Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak napisałem w sterach wszystko ustawione jest na defaults, czyli: aa pod kontrolą aplikacji, af również, catalyst a.i. włączone, mipmapy na high quality, synchronizacja wyłączona, adaptive aa wyłączone. Poza tym wczoraj robiłem formata. Ustawienia w markach również na defaults. Kurcze nie wiem co o tym myślec :sad:

Poza tym przy uruchamianiu windowsa - zaraz przed pojawieniem się pulpitu, pojawia się na moment jakiś zrąbany obraz. Myślałem, że przejście z NVIDI na rzecz ATI będzie lepsze :-|

Jeszcze jedno. W menadżeże urządzeń w zakładce karty graficzne mam dwie karty: Radeon x1900 series i Radeon x1900 series secondary. Czy to normalne? Kurcze poradźcie coś bo jestem załamany. Wiem, że procesor ma wpływ na wydajność karty, ale żeby aż tak???

Edytowane przez Ramgis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramgis

Zrąbany obraz? - wina catalystów 6.4. Zainstaluj 6.3 zniknie sieczka

Dwie karty w menadżerze? - karta daje możliwość podłączenia dwóch monitorów, ma dwa RAMDAC'ki

Słaby 3DMark? - Intel tak ma. Napisz do quartzXXI: http://forum.purepc.pl/index.php?showuser=110072 Wyjaśni Ci co i jak. Zobacz co ma napisane w sigu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od wczoraj jestem posiadaczem x1900xt. Po pierwszych testach jestem trochę zawiedzony.

3DMark05 - 8 600 pkt.

3DMark06 - 4 930 pkt.

W 3DMarku 2005 mam tyle samo na defaultowym X1800XT i Sempronie 2.4GHz. Myślę, że jak wszystsko dogram to wynik podniosę. ;) Intel ROX :D

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem w sterach wszystko ustawione jest na defaults, czyli: aa pod kontrolą aplikacji, af również, catalyst a.i. włączone, mipmapy na high quality, synchronizacja wyłączona, adaptive aa wyłączone. Poza tym wczoraj robiłem formata. Ustawienia w markach również na defaults. Kurcze nie wiem co o tym myślec :sad:

Poza tym przy uruchamianiu windowsa - zaraz przed pojawieniem się pulpitu, pojawia się na moment jakiś zrąbany obraz. Myślałem, że przejście z NVIDI na rzecz ATI będzie lepsze :-|

Jeszcze jedno. W menadżeże urządzeń w zakładce karty graficzne mam dwie karty: Radeon x1900 series i Radeon x1900 series secondary. Czy to normalne? Kurcze poradźcie coś bo jestem załamany. Wiem, że procesor ma wpływ na wydajność karty, ale żeby aż tak???

Odpowiedz jest prosta, zamieszczona w moim sigu wraz z ironia ze intel w markach roxuje, Niestety roznica pukntow w 3dmarkach na p4 jest coraz bardziej widoczna niz do amd. Na wakacje bez zadnej doplaty uda mi sie przesiasc pewnie na venice'a, taka jest prawda, ze w grach intel sprawdza sie po prostu coraz gorzej. Pewnie myslisz ze to tylko w 3dmarkach, otoz nie, widoczna roznice odczulem w CoD2 i Oblivionie, gdzie w sumie wydajnosc powinna byc o wiele wyzsza. Przed kupnem intela, wiedzialem ze bedzie sie gorzej sprawowal od AMD, ale nie wiedzialem ze AZ TAK !!! ALe jesli chodzi o 3dmarka 2003, to juz mialem 19,7k ;)

@edit; tak pozatym, w 3d05 wyciagnalem maxymalnie 8700points :angry:

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quartzXXI dzięki za odpowiedź :wink:

W sumie przy kupowaniu tego Pentiuma też wiedziałem, że gorzej się sprawuje w grach niż procki konkurencyjnej firmy. Ale nie przypuszczałem, że tak bardzo :angry: Tak to jest, mądry Polak po szkodzie. Co za czort mnie skusił na tego pentka. No nic, trzeba się z tym pogodzic <_< pozdrawiam.

Edytowane przez Ramgis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quartzXXI dzięki za odpowiedź :wink:

W sumie przy kupowaniu tego Pentiuma też wiedziałem, że gorzej się sprawuje w grach niż procki konkurencyjnej firmy. Ale nie przypuszczałem, że tak bardzo :angry: Tak to jest, mądry Polak po szkodzie. Co za czort mnie skusił na tego pentka. No nic, trzeba się z tym pogodzic <_< pozdrawiam.

Nie ma za co. Choć nie powiem, że pomimo tych słabych wyników w 3dsmarkach i niestety w niektorych grach, to imo procek sprawował sie bardzo dobrze. Mi HT bardzo duzo pomaga, szczegolnie podczas grania i sluchani muzyki, jednoczesnego wlaczenia bitcometa itp. Z venicem tak dobrze pewnie nie bedzie, no ale uz sie zdecydowalem, czyli intel OUTside

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma za co. Choć nie powiem, że pomimo tych słabych wyników w 3dsmarkach i niestety w niektorych grach, to imo procek sprawował sie bardzo dobrze. Mi HT bardzo duzo pomaga, szczegolnie podczas grania i sluchani muzyki, jednoczesnego wlaczenia bitcometa itp. Z venicem tak dobrze pewnie nie bedzie, no ale uz sie zdecydowalem, czyli intel OUTside

A może X2? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem ciekawa rzecz

Orginalne Sterowniki ATI Catalyst 6.4 CCC jak zablokowalem dostep do internetu plikowi CLI.exe ( Ati Control Panel )

to ten skubaniec nie otwiera okna (Control Panel) ??? jak zezwole na dostep do neta CP sie uruchamia !! ??

czyzby szpieg ??? no niby po co za kazdym razem lonczy sie z netem ???

widac dogadali sie z Microsoftem i szpieguja niczego nie podejrzewajacych userow kart ATI

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem ciekawa rzecz

Orginalne Sterowniki ATI Catalyst 6.4 CCC jak zablokowalem dostep do internetu plikowi CLI.exe ( Ati Control Panel )

to ten skubaniec nie otwiera okna (Control Panel) ??? jak zezwole na dostep do neta CP sie uruchamia !! ??

czyzby szpieg ??? no niby po co za kazdym razem lonczy sie z netem ???

widac dogadali sie z Microsoftem i szpieguja niczego nie podejrzewajacych userow kart ATI

A może samo ATi prowadzi statystyki co i jak często jest używane w CCC.

A tak swoją drogą czy ktoś z was używa wejścia video do karty. Podłączyłem tuner stacionarny i poza sterownikami do układu przechwytywania nie było na płytce. Na stronie ATi nie znalazłem następcy Multimedia Center które było do kart x800. Albo słabo szukam albo... Załadowałem programik iuVCR ale jeśli ATi coś posiada do przechwytywania z AVIVO to chętnie skorzystam bo ten jest płatny. A wogóle mam czarno-biały obraz i pewnie przejściówka EURO-SVHS coś niedomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafa

ATI zbiera statystyki i moze cos jeszcze ??? Jak by to bylo full legalne zbieranie

to by sie aplikacja "zapytala" ..nie ?? a tak po cichu sie lonczy i cholera wi co tam wysyla

zaloze sie ze 90% userow ATI jest nieswiadomych tego faktu

Niestety oprogramowania do VIVO nie posiadam :/

Wez dodaj do podpisu wyniki z 3dmarka06 masz silnego proca bedzie ladny wynik

bo w tym 3Dmarku05 mam podobny choc sprzet slabszy :/

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz jest prosta, zamieszczona w moim sigu wraz z ironia ze intel w markach roxuje, Niestety roznica pukntow w 3dmarkach na p4 jest coraz bardziej widoczna niz do amd. Na wakacje bez zadnej doplaty uda mi sie przesiasc pewnie na venice'a, taka jest prawda, ze w grach intel sprawdza sie po prostu coraz gorzej. Pewnie myslisz ze to tylko w 3dmarkach, otoz nie, widoczna roznice odczulem w CoD2 i Oblivionie, gdzie w sumie wydajnosc powinna byc o wiele wyzsza. Przed kupnem intela, wiedzialem ze bedzie sie gorzej sprawowal od AMD, ale nie wiedzialem ze AZ TAK !!! ALe jesli chodzi o 3dmarka 2003, to juz mialem 19,7k ;)

@edit; tak pozatym, w 3d05 wyciagnalem maxymalnie 8700points :angry:

Quartz jezeli grasz w obvi w rozdzielczosci 1280 i wiecej to przy twoim procesorze

on juz nie ma zadnego wplywu na to co widzisz na ekranie.

Ponizej podalem linka do 12 stron testow jaki wplyw ma procesor na fps w obvi.

Co prawda sa to amd ale nie marka ale wplyw moca na plynnosc tej gry jest problemem.

O ile w 800x600 przy Rqadku 1900xt widac roznice miedzy roznymi procesorami, to

w 1280 nawet bez aa lub hdr wynik na a3500+ i na a4400 jest dokladnie taki sam.

Wiec srodze sie zawiedziesz jezeli sadzisz ze wyniki w obvi to wina twojego p4.

Maly przyklad

800x600 z bloom

3500+ 92

4800+ 118.2

1280x1024 z hdr

3500 59.4

4800 59.6 :-)

http://www.firingsquad.com/hardware/oblivi...nce/default.asp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co z tego, w 1280x1024 z hdr pisze o 59fps, a ja mam srednio niecałe 30 :mur: Wiec cos tu jest nie tak, wlaczylem tez rozdzielczosc 1024x768 i jest dokladnie tak samo, po wejsciu do tego najwiekszego miasta w Oblivionie pierwsze co widze to 17fps w gornej czesci ekranu :angry:. Nie wazne czy mam aa, czy af ; zawsze jest tak samo :mur: (ała, juz łeb boli od walenia się w ściane :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co z tego, w 1280x1024 z hdr pisze o 59fps, a ja mam srednio niecałe 30 :mur: Wiec cos tu jest nie tak, wlaczylem tez rozdzielczosc 1024x768 i jest dokladnie tak samo, po wejsciu do tego najwiekszego miasta w Oblivionie pierwsze co widze to 17fps w gornej czesci ekranu :angry:. Nie wazne czy mam aa, czy af ; zawsze jest tak samo :mur: (ała, juz łeb boli od walenia się w ściane :P )

Quartz bardzo sie mylisz widac ze nie przecztales dokladnie linka jaki CI dalem .

http://www.firingsquad.com/hardware/call_o...-core/page6.asp

Tu masz porownanie w col2 co prawda dual core ale intel wypada duzo lepiej

mimo ze zegar porocesorow jak na p4 nie jest wcale duzy. Wiec to co masz w grach

nie jest wina twojego procka.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafa

...dodaj do podpisu wyniki z 3dmarka06 masz silnego proca bedzie ladny wynik

bo w tym 3Dmarku05 mam podobny choc sprzet slabszy :/

Zaktualizowałem wyniki o lekkie OC (690/1600). 3DMark2006 - 6193pkt. Mogłoby być lepiej ale nie narzekam :) - Battlefield2 w 1600x1200 z AAx6 chodzi płynnie a mnie to już wystarcza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quartz jezeli grasz w obvi w rozdzielczosci 1280 i wiecej to przy twoim procesorze

on juz nie ma zadnego wplywu na to co widzisz na ekranie.

Ponizej podalem linka do 12 stron testow jaki wplyw ma procesor na fps w obvi.

A tu pisza co innego:

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2747&p=3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli że jak masz za dużo kas-zy i chcesz miec 3 FPS wiecej to goń po 2-wu rdzeniowca a w dodatku super zabawka dla ludzi z podzielna uwagą robiących 2 rzeczy na raz :lol: Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Lancer za linka.

ale czy tutaj nie jest 1900xt w cros ?

To by tlumaczylo wplyw cpu na gre bo przy pojednyczej

karcie w 1280 roznica sie juz zaciera.

Wazniejsza jest wydajnosc karty od cpu.

szczegolnie to mnie zqaintersowalo

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2747&p=5

HT w p4 po wlaczeniu smp w obvi daje 10-20% wiecej to sporo

wystarczy do zniwelowania roznicy miedzy p4 a athlonem.

Dziwia mnie natomiast bardzo slabe wyniki ax2 z porownaniem do duali intela.

930 pracujacy z zegarem 3ghz jest tylko troche wolniejszy od

x2 z zegarem 2200.

Przy single core A64 z zegarem 2200 bez problemu rozwala nie krecone p4 z zegarem 3000.

Podobna sytuacja jest col2. Czyzby gry byly lepiej dostosowane pod dual intela niz x2 ?

Quartz czytasz ?

Pzdr

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam czytam. Jako, że zaraz wyjeżdżam to testy z tweakami do obliviona zrobie za tydzień :blink: lub nawet za dwa, cholera rok szkolny dobiega końca i trzeba frycowe zapłacić ;) IMO, to co przeczytyłem, patrząc na wyniki w mieście to mam duzo mniej, min schodzi do 17fps, i srednio trzyma sei w okolicach 25, co nie jest plynna rozrwyka, a wedlug liczb powinna byc :mur: imo potestuje kiedy indziej, pozdro

@edit: Tylko, że oni to testowali na 2gb ramu :angry:

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a catalyst ai ma byc wlaczone czy wyłaczone bo gdzies czytalem ze ma to jakis wpływ jak karta chodzi, tylko nie pamietam gdzie * na wydajnosc.

Różnie,do 3Dsmarków raczej wł. ,a propo jak sie kręci Twój XT ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zostawiacie włączoną w sterownikach funkcję VPU Recover ?

Czy ma ona negatywny wpływ na możliwości overclockingu ?

Nie ma nic wspólnego z OC a ratuje cie od konieczności restartowania całego kompa po np. nieudanym podkręcaniu GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam karte Asusa x1900xt i nie moge ustawic standardowych ustawień. Chodzi mi oto, że jak dam w ATITool_0.25b14 ustawienia 625/725 to się wiesza komp. Ogólnie mam bardzo niskie wyniki 15000pkt w 3dmark2003 czego to moze byc wina ?. Stery catalyst 6.4 CCC a do płyty głównej nForce4 amd 6.70

Prosze o pomoc czego to jest wina bo tyle punktów to na 7800gt miałem :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi