Kyle Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Jeśli naprawdę nie czujesz jakie odzwierciedlenie na ekranie ma ruch myszki na 120 hz, a na 60 to nie mamy o czym rozmawiać :D Zresztą - tak jak sam mówisz - "testów jakie widziałeś". Sam siedziałeś? Wątpie. A ja owszem. EOT Jeszcze gdzieś mój monitor CRT stoi więc testy "responsywności myszki" jak to nazwałeś robiłem zanim ktoś w ogóle wpadł na pomysł produkcji LCD 120 Hz :] Chyba że ta zmienna "responsywność" działa tylko na LCD :wink2: PS. Zamiast się czepiać słowa "responsywność" w razie braku argumentów tak jak postąpiłeś tutaj - sprawdź sobie, że to słowo jest powszechnie używane. Nie wiesz co znaczy? Przykro. Tak samo jak inne wymysły typu "jazzy", "trendy" i inny kicz x-P Swoją drogą jak przy 100-120 Hz dla LCD nie widzisz zredukowanego rozmycia wzgl. 60Hz to dopiero ŻAL i "przykro" Edytowane 4 Listopada 2010 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 @jurek911: iiyamę mam od prawie roku i jak dotąd spisuje się znośnie; W grach smużenia nie obserwuje, kolor znośne jak to TN; HDMI jest, DVI osobno jest, głośniki wbudowane; Ogólnie nie narzekam; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chaos`theory Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Jeszcze gdzieś mój monitor CRT stoi więc testy "responsywności myszki" jak to nazwałeś robiłem zanim ktoś w ogóle wpadł na pomysł produkcji LCD 120 Hz :] Chyba że ta zmienna "responsywność" działa tylko na LCD :wink2: Tak samo jak inne wymysły typu "jazzy", "trendy" i inny kicz x-P Swoją drogą jak przy 100-120 Hz dla LCD nie widzisz zredukowanego rozmycia wzgl. 60Hz to dopiero ŻAL i "przykro" HA, więc jednak nie siedziałeś na LCD 120 Hz. Czyli tak jak mówiłem - nic nie możesz powiedzieć i się nie udzielaj. Dziękuję, dobranoc. Swoja drogą - nie zwracam uwagi na zredukowane rozmycie, bo są ważniejsze rzeczy - jak responsywność myszki. EOT. Zanim nie siądziesz na LCD 120 Hz nie mamy o czym rozmawiać jak już mówiłem :) EOT x2. /ignore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Kyle radzę ci nie dyskutuj z chaosem bo on wie WSZYSTKO ! Jak będziesz kiedyś potrzebował poprawy humoru to może wyszperam kwiatki z innego forum na PM. Chłopak jest pocieszny. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chaos`theory Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Przynajmniej nie polecam korzystania z EIST'a przy OC procka - prawda? Idd, wiem wszystko - no prawie wszystko bo codziennie przez rece przewija mi sie tony sprzetu :) wyobraz sobie, ze czasem sam linkujesz moje artykuly nawet o tym nie wiedzac. Nieswiadomosc boli prawda? Ale to dokladnie taka sam nieswiadomosc jaka ogarnia Cie w swiecie PC kolezko :-) pozdro Edytowane 4 Listopada 2010 przez chaos`theory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 A nie mówiłem, ze jest fajny? :ploom: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Koniec OT. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 @jurek911: iiyamę mam od prawie roku i jak dotąd spisuje się znośnie; W grach smużenia nie obserwuje, kolor znośne jak to TN; HDMI jest, DVI osobno jest, głośniki wbudowane; Ogólnie nie narzekam; Ok. Dzięki. Choć jak patrze na Asusa, to trochę bardziej mi się podoba. Ma też trochę lepsze odświeżanie (co prawda nie 120Hz, ale 85 vs 75 Iiyamy) oraz trochę większy kąt patrzenia w pionie. Te parę złotych więcej za Asusa nie zrobi mi różnicy. Tak czy inaczej wolałbym kupić ten który ma lepszą jakość obrazu. A jeszcze jak to jest z kalibracją kolorów ? Ważne to to ? W tym porównaniu opcja kalibracji dla Asusa jest pusta, czy to oznacza,że fabryka nie skalibrowała matrycy ? pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 (edytowane) Na TN kąty w pionie są praktycznie równie kiepskie (przy tej samej generacji matrycy). Do kalibracji monitora klasy TN nie przykładaj zbyt wielkiej wagi. ps. co do kalibracji monitorów w fabryce - zwykle jest ona żadna ;) Edytowane 5 Listopada 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Przynajmniej nie polecam korzystania z EIST'a przy OC procka - prawda? Idd, wiem wszystko - no prawie wszystko bo codziennie przez rece przewija mi sie tony sprzetu :) wyobraz sobie, ze czasem sam linkujesz moje artykuly nawet o tym nie wiedzac. Nieswiadomosc boli prawda? Ale to dokladnie taka sam nieswiadomosc jaka ogarnia Cie w swiecie PC kolezko :-) pozdro taki mały offtop ja polecam eista przy o/c procka. U mnie działa to bardzo bardzo dobrze ;) :lol: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 Wreszcie się zebrałem żeby uporać z pewną dręczącą mnie rzeczą, ale potrzebuje Waszej pomocy. Mam w tym swoim Dellu PIVOT. Tylko pytanie, czy jest jakiś sposób (może czegoś nie zainstalowałem) na to aby obraz automatycznie obracał się o 90*? Bo zabawa panelem NV przy każdej potrzebie jest na tyle męcząca że przestałem go w ogóle używać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2010 Niestety mój Asus VW266H dotarł do mnie z subpikselem na środku ekranu, więc zmuszony byłem go oddać :( W zamian kupię coś mniejszego (te 26" to trochę za dużo jak na moje biurko). I tu pytanie o LCD LED, warto ? IIyama Prolite E2472HD 24" Widescreen LED Monitor Iiyama ProLite B2409HDS Z mojego punktu widzenia praktycznie to te same monitory (vesa mnie nie interesuje). Mają b.podobne parametry. Na plus LED'a to niższe zużycie energii i kontrast. Tylko skoro LED leszy to dlaczego tańszy od "starej" technologii ? Czy może z tymi LED'ami coś jeszcze nie tak i lepiej się w to nie pchać ? pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Niższy kontrast to wada a nie zaleta ;) Poza tym rodzaj podświetlenia nie ma wpływu na kontrast (który określony jest przez zdolność "przysłaniania/przepuszczania" światła przez matrycę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Chodziło mi o "niższe zużycie energii i (lepszy) kontrast" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Teoretycznie LED ciągną mniej,ale to też zależy od modelu. Dobry ccfl potrafi pokazać pazurki, np. mój ev2333: Tutajmasz test tej Iiyama ProLite B2409HDS, po translatorze z czeskiego ale jakoś idzie to przeczytać. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Dobrze, tylko ja ciągle nie mogę zdecydować który z powyższych dwóch monitorów wybrać :( pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Ktos ma jakies konkretne informacje o HP LA2505wg ? Rozwazam 24 TNke 1920x1200 na srodkowy monitor (gry+praca z tekstem) i oprocz tego modelu wyszukalem jeszcze Philips 240S1SB , tanszy o jakies 200zl ale brzydszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Monitor Mitsubishi z matrycą IPS 120 Hz - TwojePC.pl Święty gral? B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Sam wyświetlacz oczywiście jest innowacyjny jak na stęchły rynek monitorów, ale cena 1400 USD zabija. System audio nie potrzebny. S-video niepotrzebne. Połączenie optyczne (pewnie do systemu audio) tym samym też zbędne. D-Sub ... może będę trochę kontrowersyjny, ale ... czas najwyższy zakopać już to złącze do gleby - czyli też zbędne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Cena studzi emocje, ale i tak jestem ciekawy jakiejś recki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Witam, Panowie,znajde coś lepszego niz ten monitor w cenie do 1000zł? Monitor LCD Dell U2311H - porównanie cen w sklepach internetowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2010 Nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 Panowie, W przeciągu najbliższych kilku dni zamierzam kupić panoramę, która będzie służyła głównie do przeglądania sieci, odtwarzania filmów SD (sprzęt nie pociągnie FullHD) oraz jako wyświetlacz dla X360. Byłem już zdecydowany na Samsunga XL2370, jednak miałbym kłopoty z jego podłączeniem (nie posiada gniazda D-Sub). W związku z tym skierowałem oczy na trochę droższy model BX2450. Wiem, że można lepiej, ale jestem ograniczony do asortymentu sklepowego. Pytanie więc jedynie, czy kupno tego monitora nie będzie strzałem w kolano? Nie jestem profesjonalistą, często też nie gram, ale nie chcę kupić złomu w ładnej obudowie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 potrzebuję dobrego monitora do obróbki zdjęc w photoshopie... do 1500zł - co możecie polecić? NEC P221W (najlepiej po kalibracji sprzętowej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 Genocide co ty do cholery odstawiasz? Założyłeś swój temat to zostaw ten w spokoju. Jeez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 LG Display prezentuje matrycę IPS z odświeżaniem 240 Hz - TwojePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Czy możecie coś powiedzieć o Samsungu 2333T? Ciężko o nim znaleźć jakąś recenzję w sieci. Jestem ciekaw jak się ma to takiego Della 2209, cena znacznie niższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Czy możecie coś powiedzieć o Samsungu 2333T? Ciężko o nim znaleźć jakąś recenzję w sieci. Jestem ciekaw jak się ma to takiego Della 2209, cena znacznie niższa. Zapewne na tym PVA będzie wyraźnie lepszy kontrast w porównaniu do IPS. Ciekawi jedynie jak w praktyce wygląda kwestia czasu reakcji pomiędzy tymi modelami i zakres regulacji lamp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Wg specyfikacji kontrast dynamiczny wynosi 4000:1 - czy to nie jest pic na wodę jak w przypadku kontrastu dynamicznego? Mnie najbardziej zastanawiają barwy (chcę się przesiąść z TN-ki) i czy występuje jakieś smużenie przy szybkich ruchach kamery w filmach czy też grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Wg specyfikacji kontrast dynamiczny wynosi 4000:1 - czy to nie jest pic na wodę jak w przypadku kontrastu dynamicznego?Nie jest to pic na wodę. Te monitory + reszta na cPVA mają czerń smołę i żaden inny monitor nie ma do nich startu. Nawet S2231 który miałem i byłem zachwycony czernią przegrywa na starcie. Oczywiście, to wszystko widać przy całkowitym braku oświetlenia w pomieszczeniu, już przy małej lampce różnice te się znacząco zmniejszają. Oczywiście zawsze jest jakieś ale ... Mnie najbardziej zastanawiają barwy (chcę się przesiąść z TN-ki) i czy występuje jakieś smużenie przy szybkich ruchach kamery w filmach czy też grach. ... i także tutaj tego nie zabrakło. cPVA nie nadają się do grania w szybsze gry. Fpp/fps itp. odpadają, monitor smuży bardzo mocno, nawet najmocniejszy tryb dopalacza nie uratuje sytuacji. Lepsze pod tym względem Eizo Ev2333 nadal lipnie wypada. Dodatkowo od czasu do czasu obraz lubi sobie szarpnąć. Do filmów się nadaje lepiej, ale jak się trafi na określone przejścia kolorów, to pociągnie ładną smugą. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...