Skocz do zawartości
s0lid

2012

Rekomendowane odpowiedzi

Czytalem troszkę uwazniej wczesniejsze posty.

Co do kwestii równości.

Dla Boga wsztscy sa rózni. Ale zeby rozpatrzyc sprawę Nieba i innowierców.

Biblia mówi zupełnie inaczej niz niektorzy tutaj uwazają.

"Zapłatą za grzech jest smierc" - (w "" beda cytaty z biblii) - wynika z tego ze człowiek umierając spłaca swój dług wobec grzechu.

"Dzusza ktora grzeszy ta umrze" - "Po smierci nie mozna zrobic juz nic" - swiadczy to o tym ze zapłata za grzech jest wlasnie smierc i ze po smierci nie moze juz nic się stac. Z chwilą smierci mam gług spłacony.

Ale...

ksiega objawiania mówi ze będzie zmarchwychwstanie do zycia lub do smierci. Wynika z tego ze kazdy zmarchwychwstanie na sąd ostateczny. Ci ktorzy nigdy o BOgu nie słyszeli - bedą mieli mozliwosc wybrac czy chca czy nie chcą robic tak jak on kaze... i nie jest to wcale dziwne. Moze sie wam wydawac ze to smieszne - bo kto odmowi jak juz wszystko bedzie takie namacalne...

Otoz nie, sama biblia mówi ze PO milenium szatan wypuszczony na krotki okres czasu - wsrod doskonalych zyjących wiecznie ludzi - znajdzie tylu jak piasku moza...

Z resztą czy izraelici po plagach w egipcie wielbili Boga czy psioczyli??

Bog nigdy nie objawia się w sposób niekwestionowany. Uzywa do swoich celów sił przyrody, wiedzy, planowania.. a ludzie mają za płytka wiedzę duchową, zamiast prawdy - szukają oprawy tej prawdy.. dla większosci z nas nie jest wazne jakie swieto obchodzimy - wazne jest JAK to swieto obchodzimy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QUOTE(niko2003 @ Sep 9 2005, 15:19)

.."Dziecko, ty jesteś jak trawa, one jak róża, promienie słońca dochodzą do was obu, ale one wrócą do siebie".. Tekstu nie pamiętam, ale to było jakoś tak. [spręże sie i poszukam w tej wielkiej księdze tego tekstu]

Spreż sie  . Bylbym wdzieczny za dokladny przekład.

Przekartkowałem 770 stron i czytałem podkreślone słowa "Jezusa Chrystusa", niestety nie znalazłem, wiem że św. Faustyna zadała takie pytanie:

"A co z duszami które Ciebie ... nigdy nie poznały... Afryka i głód.."

Napisałem już to na kilku forach katolickich, może ktoś kto czytał będzie pamiętał !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem troszkę uwazniej wczesniejsze posty.

Co do kwestii równości.

Dla Boga wsztscy sa rózni. Ale zeby rozpatrzyc sprawę Nieba i innowierców.

Biblia mówi zupełnie inaczej niz niektorzy tutaj uwazają.

"Zapłatą za grzech jest smierc" - (w "" beda cytaty z biblii) - wynika z tego ze człowiek umierając spłaca swój dług wobec grzechu.

"Dzusza ktora grzeszy ta umrze" - "Po smierci nie mozna zrobic juz nic" - swiadczy to o tym ze zapłata za grzech jest wlasnie smierc i ze po smierci nie moze juz nic się stac. Z chwilą smierci mam gług spłacony.

Ale...

ksiega objawiania mówi ze będzie zmarchwychwstanie do zycia lub do smierci. Wynika z tego ze kazdy zmarchwychwstanie na sąd ostateczny. Ci ktorzy nigdy o BOgu nie słyszeli - bedą mieli mozliwosc wybrac czy chca czy nie chcą robic tak jak on kaze... i nie jest to wcale dziwne.  Moze sie wam wydawac ze to smieszne - bo kto odmowi jak juz wszystko bedzie takie namacalne...

Otoz nie, sama biblia mówi ze PO milenium szatan wypuszczony na krotki okres czasu - wsrod doskonalych zyjących wiecznie ludzi - znajdzie tylu jak piasku moza...

Z resztą czy izraelici po plagach w egipcie wielbili Boga czy psioczyli??

Bog nigdy nie objawia się w sposób niekwestionowany. Uzywa do swoich celów sił przyrody, wiedzy, planowania.. a ludzie mają za płytka wiedzę duchową, zamiast prawdy - szukają oprawy tej prawdy.. dla większosci z nas nie jest wazne jakie swieto obchodzimy - wazne jest JAK to swieto obchodzimy...

1641361[/snapback]

Obyś miał racje, ja w Boga wierze, ale do kościoła nie chodze :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obyś miał racje, ja w Boga wierze, ale do kościoła nie chodze  :?

1641873[/snapback]

Ja tez nie. Uwazam, ze czlowiek w rozmowie z Bogiem nie potrzebuje posrednikow.

A juz na pewno nie takich jak nasz Kosciol katolicki, od wiekow wycierajacy sobie gebe sloganami o milosierdziu i ubostwie, a robiacy cos dokladnie odwrotnego. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez nie. Uwazam, ze czlowiek w rozmowie z Bogiem nie potrzebuje posrednikow

.

hehe bez tych pośredników byś nic o nim nie wiedział. Nie byłoby teologi, a i filozofia by kulała. To po co przyszedł Budda, Mahomet, Kriszna, Jezus ?

Chrystus powiedział "jedyna droga do zbawienia jest przeze mnie". Lepiej się pointeresować swoją religią, sam byłem zdziwiony jakie to skomplikowane. Chodziłem przez 17 lat życia na msze bo inni chodzili. Potem nie podobała mi się postawa księży i przez 5 lat dałem sobie spokój i mówiłem po co mi Bóg, jakieś nakazy.

Potem [beep to jest tweak] i zaczełem się interesować religiami, kończąc i naprawdę zaczynając od chrześcijaństwa. Nowy testament nie jest taki prosty do zrozumiena. Trzeba siedzieć i czytać, żywo się intresować.

Tekst w stylu uważam, że człowiek w rozmowie z Bogiem nie potrzebuje pośredników jest tesktem typowo Gnostycko-New Ageowym. Lub lepiej róbta co chceta. To taka postawa aktora który grał "FRODA" we Władcy Pierścieni .."Boga nie ma, więc bawmy się dziennie z uśmiechem"

Taka postawa Bóg bez pośredników potem owocuje dojściem do skojarzeń typu: Bog to materia w kosmosie, albo wszystko do okoła jest Bogiem, lub jeszcze lepiej, Bóg jest nieskończoną mądrościa która jest w naszych sercach. Jeśli sobie odpowiemy na pytanie jak dla mnie Bóg wygląda i Kim jest (wtedy dostajemy odpowiedź, czy czasem nie jest on taki jak przedstawił nam go Pośrednik).

A jeśli mamy takowe wyobrażenie, to czy nie warto wsłuchać się w przesłanie tego pośrednika ! To jest te Nowo Testamentowe ponowne odrodzenie !

Koniec już o tym roku 2012 ? bo jakoś echo widze !

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obyś miał racje, ja w Boga wierze, ale do kościoła nie chodze  :?

1641873[/snapback]

Ke? Przecież te słowa są o ludziach, ktorzy nie slyszeli o Bogu albo w niego nie wierzyli.

Chrystus chyba dosadnie nakazał, ze kościół ma byc? Prawda? I ze trzeba go respektować jako przedluzenie nauczania Chrystusa. Jest kilka faktow a nawet kilkadziesiat albo kilkaset, ktore daly plame i stosunek do kosciola jak jest taki jest. IMO to i tak sluzy jako wytlumaczenie tego ze komus szkoda czasu na jedną h w tygodniu, ale co mi tam. O 1/12 sług bożych tlumaczyłem (tak samo o tym ze odpowiedz oni za swoje czyny), o tym ze na ofirare nikt dawac nie kaze tez rownież. Faktem tez jest ze niektorzy ksieza normalnie nudzą, strasznie nudza ze az sie nie chce chodzic do kosciola. Do tego ryczące dzieciary bawiące sie w berka itp itd. Mialem tak, ze kilka lat temu to sie blakalem po okolicy, zeby tylko nie stac na mszy. Takie same podejscie jak Wy mialem do kosciołą. Ale znajdzie kiedys jakąś prawfie, np w centrum miasta, idzcie kiedys na popoludniową msze albo chociaż na samo czytanie wraz z kazaniem. I nie stujcie, tak poprostu aby stac i patrzec na zegarek, ale wsluchajcie sie w słowa księdza. Ze skupieniem analizujcie, a nie ze wpada w jedno a drugim uchem wypada. Na mnie to podziałało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie te słowa były o osobach co o nim NIE SŁYSZAŁY a nie w niego nie wierzyly.

Biblia nigdzie nie naucza ze mozna przestac w niego wierzyc - bo inni to to albo tamto..

Jezus kazał KAZDEMU chrzescijaninowi glosic ewangelię. Czynem i Słowem. Gdy ktos odrzuca ewangelię - odrzuca chrystusa. A gdy to robi zginie w sądzie ostatecznym. Usprawiedliwienie mają tylko ci ktorzy nigdy o Bogu nie slyszeli.

Po to jezus kaze glosic. Po pierwsze - milujemy innych takim stylem zycia - ratujemy ich..

Po drugie - sami dajemy swiadectwo swojej wiary. Dajemy odpor slowom sztana "ktory powiedzial ze ludzie wielbia boga tylko z wyrachowania"... będąc prawdziwym chrzescijaninem w tak spaczonym i oblakanym swiecie - jest nie lada wyczynem - szatan dobrze o tym wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie te słowa były o osobach co o nim NIE SŁYSZAŁY a nie w niego nie wierzyly.

1642474[/snapback]

Pisząc "albo w niego nie wierzyły" miałem na myśli np Muzułmanów, Żydów itp. Oni poprostu w niego nie wierzą bo taką mają religie, ale przecież o nim słyszały ;)

Kminisz o co mi kaman?

=)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekumenizm w biblii nie istnieje..

W biblii jst wiele przykladów jak bóg rozwiazywał kwestie ekumenizmu ludzi..

przyklad

Betel - miejscowosc ktora byla centrum nauk zydowskich - niestety zaczeli cudowac z baalem - efekt x tysiecy ludzi umarło.

Wszelkiego rodzaju swiete wyzyny - to samo..

Dlaczego Bogowie egiptu byli obrzydliwoscia dla BOGA? to samo z asyrią, to samo z babilonem, medo persją.

Jesli była gloszona tym ludzim ewangelia - a nie usluchali - będą się z tego tlumaczyc na sądzie ostatecznym. Nam nie wono jakichkolwiek osądów robic, ale biblia mówi ze większe prawdopodobnienstwo istnieje tej złej wersji dla nich ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekumenizm w biblii nie istnieje..

W biblii jst wiele przykladów jak bóg rozwiazywał kwestie ekumenizmu ludzi..

przyklad

Betel - miejscowosc ktora byla centrum nauk zydowskich - niestety zaczeli cudowac z baalem - efekt x tysiecy ludzi umarło.

Wszelkiego rodzaju swiete wyzyny - to samo..

Dlaczego Bogowie egiptu byli obrzydliwoscia dla BOGA? to samo z asyrią, to samo z babilonem, medo persją.

Jesli była gloszona tym ludzim ewangelia - a nie usluchali - będą się z tego tlumaczyc na sądzie ostatecznym. Nam nie wono jakichkolwiek osądów robic, ale biblia mówi ze większe prawdopodobnienstwo istnieje tej złej wersji dla nich ...

1643236[/snapback]

Bardzo możliwe. Widze, ze znasz Biblie bardzo dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie na tym polega szatanizm i cały pomysł "religii fałszywej"...

Pan Człowiek - woli inną religię... bo PAN człowiek jest ktoś

a Bóg to wicie.. stary zgred na tronie w niebie.. pewnie go juz wszyscy opuscili...

Prypomnę ze budda w swojej wielkiej nirwanie i oswieceniu zostawil na pastwę losu zonę i 2 letnią córeczkę... w czasach totalnego rozbicia społecznego panstwa w ktorym zył... wtedy było zapotrzebowanie na takich ludzi jak on.. z haryzmą...

tylko ze cały czas LUDZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zacznijcie się cieszyć- zginę w sądzie ostatecznym :P.

Ale do tego czasu trochę się przypakuję, może załatwię jakieś pozwolenie na broń ostrą i kupię gnata. Nie dam się zabić bez walki jakimś waszym bogom, aniołom czy obesranym kozłom.

PS-polecam komiks LOBO- kontrakt na bouga :D

Poza tym jak widzę, totalnie przeginacie- kurna, jakie anioły, jaki szatan?!!! I Jeszcze do tego połączenie wszystkiego z ufo, może co jeszcze- postraszycie Maryją ukazującą się na szybie? A może "dzieciatkiem Jezus" czy innym barankiem bożym? Nie będe pił żadnej krwi ani spożywał ludzkiego mięsa ( przypomina mi się niemiecki gejowski sex, który zakończył się na prośbę jednego zjedzeniem penisa, dobiciem i zrobieniem z reszty przetworów) :wink:

Edytowane przez Slayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galago de Codi hehe zabawne, ale Budda w calym tym oswieceniu i nirwanie pomyslal o wszystkich ludziach, ktorzy zyli w jego czasach i ktorzy beda zyc pozniej, naprawde moglbys sie bardziej zainteresowac tematem o ktorym mowisz. Chociaz obawiam sie, ze w twoim przypadku mogloby dojsc do tego, iz po uslyszeniu, ze wszystko jest iluzja, popadlbys w nihilizm... :/

Tak czy siak, swoja wypowiedzia udowadniasz przeogromna ignorancje, ktorej nie potrafie zniesc, dlatego pozowlilem sobie na OT.

Ale, zeby nie bylo tak calkiem nie na temat, skoro juz cos pisze, to wypowiem sie i o koncu swiata.

A moze konkretniej - zadam pytanie:

A co za roznica kiedy bedzie KONIEC ???

Czy gdybyscie wiedzieli, ze koniec swiata, bedzie za 7 lat, to postepowalibyscie inaczej ? Jesli tak, to tylko udowadniacie tym swoja nieszczerosc (w postepowaniu aktualnym). Jesli nie - to w czym problem ? Zamiast zajmowac sie koncem swiata, lepiej zajmijcie sie soba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie na tym polega szatanizm i cały pomysł "religii fałszywej"...

Chyba satanizm - nie obrazaj mojej mojego Pana :lol:

Pan Człowiek - woli inną religię... bo PAN człowiek jest ktoś

a Bóg to wicie..

Pan Czlowiek - nie mam nic przeciwko :rolleyes: W religiach teocentrycznych, chyba najbardziej mnie wkurza podejscie, ze "przyjdzie Bog i wszystko za nas zalatwi" :wink:

ps

(Pobiezna) Lektura tego tematu sklonila mnie do przeczytania sobie nieco o New Age :D Zabawne jest to, ze do niektorych zalozen tej religii doszedlem sam, wczesniej o niej nie slyszac...

Z drugiej strony w New Age sa rzeczy z ktorymi zupelnie sie nie zgadzam :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galago de Codi hehe zabawne, ale Budda w calym tym oswieceniu i nirwanie pomyslal o wszystkich ludziach, ktorzy zyli w jego czasach i ktorzy beda zyc pozniej, naprawde moglbys sie bardziej zainteresowac tematem o ktorym mowisz. Chociaz obawiam sie, ze w twoim przypadku mogloby dojsc do tego, iz po uslyszeniu, ze wszystko jest iluzja, popadlbys w nihilizm... :/

Tak czy siak, swoja wypowiedzia udowadniasz przeogromna ignorancje, ktorej nie potrafie zniesc, dlatego pozowlilem sobie na OT.

Dobrze powiedziane, zwlaszcza tekst o nihilizmie;]

Polecam poczytac sobie kilka ksiazek o Buddyzmie, medytacji ZEN oraz w ogóle o kulturze wschodu. Kiedys dorwalem fajną ksiązkę: "Nauki Mistrza Osho". Tytułowy mędrzec w bardzo ciekawy sposob opowiada o zyciu oraz innych wyznaniach. Naprawde warto przeczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buddyzm - wiem wiem, kazda religia ma jakis urok. Tylko procz "załozen programowych" , jest jeszcze rzeczywistość. Realia powstania buddyzmu były takie ze wlasciwie jakoś dziwnie powstał on wtedy wlasnie kiedy nowy ruch społeczny bardzo był potrzebny. A zostawienie swojego małego dziecka na pastwe losu - byleby uratowac swiat w przyszłosci.. sorry, nawet nie wiem jak to nazwac.

Katolicyzm tez fajnie gada, tylko mam zapomniec o inkwizycji, o zerowej formie dialogu, o mordowaniu tysiecy reformatorów kosciola...

Jezus napisal jasno i wyraznie - po milosci ich poznacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katolicyzm tez fajnie gada, tylko mam zapomniec o inkwizycji, o zerowej formie dialogu, o mordowaniu tysiecy reformatorów kosciola...

... o dobrach materialnych ojca rydzyka d(^v^)b.Polakom gratulujemy rydzyka, rydzykowi maybaha."A teraz chwila modlitwy, podaję numery kont"...kiedyś widziałem taki śmieszny "żarcik pana rycha" w formie karykatury...ehh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rydzyk to człowiek. W KAZDEJ RELIGII ZNAJDZIE SIE OSZOŁOM. Chodzi tutaj o cos innego. Budda - to zalozyciel religii, niby oswiecony, najblizej nirwany..

Jezus Był na ziemi - to robil takie rzeczy??

A jesli chodzi o moją dygresję na temat KK... no coz, to nie jeden człowiek był inkwizytorem, to nie jeden człowiek krzyzowcem, to nie jeden człowiek uwazal ze papierz moze modyfikowac biblie, choc biblia mówi co innego, nie jeden czlowiek mówil ze kobiety nie mają duszy, nie jeden wysylal reformatorów KK na galery, i nie jeden człowiek doprowadzil do takiego stanu duchowego, w jakim jest dzisiejsza "chrzescijanska" europa...

Martwi mnie to ze prawd biblijnych trzeba szukac w religiach podpadających prawie pod sekty swoimi metodami działania, ze 90% chrzescijan nie wie nic po co tu zyjemy i dlaczego jest jak jest..

Kiedyś widzialem wywiad w ziarnie z ksiedzem o pytaniach dla boga, o ciezki temat myslę, a on ze zapyta Boga - dlaczego jest tyle cierpienia... lol to czego oni ich uczą na tej teologii,,, wystarczy otworzyc ksiegę hioba, genesis, obajwienia - i wiemy wszystko...

Połowa z was szuka zapowiedzi - co sie bedzie dziac - w przepowiedniach ktore nie mają zadnego poparcia biblii.. i nawet jak będa prawdą - to czy cel uswieca srodki?? czy zaczniecie sie starac 2 dni przed koncem ?? 2 minuty??

Dlatego wlasnie nie znamy daty. gdy komus sie nie chce zajrzec do ksiegi hioba..

Hiob byl dobrym czlowiekiem WIERZĄCYM W BOGA JHVH - szatan powiedzial ze hiob jak wszyscy ludzie - wielbi Boga bo ten mu blogoslawi. teraz rozumiecie dlaczego bog DOPUSZCZA zło a nie jest JEGO TWÓRCĄ.

Zło nie powstalo - to wynik naszej wolnej woli. bez kierownictwa Boga - tylko on widzi wszelkie następstwa naszych czynów - bo jestpoza czasem - i tylko jego zasady będa sie rozwijały na dobro - my, nawet jak chcemy robic dobrze, to zawsze jestesmy niedoskonali i niech tych czynów bedzie nawet 1024, to zawsze sie uzbiera w tym błedu tyle ze 1 bedzie wynikiem złym (to jest takie proste tlumaczenie) - jesli kogos interesuje wiecej to mozna poczytac o pochodzeniu zła wdł Tishnera.

Dodajcie do tego to ze to ADAM I EWA wybrali owoc poznania dobra i zła (czyli morlanosc własną) - to nie bóg za nich zadecydował..

A i tak dał on swojego syna na odkupienie - to chyba ma prawo wymagac by w jego syna wierzono, by robic tak jak on nakzał... jesli to jest dla was za cięzkie - ze wolicie robic "zgodnie z waszym sumieniem - ze dobry człowiek wystarczy by mial zbawienie" - to zapraszam do ponownego przeczytania tego postu.

Co do kwestii prawdziwosci biblii a innych ksiąg religijnych.. koran? wierszowany utwór literacki? czy moze buddyjskie ksiegi ? pokazcie mi dowody ze one są natchnione...

Bibla? proszę - Ziemia jest okragła - najstarsze zrodła aramjeskie i nahjstarsze przekłady - ludzie wiedzieli ze ona jest okragła.

Na 400 lat przed zdobyciem babilonu - biblia przepowiadfa imie i narodowosc zdobywcy - i nawet sposób jak zdobedzie babilon.

Eksodus zydów - a kwestia ehnatona oraz warstw geologicznych potwierdzajacych tsunami.

Opis genomu ludzkiegiego (psalmy Dawidowe) "kisegi w ktorych wszystko jest zapisane"

Zasady czystosci i leczenia - gdy okoliczne WYSOKO rozwiniete cywilizacje - jak egipt - leczyli zakarzenia odchodami ..

Wymazanie imienia krola asyryjskiego - po tym jak aniol wybil 185 000 asyryjczyków..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kwestii prawdziwosci biblii a innych ksiąg religijnych.. koran? wierszowany utwór literacki? czy  moze buddyjskie ksiegi ? pokazcie mi dowody ze one są natchnione...

Czytales je? Czytales koran w calosci? Czytales ksiegi Buddyzmu? Jak nie czytales to sie nie wypowiadaj o nich. Nauki Buddy i Jezusa byly niemal identyczne.

Bibla? proszę - Ziemia jest okragła - najstarsze zrodła aramjeskie i nahjstarsze przekłady - ludzie wiedzieli ze ona jest okragła.

Na 400 lat przed zdobyciem babilonu - biblia przepowiadfa imie i narodowosc zdobywcy - i nawet sposób jak zdobedzie babilon.

Eksodus zydów - a kwestia ehnatona oraz warstw geologicznych potwierdzajacych tsunami.

Opis genomu ludzkiegiego (psalmy Dawidowe) "kisegi w ktorych wszystko jest zapisane"

Zasady czystosci i leczenia - gdy okoliczne WYSOKO rozwiniete cywilizacje - jak egipt - leczyli zakarzenia odchodami ..

Po pierwsze, nie tylko w Biblii odnaleźć mozna przepowiednie. Po drugie, tak naciaganych "dowodow" to dawno nie czytalem. Psalmy Dawida opisem ludzkiego genomu??? Wyborne :lol: . Zasady czystosci?? To niby dzieki Biblii jedne rejony byly bardziej rozwiniete pod tym wgledem, niz inne? Edytowane przez und3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada ze czytalem koran, i kawałek sunny - w polskim przekadzie nie w oryginale :) nie jestem muslim :)...

O ksiegach buddyzmu tez troche wiem, nie mówię ze tyle co o biblii. Ale ...

wystrczająco, by zbudowac sobie o nich opinię.

I jak zawsze - przepowiednia upadku abailonu, exodus zydów, asyryjski władca zabity przez własnych synów - przemilczne, a czepiamy się czystości??

Tak akurat to jest doś ważne - bo naród zwykłych nomadów dorobił sie własnego państwa także dzięki temu.

Chyba nie czytales księgi powtorzonego prawa. I nie wiesz jak w terenach gdzie panuja takie upały łatwo o choroby. No chyba ze nieczytsosc ludzi chorych na trad, załatwianie sie za obozem i zakopywanie. Jakby ktoś nie zauwazył - to podawałem porównanie do egipcjan, którzy w tym czasie za medykamenty uwazali fekalia, gotowane robale i inne takie tam czary mary... i wcale sie nie zachwycamy egipską kulturą.

Proszę pokaz mi w koranie przepowiednię podobną do tej z babilonem... prorok to prorok tamto... spox, fajne pomysly na zaycie to i pan franek z pod budki z piwem moze miec - mnie interesują FAKTY, a nie ilośc wiernych , i ogolnie fajne zasady - bo wydaje mi sie ze od tego jest jakas mlodziezowa subkultura a nie religia.. no chyba ze za sw Augustynem - wiezysz bo jest to niemozliwe...

sorry. ale apostol Paweł mówi -

nie ma wiary bez POZNANIA / WIEdzy.... patrzcie - niby ta sama stajnia a jak KK zmienia reguły gry...

Masz wiedze na temat biblii przeklamana przez dogmaty KK, niestety tak to juz jest w polsce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wiedze na temat biblii przeklamana przez dogmaty KK, niestety tak to juz jest w polsce :)

Co?! Moja wiedza jest przeklama przez KK? Ja nawet nie wiem, co kk mowi na ten temat! Czlowieku, ja gardze kk! "Gardze" ta instytucja, nie zaś ksieżami oraz wiernymi - to tak gwoli scislosci:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, jakby ze swiadkiem jehowy gadac... no nic trudno sie mowi

Galago, twoje "dowody" sa tylko napomknieciami o jakichs "faktach" o ktorych wiekszosc czytajacych nic nie wie - wiec jesli chcesz cos udowadniac, to najlepiej podaj konkretnie co udowadniasz, co jest dowodem i gdzie dokladnie ten dowod znalezc mozna.

Niestety z twojej wypowiedzi niewiele zrozumialem(czesto nie wiedzialem o czym piszesz), jednak mam do powiedzenia kilka rzeczy:

- podstawowym bledem jest odgorne zalozenie, ze jakikolwiek bog istenieje. Jesli istnieje bog, to kto go stworzyl ? jesli nikt, jesli byl wieczny, to czemu my nie moglibysmy byc nie-stworzeni, byc wieczni ? i po co w ogole jakiemus bogu ludzie

- o buddyzmie to ty cztales chyba na racjonaliscie.pl albo tylko o historycznych przyczynach jego powstania (mi zupelnie obcych wiec nie bede polemizowal). Natomiast co warte jest podkreslenia, nie wazny jest zalozyciel, wazni sa ludzie, ktorzy reprezentuja dana wiare i jej "skutecnzosc" Co rozumiem przez skutecznosc ? czy dana religia sprawia, ze ludzie sa lepsi. Buddyzm i przyklady wielkich mistrzow zen jak np. Chao-Chou (ktory nie wiem czy zyl w czystosci, ale 119 lat przezyl) pozwalaja mi sadzic, ze jest to dobra wiara, poniewaz ma dobrych przewodnikow. Sam Chao-Chou lepiej ujal kwestie drogi i czlowieka, mniej wiecej w ten sposob(pisze z pamieci):

"Jesli wlasciwa osoba glosi niewlasciwa droge, to droga ta podazy za czlowiekiem i stanie sie wlasciwa, jesli niewlasciwy czlowiek glosci wlasciwa droge, to droga ta podazy za czlowiekiem i stanie sie niewlasciwa."

W buddyzmie bylo wielu wlasciwych ludzi z ktorych mozemy brac przyklad, w chrzescijanstwie takie osoby trudno znalezc, zazwyczaj sa one mitologizowane...

Co do pryzszlosci, nie widze zadnych powodow, by sadzic iz biblia badz jakakolwiek ksiega mowi cos dokladnie o tym, co nas czeka, co najwyzej my sami mozemy cos probowac "udowadniac", juz po fakcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki spox - zapedzilem sie.

CO do dowodów - juz podalem i chyba nie ma sensu podawac ich w kolko.

Istnienie ehnatona i jego monoteistycznej religi jest niepodwarzane przez arheologie.

Co do babilonu wystarczy wziąc biblie do ręki i sprawdzic kiedy były spisane proroctwa a kiedy wydarzenia sie rozegrały.

Co do kuli ziemi, czystosci itd.. to samo wystarczy wziąc biblie i przeczytac.

W koncu ją znamy nie :wink:

ok z mojej strony to koniec tematu.. bo widzę ze juz zaczyna sie mnie szufladkowac, a tego nienawidzę - znów sie bany posypią :)

Przyznaję ze powinienem dac wolny wybor innym osobom w wybporze religii. Przepraszam za to. Wzialem za pewnik cos co dla mniejest pewnikiem a niekoniecznie musi byc dla innego...

no coz, jedni klucą sie o amd i intell a ja o religie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi