Didymos234 Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Nie masz opcji bootmenu pod zadnym z klawiszy funkcyjnych(F1-12)? Bo wtedy by wystarczyło przy uruchomieniu wybrac dysk zktórego ma sie uruchomic system. Tak mam taką mozliwość i robić dual boota z tymże nie do końca gdyż każdy system bęzdie na innym dysku. Zastanawiałem się jednak czy nie zaszaleć i nie postarać się o RAID0 + Vista... Brzmi pięknie... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 ... Przechodzisz z explorera do windows\system32\ dajesz ppm na cmd.exe i Run as Admin... Teraz mozesz robic w konsoli wszystko do czego normalnei nie ma dostepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 na tych sterach, ktore sa w Viscie (dla nV) to gry pod dx 7,8 maja u mnie bardzo slaba wydajnosc, a te pod dx 9 juz lepiej gdy zainstalowalem bety od nV to w grach pod dx 7,8 fps podskoczyl i to znaczniem, a pod dx 9 bez zmian raczej - no i czasami te bety problemy robia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Czyli kupując XP z tym kuponem na Vistę z np. przysłowiową myszką nic nie daje? Jaki jeden element wystarczy by mieć Vistę legalnie "w ramach tego kuponu"? Dysk twardy? Mobo? Proc? Grafa? Widać, że sami dokładnie nie wiedzą co robić bo stwierdzenie "Im więcej części wchodzi w skład tym lepiej" jest co najmniej niejasne :? Nowa licencja OEM 1PK: Zgodnie z nowymi zasadami licencjonowania Microsoft, użytkownik końcowy może nabyć system Windows w wersji OEM 1PK bez nowego komputera, jeżeli samodzielnie go sobie zainstaluje lub sam składa swój komputer Aby dostać Vistę na fakturze z XP musi być albo zestaw komputerowy spełniających wymgania Vista Capable, albo podzespoły. Na pewno procesor, płyta główna, RAM, zasilacz, dysk twardy. O obudowie nic nie slyszałem :-| W każdym razie nie ma zlituj :sad: Na razie w przypadku użytkowników, ktorzy zakupili samego OEM'a MS milczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Ciekawie działa hibernacja w viscie. Wygląda jakby programowa opcja w systemie wykorzystywała opcję sprzetową. Bo po włączeniu pc, praktycznie od razu sie wlącza vista. W XP najpierw musiał przeleciec normalnie bios, potem kontroler sata i dopiero system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) SGJ do glownie do Ciebie kieruje swoje pytanie, gdyz nadal mecze problem ntldr :( Kiedy zmieniam w BIOS-ie kolejnosc bootwania dyskow to zmieniaja sie takze litedy partycji (oczywiscie zaleznie jaki system operacujny jest aktualnie zaladowany). Kiedy wybieram w bootloaderze aby ladowal mi XP to dostaje komunikat ze nie odnaleziono pliku ntldr. Postanowielm wiec skopiowac boot.ini, ntdetect.com oraz ntldr na kazda z partycji. Efekt jest taki ze teraz nie ma zadnego kominikatu o braku pliku ntldr lecz dysk zaczyna przez 1 sec ladowac cos i potem reset samoistny leci WTF ?? I pytanie: czy mozliwe jest ze dzieje sie tak poprzez wlasnie zmiane litery parycji i kojnosci bootowania dyskow (chodzi mi o zapis pliku boot.ini a wyglada on u mnie tak: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer I teraz czy dobrze mysle. Taki wpis jak powyzej dziala tylko jesli XP jest na pierwszym dysku a wlasciwie DISK 0 i partycji pierwszej na tym dysku a konkretnie C: Natomiast po zmianie koljnosci bootowania dyskow (kiedy wlaczam viste z bootloadera), to dysk i parycja z Vista staja sie priorytetowym dyskiem i wtedy on ma literke C: natomiast moja partycja z Xp dostaje literke D: Wiec czy nie nalezy edytowac tak pliku boot.ini aby on uwzglednil ta zmiane ?? Jesli tak to jakie wartosci zastosowac ? Dodaje jeszcze obraz moich systemow z programu Vistabootpro: Vista: Name: Microsoft Windows Vista BCD ID: {default} Boot Drive: C: Windows Drive: C: System Bootloader: \Windows\system32\winload.exe Windows Directory: \Windows XP: Name: Microsoft Windows XP BCD ID: Boot Drive: Windows Drive: System Bootloader: \ntldr Windows Directory: Myslalem tez ze kiedy spod tego programu wybiore boot drive czyli D: to bedzie dobrze i bedzie juz widzial skad czytac plik ntldr, ale to nic nie daje. Prosze o pomoc. A najlepiej odezwij sie do mnie na gg: 1630754 Edytowane 15 Listopada 2006 przez Crusio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Oficjalna informacja jaką uzyskałem od przedstawiciela Microsoft Polska (to nie jest informacja z infolinii tylko od bardzo dobrze poinformowanej osoby). Każdy zakupiony OEM ma prawo do tego upgrade'u .Klient wpisuje nazwę komputera i nr seryjny(np. seryjny komputera lub płyty głównej) na jakim instaluje tego OEM'a. Brzmi trochę nie jasno, ale osoby, które kupiły gołego OEM'a mają prawo do upgrade'u :) Jak tylko pojawi się Media Center / Home Premium na liście to idę na pierwszy ogień :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Oficjalna informacja jaką uzyskałem od przedstawiciela Microsoft Polska (to nie jest informacja z infolinii tylko od bardzo dobrze poinformowanej osoby). Brzmi trochę nie jasno, ale osoby, które kupiły gołego OEM'a mają prawo do upgrade'u :) Jak tylko pojawi się Media Center / Home Premium na liście to idę na pierwszy ogień :twisted2: Uffff :!: A co się dzieje z licencją gdy gruntownie przerabiam kompa? Tj. zostaje sama obudowa, klawa, mysz i może zasilacz? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Uffff :!: A co się dzieje z licencją gdy gruntownie przerabiam kompa? Tj. zostaje sama obudowa, klawa, mysz i może zasilacz? ;) To jest jednoznaczne z kupnem nowego kompa, więc i nowego systemu oem do niego. Lepiej najpierw zrób upgrade sprzętu, potem kup nowy system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « SGJ do glownie do Ciebie kieruje swoje pytanie, gdyz nadal mecze problem ntldr :( Kiedy zmieniam w BIOS-ie kolejnosc bootwania dyskow to zmieniaja sie takze litedy partycji (oczywiscie zaleznie jaki system operacujny jest aktualnie zaladowany). Kiedy wybieram w bootloaderze aby ladowal mi XP to dostaje komunikat ze nie odnaleziono pliku ntldr. Postanowielm wiec skopiowac boot.ini, ntdetect.com oraz ntldr na kazda z partycji. Efekt jest taki ze teraz nie ma zadnego kominikatu o braku pliku ntldr lecz dysk zaczyna przez 1 sec ladowac cos i potem reset samoistny leci WTF ?? I pytanie: czy mozliwe jest ze dzieje sie tak poprzez wlasnie zmiane litery parycji i kojnosci bootowania dyskow (chodzi mi o zapis pliku boot.ini a wyglada on u mnie tak: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer I teraz czy dobrze mysle. Taki wpis jak powyzej dziala tylko jesli XP jest na pierwszym dysku a wlasciwie DISK 0 i partycji pierwszej na tym dysku a konkretnie C: Natomiast po zmianie koljnosci bootowania dyskow (kiedy wlaczam viste z bootloadera), to dysk i parycja z Vista staja sie priorytetowym dyskiem i wtedy on ma literke C: natomiast moja partycja z Xp dostaje literke D: Wiec czy nie nalezy edytowac tak pliku boot.ini aby on uwzglednil ta zmiane ?? Jesli tak to jakie wartosci zastosowac ? Dodaje jeszcze obraz moich systemow z programu Vistabootpro: Vista: Name: Microsoft Windows Vista BCD ID: {default} Boot Drive: C: Windows Drive: C: System Bootloader: \Windows\system32\winload.exe Windows Directory: \Windows XP: Name: Microsoft Windows XP BCD ID: Boot Drive: Windows Drive: System Bootloader: \ntldr Windows Directory: Myslalem tez ze kiedy spod tego programu wybiore boot drive czyli D: to bedzie dobrze i bedzie juz widzial skad czytac plik ntldr, ale to nic nie daje. Prosze o pomoc. A najlepiej odezwij sie do mnie na gg: 1630754 Jezeli widzi partycje z XP pod D to teoretycznie powinno wyglądac to tak XP: Name: Microsoft Windows XP BCD ID: {ntldr} Boot Drive: D: Windows Drive: System Bootloader: \ntldr Windows Directory: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Tak zgadza sie tak ustawilem i niestety reset i nic wiecej - XP sie nie laduje. Ale coz troszke sie pobawilem nowym systemem i musze powiedziec ze jest naprawde ciekawy, ale niestety zrazila mnie niemoznosc podkrecenia pamieci karty graficznej, po porstu po tej czynnosci nastepuje BSOD. Czekam az ATI(AMD) i nie tylko one dopracuja najpierw sterowniki. Ogolnie do stycznia powinno byc juz gotowe, wiec szybko zleci na pewno :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Wracając do burdlu z aktualizacją. Strona http://upgradeweb.moduslink.com/vista wypluwa "Dziękujemy za zainteresowanie naszą stroną internetową służącą do zamawiania uaktualnień. Przepraszamy za niedogodności – przewidujemy, 20 listopada 2006 r. będą mogli Państwo składać zamówienia na uaktualnienia za pośrednictwem tej strony internetowej. Jeżeli mają Państwo jakiekolwiek pytania, prosimy o kontakt z działem obsługi klienta." I z innej beczki. Kupiłem dwa komputery (gotowe), z logo Vista Capable. Jeden z Windowsem Home a drugi z MCE2005. Ale do żadnego z nich nie dostałem kuponu jak niektórzy, to źle czy dobrze ? I ostatnia kwestia - czy przechodząc z Windows x64 do jakiejś tam odpowiadającej wersji Vista, tracę prawo do używania tego pierwszego ? Co będzie trzeba zrywac nalepkę czy jak? Edytowane 15 Listopada 2006 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 I z innej beczki. Kupiłem dwa komputery (gotowe), z logo Vista Capable. Jeden z Windowsem Home a drugi z MCE2005. Ale do żadnego z nich nie dostałem kuponu jak niektórzy, to źle czy dobrze ?Jesli chciałbys otrzymac viste to zle. A tak poza tym to dobrze, bo nie do każdego dają kupony. Własciwie to nawet wiekszosc jest bez nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Nie rozumiem. Gotowe komputery z nalepką Vista Capable != mozliwośc otrzymania bezpłatnej (10 eur) aktualizacji do odpowiadającej wersji, Vista. -- EDIT: http://www.microsoft.com/poland/windowsvis...essupgrade.mspx Express Upgrade to program pomostowy dla klientów, którzy w okresie od 26 Października 2006 do 15 marca 2007 nabyli komputer z zainstalowanym systemem operacyjnym Microsoft Windows XP. Przygotowaliśmy specjalną promocyjną ofertę dzięki której klienci otrzymają za niewielką opłatą nośnik odpowiedniej wersji systemu operacyjnego Microsoft Windows Vista wraz z kluczem aktywacyjnym. Dla reszty naszych klientów, którzy zakupili zestawy komputerowe uczestniczące (należy zapytać sprzedawcy).... Ciach - czyli jeżeli moje komputery mają nalepkę Vista Capable, ale nie uczesticzną w programie Express Upgrade, to nici z Visty, dobrze dedukuje ? Edytowane 15 Listopada 2006 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Jezeli widzi partycje z XP pod D to teoretycznie powinno wyglądac to tak XP: Name: Microsoft Windows XP BCD ID: {ntldr} Boot Drive: D: Windows Drive: System Bootloader: \ntldr Windows Directory: A jak to wpisać? Mam ten sam problem. Nie mogę odpalić XP po zainstalowaniu VISTY. I czemu nie mogę zmienić rozdzielczości na wiekszą od 1024x768? Pomożesz nasz guru? :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Ciach - czyli jeżeli moje komputery mają nalepkę Vista Capable, ale nie uczesticzną w programie Express Upgrade, to nici z Visty, dobrze dedukuje ?Nie trzeba dedukowac, wystarczy przeczytac, takze w tym watku. Albo producenci uczestnicza w programie, albo dostajesz kupon - wtedy mozesz miec Viste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) Ciach - czyli jeżeli moje komputery mają nalepkę Vista Capable, ale nie uczesticzną w programie Express Upgrade, to nici z Visty, dobrze dedukuje ? Vista Express Upgrade obejmuje kilka wariantów Zamówić możesz upgrade z kuponem jak i bez. Podczas zamawiania wybierasz czy masz kupon czy nie :wink: Mam MCE2005 i już bym go zamówił Home Premium ale jeszcze nie dorzucili go do listy :-| Poczekamy do 20 listopada może coś się wyjaśni. Aha, obecny koszt to około 15 Euro Edytowane 16 Listopada 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 witam mam problemy ze znalezieniem stronki do pobrania najnowszego build'u moze ktos zapodac? dzieki z gory nikt nie pomoze w podaniu linka do najnowszej wersji? z pobraniem rc1 i rc2 nie bylo problemow, trm juz nie widze.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 wspac - żartujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 nikt nie pomoze w podaniu linka do najnowszej wersji? z pobraniem rc1 i rc2 nie bylo problemow, trm juz nie widze.... najnowsza wersja to jest FINAL, więc raczej tutaj odpowiedzi na swoje pytanie nie dostaniesz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 nikt nie pomoze w podaniu linka do najnowszej wersji? z pobraniem rc1 i rc2 nie bylo problemow, trm juz nie widze.... Szukaj w sklepach po 30 stycznia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 SGJ czemuś uciekł z GG :> czy wie ktoś może jak zwiększyć przeźroczystość w stylu AERO GLASS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Jak uciekł, jak nie uciekł? Jak skoczy mi sie kompresowac instalka listopadowego winspatchera xp to włacze dwm i zobacze czy da sie cos zrobic z przezroczystoscią. Tak w ogóle to zdolny jestem. Na 512MB ramu odpalam na viscie jeszcze XP w virtual PC :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Tak w ogóle to zdolny jestem. Na 512MB ramu odpalam na viscie jeszcze XP w virtual PC :lol: Raczej wyjątkowo cierpliwy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Ramu wiecej by sie przydało, ale tak ogólnie to jest prawie tak samo jak w XP/s2003. Z konfiguracją zszedłem do <30 procesów. Uzycie ramu podczas normalnej pracy 250-450MB. http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attac...st&id=10909 edit. Przezroczystosc ppm na desktop>personalize>windows color and appearance Troche mozna zmienic przestawiając color intensity w lewo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterAdi Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Czesc mam male pytanko.;-) Czy prawda jest ze jak zainstaluje najnowszego builda VISTY na c: zamiast XP to potem bede mial problemy z przywroceniem XP??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Ramu wiecej by sie przydało, ale tak ogólnie to jest prawie tak samo jak w XP/s2003. Z konfiguracją zszedłem do <30 procesów. Uzycie ramu podczas normalnej pracy 250-450MB. http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attac...st&id=10909 edit. Przezroczystosc ppm na desktop>personalize>windows color and appearance Troche mozna zmienic przestawiając color intensity w lewo. to to wiem, ale ja bym chciał jeszcze bardziej tą przeźroczystość stuningować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Nie wiem czy takie pytania to tutaj, ale doradźcie mi, czy na takiego laptopa z opisu warto instalować Vistę? Zaciekawiło mnie to że gra której próbowałem nie muliła się(Enclave). Czyli dosyć wydajnie było pomimo że tyle ramu jest zeżartego. Jak myślicie? to co mam teraz to "probna instalacja" - zainstalowalem z ciekawosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Ramu wiecej by sie przydało, ale tak ogólnie to jest prawie tak samo jak w XP/s2003. Z konfiguracją zszedłem do <30 procesów. Uzycie ramu podczas normalnej pracy 250-450MB. http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attac...st&id=10909 edit. Przezroczystosc ppm na desktop>personalize>windows color and appearance Troche mozna zmienic przestawiając color intensity w lewo. Troszkę ponad 200MB? Jak Ty to zrobiłeś? Ja powyłączałem wszystkie usługi jakie mogłem i jest około 360MB. I w ogóle zauważyłem, że przy każdym włączeniu najpierw jest zajęte koło 600MB RAMu a dopiero potem spada. Może ktoś coś poradzić na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 to to wiem, ale ja bym chciał jeszcze bardziej tą przeźroczystość stuningować :)Przezroczystosci juz bardziej się nie da. To co zostało to już nie przezroczystosc, a rozmycie tego co jest pod spodem. Z tym nie bardzo sie da cos zrobic. Nie wiem czy takie pytania to tutaj, ale doradźcie mi, czy na takiego laptopa z opisu warto instalować Vistę? Zaciekawiło mnie to że gra której próbowałem nie muliła się(Enclave). Czyli dosyć wydajnie było pomimo że tyle ramu jest zeżartego. Jak myślicie? to co mam teraz to "probna instalacja" - zainstalowalem z ciekawosci :) Jak uzywasz go do netu, worda itp to mozna instalowac. Tylko najlepiej jakąs lzejszą wersje bez smieci typu media center. Troszkę ponad 200MB? Jak Ty to zrobiłeś? Ja powyłączałem wszystkie usługi jakie mogłem i jest około 360MB. I w ogóle zauważyłem, że przy każdym włączeniu najpierw jest zajęte koło 600MB RAMu a dopiero potem spada. Może ktoś coś poradzić na to?Normalnie jest koło 300(bez uruchomionych programów). Z usług to powybijalem tylko wszystko co mi niepotrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...