Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

a masz mozliwosc wyprobowania plyty z inna kostka ramu

napiecie daj na highz zegar ustaw na 133(DDR266) i mozliwie jak najnizsze timingi jesli to nie pomoze to wtedy bedziesz musial sprawdzic z inna kostka innej rady nie ma

A jak poustawiac opcje: CAS Latency, RAS to CAS delay, RAS precharge, Command Rate oraz pozostale (czy te z funkcjami Disabled, Enabled, Auto)??

Aha, Cool'n'Quiet mam włączone.

Edytowane przez Adrian eS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Aha, Cool'n'Quiet mam włączone"

Wyłącz, i daj na proca 1.40V

Edit:

Dałem na 266 mhz i napięcie AUTO. Wogole nawet płyta nie chciała sie bootowac. Gdy dałem napięcie na High tez przy 266 mhz tez udało mi sie wejsc do menu instalacji Windowsa i tez po nacisnięciu klawisza F8 miałem błąd STOPu.

Być może te ramy potrzebują większe napięcie

Edytowane przez lambada34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Aha, Cool'n'Quiet mam włączone"

Wyłącz, i daj na proca 1.40V

Napięcie 1.4 V. Na wyłączonym Cool'n'Quiet mam zamiast błędów STOP mam zawiechy tylko ze zrobilem to z zegarem pamięci na AUTO. Napięcie High. TM: 2 T. Przetestuje jeszcze na 266 mhz i timingami na AUTO oraz na 266 mhz z ręcznymi timingami.

Edit: Na 266 mhz, napięciu High i timingami auto są błędy STOPu, zaraz spróbuje na ręcznych timingach 266 mhz i 333 mhz. Powiedzcie mi tylko jakie ustawienia będą dobre dla tych 2 opcji taktowań: CAS Latency, RAS to CAS delay, RAS precharge (czyli TRCD, TRAS, TRP), Command Rate oraz pozostale (czy te z funkcjami Disabled, Enabled, Auto)??

P.S. Pewnie niewazne ale jak mam te zawiechy i blue screeny to swiatełko od stacji dyskietek sie włącza i zatrzymuje :P

Proszę o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

CR daj na 2T reszte timingow ustaw na jak najgorsze wartosci czytaj jak najwieksze a jak to nie pomoze to daj lepsze timingi np. cl2...2.5 sam musisz dojsc do stabilnej konfiguracji bo kazdy konfig jest inny i nikt Ci nie powie ze masz ustawic tak czy tak i jest to najlepsze rozwiazanie spruboj jeszcze pozyczyc kostke ramu od kogos i na niej przeprowadzic instalke wtedy wykluczysz mobo

Edytowane przez lucas234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrian eS. Sprawdź te ramy u kogoś znajomego. Jak już miałeś z nimi problemy to może cos jednak z nimi coś jest i ta mobo juz z nimi nie pociągnie. Najlepiej dla pewności pożycz od kogoś sobie ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CR daj na 2T reszte timingow ustaw na jak najgorsze wartosci czytaj jak najwieksze a jak to nie pomoze to daj lepsze timingi np. cl2...2.5 sam musisz dojsc do stabilnej konfiguracji bo kazdy konfig jest inny i nikt Ci nie powie ze masz ustawic tak czy tak i jest to najlepsze rozwiazanie spruboj jeszcze pozyczyc kostke ramu od kogos i na niej przeprowadzic instalke wtedy wykluczysz mobo

Opcje TRCD, TRAS, TRP jak ustawic?? Obecnie odczyt i zapis timingów mam na AUTO, jak wezme na Manual to od razu mam ustawione na najgorsze wartosci. Jak bede pozniej zmieniał na lepsze to do jakiej wartosci bezpiecznie przy 266 mhz i 333 mhz moge ustawic odczyt i zapis??

RAM sprawdzałem Gold Memory, u kolegi tez ale do Windy nie wszedłem bo tez sprawdzałem u niego Gold Memorem. Raczej nie sprawdze u niego w Windzie. Nie wiem czy mki pozycy kostke. Moze tak bo ma 2x128 MB tylko ze jeden tez Elixir a drugi no-name. Nie wiem czy kupowac nowy RAM, reklamowac płytę czy jeszcze poustawiac w opcjach w BIOSie.

Adrian eS. Sprawdź te ramy u kogoś znajomego. Jak już miałeś z nimi problemy to może cos jednak z nimi coś jest i ta mobo juz z nimi nie pociągnie. Najlepiej dla pewności pożycz od kogoś sobie ram.

Problem to mialem kiedys na socket A. Pamiętam ze wystarczyło z funkcji AUTO ustawic wartosc na 166/333 czyli synchro z moim Sempkiem i było wszystko OK. Rok uzywałem to mobo, RAM i procka na socket A. Pozatym bezproblemowo było. Edytowane przez Adrian eS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, w pzryszlym tygodniu mam odebrać płytę i semprona, chcialem sie zapytać czy jest mozliwe pzrelozenie obecnego dysku twardego samsunga 160 SATA1 który obecnie siedzi w plycie ABIT VT-7 iCELERON do nowej płyty i jakoś uruchomić wibowsa na ASROCKU ? . Krótko mowiąc niechce robić narazie formatu partcji systemoej i odnowa stawić syteem ze wgledu na zartosć tej partycji.

Pozdrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, w pzryszlym tygodniu mam odebrać płytę i semprona, chcialem sie zapytać czy jest mozliwe pzrelozenie obecnego dysku twardego samsunga 160 SATA1 który obecnie siedzi w plycie ABIT VT-7 iCELERON do nowej płyty i jakoś uruchomić wibowsa na ASROCKU ? . Krótko mowiąc niechce robić narazie formatu partcji systemoej i odnowa stawić syteem ze wgledu na zartosć tej partycji.

Pozdrawiam Piotr

Z menadzera urządzen podczas ostatniej pracy z menadzera urzadzen usun sterowniki od różnych rzeczy związanych z chipsetem (np.: kontroler dysków, USB, dzwięk, siec, itp.). Jak ci wywali komunikat ze trzeba ponownie uruchomic kompa to niewazne bo jak zrobisz restart to ci jed od nowa zainstaluje. Poprostu po usunięciu sterów wyłącz kompa i odpal go dopiero na AsRocku. Byc moze trzeba bedzie wywalic stery od ekranu i grafiki tez.

P.S. Prosze o pomoc z moim problemem (posty powyzej). Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O.K, rozumiem a sterowniki do ASROCKA instalować zplytki dolączonej do płyty czy ze strony www.ASROCK , bo sa rózne opinje natomiast nie mogę pobrać sterowniow ze strony ULI.

co radzicie ? dzięki Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się przesiadałem na tą płytę, to po montażu uruchomiłem odrazu na niej 2-letniego Windowsa XPpro, kóry wcześniej chodził na KT880 i A2500+ Mobile. Bez żadnego usuwania sterowników. Odpaliłem system i zainstalowałem nowe stery z CD. Trochę "niehigieniczne", albo nie było żadnych problemów ze stabilnością. System na różnych benchmarkach przyspieszył.

Teraz mam czystą instalkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omg ten temat rosnie jak dobre ciasto drozdzowe :D

47 stron z czego potrzebnych informacji moze 2, ludzie przestancie napi**dalac z kazdym problemem w tym temacie, poczytajcie troche to nie boli :D

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

Obecnie odczyt i zapis timingów mam na AUTO, jak wezme na Manual to od razu mam ustawione na najgorsze wartosci.

tzn. jakie wartosci skoro ustawiasz manualnie to jak odrazu mozesz miec ustawione na najgorsze nie rozumiem twojej wypowiedzi poza tym co oznacza odczyt i zapis timingow u ciebie????

wyjasnie ci to lopatologicznie:

TRCD: 2-6 ustaw 6 zjezdaj w dol az do dwoch

TRAS: 5-15 ustaw 15

TRP: 2-6 ustaw 6

MA Timing: 1T-2T ustaw 2T

Flexibility: disabled

MEMCLOCK: proboj po kolei zaczynajac od DDR400 do DDR266

Max Async Latency: 7

Read Preamble 8

Napiecie: High potem sproboj na Normal

jak nie pomoze to niestety bedziesz musial zalatwic inna kostke RAM-u bo nikt z nas nie wejdzie do twojego konfigu i nie powie ci ustaw to i to i bedzie gralo po prostu musisz kombinowac sam bo mozliwosci ustawien jest cala masa i trudno jest wypisac wszystkie mozliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłaczone Fast Writes. Mam kartę 128 MB 256 bit a ustawione na 128 MB to moze przestawic na 256 MB??

Raczej daj 64MB. A jak już nic Ci nie pomoże to zanieść kompa do sklepu gdzie kupowałeś mobo i niech się oni głowią .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej daj 64MB. A jak już nic Ci nie pomoże to zanieść kompa do sklepu gdzie kupowałeś mobo i niech się oni głowią .

Dzis jeszcze potestuje tak jak mi radziliscie. Z jakiej racji ustawic 64 MB?? Karta jest 128 MB 256 bit! Jesli się nic nie uda to jak uwazacie. Uszkodzona płyta czy raczej RAM który musiałem na innym konfigu tez ręcznie ustawiac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis jeszcze potestuje tak jak mi radziliscie. Z jakiej racji ustawic 64 MB?? Karta jest 128 MB 256 bit! Jesli się nic nie uda to jak uwazacie. Uszkodzona płyta czy raczej RAM który musiałem na innym konfigu tez ręcznie ustawiac??

Post artkom : http://pclab.pl/thread27427-a.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omg ten temat rosnie jak dobre ciasto drozdzowe :D

47 stron z czego potrzebnych informacji moze 2, ludzie przestancie napi**dalac z kazdym problemem w tym temacie, poczytajcie troche to nie boli :D

47? to zależy od ilości wyświetlanych postów, ja mam 70-kilka :)

Podajcie proszę jescze raz strony, gdzie były ważne informacje, m.in. opisy vcore modów - będzie je można od razu dodac do przyklejonego faq (ja ich nie umiałem znaleźć, choc czytałem je kilka razy)

Mam też pytanie: czym ustawić dzielnik 150 na pamięci? Czy jakis program z poziomu windowsa to potrafi? a może coś co działa przed załadowaniem windowsa? (chyba lepsze rozwiązanie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

panowie naprawde troche pomyslcie zanim cokolwiek napiszecie na forum w tym temacie bo sie robi naprawde smietnik z tego tematu i dobrze by bylo jakby KTOS(czyt. Dijkstra) zrobil troche porzadku w tym temacie niedlugo to rzeczywiscie nie bedzie mozna z tego nic wywnioskowac bo czasami walicie tu z kazda blachostka i oczekujecie magicznego rozwiazania a wystarczy uzyc szukajki

@Dżadżar

ten temat byl juz pare razy poruszany jesli uzywasz peer guardiana to jest jego wina jesli nie to z laski swojej po prostu jak wciskasz CTRL-ALT-DEL. zobacz jaki proces ci zawiesza kompa i bedziesz wiedzial bo my nie uzywamy twojego kompa i niewiemy dlaczego tak sie dzieje myslenie nie boli a czasami bywa pomocne

PS.

Jezeli kogos urazilem to przepraszam.

Edytowane przez lucas234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dziwny problem z ta plyta.

otoz zaraz po zakupie zrobilem reinstalke, zainstalowalem wszystko co bylo dolaczone do plyty (drivery do procka, AGP, muzyka i lan). i zaczely sie bledy typu : zwisy kompa, jak odpalilem 3dmarka to krzaczyl sie odrazu, gry to samo - same bledy.

pozniej postanowilem ze nie bede instalowal driverow AGP i tych od A64 no i sie poprawilo, otoz 3dmark przechodzi caly, komp dalej czasem sie zacina i potrzebny jest restart, a gry niektore dzialaja wolniej niz na starej plycie gigabyte KT 400 + athlon xp2200 ( mam tak np przy grze the movie, f.e.a.r. chodzi akurat lepiej, w the regiment tna mi sie wszystkie filmiki).

co jest przyczyna tego zachowania?

moj zestaw to:

plyta Asrocka + sempron 3000+ s939 (dodam ze testowalem go 7 godzin programem prime95 i nie wykrylo zadnych bledow), dwie kostki pamieci: jedna noname 512ddr333, druga kingstone 512ddr400, nie pracuja jednak jako dual, sprawdzalem rowniez je kazda z osobna i wciaz bylo to samo...

zasilacz 400watowy oryginalny w obudowie raidmax'a.

co sie dzieje z tym moim kompem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pytanie troche nietypowe :) jak na tej plytce ZMNIEJSZYC napiecie ?? gdy przelacze na manualne ustawienie to vcore niby moge zmniejszyc, jednak jest osobna linijka z napisem "Processor max. vcore" i tam jest na stale 1,4V.. niezaleznie jakie ustawie (np. 1,3V) to i tak napiecie lata w granicach 1,37-1,4V.. czy da sie temu zaradzic ?? moj bios to 1,60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otoz zaraz po zakupie zrobilem reinstalke, zainstalowalem wszystko co bylo dolaczone do plyty (drivery do procka, AGP, muzyka i lan). i zaczely sie bledy typu : zwisy kompa, jak odpalilem 3dmarka to krzaczyl sie odrazu, gry to samo - same bledy.

pozniej postanowilem ze nie bede instalowal driverow AGP i tych od A64 no i sie poprawilo, otoz 3dmark przechodzi caly, komp dalej czasem sie zacina i potrzebny jest restart, a gry niektore dzialaja wolniej niz na starej plycie gigabyte KT 400 + athlon xp2200 ( mam tak np przy grze the movie, f.e.a.r. chodzi akurat lepiej, w the regiment tna mi sie wszystkie filmiki).

moj zestaw to:

plyta Asrocka + sempron 3000+ s939 (dodam ze testowalem go 7 godzin programem prime95 i nie wykrylo zadnych bledow), dwie kostki pamieci: jedna noname 512ddr333, druga kingstone 512ddr400, nie pracuja jednak jako dual, sprawdzalem rowniez je kazda z osobna i wciaz bylo to samo...

Wracając do moich problemów to moze wgrac inny BIOS?? Ja mam jakis P1.50 (rev. 1.04). Moze jest jakis awaryjny?? Nie piszcie zebym wgrał inny i testował bo mam nie mile wspomnienia bo flashowaniu BIOSów wiec moze przypomnijcie sobie czy przypadkiem ten BIOS jest jakis wadliwy?? Jesli tak to dopiero wgram inny :)

P.S. Koles chce mi sprzedac A-Daty CL 2.5 PC3200 512 MB. Ma ktos te pamięci na tym AsRocku, jak sie spisują, jakie ewentualne probley i trudnosci są??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj zestaw to:

Odinstaluj sterowniki z plyty ASRock'a i zainstaluje paczke od ULi ttzw. Integrated Drivers w wersji 2.13:

http://www.au-ja.org/files-aliintegrated.phtml

ftp://www.uli.com.tw/driver/Integrated213.zip

P.S. stronka uli juz dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

bylo w temacie... zainstaluj stery od ULI.

poza tym

Lepiej mu cos doradzcie bo z dnia na dzien mam wiele zastrzezen do tej płyty. Dopiero ją kupiłem i nie wiem czy kasy nie wywaliłem w błoto.

:mur:

P.S. Nie moge sie doczekac az powstanie FAQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowalem - i znow wrocilem do sytuacji ze juz podczas pierwszego testu w 3dmarku system sie wiesza.

gdy odinstalowalem drivery AGP wszystko jest spowrotem wporzadku, ale bede musial jeszcze przetestowac czy gry dalej sie mula i czy system nie wiesza sie bez powodu.

no i po raz kolejny odpalilem gre The Movies, i chodzi znacznie gorzej niz wczesnien a kompie z mojego podpisu. w np f.e.a.r. niemam juz tego problemu. w czym tkwi problem? czy chodzi tutaj o sama gre czy jednak cos z ta plyta/pamieciami/... jest nie tak?

Edytowane przez PaRaDzIqS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mi 3dmark sie zwieszal i po prostu pomogla: instalacja AGP, pozniej sterow (bez usuwania, po prostu reinstall) i teraz smiga...

PS: czy macie jakis sposob na moj problem z napieciem opisany pare postow wyzej ??

PS2: jakiego programu uzywacie do monitorowania temperatur (zeby chodzil sobie w trayu i wyswietlal temp.), poniewaz MBM nie obsluguje tej plytki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...