Skocz do zawartości
poca

Geforce 7800 Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Odpalasz everet zakladka Ekran/Procesor graficzny/Typ magistrali :wink: pozdro

EDIT

W rivie sprawdzasz tak ze masz zakladke "Graphics subsytem diagnostic report" i tam linijka "PCIE link width" :)

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ale lipa, nie moge nigdzie u mnei w miescie dorwac tej karty jedynie point of viev a chcialbym albo win fasta albo galaxy, nie uwazam zeby bylo cos w tym ze akurat znalazlo sie tu dwoch ktorzy maja win fasta i srednio wyglada na ich kartach o/c, wydaje mi sie ze to bardziej przypadek, skoro karty sa referencyjne. No tak czy tak u mnie kicha a chce kupic na miejscu jest pare sklepow ale wszedzie sa klopoty z tymi kartami na stronach tez widze ze nei za bardzo jest w czym wybiera

A tak apropo ma ktos tutaj 7800GT pin of viev ? jesli tak to jak sie sprawuje bo jzu nei chce mi sie wertowac tylu stron :/

Edytowane przez fllanker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fllanker napisał(a):

kurde ale lipa, nie moge nigdzie u mnei w miescie dorwac tej karty jedynie point of viev a chcialbym albo win fasta albo galaxy, nie uwazam zeby bylo cos w tym ze akurat znalazlo sie tu dwoch ktorzy maja win fasta i srednio wyglada na ich kartach o/c, wydaje mi sie ze to bardziej przypadek, skoro karty sa referencyjne. No tak czy tak u mnie kicha a chce kupic na miejscu jest pare sklepow ale wszedzie sa klopoty z tymi kartami na stronach tez widze ze nei za bardzo jest w czym wybiera

A tak apropo ma ktos tutaj 7800GT pin of viev ? jesli tak to jak sie sprawuje bo jzu nei chce mi sie wertowac tylu stron :/

Z tym nowym winfastem nie jest az tak zle :)

Mialem wiecej czasu na testowanie i faktycznie jak sie da troszke szybciej wentyl (i tak jest cicho!) to jest stabilnie 460/1220.

Kilka godzin AOE2 ze wszystkim na max i brak smieci, prawie godzinka w BF2 i tez bylo ok :)

Ja jestem bardzo zadowolony!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BB King napisał(a):

Witam!

Myślałem, że po przesiadce z nForce2 i gf6800GT agp na to co mam teraz, pozbędę się wkurzających "mini freezów". Dotyczy to zwłaszcza nfs: mw. Czy ktoś wie jak się tego pozbyć?

Frezy w NFS MW spowodowane są słabą optymalizacją silnika gry i nie pozbędziesz się ich nawet gdybyś spiął 2xGTX 512 w SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korkodyl napisał(a):

Z tym nowym winfastem nie jest az tak zle :)

Mialem wiecej czasu na testowanie i faktycznie jak sie da troszke szybciej wentyl (i tak jest cicho!) to jest stabilnie 460/1220.

Kilka godzin AOE2 ze wszystkim na max i brak smieci, prawie godzinka w BF2 i tez bylo ok :)

Ja jestem bardzo zadowolony!

no nie sa zle mi by wystarczyla zwlaszcza ze nei jeste powiedziane ze nie trafil bym lepszej np. bo mysle ze gorzej napewno nie w jednym sklepie maja XFX pine, cikawe jak sie sprawuja

Edytowane przez fllanker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam vmod'ów, a testy się nie tną. Jedynie nfs:mw :)

Zastanawim się, czy ktoś uskarżał się na cięcia na płytach np.: VIA. Mam wrażenie , że dotyczy to tylko nVidii... Kumpel miał athlona 2500+ na VIA i się nie cieło, a u mnie na poprzednim sprzęcie (nForce2) były freezy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fllanker napisał(a):

No ja mam i kręci się 470/1200 na Silencerze, chyba nienajgorzej.

Jak zobaczyłem 8000 w 3DMarku2005,

to przestałem płakać za furą kasy, kórą musiałem wydać

na tę kartę + Silencer (1050zł - Allegro, "Arche" - 3l gwary).

Hmm... a może ją sprzedać i kupić modowalnego GTO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge miec Pine XFX ale malo osob chyba je ma. Strasznie ciezko o te karty :/ Ma ktos moze PINE ? i odrazu pytanie jesli ma to z jakim radiatorem bo wystepuja w dwoch wersjach zwykly refenrncyjny cooler nv i jakis swiecacy gniot. Podoba mi sie szyna usztywniajaca ktora jest w obu wersjach ale ten swiecacy cooler na zielono to porazka, cyrk na maxa - nie lubie takich rzeczy. Mage ja miec ale nie wiem z jakim coolerem dostane, wolal bym zwykly nv, kumpel ze sklepu ma zapytac na hurtowni moze weidza jakie maja. Ogolnie lipa z 7800gt malo maja ich na hurtowniach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W abcdata miała być dostawa 10.02. Z tego co wiem mają tam tylko wersję PV-T70G-UDE7, czyli z molexem, a nie ze standardowym zasilaniem 6-cio pinowym. Czytalem na forach, że ta wersja bywa problematyczna, bo jest podobno zmieniony w stosunku do referencyjnego moduł zasilania. Bonusy są 2: podwyższone taktowania (450/1050) i cooler inny niż referencyjny, podobny do tego z GTX, więc może cichszy (ale jak wolisz zwykły nv...). Tutaj miał ktoś xfx-a, nawet nie wiem czy nie na sprzedaż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam ja mam xfx, z molexem. ten radiatorki czy referencyjne czy "swiecace gowno" wyja tak samo a na pamnieci maja podklejone jakies gowno gumopodobne.

Karte krecilem chyba na 470 rdzen dla testow ... w biosie maja ustawione standartowo 1,4 v mysle ze jak bym dal 1,5 poszlo by wiecej. Ale ja nie mam cierpliwosci do krecenia grafy, i puszczania markow bo to nie jest dla mnie miara wydajnosci.Na karcie mam zamontowanego pentaka miedzianego ... i tu nie polecam go ... nie bardzo pasuja na dlugosc srobki .. blechh i radiatory z pamiatek mi poodpadaly

karte mialem sprtzedac ael teraz juz mi sie nie oplaca bo dalem za nia okolo 1 k zl sprowadzona z usa.

Pozgro ed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie wracam ze sklepu od znajomego dzwonilismy do jakiejs hurtowni i w tej chwili maja na stanie jedynie wersje swiecaca ale w nastepnym tygodniu maja miec PV-T70G-UDF7, czyli www.xpcgear.com/pvt70gudf.html wiec powinno byc dobrze a to ze troszke wyja to juz inna sprawa :) z czasem mzoe zmieni sie chlodzenie ale nie chcialem wersji swiecocej tez na wzglad zasilania wlasnie.

Edytowane przez fllanker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ed00s napisał(a):

WItam ja mam xfx, z molexem. ten radiatorki czy referencyjne czy "swiecace gowno" wyja tak samo a na pamnieci maja podklejone jakies gowno gumopodobne.

Karte krecilem chyba na 470 rdzen dla testow ... w biosie maja ustawione standartowo 1,4 v mysle ze jak bym dal 1,5 poszlo by wiecej. Ale ja nie mam cierpliwosci do krecenia grafy, i puszczania markow bo to nie jest dla mnie miara wydajnosci.Na karcie mam zamontowanego pentaka miedzianego ... i tu nie polecam go ... nie bardzo pasuja na dlugosc srobki .. blechh i radiatory z pamiatek mi poodpadaly

karte mialem sprtzedac ael teraz juz mi sie nie oplaca bo dalem za nia okolo 1 k zl sprowadzona z usa.

Pozgro ed

Tu bym się zgodził. Kręcenie tylko dla 3dMarków jest bezcelowe. Gry tak bardzo na OC nie reagują jak benchmarki...

Myślę, że to jest duże przeciążenie dla komputera i może się to źle skończyć! (Mam przed tym obawy jak Galowie, że niebo runie im na głowy... :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Właśnie kupiłem Actica pierwsze wrażenie cisza :) ale mam dwa spostrzeżenia :

• Mam wyższe temperatury na GPU czy to spowodowane tym że pasta jeszcze się niewygrzała?
  • Docisk coolera do gpu wydaje mi się za mały.Lekko naciskam i jest luz a nakrętki niechcą się już dokrecać.

Eh blaszke na odwrut założyłem hehe wystarczyło odwrucić i odrazu lepiej temperatura niższa o dobre kilka stopni i docisk lepszy :)

Edytowane przez bubaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BB King napisał(a):

Ustawiam sobie najnowszym rivatunerem prędkość wiatraczka na karcie i NIC. Program sobie, karta sobie! Jak temu zaradzić?

No niestety, bardzo wielu uzytkownikow serii 7800 skarzy sie na to samo, niestety kontrola obrotow w sterach nvidii jest spieprzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Piszę to w celach informacyjny dla tych którzy mają SLI, a nóż widelec się przyda :).

Chodzi o to czy podłączyć zasilenie do molexa na MB, czy nie podłączyć.

Moim zdaniem jak najbardziej tak !!!!!

Kiedy kupiłem śp. :) MSI miałem tego molexa podłączonego system chodził stabilnie i nie było żadnych problemów (oczywiście dopóki MSI nie zakończył żywota :), ale to inna bajka. Teraz mam POV i uaważem że jest bardziej podatny na o/c niż MSI). Za radami kolegów z tego wątku, kiedy dostałem POV nie podłączyłem tego molexa. Wszystko było ok dopóki karty nie dostały porządnie w d........., jak widać z mojej sygnaturki karty nie są moco podkręcone, a objawy są następujące: godzina czasem półtorej gry w CoD2 i blue screen z tekstem nv_disp4 wykonał nieprawidłową operację. Podłaczenie molexa rozwiązało ten problem. No i oczywiście do obu kart podłączone jest zasilanie pci-e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BB King napisał(a):

Tu bym się zgodził. Kręcenie tylko dla 3dMarków jest bezcelowe. Gry tak bardzo na OC nie reagują jak benchmarki...

zalezy od poziomu OC - jezeli jest to w granicach 10% to tak, ale jezeli mowimy juz o ponad 25% OC no to efekty sa widoczne

Cytat

Myślę, że to jest duże przeciążenie dla komputera i może się to źle skończyć! (Mam przed tym obawy jak Galowie, że niebo runie im na głowy... :) )

a jak to sie ma do "oryginalnie" podkreconych kart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robak57 napisał(a):

a co to jest ten molex?????

he he he myślałem że wszycy wiedzą co to molex :lol2: , ale jak kolega nie wie to już wyjaśniam: wtyczki które wychodzą z zasilacza to wtyczki typu molex, a gniazdo, o którym pisałem , znajdujące się powyżej slotu pci-e to gniazdo typu molex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście polecam Karte graficzną Asusa 7800GT. Byłem mile zaskoczony po modzie biosu tej karty. Podniosłem napięcie z 1,4 @ 1,5 V przy chłodzeniu pentagramem i wyniki są zaskakujące. Karta ze standardowych zegarów dla Extreme 432/1060 przetaktowała się na 528/1220. Kości pamięci Infineon nie są zbytnio podatne na OC 1220to dla nich górna granica której nie da się przekroczyć. 3dMark05 ukończyłem z wynikiem 8613pkt. Być może dało by się wycisnąć coś jeszcze z rdzenia tylko troszke boje się o kartę ;). Dodam jeszcze że bez modowania biosu kręciła się 490/1220

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Draco82 napisał(a):

Ja osobiście polecam Karte graficzną Asusa 7800GT. Byłem mile zaskoczony po modzie biosu tej karty. Podniosłem napięcie z 1,4 @ 1,5 V przy chłodzeniu pentagramem i wyniki są zaskakujące. Karta ze standardowych zegarów dla Extreme 432/1060 przetaktowała się na 528/1220. Kości pamięci Infineon nie są zbytnio podatne na OC 1220to dla nich górna granica której nie da się przekroczyć. 3dMark05 ukończyłem z wynikiem 8613pkt. Być może dało by się wycisnąć coś jeszcze z rdzenia tylko troszke boje się o kartę ;). Dodam jeszcze że bez modowania biosu kręciła się 490/1220

Pozdrawiam.

a ile ci się kręciła przed zminą biosu ?? bo mi na standartowym biosie maxymalnie leci na 471 / 1160 i sterowniki windosowskjie wiecej nie podkręcą grafiki bo jakis tam komunikta wyskakuje ?

Draco82 napisał(a):

Pozdrawiam.

i jeszcze jedno a ile dałes za twoje g skile 2 x 1 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi