luki_pc Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Co myślicie o takim radiatorze na pamiatki 1647948[/snapback] mam takie u siebie i sa wystarczajace do moich hynixow 5ns. Bardzo dobrze trzyma tasma miedziana na nich. Dwa takie radiatorki dolozylem na regulatory napiecia dla bezpieczenstwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalski19 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Ja mam hynix 4.0 - czy beda dobre? Do nich nie trzeba kupowac zadnych tasm typu 3M? pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 nie trzeba dokupowac zadnych tasm. te na radiatorkach sa swietne. Wystarcza do twich pamieci . chyba ze planujesz Vmody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalski19 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Wielkie dzieki! A jakie chlodzenie na GPU moglbys poradzic do mojego GB ? I jaka przejsciowke do zasilania bo GB ma chlodzenie tylko pasywne. pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 mam Zalman ZM-BN47J ale jest ciezko zamontowac. A wentyl mam w boku obudowy wiec nie musialem sie meczyc z nawiewem. Zawsze mozna przymocowac jakos wentyl a kupic z koncowka pod molex Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Ja swojoe radiatorki mam przyklejone na taśmie 3M i dość mocną się trzymają. Reszta kompa ma znaczenie szczególnie w 3dMarku 2001. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulti Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Kurcze dziwie sie wam ile zapalu macie w chlodzeniu pamieci i ile nadziei z tym wiazecie. A tak na prawde to sa zbedne zabiegi poniewaz chlodzenie czegos co jest zimne jest bez sensu. Ja rozumiem zwiekszyc im napiecie co przeklada sie tylko na zwiekszenie temperatury bo wydajnosci zero Pamieci to taki twor w ktorym wszysko zalezy od czasow ostepu To nie gpu ktory po podkreceniu sie grzeje! Nie w ta strone idziecie! Ja tez na poczatku bylem tak napalony na te radiatorki na mem. Nawet zanim kupilem karte juz mialem te radiatorki z alegro Ale jak zobaczylem jak one sie grzeja po podkreceniu to jak najszybciej je sprzedalem :/ Tyle ludzi juz mowilo o tym ze z chlodzenie na pamieciach jest bez sensu a wy caly czas o tym nawijacie z nadzieja ze bedzie o 5MHz wiecej... bye Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 w moim przypadku chodzilo o to ze pamieci naprawde sie grzaly :) dwoch kosci niemozna bylo dotknac i to bez krecenia. Tu niechodzi o 1MHz wiecej tylko o bezpieczenstwo kosci. To ze twoje sie niegrzeja to twoja sprawa :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_ka Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Ja po założeniu radiatorków na pamięci mogłem podnieść taktowanie o 20 MHz wyżej niż bez, przy tym jest znacznie bezpieczniej i chodzi wszystko stabilnie, a grzały się nawet bez OC. @ulti, jeżeli Twoje są zimne to tylko pozazdrościć. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalski19 Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 To teraz nie wiem czy kupowac te radiatory... Chcialbym zrobic v-mod to chyba beda mi przydatne. Chcialbym zrobic v-moda GPU - czy do tego wystarczy oryginalny radiator od gigabyte'a i przykrecony do niego wentyl 40x40 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 ulti ja sie z tobą nie zgodzę; po to są radiatory bo element się bardzo nagrzewa. Logiczne chyba gdyby pamięci były zimne nikt by nie zakładał radiatorów na pamięć. Wystarczy dotknąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 To teraz nie wiem czy kupowac te radiatory... Chcialbym zrobic v-mod to chyba beda mi przydatne. Chcialbym zrobic v-moda GPU - czy do tego wystarczy oryginalny radiator od gigabyte'a i przykrecony do niego wentyl 40x40 ? 1649701[/snapback] zalezy ile chcesz podniesc napiecie . ale przydaloby sie inny radiator a przynajmniej wymiana pasty pod radiatorem i jakis wentyl 60x60 na wyzszych obrotach ;D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 inf3ction ile ci dała zmiana timingów? Mógłbyś podać, które i na jakie zmieniłeś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawell262 Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Pytanie dla posiadaczy Gigabyte 9550 o ile mniej więcej Mhz wzrośnie OC karty (gigabyte 9550)na rdzeniu, po zalożeniu na radiator wentylatora nadmuciach!ącego powietrze, lub zmainie chodzenia na wydajniejsze (ne mam jeszce tej karty i chciabym się zorientować) Obecnie posiadam His-a 9550 w trakcie testów ok 440Mhz rzdeń i 530Mhz pamięci - radiatory na pamięciach dały ok 5Mhz (więc je odmontowałem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 tez jestem ciekaw tych timingow ale w wydaniu szafirka. Umnie po zmianie timingow na te z GB max taktowanie pamieci spadlo do ok 240 z 280. A pkt w 3DMarkach strasznie opadly. Pamieci Hynix 5ns. Jakby byly6 Hynixy 4ns to wygladaloby to inaczej chyba :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulti Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 w GB na oryginalnym chlodzeniui doszedlem do 425 a po zmianie pasty czyli po wywaleniu tej smiesznej tasmy dwustronnej doszedlem do 440 dalsze modyfikacje nic nie daja tj chlodzenie wodne ktore jak zalozylem tez mialem max 440 wiec zdemontowalem, a pamieci zimne p-m Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 bo na GB ok 440 MHz to norma bez Vmodow. wystarczy to co zrobil @ulti z dodatkowym malym wentylem. Za to na niektorych Szafirkach (jak moj) mozna wyciagnac do 500MHz (ciekawe ile wyciagnie po Vmodize :D ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozaH Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 O właśnie jakiego masz szafirka? 128 czy 256mb? bo zastanawiam sie nad wersją 256 megową w pewnym sklepie w internecie otrzymała komentarz typu: słaba do podkręcania... czy ilość pamięci może w znaczącym stopniu wpłynąć na możliwości o/c?? Prosze o odpowiedz posiadaczy 25szóstek, najlepiej sapphire :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 moj to 128MB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozaH Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Widziałem w sklepie Sapphire R9550 256 mb za ~250 zlotych, hmmm moze lepiej bylo by dołożyc i zakupic R9500Pro na pamiątkach BGA za 310 ?? oto link http://allegro.pl/show_item.php?item=63533446 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Na dzisiejszą chwilę nie warto brac w tej chwili 9550; lepiej dołożyć ciut do 9500pro lub okazyjnie znaleźć 9700. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) w GB na oryginalnym chlodzeniui doszedlem do 425 a po zmianie pasty czyli po wywaleniu tej smiesznej tasmy dwustronnej doszedlem do 440 dalsze modyfikacje nic nie daja tj chlodzenie wodne ktore jak zalozylem tez mialem max 440 wiec zdemontowalem, a pamieci zimne p-m 1651247[/snapback] Mam zamontowane WC na grafice i ATT znalazl granice dla GPU na 460MHz... Nie sprawdzalem wyzej, ale mysle, ze jeszcze 10-20MHz bez artow mozna spokojnie wyciagnac z tym chlodzeniem... Podobnie z pamieciami - tez mozna wiecej wyciagnac. WC na rdzeniu, pamieci z obu stron karty oblozone takimi radiatorami Zero modow, standardowy bios, timingi nie ruszane i karta kreci sie 460/540 (linki do markow w podpisie) Edytowane 16 Września 2005 przez Dimek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Marki jak na razie tylko jako potwierdzenie stabilnosci - mam system ponad pol roku, troche zamulony - w miedzyczasie tez 6800GT, X800XL i teraz 9550... Jak znajde troche czasu, to przeinstaluje OSa i porobie nowe marki - ale tak dla porownania tylko - nie zalezy mi (juz) na tych 3Dpunktach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Zaostrzyłem dzisiaj ciut timingi i wzrost około 35 marków w 3dmarku03. Nic więcej nie da rady wyciągnąć z pamięci. Ale ciekwae czy jak by dać luźniejsze timingi to czy by więcej MHz poszły pamięci. Próbował ktoś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin888 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Zaostrzyłem dzisiaj ciut timingi i wzrost około 35 marków w 3dmarku03. Nic więcej nie da rady wyciągnąć z pamięci. Ale ciekwae czy jak by dać luźniejsze timingi to czy by więcej MHz poszły pamięci. Próbował ktoś. 1652330[/snapback] coś mało tych marków miałeś po zaostrzeniu timingów , ja miałem prawie 100 marków więcej ;) , a jeśli chodzi o poluźnienie to powinny pamięci wtedy pujść więcej , o ile nie zabraknie im V ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Zaostrzyłem dzisiaj ciut timingi i wzrost około 35 marków w 3dmarku03. Nic więcej nie da rady wyciągnąć z pamięci. Ale ciekwae czy jak by dać luźniejsze timingi to czy by więcej MHz poszły pamięci. Próbował ktoś. 1652330[/snapback] Jak mialem Herculesa 9800 nonpro standardowo pamieci krecily sie do 700MHz... Zmiana tylko jednego z timingow (o -1) dala dodatkowe 30MHz na pamieciach. Pozniej zaczalem ostrzejsza zabawe z timingami i doszedlem do 800MHz - ale wymagalo to juz solidnego chlodzenia aktywnego i wiecej nie probowalem... Ze standardowych 580 na 800 to i tak swietny wynik. Slowem - wazniejsze MHz'e niz timingi - warto szukac i sprawdzac jesli komus zalezy na maksymalnym wyzylowaniu sprzetu :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin888 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Dla odmiany postanowiłem trochę poluźnić timingi , aby zobaczyć ile MHz pujdą pamiątki , i muszę przyznać że jestem zaskoczony !! wyciągnąłem 606 MHz z pamięci , musze teraz odpalić 3dmarka i sprawdzić jak to się ma do wydajności , czy lepiej ciasne timingi , ale mniej MHz , czy luźniejsze a więcej MHz na pamięciach . A tak nawiasem mówiąc, to myślałem że pamięci będą cieplejsze , a przy tych 606 MHz były ciepłe jak zazwyczaj , swoją drogą to polecam te radiatory http://www.hipermax.pl/product_info.php?ma...products_id=320 , ja jestem z nich zadowolony , przy niewielkim nadmuchu z przodu obudowy naprawde mocno się nie grzeją ;) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki1989 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) czesc, mam zaimar kupic r9550 i zastanwiam sie nad sapphire i gigabyte, i mam pytanie która z nich lepiej sie kreci na stadndardowym chodzeniu?? prosze o odp Edytowane 17 Września 2005 przez kuki1989 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Oj to w takim razie wieczorem poluzuje timingi; dam znać co wyjdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ki3x3k Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 a ja mam gigabyte r9550 i chodzi po dodaniu wiatraka na rdzen i wiatraka na karte 250/200(400)@475/290(580) przy 300(600) na pamiatkach pojawiaja sie arty w 3dmarku03 a praktycznie one sie nie grzeja hmm dziwne... a moj wynik to 3500pktow... podniesienie napiecia na pamiatkach by cos dalo ??pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...