KWS89 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Ciekawie to wygląda w analogowej 300 ;) Hm, masz problemy z ff/bf? I jak jest z ostrością? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 lekki bf czasami się przytrafi, ostrość ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 (edytowane) Jutro zdam relacje podpartą dowodami na crop z f2.8, ale jednak ma wadę- BF :( delikatny- bo przy 50mm z odległości ok. 35cm wynosi 0.5cm... Ale jednak... Sprawdz z wiekszej odlegosci jeszcze. Roznica moze byc wieksza, a wtedy mniej ciekawie jest. Ciekawie to wygląda w analogowej 300 ;) Wyglada na duza winiete ;) Edytowane 11 Maja 2007 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 (edytowane) Zrobiłem mały test- dałem do zrobienia kilka zdjęć totalnemu amatorowi- tacie. Efekty dam za jakieś poł godzinki:) + Tam gdzie jest x ostrzylem, a może nawet bliżej w stronę litery l, jak nie na nią... f2.8 F3.5, tata za sterami, nic nie wiem. Edytowane 11 Maja 2007 przez AKa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Uzyj lepiej tego do testowania: http://skrytobojca.info/focus12.pdf http://skrytobojca.info/focus21.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 A po co komu autofokus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 (edytowane) Jak ktos jest niewidomy to nie ustawi ostrosci. Wiec AF sie pewnie przydaje :P Glupie pytanie, glupia odpowiedz... Po co w ogole aparat, wystarczy pudelko po zapalkach i dziurka w nim, a klisza w srodku... Edytowane 11 Maja 2007 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 A i tak nie trafi w porządane miejsce nie trzymając oczodolu w wizjerze :wink: Zrobiłem sobie test z tej strony: link I mam lekko w lewo... mniej niż 1cm. Jakieś rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Z jakiej odleglosci? Robiles z paru metrow jak mowilem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 czy obiektywy z wlasnym napedem ma tylko nikon? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Kupowales D40 a nie sprawdziales jaki masz wybor obiektywow? Nie odrobiles zadania domowego, poszukaj na http://forum.nikon.org.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 No, to mamy z 3.5m. 17mm, f2.8 50mm, f2.8, czas 1/20(nie utrzymałem:/ ) W obu przypadkach ostrość na pudełko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) Ciekawostka przyrodnicza - Nikon D50 @ ~6000mm (odpowiednik dla filmu 35mm). Odległość do celu ~70m. 100% kadru, 0% obróbki. EXIF: Czułość: ISO 1600 Czas: 1/40s - bez statywu (oparłem obiektyw o balkon) Przesłona: ~30 Obiektyw MTO-11CA (m42) + 2 konwertery x2 + przejściówka Nikon --> m42 z soczewką. http://i102.photobucket.com/albums/m99/ffiasd/extreme.jpg ~140KB http://mowa.home.pl/kfgz/extreme.jpg ~1.1MB Szkoda, że pogoda jest dziś kiepska - zapolowałbym na słonko. Edytowane 12 Maja 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 @Aka, ten sam obiektyw ogniskowa 50mm, f2.8 (N D200) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 (edytowane) Dobra juz nie wazne wzialem 18-55 nikona i 55-200VR ;) Edytowane 16 Lipca 2007 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Pytanko do ludzi z systemu C wczoraj zostałem nazwany dyletantem w sprawach sprzętowych przez byłego już znajomego :P otóż rozmowa dotyczyła GO i różnych aspektów z tym związanych, w pewnym momencie zostałem zaskoczony twierdzeniem że w 90% GO w obiektywie canon 24-105 f4 LIS obojętnie przy jakiej przysłonie jest taka sama. Pozwoliłem sobie wyrazić wątpliwość w tej kwestii gdyż zawsze wierzyłem że GO zmienia się wraz ze zmianą przysłony i różnica między f4 a f8 jest zauważalna, jednak dowiedziałem się że między f4-f16 nie ma żadnej różnicy, na co zareagowałem ubolewaniem dla użytkowników systemu canon, którzy nie dość że płacą drogo za L to jeszcze nie znane jest im pojęcie różnej GO, po tym stwierdzeniu zostałem uznany za niewartego dalszej rozmowy dyletanta. Bardzo proszę obecnych tu użytkowników o wytłumaczenie mi tego fenomenu szkła canon 24-105 4 IS L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Moze Twoj kolega nie skumal o co chodzi z 24-105 F4 IS L i mysli, ze jak szklo ma stala jasnosc (F4) na calej dlugosci, to i GO jest caly czas taka sama :D Takie cuda (stala GO) to w obiektywach lustrzanych :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Moze Twoj kolega nie skumal o co chodzi z 24-105 F4 IS L i mysli, ze jak szklo ma stala jasnosc (F4) na calej dlugosci, to i GO jest caly czas taka sama :D Takie cuda (stala GO) to w obiektywach lustrzanych :> podobnie mu napisałem ale otrzymałem odpowiedź że w zakresie f4-16 nie ma różnicy i że to jest jakiś tam super ficzer szkieł L? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 podobnie mu napisałem ale otrzymałem odpowiedź że w zakresie f4-16 nie ma różnicy i że to jest jakiś tam super ficzer szkieł L? :lol: Nie narodził się jeszcze taki, który by pokonał prawa fizyki w tym temacie. A jeśli się narodził, to nie nazywa się Canon. :D Bzdura ! ;) Powiedz koledze , że mówi Ci to koleś, który miał styczność z ponad 50% szkieł L :mrgreen: i niczego takiego nie doświadczył. Głupota :) Ehh... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) też tak sądziłem ale nie siedzę w canonie więc wolałem się upewnić, swoją drogą facet biega po ślubach a nawet podstaw nie zna :? ech mój błąd nie mówił o f16 tylko 20:51:34 GG# to bys tez wiedzial ze 4-8 nie ma roznicy, bo L-ka ma tak robiona optyke 20:51:56 GG# musisz przebic 8-10F zeby byla roznicy od def Edytowane 30 Listopada 2007 przez cyganos king Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 szukam allroundera do swojego D40 i zastanawiam sie czy Sigma 18-200mm f/3,5-6,3 DC bedzie dobra? sprzedajacy zapewnia, ze AF bedzie dzialal w polaczeniu z moim body. czy moze lepiej za 200 mniej nikkora 18-135? wiem, ze najlepiej nikkor 18-200VR, ale niestety cena jest nie dla mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 (edytowane) 18-135 jest szkłem dziwnym. Ciemny koniec, i kończy się tam gdzie chciałoby się mieć dalej mozliwość kręcenia. Plusikiem jest ostrość, minusikiem ciemność :wink: Ale jako spacerówkę... Byłbym skłonny ją ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ale nie mając porównania z sigmą, zastanawiałbym się :) Chociaż... Te 200mm @ 6.3 wygląda strasznie ciemno... I raczej w warunkach innych od słonecznego dnia nie będzie miało zastosowania. A druga sprawa- optyka... Która jest klasy nie-wiem-jakiej... No i ja staję przed updatem plecaczka. Cel- portretówka, warunki ciężkie. Budżet- max. 1800zł. Cele: Jupiter 2/90. Canon 85mm f1.8. Sigma 50-150 f2.8. Tokina 100 f2.8 makro Biorę pod uwagę ostrość, GO i odwzorowanie kolorów i kontrastów. Patrząc na testy- Canonowska USMka wydaje się być miłym kąskiem, ale za bagatela 1000zł mniej możemy mieć o działkę ciemniejszego Jupitera ze wszystkimi jego wadami tj. mf na małym wizjerku, mydle na pełnej dziurze. No i mają wadę, pomimo jasności i jakości którą stałki niewątpliwie dysponują. Nie mogę się przekonać do braku możliwości zmiany ogniskowej, dlatego w szranki staje również Sigma. Co prawda jest ciemniejsza o stopień... Ale no, jest ;) No i ostatecznie- Tokina, którą wypatrzyłem w reklamie, minimalnie droższa od Canona. No i weź się człowieku zdecyduj... Z jednej strony kusi makro, z drugiej odwzorowanie kolorków przez canona, z innej strony jeszcze kusi uniwersalność sigmy, no i cena jupitera. Miał ktoś styczność z którymś z tych szkieł? I jakie są wasze opinie...? Edit: Już wybrałem. Sigma będzie w okolicach piątku ;) Edytowane 24 Grudnia 2007 przez AKa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Odgrzebie temat bo mam pytanie. Mam Canona 300D Obecnie kupiłem sobie Heliosa 44m4 na M42 i chciałbym kupić jakiś obiektyw/obiektywy do jego uzupełnienia. Chciałbym kupić albo dwa stałoogniskowe dobre obiektywy na M42 albo jakis jeden zmiennoogniskowy większy. Mam teraz też 55-200 Canona i nie bardzo mi pasuje. Przede wszystkim cenowo. Mam na ten cen ok 100zł i myślałem o jakimś stałym szkle 10-30 oraz ~135. Na korzyść M42 przemawia to że są tanie i ekwiwalent takiego szkła za 50zł to jakieś 250 w systemie canon. Więc moim priorytetem jest cena, ale bez przesady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ktoś może powiedzieć czemu to szkło jest takie tanie? http://allegro.pl/item528363668_tamron_55_...d50_gw_vat.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Cos podejrzanie tania ta aukcja, biorac pod uwage, ze normalnie kosztuje niecale 400zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ten tamron leżał nie tak dawno temu w salonach Fotojoker za jak dobrze pamiętam 129zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ten tamron leżał nie tak dawno temu w salonach Fotojoker za jak dobrze pamiętam 129zł Dokladnie. Podobno calkiem niezle szklo jak za ta kase. Nlezy tez pamietac, ze szklo nie ma wlasnego napedu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jak wypadnie w porównaniu np. do Nikkora o tych samych parametrach? Różnica w cenie to koło 300 zł a taka kasa piechotą nie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 coś niezaszeroki ten pierścień do manualnej ostrości ;) tutaj test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 coś niezaszeroki ten pierścień do manualnej ostrościBo go nie ma, w zasadzie. Wizualnie ten obiektyw jest kalka nikonowskiego kita 55-200. To jest obiektyw dodawany do najtanszych body, targetem sa ludzie pzresiadajacy sie z kompaktow, ktorzy i tak beda zasuwac na auto ;) Pomijam tu oczywscie swiadomych uzytkownikow, ktorzy wiedza, co kupuja, a nie biora lustrzanke bo jest trendy i wyglada sie z nia pro. Takie osoby raczej z MF nie skorzystaja, wiec pierscien jest tylko pro forma, zeby nikt sie nie przyczepil, ze nie ma ;) Aha - przednia soczewka sie obraca, wiec o filtrach polaryzacyjnych czy polowkowych mozna zapomniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...