Skocz do zawartości
kuruś

Matura 2007 i 2008 (od 48 strony)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma ktoś z was wszystkich albo chociaż większości pojęć wraz z definicjami z polskiego (w wordzie albo jakieś skany, cokolwiek)? Bo bardzo by mi się przydały w nauce, więc jak ktoś by chciał się podzielić to byłbym bardzo wdzięczny :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ luqash

Też miałem ten problem, wypożyczyłem słowniki terminów oraz motywów literackich, wszystko jest tylko trochę dużo :razz:

ewentualnie jak nie będzie w bibliotece to zostaje:

:google:

s%C5%82ownik+termin%C3%B3w+literackich&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl%3a%6ffficial&client=firefox-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre podejście :wink:

Też sobie chyba daruje bo za dużo.. W końcu tylu gamoni przed nami zdało maturę, a ja taki gupi chyba nie jestem :ph34r: :unsure:

@ down

To nie było śmieszne :-P

Edytowane przez eQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 pkt (30%) to nie problem. przynajmniej 10/20 z czytania ze zrozumieniem i już tylko wystarczy 11 z wypracowania. A z analizy SAMEGO fragmentu (tzn. bez większej znajomości lektury/wiersza) można myślę uzyskać dosyć luźno jakieś 15-20 pkt (oczywiście trzeba prócz analizy, ułożyć wstęp, zakończenie, starać się nie robić byków, no i jakoś tą analizę sklecić ;-)).

Edytowane przez mr^_^max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z analizy SAMEGO fragmentu (tzn. bez większej znajomości lektury/wiersza) można myślę uzyskać dosyć luźno jakieś 15-20 pkt (oczywiście trzeba prócz analizy, ułożyć wstęp, zakończenie, starać się nie robić byków, no i jakoś tą analizę sklecić ).

Do tego dochodzą punkty za styl, formę etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym razie 30% z Polskiego dużym wyzwaniem nie jest.

Jeśli ktoś nie umie sobie radzić ze stresem, bądź idzie na mature na kacu to 30% może być ciężkie do zdobycia. Dlatego też boje się o moje wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio na kacu napisałem wypracowanie na 450 słów z Ludzi bezdomnych o których nie miałem zielonego pojęcia ;-) Oczywiście matura zaliczona i to lepiej niż poprzednie... więc kac w niektórych przypadkach pomaga. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kac w niektórych przypadkach pomaga. ;]

W tych, gdy jesteś jeszcze bardziej trafiony niż skacowany lub już powoli puszcza... Jak nię można wstać przez 2 godziny z łózka - to napewno wypracowania pisać nie będę :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przed Polskim? Uczy się ktoś porządnie na to? Bo ja przeczytałem streszczenia 5 lektur (które wg. jakiejś tam strony są pewniakami) tj. potop, nad Niemnem, ludzie bezdomni, chłopi i lalka. Reszty mi się nie chce już czytać, jak nie trafie to będę coś próbował napisać z tekstu źródłowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E, ja bym raczej radził poczytać coś w stylu Przedwiośnie, Zbrodnia i Kara i inne książki o podobnej tematyce. Potop jest zbyt nielubiany chyba, a nad Niemnem z tego co pamiętam są tylko fragmenty. Polecam także dziady i wesele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to irytuja te wszystkie przecieki, przeczucia, jakies dopasowywanie wzgledem jakis rocznic. na dobra sprawe wszystkie lektury i wiersze moznaby bylo w ten sposob zrobic pewniaki. Matura z polaka wiekszosci nas nie jest potrebna ze swietnym wynikiem, aby zdac

Osobiscie przez 3 lata przeczytalem z lektur tylko Konrada Wallenroda i Cierpienia Mlodego Wertera, nawet streszczenie Kamizelki musialem czytac ;] po 1 klasie skonczylem pisac notatki.

Z probnej mialem ~60% i na tyle teraz licze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już i tak za późno, żeby czytać streszczenia ;D. Może jeszcze jakieś opracowanie przeczytam ze zbioru który nam nauczycielka od polaka dała na koniec (opracowanie każdej lektury na 1 strone a4). Ambitne to nie jest, ale ja zadowolę się wszystkim powyżej 30% ;D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee tam. 15 pkt z zamknietych plus 20 pkt z wypracowania i juz jest 50%. a tka wogole to wiecie, ze na naszej maturce jeszcze nie bylo pana tadeusza? :D ja dlatego przerobilem go doglebnie wraz z innym "panem tadeuszem" i 13 ksiega :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to irytuja te wszystkie przecieki, przeczucia, jakies dopasowywanie wzgledem jakis rocznic. na dobra sprawe wszystkie lektury i wiersze moznaby bylo w ten sposob zrobic pewniaki. Matura z polaka wiekszosci nas nie jest potrebna ze swietnym wynikiem, aby zdac

Osobiscie przez 3 lata przeczytalem z lektur tylko Konrada Wallenroda i Cierpienia Mlodego Wertera, nawet streszczenie Kamizelki musialem czytac ;] po 1 klasie skonczylem pisac notatki.

Z probnej mialem ~60% i na tyle teraz licze.

mnie też to denerwowało i czytałem streszczenie wszystkiego ;p , a propo streszczeń ktoś pisał, ze nie ma sensi dzis czytać - ja dzień przed przeczytałem chyba z 6 z czego jedna z nich przydała mi się na egzaminie więc czasami warto ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do matury z matmy to o ilę się nie mylę nie będzie zadań typu wykaż ani udowodnij.Pozatym czego wy się boicie, nam maturę już okroili ze sporej ilości materiłu a wy już prawie samo dodwanie i mnożenie macie:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na klp przeczytałem prawie wszystkie streszczenia :razz:, trochę mi się to pomieszało w głowie :razz: i dlatego teraz wszystko sobie powtarzam, tzn te najważniejsze leORT: ORT: ORT: ktury. Mam nadzieję że na te 30% napiszę, bo na więcej mi nie zależy byle było te 30% :razz:. Najbardziej się boję tego polskiego, nigdy nie pisałem dobrze wypracowań, no ale nie czytałem lektur, teraz coś przeczytałem wiec powinno być git :rolleyes:. We wtorek angielski, nic się nie uczyłem :D, wydrukowałem tylko sobie zwroty do listów, ogłoszeń itp, z angielskiego coś tam czaje, wiec 30% z palcem w pupie będzie :-P, z geografią to samo, będzie dobrze B-).

masakra...

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polski - aby 30% - powtórzyłem sobie we czwartek wszystkie leORT: ORT: ORT: ktury, zrobiłem mini streszczenia i od czwartku codzień przeglądam mój wytwór wraz z motywami jakie występują w lekturkach.

Do angielskiego rozszerzonego powtórze sobie gramatyke i jakies tam 4 frazale - to jakies 10 minut - ucze się niewiele i zawsze mam ~80% :D

Matma rozszerzona - ryje ostro - boje sie jak cholera ;/

To samo fizyka rozszerzona - dyg dyg dyg :(

Jak ja dzisiaj zasne ?!

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie korzystałem z klp :wink:

Kolega mi polecił http://www.ostatnidzwonek.pl/ a teraz ja polecam go Wam :razz:

Może trochę za późno, ale zawsze można coś powtórzyć :wink:

Tam wcale nie krótsze te streszczenia ;). Wolę www.polskina5.pl. Edytowane przez luqash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowcip może i o studentach, ale dla osób, które nawet nie zaczęły się uczyć do matury sytuacja wygląda podobnie :wink:

Miesiąc do sesji. Pan Bóg posyła Anioła do Krakowa ten wraca i zdaje relacje:

"UJ się uczy, AGH pije, Polibuda Pije"

Tydzień do sesji Pan Bóg znów posyła Anioła do Krakowa i ten zdaje Mu raport:

"UJ się uczy, AGH się uczy, Polibuda pije"

Jeden dzień przed sesją i znów Pan Bóg posyła Anioła. Jego relacja:

"UJ się uczy, AGH się uczy, Polibuda w Kościele wystraszona się modli", a Pan Bóg na to:

"I tym właśnie pomożemy"

Tak więc pamiętajcie... gdy już nauka zawodzi pozostaje tylko modlitwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi