goldenSo Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 @Marcinusik A może s5600 zamist s5500? Mniej szumiąca matryca. Jeżeli dobre auto to od razu Olympusa wywal z listy. Auto w tym aparacie to nieporozumienie. Podałeś 2 różne segmenty kompakty (a610) i UZ'tki (S5500, C765), zdecyduj się czy potrzeba ci mega ogniskowej czy dobrego auto, mniej szumów, większego obrotowego lcd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinusik Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 s5600 to juz za drogo dla mnie. Co to jest UZ'tka?? :oops: . A jeśli by zapomnieć o tym zoomie i wyłaczyć go z danych technicznych to który lepszy w auto i w manualu A610 czy s5500?? Jakie plusy dla s5500 poza tym zoomem. Tak jak napisałem będe nim pstrykał wszystko co sie da ale z czasem i nauką zaczne nim fotografować więc manual bardzo ważny. :lol: :?: Jeszcze pytanko która matryca jest fizycznie większa Fuji 1/2.7" CCD czy Canon 1/1.8" bo nie łapie co oznaczaja te podziałki :?: Może ktoś miał styczność z obydwoma i moze sie wypowiedzieć :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 UZ - Ultra Zoom, duży zoom poprostu Jakby wyłączyć ogniskową to Canon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinusik Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Ok goldenSo już chyba zdecydowałem sie na A 610 tylko jeszcze pytanko czy do tego Canona jest mozliwość zamontowania jakichś konwerterów tele albo szerokokątnego????? I czy dobrze rozumiem że konwerter tele powoduje to że aparat ma większy zoom czy cos pokręciłem :oops: I na koniec po raz trzeci a wiadomo do trzech razy sztuka :?: :!: :?: która matryca jest fizycznie większa Fuji 1/2.7" CCD czy Canon 1/1.8" bo nie łapie co oznaczaja te podziałki a Canon ma więcej Mpixeli więc i fizycznie mógł by miec większa matryce co by nie szumiał prosze o odpowiedź :?: :!: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Większa fizycznie jest matryca Canona (w tym przypadku ofkoz). To sa zwykłe ułamki Fuji 1/2,7'' czyli około 1/3 kontra Canon 1/1,8'' czyli około 1/2 => 1/3<1/2 ;]. W wywborze niestety już nie pomogę gdyż są dwa zbyt różne aparaty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinusik Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 1/2,7'' czyli to oznacza że matryca jest zmniejszona 2,7 raza od klatki analogowego filmu 35 mm tak czy jakos inaczej. A co do tych konwerterów czy do tego Canona jest mozliwość zamontowania jakichś konwerterów tele albo szerokokątnego????? I czy dobrze rozumiem że konwerter tele powoduje to że aparat ma większy zoom czy cos pokręciłem ?????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Rozmiar matrycy jest podawany w calach czyli 1/2.7'' daje nam 1 : 2.7 = rozmiar fizyczny. Konwertery dopiero po zamontowaniu tulejki, ale pogarszają one znacznie jakość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinusik Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 A moze ktoś posiada Canona A610 i mógłby coś o nim powiedzieć bo jestem zdecydowany na niego na 99,9% więc jeszcze potrzeba 0.01% i może ktos mnie przekona do końca. Nie wiem może ktos da mi jakieś linki do zdjęć robionych tym aparatem albo coś. Z góry dziękuję :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Witam Też mam ochote na tego A610 I mam prośbe do posiadaczy tego aparatu niech ktoś da linka lub rzuci na forum zdjęcia z tego Cuda!! Chyba @chemiczny_ali kupił ten aparat to niech sie pochwali jakimiś zdjęciami. Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Witam Też mam ochote na tego A610 I mam prośbe do posiadaczy tego aparatu niech ktoś da linka lub rzuci na forum zdjęcia z tego Cuda!! Chyba @chemiczny_ali kupił ten aparat to niech sie pochwali jakimiś zdjęciami. Z góry dzięki Jest przyklejony temat o recenzjach i testach, jakbyś go przejrzał, to znalazłbyś linki: http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/a610.html http://www.steves-digicams.com/2005_review...10_samples.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 http://www.gral.pl/preview/Canon/CanonPowerShotA610_68.php w gralu znalazłem A610 za 1099zł, może ktoś widział taniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 http://skapiec.pl/site/cat/2/comp/62397/1 http://www.proline.pl/shop.php?prodid=43414e4f4e5f41363130 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) http://skapiec.pl/site/cat/2/comp/62397/1 http://www.proline.pl/shop.php?prodid=43414e4f4e5f41363130 Dzięki!! W poniedziałek jade zamawiać tego Canona A610!! Edytowane 20 Listopada 2005 przez _python_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinusik Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 http://www.gral.pl/preview/Canon/CanonPowerShotA610_68.php w gralu znalazłem A610 za 1099zł, może ktoś widział taniej? www.e-cyfrowe.pl 1097zł :banana: Tak na marginesie czy ktos w tym sklepie kupował?? bo niedługo się tam wybieram ( sklep jest internetowy ale można podejść samemu do miejsca gdzie sie mieści ) i ciekaw jestem czy ktoś tam kupował i nie było żadnych problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 www.e-cyfrowe.pl 1097zł :banana: Tak na marginesie czy ktos w tym sklepie kupował?? bo niedługo się tam wybieram ( sklep jest internetowy ale można podejść samemu do miejsca gdzie sie mieści ) i ciekaw jestem czy ktoś tam kupował i nie było żadnych problemów Ja zamówiłem tego A 610 za 1059zł w (www.geoinf.pl), pod koniec tego tygodnia ma już być;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulfon84 Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) Cześć Witam wszystkich. Mam do was pare pytań. Mam nadzieje że pomożecie. Mam zamiar w najbliższym czasie zakupić dobrej klasy aparat cyfrowy. Nie jestem jakimś wielkim znawcą tego sprzętu, a można nawet powiedzieć że niewiele na ich temat wiem. Poszukuje aparatu w okolicach 1000zł-1200zł. Zależy mi głównie na tym aby robił ładne zdjęcia nie koniecznie w jakiejś ogromnej rozdzielczości, tylko żeby były dobre jakościowo(mam nadzieje że nie mieszam:>) zależy mi także aby nakręcał dobre(kl/sek, najlepiej 30/sec) filmy i oczywiście z jak najlepszym zoom'em optycznym, no i w sumiem aby nie był zawielki, aby był na kartySD(to są chyba te tańsze tak? :>). Po przeczytaniu kilkunastu tematów ciągle jestem w kropce, nawet najnowszy temat mi nie pomógł zbytnio. Zapewne ktoś zaraz tutaj po mnie napisze że nie czytałem tego lub tamtego tematu, ale uwierzcie mi że czytałem, tylko nie jestem niczego pewien, a bardzo zależy mi na kupnie jednego z tych cudów techniki :>. Mimo niewielkiem wiedzy przypadł mi do gustu Canon A610, ma ogólnie wszystko to co chce, wydaje mi sie że jest świetny(Zdjęcia przykłądowe na Steve's Digicams są full ogień:>). Mam jednak wadę(a raczej brak plusa) ma tylko 4x zoom optyczny, a chciałbym aby mój "wybranek" miał 10-12. Myślałem że może jakoś konica minolta dimage z dużym zoomem ale jakoś nie jestem przekonany do jakości obrazu w tych aparatach. Myślałem może kodak Z740 który jest teraz w promocjach, ale jakiś taki aż za ogromny i chyba nie liczą zoomu gorszy od Canona.Sam już nie wiem... Tak jak mówiłem nie do końca sie orientuje. Co doradzacie? Prosze pomóżcie, co wybrać, no bo ten zoom.. :/ A może jest coś tańszego też w miare dobrego. Naprawde panowie jestem w kropce. A może czekać na nowy rok, może później bedą taniej. Ogólnie czekam na rady, za które z góry DZIĘKUJE. Pozdrawiam. Edytowane 9 Grudnia 2005 przez Kulfon84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) W tej cenie i przy tych wymaganiach pozostaje chyba tylko Canon S1. Aparat jest na karty Compact Flash (również są tanie) i posiada 10x zoom + dodatkowo ma stabilizacje. Edyta Minolty z serii Z nie polecam. Ten Kodak nie posiada wyboru stopnia kompresji dla mnie to minus - mam doświadczenie z CX7430 który czasem aż za bardzo kompresuje zdjęcia. Chociaż z drugiej strony po wywołaniu tego nie widać. Twoim zdaniem KodakZ740 i Canon S1 to duże aparaty? Jak dla mnie to miniaturki. Najlepiej przejdź sie do sklepu i sam oceń ich wielkość. Edytowane 9 Grudnia 2005 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulfon84 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Dzieki za pomoc. Ale moze ktos jeszcze sie wypowie i spróbuje mi pomóc. Ogólnie ten S1 jest niezły, ale chyba to troszke stary model.... Szkoda ze nie wiecej pikseli :/ Czyli zostaje mi S1, Z740 albo jakaś minolta?? Z góry dzieki za jakąkolwiek pomoc w wyborze, bo ciągle nie wiem Tak jak już pisałem, bardzo mi pasuje A610 ale ten zoom, szkoda że nie wrzucili do niego tego z S1 :>. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 w cenie do 1200zl rozgladalbym sie za 2 modelami: 1. canon a610 2. fuji s5500 sam jestem posiadaczem canona a60, poprzednika a610 i z zakupu jestem bardzo zadowolony - jesli kupisz a610 to tez raczej nie pozalujesz :) swietny aparat na poczatek. co do fuji to mialem okazje pare razy nim sie pobawic i bardzo przypadl mi do gustu.. swietnie lezy w dloni, mozna nim robic bardzo dobre zdjecia. spelnia tez Twoje kryterium dot. zoomu - jesli to dla Ciebie wazne, to bralbym fuji. moj faworyt w tej klasie cenowej to fuji, jesli tylko nie zalezy Ci na wygladzie i wymiarach aparatu (dla wielu osob ma do kolosalne znaczenie, choc i tak jest on strasznie maly :P ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Witam chce kupić aparat cyfrowy:] więc proszę o pomoc: co wybrac:) a610 czy s1 Aparat potrzebuję do zdjec w ruchu i czasem może być szarawo (fotki pstrykane wieczorem). Czasami ale jednak chciałbym nagrać jakiś film:) powiedzcie proszę który z tych 2 będzie do tego lepszy? EDIT: aha dodam, że mam "ręcę alkoholika" ;) Edytowane 27 Grudnia 2005 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 bierz S1 :] masz ręce alkoholika więc S1 ma stabilizator obrazu który Ci się przyda ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 a foty w ruchu itp? na ktorym lepiej? jednak a610 to troche nowsza technologia za to s1 wiekszy obiektyw to wiecej swiatla i krotsza migawka. co do rąk alkoholika to zawsze mogę kupić statyw:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 No jeżeli masz ręce alkoholika :wink: to przydałby się stabilizator z Canona S1 ale trudno jest tutaj doradzic bierz ten lub ten, gdyż te aparaty bardzo się różnią... ale jeżeli nie zalezy Ci na dużym zoomie to do fotografowania w złych warunkach oświetleniowych lepszy będzie chyba A610 gdyż troszku mniej szumi. Jeżeli dodatkowo będziesz fotografował głównie w pomieszczeniach to również lepszy będzie A610, gdyż ma szerszy kąt widzenia - 35mm A610 vs. 38mm S1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 wiecej na dworze foty w ruchu (wyscigi rowerowe etc)-dla wtajemniczonych dh fr i 4x cross czyli foty "akcji". Czyli im krotszy czas migawki dla danego momentu tym lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) a foty w ruchu itp? na ktorym lepiej? jednak a610 to troche nowsza technologia za to s1 wiekszy obiektyw to wiecej swiatla i krotsza migawka. co do rąk alkoholika to zawsze mogę kupić statyw:) a mogę się dowiedzieć w czym to sie objawia ta "nowsza" technologia ? :lol: (konkrety) a teraz na poważnie ... STABILIZATOR OBRAZU ... coś mówi ;] ...pozatym robisz foty sportowe to i dobre zbliżenie się przyda .. bierz S1 bez dwóch zdań i nie marudź Edytowane 27 Grudnia 2005 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 hmmm nie wiem lepiej chwyającą matrycą itp:P a tak serio to poprostu chce sie upewnic bo jednak wydanie 1000zł to juz cos;) poki co jestem blizej s1 ale wiecej wypowiedzi mile widziane a za obecnie uzyskane bardzo dziekuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samedi Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) S1 to juz aparat kilka etapow rozwoju technologicznego wstecz, ale myszle ze w porownaniu z A610 to wypada sporo lepiej. Jezeli nie masz zamiaru robic odpitek wielkosci plakatu to powinien ci wystarczyc. A tak ostatnio widzialem ze Panasonic fz20 spadl duzo z ceny, w przeliczeniu na zlotowki to bys tak ze 100 dolozyl i mysle ze aparat duzo lepszy niz canony, chociaz za panasonicem nie przepadam. A tak poza tym co sie dzieje w poznaniu z jazdek, jakies fajne akcje. Pozdrawaia Ghost. Edytowane 29 Grudnia 2005 przez samedi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 kurcze dzis bawilem sie tym a610:] i strasznie mi sie podoba! makro powala (tego w s1 nie ma:( ) wiec mam straszny dylemat. jeszcze oblukam tego panasonica. samedi wejdz na moja strone co mam w karcie i se looknij :] a ogolnie nic ciekawego toru na cytadeli jak nie bylo tak nie ma wr pozdro Kuba:) EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cookie Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 co byście wybrali, gdybyście mieli wybór pomiędzy Panasoniciem FZ5 a Fuji S5600, ewentualnie coś innego do 1300, miło by było gdyby wybór był poparty argumentacją :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Fuji 5600 - bo to dobry aparat ;] Panasonic nie ma manual focusa jak sie nie mylę, co niekiedy uniemożliwia zrobienie zdjęcia. W pewnych warunkach jest po prostu nieoceniony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...