Skocz do zawartości
Slow

Ati Radeon X1800GTO

Rekomendowane odpowiedzi

Dzwonilem dzisiaj do formy gdzie kupowalem. Mam jutro podjechac z Szafirkiem, i moze mi go zamienia na His'a. Bede musial tylko poczekac pare dni. To akurat nie problem bo i tak nie mam plyty bo jest w serwisie. Wtedy powalcze i pokombinuje troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co ma fajniejszego MSI??

JAkos nigdzie nie widzialem aby ludzie sie nim jakos szczegolnie bawili

A te potoczki mozna odblokowac czy nie??

No i jestem w kropce..................zmieniac czy nie zmieniac?? :?

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

512MB, co do potokow to nie szukalem

...

Było już o tym :-|

http://www.bit-tech.net/news/2006/06/27/sa...ases_x1800gto2/ no i będzie GTO2 :D Wydaję się być ciekawą propozycją aktywne 16 potoków i 512MB vram po o/c będzie coś jak x1800xt :) Jeżeli cena będzie rozsądna (powiedzmy 1k) to bardzo ciekawy produkt :wink: Niestety jako sceptyk myślę, że cena urwie nam łeb :sad: pozdro

:? pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znajde jakies artykuly to poczytam

Ale tak jak pisalem nie widzialem aby sie ktokolwiek MSI zachwycal

Sa na kilku polskich portalach:

nvision Pclab itp nie szukalem jeszcze na stronkach anglojezycznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja wiec coraz bardziej sie zastanawiam czy zmieniac mojego Sapphire'a na Msi.

Wydaje mi sie ze male OC jest spowodowane po prostu za malym odbiorem ciepla orzez radiator i za szybkim nagrzewaniem sie karty.

Ale co ma fajniejszego MSI??

JAkos nigdzie nie widzialem aby ludzie sie nim jakos szczegolnie bawili

Jak znajde jakies artykuly to poczytam

Ale tak jak pisalem nie widzialem aby sie ktokolwiek MSI zachwycal

Jeśli mowa o MSI X1800GTO to obawiam się, że nie ma ich już w Polsce do kupienia. Może ma jakiś sprzedawca na stanie, ale dzwoniłem kilka dni temu do polskich dystrybutorów MSI (wszystkich trzech) i każdy odpowiadał, że MSI nie ma już tych kart w ofercie. Nie wiem czy czasowo czy na amen, ale chyba to drugie niestety.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szyt dopiero teraz zauwazlyme ze maly blad popelnilem :oops: Raz pisalme His raz MSI nie wiem jakim cudem.

Mialem na mysli zamiane Szafirka na HIS oczywiscie a nie MSI. Sorry za blad :mur:

Nadal nie wime czy jest sens dokladac okolo 70PLN aby miec HIS'a

Mam jeszcze troche czasu na podjecie decyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO warto. Po pierwsze masz możliwość odblokowania dodatkowych potoków, po drugie dostajesz całkiem sympatyczne chłodzenie do karty w komplecie...

Chlodzenie to hmmmmmmmm tylko na jakis czas. Mam zamiar zrobic sobie WC wlaczajac w to grafe (Gpu+pamieci). Pisalem o tym kilka stron wczesniej.

Bardziej mnie to zasilanie interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie wime czy jest sens dokladac okolo 70PLN aby miec HIS'a

Mam jeszcze troche czasu na podjecie decyzji.

Jak juz ktos mówił na jakis czas masz fajne chlodzenie, lepsze zasilanie (6 mosfetów :blink: czy jakoś tak) i możliwość @16p więc IMO warto dołorzyć 70 złociszy B-)

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam X1800GTO Power Color i próbowałem różnych BIOSów:

- HISa z artykułu PCLab

- ASUSa z linku w tym temacie (porównanie X1800GTO do X1800XL)

- Power Color z XL

niestety żaden nie odblokowuje pozostałych potoków. Kartę udało mi się na referencyjnym chłodzeniu podkręcić z 500/500 (GPU/mem) do 550/580 i chodzi bez zwisów i problemów.

To tak gwoli informacji dla tych zainteresowanych produktem Power Color.

Ciekawe są tylko pomiary Everest Ultimate Ed. - pokazuje, że mam X1800XL z 16 potokami... podczas gdy ATI Tray Tools i ATI Tool pokazują aktywne tylko 12. Domyślam się, że faktycznie mam tylko 12, ale ciekawe skąd wynik w Evereście? :huh:

On ściąga info z BIOSu karty tylko? :unsure:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak gwoli informacji dla tych zainteresowanych produktem Power Color.

Ciekawe są tylko pomiary Everest Ultimate Ed. - pokazuje, że mam X1800XL z 16 potokami... podczas gdy ATI Tray Tools i ATI Tool pokazują aktywne tylko 12. Domyślam się, że faktycznie mam tylko 12, ale ciekawe skąd wynik w Evereście? :huh:

On ściąga info z BIOSu karty tylko? :unsure:

Pozdrawiam

Moze Everest identyfikuje ze karta jest na tym samym GPU co x1800XL wiec musi miec 16p. lub jak mnie pamiec nie myli x1800GTO ma 16TMU i 16ROP dlatego everest moze identyfikuje ja jako 16 potokowiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzaj - 70zl to nie majatek... a masz teraz praktycznie xt 256mb. oby tylko sie chciala podkrecac

No teoretycznie nie ale...... sporo ostatnio kaski wydalem i moje oszczednosci sie hmmmmmm skurczyly :P

Mam nadzieje ze sie bedzie krecic :>

Tylko czy na razie procek wyrobi (3200+ seria NBBWE 0613GAC)?? Licze na co najmniej 2600MHz na znosnym napieciu.

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy czym nie do konca wiadomo, co ten 6'ty mosfet daje :P wiec poco sie o nieo spierac ?!

Wiadomo conajmniej od grudnia zeszłego roku, co ten dodatkowy mosfet daje. Wiele x1800xl z początków produkcji miało 5 mosfetów i wysiadało podczas równoczesnego zwiększania napięć dla gpu i mem. W xt tego problemu się nie odnotowuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie mi czym objawia się brak prądu? U mnie w XT 512MB mam 6 mosfetów i nie mogę wyjść poza standardowe OC z CCC 690MHz/800MHz. Jak przekroczę 700 na rdzeniu i dołożę napięcia to odrazu mam szachownicę w 3D. Jedynie zmiana biosu na XT PE daje pełną stabilność przy 700MHz a rdzeniu. Marna sztuka? :)

Pozdro i wybaczcie, że w Waszym temacie ale dotyczy tego samego. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi