ja Ci też wystawie..

Sztuczne wytwarzanie tych punktow aby było ich jak najwiecej...

Poza tym GG to nie forum.. :wink:

Fakt, o tym sztucznym punktowaniu nie pomyślałem :?

GG to nie forum jasne, ale Ci ludzie biorą sie z forum. Nie raz było tak, że ludzie sie mnei pytają o rzeczy, o które sie wstydzą zapytać na forum lub poprostu szybciej dostają odpowiedz ;) Ale nie ważne. Olać to! :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja korzystajac z okazji wrzuce swoje 3 grosze do dyskusji o % za ortografie bo o tym w tym temacie mowa. Na forum jestem od roku 2002, moj udzial w dyskusjach jest umiarkowany, mimo tego zebralo sie juz troche postow ;] pare miesiecy temu dostalem pierwsze ostrzezenia i 10% za ortografie kilka tygodni temu znowu to samo - daje juz 20%. Moje bledy to nie tyle problem z u zamiast o z krecha czy z zamiast rz ale na przyklad stare ircowe przyzwyczajenia z podwojnym oo zamiast o z krecha. Oczywiscie zaraz pojawil sie ktos kto uznal to za cytuje"elo-mlodziezowe', Dodatkowo okazalo sie ze nie napisalem gdzies tam jakiejs wielkiej litery po kropce i juz procenty + zpp na 3 dni...

OK - powiem - walczmy o czystosc jezyka polskiego ale badzmy konsekwentni. Jesli wytykamy ortografie, powinnismy karac roowniez za interpunkcje, za stylistyke !!! takie bledy mooglbym w niejednym przypadku wytknac rowniez wszechmocnej moderacji. Po drugie pamietajmy o jednym - FORUM to nie oficjalne pismo do/z banku, gdize nienaganna polszczyzna to koniecznosc - FORUM TO PROBA PROWADZENIA POTOCZNEJ [podkreslam potocznej] DYSKUSJI W FORMIE PISANEJ. Jak wiemy mowa POTOCZNA dopuszcza wiele bo niestety nie sposob uniknac roznic w wieku rozmowcow, ich wyksztalceniu czy innych niuansow wplywajacych na znajomosc zasad porawnej polszczyzny. Malo tego - w mowie potocznej czesto pozwalamy sobie na zapozyczenia z innych jezykow, wyrazenia odpowiednie dla danej nazwijmy to subkultury, okreslonego kregu osob. Idac za tym co powiedzialem i biorac pod uwage karanie uzytkownikow forum za stosowanie np. podwojnego oo zamiast o z krecha [jak to mialo miejsce w moim przypadku], lub za uzywanie slow w stylu 'elo' na co kiedys zwrocil mi kiedys jeden z raportujacych na mnie, powinismy karac za np uzycie slowa np. overclocking, bo przeciez mozna powiedziec podkrecanie. Poza tym co komu do tego czy uzywam angielskich dodatkow w moim poscie czy pisze 'elo-mlodziezowo' czy nie - taki jestem i nic nikomu do tego...podstawowa zasada wyznawana na forum powinna byc wartosc merytoryczna posta i jej zrozumiale przedstawienie..nauke pozostawmy szkolom/rodzicom/samym zainteresowanym..nikt wam za to nagrody nie da...nie zmienicie rowniez samych 'bladzacych' .. tymbardziej radzac im jak to ktos wyzej napisal "wrzucac napisany tekst do worda w celu sprawdzenia przed wyslaniem posta"..

Bardzo prawdopodobne ze nie ustrzeglem sie piszac tego posta roznych bledow stylistyczneych, ortografow czy interpunkcyjnych wpadek .. jesli tak prosze mi wrzucic nastepne 10% z nadzieja, ze jako osoba z dlugim stazem forumowym zmienie swoje godzace w polska mowe nawyki i dolacze do grona tych, co wklejaja swoje teksty do worda przed wyslaniem posta.

PS:Na koniec przypomne ze nie ma sensu walka na forum o czysta mowe gdy wytykamy TYLKO razace bledy ortograficzne, a zapominamy o stylu, interpunkcji, wlasciwym nazewnictwie i z drugiej strony czepiamy sie nalecialosci jezyka ulicy - szanowna grupo moderatorow - albo wszystko albo nic.

PS2:Sam mam juz 20% za pisanie poswoojnego oo zamiast o z krecha lub sh zamiast sz. Jeszcze 8 takich wpadek i dostane bana - wedle moderacji uznany zostane za jednostke niedostatecznie wyksztalcona i niegodna z tego tytulu do korzystania z forum...wydaje mi sie ze byloby to jawnym naduzyciem.

KONIEC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chomi - w 100% podpisuje się pod twoim postem.

Ps. A będąc uszczypliwym to już powinieneś dostać bana :D

A za co?

Gdzie jest ą, ę, ś, ć, ń

Notabene też dostałem 10% za ortografie w ramach swoistego bonusa - wyciagnięte zostały akurat te błędy których nie poprawiłem a robie to w każdym poście ...

Z całym szacunkiem kim są modreatorzy żeby za ortografię wystawiać % :| polonistami?

To forum o komputerach i tematyce zeń związaną a nie podstawówka czy szkoła poprawnej polszczyzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chomik jestem za i uważam że wielmożna moderacja powinna to przemyśleć bo tak jak powiedzialeś, forum jest do luźnej gadki a nie do pisania tekstem bankowym,.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO

Za blogowe/ircowe pisanie - kara

Za rażące błędy ORT - kara

Przesadą jest karanie za to że ktoś nie zaczął zdania z dużej litery, kar za nieuzywanie ą, ę, ć, ź itp itd raczej nikt nie dostaje

zapożyczanie słów z języków obcych to też nie karalna rzecz na tym forum

Zrozumcie że czasem trudno coś przeczytać jak ktoś wali "sh" zamiast "sz" albo "oo" zamiast "ó"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chomik, regulamin w tym względzie jest dosyć czytelny. Użytkownik jest zobowiązany do używania poprawnej polszczyzny. Logując się na forum akceptujesz regulamin w formie, w jakiej w danej chwili obowiązuje. Z tym polemizować nie możesz. Nie procentujemy za pojedyncze, w miarę nieistotne błędy, tylko za rażące lub ich dużą ilość w poście (patrz: punktacja systemu ostrzeżeń - PSO).

Co do rozpoczynania zdania małą literą. Czy chcesz tego, czy nie chcesz jest to błąd ortograficzny!

W swoim poście popełniłeś w sumie dwanaście błędów ortograficznych, z czego dziewięć dotyczy właśnie zdań rozpoczynanych małą literą. Nie uważasz, że w całości konsumuje to zapis PSO?

Jeżeli zaś chodzi o kwestię zapożyczeń. Nie spotkałem się na forum z przypadkiem ukarania użytkownika za użycie słowa obcojęzycznego. Byłby to idiotyzm, chociażby ze względu na to, że zasady języka polskiego zapożyczenia dopuszczają, również w zapisie graficznym, zgodnym z językiem obcym. Nie myl tego z językiem potocznym. Zresztą nawet terminologia języka potocznego na piśmie powinna być artykułowana poprawnie ortograficznie.

Nikt nie wymaga stosowania na forum języka urzędowego, ale stosowanie zasad pisowni anglojęzycznej ("oo" zamiast "ó", itp.) w słowach polskich jest zdecydowanie nadużyciem zasad języka polskiego. PurePC to nie jest blog na Onecie. I Twoje przyzwyczajenia nie mają tu nic do rzeczy. Widać czas je zmienić.

Kwestia postulatu "wszystko, albo nic". Jak sam wspomniałeś, forum to nie jest szkoła. Zapisy regulaminowe stanowią kompromis pomiędzy ortodoksją ortograficzną, interpunkcyjną, gramatyczną itd. w stylu szkolnym a całkowitym brakiem zasad. Zapewniam Cię, że posty napisane językiem bełkotliwym, całkowicie niezrozumiałym są usuwane. Zgodnie z regulaminem zresztą. Nie chciałbyś chyba, aby większość tekstów była pisana na forum w takim stylu?

Na koniec podkreślam po raz kolejny: za brak polskich znaków diakrytycznych na PurePC żaden użytkownik karany nie jest i nie będzie. Przyczyna tego jest prosta. Nie każdy korzysta z polskojęzycznego interfejsu na swojej platformie systemowej.

Amen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

ChomiK jak byś tak pisał w temacie "Nuda Na PurePc." to poległ byś z banem za uzbierane procenty, ja w tamtym temacie dostałem już 20% za błędy ortograficzne i jakoś nie płacze z tego powodu. A moim zdaniem pisanie "sh" zamiast "sz" jest idiotyzmem. Może według niektórych taki styl pisania jest elo, ale nie jest to różowy blog jakiejś nastolatki.... Po za tym można zainstalować FF w wersji purepc i nie robić już błędów.

EDIT: costi ale ja tylko podałem przykład, jeżeli napisał by takiego posta jak tu to też dostał by % a z czasem nawet i bana. Wiem że "Nuda..." rządzi sie innymi prawami niż forum. Widać trochę nie zrozumiale napisałem posta.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Topic o nudzie, vel "szkola letnia PPC", rzadzi sie nieco innymi zasadami i tam punktowany jest kazdy blad.

W pozostalej czesci forum % dostaje sie tylko za razace bledy lub ich duza liczbe w poscie (co juz Sikor ladnie wczesniej wylozyl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi