westsajd Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Ja już po, napisałem 3 strony na pierwszy temat. Oba były w sumie łatwe, nie trzeba było znać treści żeby uciułać na te 30%. Czytanie ze zrozumieniem to jak dla mnie powinno się nazywać "szczelaj a może trafisz w klucz" <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Skończyłem jakoś po 11. Co do czytania to temat fajny i na czasie, ale na niektóre pytania (większość?) trudno odpowiedzieć, choć myślę, że z 10pkt się uciuła :) A co do pisania to wybrałem drugi temat - dość przyjemnie, około 3 stron wyszło (jak policzyłem słowa to 603 wyszły :o), więc myślę, że polski da radę zaliczyć ;) Edytowane 4 Maja 2010 przez Marians Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Potrzebuje na szybko jakieś dobrej ściagi na necie (znaczy strony z dobrym wytłumaczeniem logarytmów i ciągów od podstaw). Jest coś takiego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Ja korzystam z tego: logarytmy Jak dla mnie gites. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Pytania do tekstu faktycznie były dziwne. 10-13 pkt max. Ja wybrałem pierwszy temat - Świętoszek to jedna z niewielu lektur, jakie przeczytałem (i to jeszcze w gimnazjum). Napisałem 2,5 strony - 370 słów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Czysty arkusz już jest ;) http://www.oke.krakow.pl/inf/filedata/files/2010_polski_PP.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 http://img.interia.pl/wiadomosci/nimg/p/l/Arkusz_jezyka_polskiego_4130661.pdf dzisiejszy arkusz dla ciekawskich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Tekst przekombinowany, ale wypracowanie znośne. Do zdania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Byle dostać>=21 pkt za to i wsio. Z zamkniętych jak bede miał połowe to będzie dobrze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Ja korzystam z tego: logarytmy Jak dla mnie gites. Wielkie dzięki :). Matura już danwo za mną (stara wersja ;d) ale komuś muszę pomóc. Powodzenia Wam wszystkim życzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d0nMD Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Bez tragedii - o 10:30 już wyszedłem. Wziąłem 1. temat, bo oglądałem film (nawiasem polecam!), więc zawsze wpadnie parę punktów więcej za znajomość całego utworu. Poradzicie co powtórzyć sobie w turbo mode on na jutro? Zajrzałem do repetytorium Grega i momentalnie mi się odechciało :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Jeżeli piszesz podstawę, to raczej nic ;) Jako że spory odsetek nie zdał podstawy (co dziwne), to pewnie będzie łatwiejsza. W rozszerzeniu nie pomogę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Może mój punkt widzenia jest nieco skrzywiony przez 8h maty/tydzień w 3 klasie ale jak można się obawiać podstawowej matematyki? ;) Przecież zadania zamknięte są do zrobienia bez problemu z użyciem tylko i wyłącznie dołączonej karty wzorów czy jak to się zwie. A to już 50%. Nawet można w akcie desperacji podstawiać odpowiedzi z zadań ;) Rozszerzenie to inna bajka, ale tutaj każdy kto to pisze wiedział w co się pcha. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3844A704 Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Co roku poziom z podstawy spada, ale z rozszerzenia rośnie. To powiedziała kiedyś moja była babka od majcy z technikum, która też ma wkład w zadania. Czyli dzieje się coś niedobrego, bo coraz większa jest różnica pomiędzy rozszerzonymi, a podstawa. I finał jest taki, że ten rozszerzony nic nie złapie na lekcji co mu się przyda na mature i jest zmuszony brać korki. Chyba, ze geniusz-samouk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuy_zgred Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Około 12-15 punktów z czytania ze zrozumieniem powinno być, wypracowanie na temat "Świętoszka" napisałem na ~1,8 strony - 318 słów, i myślę że całkiem nieźle poszło. Najbardziej obawiałem się właśnie polskiego, reszta matur(matma i angol rozszerzone) powinna pójść bezproblemowo. Jeszcze zostaje ustny polski 13.05, 9 dni na nauczenie się prezentacji mam nadzieję że wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 3,5 strony o Świętoszku B-) W temacie nie było nigdzie napisane "odwołaj się do całości lektury" czy coś podobnego, ale ja w moim wypracowaniu opisałem jak książka się kończy, że on tam wyrzucił ich z domu (pokazując swą nikczemną twarz :lol:) ale ostatecznie wrócili (tak ze 2 zdania) - ale to chyba dla mnie na korzyść ? ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Co roku poziom z podstawy spada, ale z rozszerzenia rośnie. To powiedziała kiedyś moja była babka od majcy z technikum, która też ma wkład w zadania. Czyli dzieje się coś niedobrego, bo coraz większa jest różnica pomiędzy rozszerzonymi, a podstawa. I finał jest taki, że ten rozszerzony nic nie złapie na lekcji co mu się przyda na mature i jest zmuszony brać korki. Chyba, ze geniusz-samouk. Albo chodzi do klasy gdzie przerabiają rozszerzona matematykę. A poziom rozszerzonej wcale nie rośnie, jeszcze co roku zmniejszają zakres materiału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 A tak w ogóle to kiedy wyniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Ran'dall_ Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Najgorzej nie bylo, odpowiedz na pyt 13/14 chyba tylko skaszaniłem. Mogli się jaśniej wyrazić o co chodzi w tych zadanicach (przynajmniej w 13), czytuję "13. Jakie formy wypowiedzi służą obiektywizacji i subiektywizacji wypowiedzi? Podaj po dwa przykłady. " . Uznałem że chodzi o podanie form takowych wypowiedzi (recenzja, felieton czy cus w tym stylu). Jesli chodzi o wypracowanie, to zobaczymy , standardowo lałem wodę na kilka stron ;d Jutro matma (2x:<), GL every1 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrytywebmajster Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Wykop.pl - Zobacz: Matura 2010. Orgon czy Swietoszek? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Dobrze, że pisałem drugi temat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Gdzie on widzi, że Orgon jest głównym bohaterem? Tartuffe to bohater główny jak i tytułowy, jak dla mnie 0 wątpliwości. Edytowane 4 Maja 2010 przez westsajd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrytywebmajster Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Podobno na TVP info przed chwila potwierdzili ze chodzi o Orgona tak na pclabie napisal ktos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 wyniki jutro w wyborczej. Ktoś może już dorwał w sieci? czy jak odpowiadaliście na pytania w 1 części to internet pisaliście wielką litera? W tekście pisali "Internet", co mnie trochę zdziwiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Internet jest nazwą własną, pisze się z dużej. 1.Gdyby Orgon był głównym bohaterem to w jakim celu umieszczanoby drugi fragment ? 2.Polecenie brzmi: "(...) scharakteryzuj głównego bohatera oraz omów postawy Orgona, Kleanta i Elmiry wobec tytułowej postaci" Gdyby Orgon był głównym bohaterem to nielogicznym byłoby omawianie jego postawy wobec samego siebie ;) Teoretycznie się z tym zgadzam, ALE bohater główny a postać tytułowa to mogą być 2 różne osoby ;) W poleceniu nie wyklucza się, żeby scharakteryzować 2 POSTACIE. Tytułową wtedy MUSI być ŚWIĘTOSZEK (i nie ma tu wątpliwości) natomiast bohaterem głównym Orgon. Jeżeli natomiast polecenie odnosi się do tylko 1 postaci, bez wątpienia musi być to Świętoszek, ze względu na drugą część polecenia. Tak czy siak - ja w wypracowaniu mam i o Świętoszku, Orgonie, Kleancie, Elmirze zapewne jak reszta, która pisała ten temat, więc znajdzie się i taka i taka charakterystyka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Jak dla mnie jest oczywiste, że Tartuffe to główny bohater - wynika to bardziej z tekstów niż z polecenia. Niby jak można scharakteryzować Orgona na podstawie jego rozmowy z Kleantem o Tartuffie? Tym bardziej, że pojawiają się tam informacje jak poznał Tartuffa, jego zachowania itd. O Orgonie to IMO nie ma z czego tej charakterystyki napisać. Chyba wszystko przez wikipedie, gdzie jeszcze wisiało, że Orgon to główny bohater, teraz już zmieniono ;) Nie rozumiem tylko, czemu tak bardzo chciano uniknąć imienia głównego bohatera w poleceniu. Zobaczymy, lepiej nie zaprzątać sobie tym głowy ;) Tak czy siak sposób punktacji jest taki, ze ciężko uwalić całą maturę przez takie coś - w końcu o każdym jest coś napisane, więc za treść trochę poleci + za resztę też. Edytowane 4 Maja 2010 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Na pewno chodzi o Tortille (czy jak mu tam). Wątpię, żeby to był podchwytliwy temat, bo co zrobią, jak 50% nie zda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Na pewno chodzi o Tortille (czy jak mu tam). Wątpię, żeby to był podchwytliwy temat, bo co zrobią, jak 50% nie zda? :lol2: za dużo McDonalda ;D Dokładnie, bez sensu żeby jeszcze tak podchwytliwie... Z samej znajomości lektury wynika, że Świętoszek jest główną postacią, wokół niego toczy się akcja, to on powoduje wszystkie kłótnie/nieszczęścia/rozmowy itd, no nie wiem ale zdenerwowałem się <_< dlatego nigdy nie ufam Wikipedii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) No trzymam kciuki za jutrzejszą matmę. Dla wielu pewnie się szykuje pracowity dzień. Zdawanie rozszerzonej łączy się z powrotem do domu o przed 18. Zapomnijmy już o polskim. Jutro następny dzień. :D Rundę 2 czas zacząć. :D Edytowane 4 Maja 2010 przez Camilos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 tak jest ;d ! Byłby ktoś chętny objaśnić po krótce albo zarzucić dobrym linkiem do kombinatoryki? Bo np. mam takie zadanie "Liczba sposobów, na jakie Ala i Bartek mogą usiąść na dwóch spośród pięciu miejsc w kinie, jest równa...?" i nie pamiętam teraz czy to wariacje czy cu :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...